Evenals vrijdag hebben ook gisteren soldaten gedemonstreerd bij het kantoor van het dagblad ASTV Manager. Hun commandant had daarvoor toestemming verleend. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft zijn oproep van een dag eerder herhaald te stoppen met de protesten.

‘Emotioneel handelen helpt niet de problemen op te lossen’, zegt legerwoordvoerder kolonel Sansern Kaewkamnerd. ‘De generaal hoopt dat dit protest eindigt omdat hij niet wil dat het publiek een verkeerd beeld krijgt van het leger.’

Prayuth en de krant liggen overhoop over de Preah Vihear-zaak. Eerst schreef de krant op haar website dat Thailand zich niets dient aan te trekken van een eventuele negatieve uitspraak van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag. Het Hof doet dit jaar een uitspraak over het eigendom van de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, die door Cambodja en Thailand wordt betwist.

Vervolgens had Prayuth kritiek op de krant vanwege die opstelling en dat ontlokte de krant weer het commentaar dat de generaal leek op ‘een vrouw die haar maandstonde heeft en op andere mensen boos is’. De krant suggereerde dat Prayuth kwaad is op de krant omdat hij niet kan accepteren dat hij als legerchef heeft gefaald.

Volgens een legerbron zou een officier de krant hebben verboden zaterdag verslaggevers naar het legerhoofdkwartier te sturen waar tal van activiteiten waren georganiseeerd ter gelegenheid van Children’s Day. [Of inderdaad de krant de toegang is ontzegd, vermeldt het bericht niet.]

De Thai Journalists Association (TJA) heeft gisteren een verklaring uitgegeven waarin wordt gesteld dat de samenscholing van soldaten bij het ASTV-kantoor neerkomt op intimidatie van de media. De TJA herinnert eraan dat het recht van de media om nieuws en meningen te verspreiden, wordt gegarandeerd door de grondwet.

– Nog meer Preah Vihear. Zo’n vijftig leden van de Dhamma Yatra zijn gisteren naar de Thais-Cambodjaanse grens in Kantharalak (Si Sa Ket) getrokken om met bewoners te praten. De groep die in 2009 werd gevormd en campagne voert voor Thailand’s eigendom van de tempel (die in 1962 door het ICJ aan Cambodja werd toegewezen), roept evenals ASTV (zie hiervoor) de regering op zich niets aan te trekken van het ICJ.

De groep heeft premier Yingluck in een brief opgeroepen een eventueel voor Thailand negatief besluit van het Hof over de 4,6 vierkante kilometer naast zich neer te leggen. Voorlopig blijft de groep in het dorp Ban Sok Kham Pom om steun van de bewoners te verwerven. De groep blijft er tot het ICJ een uitspraak doet, vermoedelijk in oktober of november. Leden van de groep gaan ook naar andere grensprovincies om bewoners op te porren.

– Een moeder en haar twee kinderen zijn gewond geraakt toen zaterdag op het terrein van het Government House een billboard omviel. De moeder raakte bewusteloos, haar 7-jarig zoontje werd aan zijn hoofd verwond en zijn broertje van 10 aan zijn rug. Alle drie zijn overgebracht naar het nabijgelegen Missieziekenhuis.

Zaterdag was Children’s Day. Op het terrein en in het Governement House waren tal van activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zo mochten kinderen op de stoel van de premier in haar werkkamer zitten, waarna van hen een foto werd gemaakt. De activiteiten waren voor een bedrag van 7 miljoen baht georganiseerd door Right Man Co. Het bedrijf heeft toegezegd de familie schadeloos te zullen stellen en premier Yingluck heeft een cadeau gestuurd.

Ook elders in het land waren activiteiten voor kinderen: verschillende legereenheden hadden hun deuren geopend en in provinciehuizen mochten kinderen op de stoel van de gouverneur zitten. In Phitsanulok ontlokten de gouverneur en andere ambtenaren een lach op het gezicht van kinderen omdat ze gekleed waren in schooluniformen.

– Het Research Centre van de Bangkok universiteit had het ook al vastgesteld in een peiling en nu komt het National Institute of Development Administration (Nida) tot dezelfde conclusie: kinderen hebben weinig belangstelling voor politiek. Uit een peiling onder 1.232 kinderen, verspreid over het gehele land, blijkt dat 36 procent van de kinderen van geen enkele politicus onder de indruk is. Premier Yingluck scoorde 26 procent, oppositieleider Abhisit 15 procent.

De kinderen oordeelden dat corruptie het meest ongewenste gedrag van volwassenen is (44 pct), gevolgd door ruzies en geweld (22 pct) en drugsgebruik (16 pct).

– ‘Een gift’, zo noemde mensenrechtenadvocaat Surapong Kongchantuk gisteren het voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken om statenloze kinderen voortaan te beschouwen als ‘illegale immigranten’ zodat ze gedeporteerd kunnen worden. Surapong gebruikte het woord ‘gift’ uiteraard ironisch omdat de voorbereidingen voor de wetswijziging samenvielen met Children’s Day.

