Nederlandse ambassade in Bangkok

Het Thai Labour Solidarity Committee demonstreert vandaag bij de ambassades van de VS, Australië en Nederland tegen ontslagen en vermeende oneerlijke praktijken door bedrijven die Thais in dienst hebben. Die bedrijven zouden arbeidsvoorwaarden hebben veranderd en personeel ontslagen, nadat op 1 januari het miniumumdagloon naar 300 baht is verhoogd.

Na het protest bij de ambassades trekken de demonstranten naar het Government House om de minister van Werkgelegenheid te vragen de ontslagen werknemers hun dienstbetrekking terug te laten geven. [Alsof dat zou kunnen, maar het staat er echt.]

Een van de bedrijven die onder vuur ligt, is het Nederlandse elektronicabedrijf NXP Manufacturing. Het bedrijf zou de werkweek hebben ingekort van 6 naar 4 dagen, maar eist nu vier uur overwerk per dag. De werknemers werken nu 12 uur per dag, maar verdienen minder.

NXP-woordvoerder Pieter van Nuenen zegt dat de nieuwe werktijden in overeenstemming zijn met de International Energy Conservation Code. De veranderingen komen volgens hem de werknemers ten goede, maar het bedrijf is bereid over de werktijden te onderhandelen. De veranderingen zouden niets te maken hebben met de verhoging van het minimumloon.

– Luchthaven Suvarnabhumi heeft de mooiste toiletten van Thailand en te zien aan de foto is dat geen overdreven bewering. De nieuwe plees (want in het Engels staat ‘loos’) zijn een reflectie van de Thaise kunst en levensstijl. Helaas is de foto niet beschikbaar, zodat mijn lieve lezers de bewering niet kunnen verifiëren. Maar misschien wil iemand even een fotootje maken en dat naar de redactie van Thailandblog sturen.

– Regeringspartij Pheu Thai is een slechte verliezer. Het lukte haar niet de eigen kandidaat verkozen te krijgen als gouverneur van Bangkok, maar nu probeert ze via de juridische weg de gekozen Democraat Sukhumbhand Paribatra beentje te lichten.

De Kiescommissie van Bangkok boog zich gisteren over een klacht van een senator en een kiezer over een Democratisch parlementslid en een media-expert, die tijdens de verkiezingscampagne op hun Facebook-pagina foto’s en commentaren hadden geplaatst over de brandstichtingen in Bangkok in mei 2010. Ze zouden zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan belastering [van Pheu Thai].

De Kiescommissie ziet in de klacht geen reden Sukhumbhand een rode kaart te geven en heeft de zaak doorgeschoven naar de (landelijke) Kiesraad. Die zou de verkiezingsuitslag ongeldig kunnen verklaren, maar volgens oppositieleider Abhisit kan de Kiesraad dat niet doen omdat de lokale commissie dat niet heeft gevraagd.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung verwacht dat de Kiesraad Sukhumbhand schorst of zelfs diskwalificeert, maar Korn Chatikavanij, vice-partijleider van de Democraten, zegt dat zijn partij geen enkele regeling op het gebied van verkiezingen heeft overtreden.

– China, de belangrijkste afnemer van palissander, heeft zich gisteren niet verzet tegen de plaatsing van deze kostbare houtsoort op de Appendix II van Cites. Dat voorstel was gedaan door Vietnam en Thailand. Maar Appendix II betekent dan ook dat handel nog altijd mogelijk is, mits gereglementeerd.

Voor Thailand is de plaatsing een belangrijke opsteker, want er wordt veel palissander illegaal gekapt en over de grens gesmokkeld. De afgelopen zes jaar is het areaal aan palissander met tweederde afgenomen. Zonder een behoorlijke controle verdwijnt de boom, die uiterst langzaam groeit. Ook Vietnam kampt met illegale houtkap. Daar is het aantal bomen de afgelopen 10 jaar met 60 procent afgenomen.

Cites is de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. De aangesloten landen vergaderen tot 14 maart in Bangkok om maatregelen te bespreken tegen de illegale wildhandel.

– De aanleg van de Orange metrolijn die de verbinding gaat vormen tussen oost en west Bangkok, vereist op twee plaatsen de sloop van 300 huizen, waaronder 80 winkelpanden. Sloop is nodig vanwege de bouw van het station Ratchaprarop aan de Ratchaprasop Road, een station dat met een voetgangersbrug van 50 meter wordt verbonden met station Makkasan Airport Rail Link. Langs die brug komt vermoedelijk een rij commerciële gebouwen. De eigenaren van de 80 te slopen winkelpanden krijgen ‘rental priority’.

Onteigening van land is evenin te vermijden in Pracha Songkhro 21 (Ding Daeng ) anders zou de baan een bocht moeten maken die te scherp is voor de treinen. Zelfs wanneer station Pracha Songkhro vervalt, moet een tunnel onder het buurtje door, wat niet zonder onteigening van land kan.

Het artikel maakt verder melding van de ‘cut and cover’ tunnelmethode om overlast te minimaliseren, maar dat is me niet duidelijk.

Onze technisch medewerker Jacques Koppert tekent hierbij het volgende aan: De cut and cover methode wordt in Nederland toegepast onder de naam wanden- dakmethode. Speciaal geschikt voor smalle tunnels. Sleuf graven, wanden maken, dak erop. Daarna wordt de tunnel van binnenuit afgebouwd terwijl boven op het dak ook verder gewerkt kan worden. Zo wordt de oranje metrolijn blijkbaar aangelegd.