De (opgeheven) National Legislative Assembly boog zich in 2008 al over het voorstel en besloot het in de koelkast te leggen. Het ministerie van BiZa heeft het er nu weer uitgehaald. Volgens Surapong is het in strijd met de UN Convention on the Rights of the Child, de grondwet en de Child Protection Act.

‘Wanneer deze wet van kracht wordt’, zegt Surapong, ‘worden miljoenen statenloze kinderen gedwongen het land te verlaten. Dat zal het ergste image voor de regering creëren als een land dat kinderen als misdadigers behandelt.’

Surapong pleit ervoor de statenloze kinderen (die in Thailand zijn geboren en niet de Thaise nationaliteit hebben) te beschermen. Ze moeten een geboortebewijs krijgen en de gelegenheid krijgen legaal in Thailand te verblijven.

– Doktertje spelen, piloot, kapper, fotograaf, politieagent, brandweerman/vrouw, pizzabakker: het kan allemaal in KidZania, een soort Jeugdland maar dan talloze malen groter want we zijn tenslotte in Thailand. Binnenkort gaat KidZania open op de vierde verdieping van Siam Paragon in Bangkok. Kinderen van 4 tot 14 jaar kunnen er in de huid kruipen van tachtig beroepen, terwijl hun ouders relaxen in de ruime Parents Lounge.

En passant zijn er nodige verborgen verleiders, zoals McDonald’s en andere gelegenheden die de basis leggen voor obesitas. Maar misschien zijn de kinderen die er komen, al verslaafd aan suikerrijke softdrinks, chips en hamburgers. De reclamebijlage bij Bangkok Post vermeldt niet de toegangsprijzen, maar die zullen niet misselijk zijn, vermoed ik zo. www.KidZania.co.th

– Vier opstandelingen rijdend op twee motorfietsen hebben gisteren in Yaring (Pattani) een man en zijn echtgenote beschoten. De 31-jarige man stierf later in het ziekenhuis, de vrouw overleefde de aanslag.

– Acht bussen zijn vrijdagavond op een busdepot in Bang Phli (Samut Prakan) in vlammen opgegaan. Kortsluiting in een van de bussen, die chauffeurs gebruikten als tijdelijk onderdak, was de vermoedelijk oorzaak. Ze hadden er ventilatoren en rijstkokers staan. Op het depot stonden meer dan vijftig bussen, die tussen Suvarnabhumi, Lat Phrao en Rangsit rijden. De schade bedraagt 20 miljoen baht.

– De toestand van de fotojournalist, die donderdag in het parlement een beroerte kreeg en 30 minuten moest wachten op een ambulance, is stabiel. Voorlopig blijft hij op de IC van het Klang ziekenhuis. Hij is geopereerd, waarbij vloeistof uit zijn hersens is verwijderd.

– Twee personen zijn gewond geraakt bij een explosie in een laboratorium van de Suranaree University of Technology in Muang (Nakhon Ratchasima). Het laboratorium werd zwaar beschadigd, de verwondingen vielen mee.

– Dertig nautische mijlen ten zuiden van Koh Kra zijn negen Vietnamese vissers aangehouden omdat ze in Thaise wateren visten. Hun trawler kwam van Ca Mau in Vietnam.

– De vice-president van het 304 Industrial Park in Prachin Buri bestrijdt de uitkomsten van een onderzoek naar kwik in vissen en het haar van omwonenden. Volgens de organisatie Earth bevatten die een te hoge concentratie aan kwik, maar vice-president Poolsak Sutanthavibul zegt dat geen overschrijdingen van de veiligheidsnorm zijn gevonden door SGS Company, dat in opdracht van het industrieterrein onderzoek heeft gedaan.

Poolsak zegt dat de fabrieken op het terrein geen behandeld water in openbare waterbronnen lozen, maar dit hergebruiken voor bewatering van gewassen die voor energiedoeleinden worden verbouwd. ‘Zoals de feiten aantonen, hebben wij niets te maken met het door kwik gecontamineerde water in het kanaal’, zegt hij, doelend op het Shalongwaeng kanaal, waar in juni vorig jaar door SGS geen enkel spoor van kwik werd aangetroffen, in tegenstelling tot Earth. [Wanneer het Earth-onderzoek plaatsvond, vermeldt het bericht niet.]

Op 10 januari verzamelde SGS nog watermonsters in het Rung kanaal, Nong Khla kanaal, Shalongwaeng kanaal en een vijver met behandeld water. Geen enkel monster bevatte kwik.

– Omdat 22 procent van het medisch afval illegaal wordt afgevoerd, dringt een senaatscommissie erop aan de regelgeving te verbeteren. In mei werd in de provincie Surin op openbaar terrein afval gevonden met bloedzakken en gebruikte injectienaalden. Een particulier bedrijf dat door ziekenhuizen was ingehuurd om het afval af te voeren, is daarvoor veroordeeld.