– PCC Development and Construction Co, de aannemer naar wie onderzoek wordt gedaan wegens de afgebroken bouw van 396 politiebureaus, heeft het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gevraagd het beslag op haar bankrekeningen op te heffen. De aannemer wordt verdacht van fraude omdat hij werk heeft uitbesteed, maar de onderaannemers niet heeft betaald. Daardoor legden ze vorig jaar het werk stil. Vandaag beslist de DSI over het verzoek.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en oppositieleider Abhisit hebben de regering opgeroepen uit de schaduw van oud-premier Thaksin te stappen. Hun oproep is een reactie op het bericht dat Thaksin regeringspartij Pheu Thai heeft opgeroepen onvermurwbaar te zijn en haar beleidsvoornemens, zoals amnestie, door te zetten.

Prayuth zegt dat de regering beter kan luisteren naar de bevolking en beslissingen kan nemen, gebaseerd op de grondwet en de wet. Volgens een legerbron zou Prayuth zich ongemakkelijk voelen over het leiderschap van premier Yingluck. Abhisit zegt: des te meer Thaksin aan de touwtjes probeert te trekken, des te meer conflicten veroorzaakt hij.

Premier Yingluck ontkende gisteren dat Thaksin de regering onder druk zet om amnestie te verlenen. Volgens Pheu Thai-parlementslid Somkid Khogchua heeft Thaksin slechts ‘advies’ gegeven hoe met de amnestie-kwestie om te gaan. En dan hebben we nog roodhemdleider en PT-parlementslid Worachai Hema, die namens 42 collega’s het achtste amnestievoorstel heeft ingediend. Hij vindt de amnestie-kwestie urgent en dringt aan op een snelle parlementaire behandeling van hun voorstel.

In Nieuws uit Thailand van 9 maart staat een overzicht van de acht amnestievoorstellen.

– De politie is op zoek naar drie groepen stropers, die ervan verdacht worden een olifant in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) te hebben gedood. Eén groep bestaat uit drie mannen, tegen wie al arrestatiebevelen lopen wegens het doden van olifanten, de andere groepen bestaan uit dorpelingen en ‘mannen in uniform’.

De vrouwtjesolifant die 7 à 10 jaar oud was, werd vrijdag met enkele kogelwonden bij een kreek gevonden. Twee mannen zijn al gearresteerd. Het parkhoofd vermoedt dat de stropers de moeder hebben gedood en haar kalf hebben meegenomen. Parkpersoneel stuitte gisteren op weer een gewonde olifant, 8 à 9 jaar oud. Een van de poten was opgezwollen en het dier eet niet. Gewerkt wordt aan een plan om het dier te behandelen.

– De marine heeft een nieuwe eenheid met 2.000 rangers gevormd om de marine-eenheden in het Zuiden te versterken. De nieuwe eenheid is gelegerd in de provincie Narathiwat, waar ze wordt ingezet in de districten Muang, Bacho, Rueso en Tak Bai. [Bekende namen voor wie het nieuws over het Zuiden volgt.]

Op 13 februari werd een mariniersbasis in Bacho aangevallen door opstandelingen. De aanval mislukte en 16 opstandelingen werden gedood door de mariniers. Verwacht wordt dat militanten de de dood van hun kameraden zullen wreken. Opstandelingen zijn al ’s nachts gesignaleerd in de buurt van diverse marine-installaties in Bacho.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 maart 2013”

 1. Jacques zegt op

  Ter aanvulling een spoedcursus tunnelbouw. Wij Nederlanders weten daar toch alles van.
  De cut and cover methode wordt in Nederland toegepast onder de naam wanden- dakmethode. Speciaal geschikt voor smalle tunnels. Sleuf graven, wanden maken, dak erop. Daarna wordt de tunnel van binnenuit afgebouwd terwijl boven op het dak ook verder gewerkt kan worden. Zo wordt de oranje metrolijn blijkbaar aangelegd.

  Bedankt voor je toelichting. Ik benoem je hierbij tot ‘Van onze technisch medewerker’.

 2. BAS SNIJDER zegt op

  Even een opmerking over de toiletten op Suvarnabhum: ik vind ze maar gemiddeld. Volgens mij zijn de beste (publieke) toiletten in Thailand momenteel te vinden in het vrij nieuwe winkelcentrum Terminal 21 by Asok BTS. De toilet ruimtes zelf zijn zeer smaakvol gedecoreerd en de toiletten zelf hebben de typisch Japanse voorzieningen met verstelbare en verwarmde waternozzles , drogers, etc. En alles hyper schoon en in prima staat. Het wordt blijkbaar goed onderhouden hetgeen in Thailand vrij ongewoon is.

 3. H van Mourik zegt op

  Bij “HOMEPRO” hier in Khon Kaen gelegen aan de highway naar Bangkok zijn de toiletten eveneens modern en schoon!
  Voor hier in Isaan is dit vrij zeldzaam aangezien op veel plaatsen het toilet een pisbak laag aan de grond is.
  Bij Central-Plaza hiet in Khon Kaen zijn de toiletten óók modern.,
  maar hebben veel Thaien de gewoontes om hun brandende peuk tegen de muren aan uit te drukken, en vergeten veelal na een grote boodschap om door te trekken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website