Volgens het Waste and Hazardous Substances Management Bureau produceert Thailand per dag 220 ton medisch afval. Daarvan wordt 78 procent verbrand bij bedrijven die daarvoor een vergunning hebben. De overige 22 procent wordt gedumpt of begraven.

Economisch nieuws

– De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari verhoogt de productiekosten van 90 tot 94 procent van bedrijven in alle segmenten met gemiddeld 4 procent. De agrarische sector wordt het hardst getroffen: de loonkosten stijgen er met 22 tot 30 procent. In de hotel- en voedselsector gaan de loonkosten met 8 tot 14 procent omhoog en in de bouw met 7 tot 11 procent.  Aldus een berekening van het Thailand Development Research Institute (TDRI).

Het TDRI dringt er bij de regering op aan maatregelen te nemen waardoor de vakbekwaamheid van werknemers toeneemt zodat die aansluit op de eisen van de markt. Hierdoor wordt het effect van de loonsverhoging op zowel korte als lange termijn gereduceerd. Het bedrijfsleven en met name het midden en kleinbedrijf dient zijn efficiëntie en arbeidsproductiviteit te verbeteren met maatregelen als ontslagen, het bevriezen van het personeelsbestand en het vergroten van de technologische efficiëntie.

Het TDRI zegt dat 15 groepen arbeidsintensieve exportbedrijven hard getroffen worden door de verhoging omdat de Thaise lonen al hoger zijn dan die van de concurrenten zoals Vietnam, Indonesië, India en Bangladesh. Ze holt Thailand’s concurrentiepositie uit en creëert langetermijn, structurele economische problemen.

Als gevolg van de verhoging naar 300 baht staat Thailand nu op de derde plaats qua loonniveau achter Singapore en de Filippijnen. In Laos, Vietnam en Cambodja zijn de lonen drie keer lager dan in Thailand. Arbeidsintensieve bedrijven zouden naar die landen moeten verhuizen, aldus het TDRI.

Nu het minimumloon over het gehele land gelijk is, zullen bedrijven minder geneigd zijn te verhuizen naar een lokatie verder dan 300 kilometer buiten Bangkok, verwacht het TDRI. En dit ondermijnt de pogingen van het land om de industriële sector in afgelegen provincies uit te breiden, inkomens beter te spreiden en mensen in hun thuisstad te houden.

– Het ministerie van Handel waarschuwt bedrijven de prijs van hun producten niet te verhogen ter compensatie van de hogere loonkosten. Volgens het ministerie heeft de verhoging slechts een marginale invloed op de productiekosten:  zo’n 3 tot 5 procent.

Berichten hebben het ministerie al bereikt dat verschillende prijzen zijn verhoogd, zoals van varkensvlees op versmarkten in het Noordoosten. Kort nadat de verhoging is ingegaan, zou de kiloprijs met 10 procent verhoogd zijn.

Ambtenaren van het ministerie houden de zaak scherp in de gaten. Handelaren die zich niet houden aan de richtprijzen kunnen een gevangenisstraf van maximaal 7 jaar krijgen en/of een boete van 140.000 baht. Ze zijn verplicht hun producten van een prijskaartje te voorzien.

– De Belastingdienst verwacht 91 miljard aan betaalde belastingen te moeten terugbetalen aan kopers van een eerste auto. In totaal zijn tussen oktober 2011 en eind vorig jaar 1,25 mijoen voertuigen in het kader van de desbetreffende regeling verkocht. De kosten zijn driemaal zo hoog als aanvankelijk geraamd. De belasting tot een maximum van 100.000 baht wordt na een jaar terugbetaald. De eigenaar moet de wagen 5 jaar in zijn bezit houden.

– Om toeristen ook in het (warme) laagseizoen te trekken, wordt het grootste resort in Khao Yai, The Greenery Resort, uitgebreid met een Yellowstone-achtig waterpark, Splash World geheten, een leisure and entertainment complex, een community mall en een condominium project met een timeshare programma. [Excuses voor de onvertaalde en onvertaalbare woorden] De uitbreiding kost 3 miljard baht en is met name gericht op toeristen uit India, Rusland en China.

Het huidige vakantiepark bestaat uit 256 gastenkamers, een conventiecentrum met 500 zitplaatsen, negen vergaderzalen voor 65 tot 450 personen en een Life Park met 28 fun activities. Life Park wordt gerenoveerd en herontworpen, zodat het aansluit bij het waterpark en de mall, er komen tien amusement rides bij, een grote conventiezaal met 1.500 plaatsen, drie vergaderzalen met 200 plaatsen en vier met 100 plaatsen.

In de komende drie maanden wordt met de aanleg van Splash World begonnen, die tot begin volgend jaar duurt. In juli wordt Botanica opgeleverd, een condominium dat in 2010 werd gelanceerd. Vorig jaar lanceerde het resort Khao Yai Foresta.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website