De installatie van zonnepanelen op 400 ziekenhuizen en 350 beroepsopleidingen is vertraagd als gevolg van de sluiting van twee kantoren door anti-regerings demonstranten.

Zonder de protesten zou het project, waarvoor 1,3 miljard baht is uitgetrokken, in de ontwerpfase zijn en de keuze van de technologie, zegt Pramual Chanpong, directeur-generaal van het Alternative Energy Development and Efficiency Department.

Het budget werd in november door het kabinet goedgekeurd. Naar verwachting zouden de panelen er binnen 12 maanden liggen. De scholen krijgen modules die 30 kW opwekken en de ziekenhuizen modules van 10-20 kW.

– Het Constitutionele Hof is begonnen aan de behandeling van de vraag of de geplande lening van 2 biljoen baht voor infrastructurele werken in de haak is. Gisteren hoorde het Hof financieel deskundigen. Oppositiepartij Democraten heeft het Hof om een uitspraak gevraagd. De partij vindt dat de huidige financieringswijze buiten de begroting om de regering een vrijbrief geeft het geld naar eigen goeddunken te besteden. Corruptie zou ook op de loer beginnen en de investeringen leggen een enorme financiële last op de komende jaren. Op 27 februari houden partijen hun eindpleidooi.


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)


Bangkok Shutdown

– Het CMPO zou zich lelijk in de vingers kunnen snijden wanneer het de namen van instellingen en personen die de protestbeweging steunen, bekendmaakt. Dinsdag zou de lijst met 136 namen al gepubliceerd worden, maar het CMPO zag ervan af. Vijf diensten gaan nader onderzoek doen naar de betrokkenheid van die 136.

En dat is maar goed ook, want het CMPO en de betrokken ambtenaren zouden van smaad en plichtsverzuim beschuldigd kunnen worden, wanneer het bewijs onvoldoende is. Enkele namen zijn al uitgelekt, zoals de distributiearm van de Saha groep. De directeur zegt dat zijn bedrijf niets te maken heeft met politiek. Hij denkt dat de actie van het  CMPO een intimidatiepoging is, maar hij verwacht niet dat het tot serieuze vervolgingen komt.

Verkiezingen

– De regering kan weer gerust ademhalen. De verkiezingen van 2 februari zijn gisteren niet ongeldig verklaard door het Constitutionele Hof. Het Hof verwees een petitie van een Democratisch parlementslid naar de prullenmand. Volgens de Democraat waren de verkiezingen in strijd met artikel 68 van de grondwet oftewel: ze kwamen neer op een poging om middels ongrondwettelijke middelen macht te verwerven.

Wirat Kanlayasiri had nog meer noten op zijn zang. Zo betoogde hij dat de verkiezingen niet op één dag hebben plaatsgevonden (hetgeen de grondwet eist) omdat er in 28 kiesdistricten in het Zuiden niet op een districtskandidaat kon worden gestemd. En hij beweerde dat de noodtoestand in het voordeel van voormalig regeringspartij Pheu Thai was.

Maar het Hof veegde al die bezwaren van tafel. Er is geen geloofwaardig bewijs dat de verkiezingen in strijd met artikel 68 waren, oordeelde het.

Het Hof boog zich gisteren ook nog over een petitie, ingediend door Pheu Thai-woordvoerder Prompan Nopparit. Die eindigde eveneens in de prullenmand. In de petitie werd het Hof verzocht een uitspraak te doen over de vraag of de anti-regerings protestleiders zich aan laakbare handelingen hebben schuldig gemaakt. Het Hof was echter van mening dat het protest van de PDRC toelaatbaar is als oppositie tegen het regeringsbeleid; ze heeft niet tot doel middels ongrondwettelijke middelen de macht over te nemen. En wetsovertredingen, wees het Hof Prompan terecht, vallen onder de jurisdictie van de strafrechter.

– De Kiesraad heeft de regering gevraagd een nieuw Koninklijk Besluit uit te vaardigen met de datum van de verkiezingen in de 28 kiesdistricten in het Zuiden, waar op 2 februari niet gestemd kon worden op districtskandidaten. De Kiesraad is van mening dat alleen de regering bevoegd is een datum te prikken en niet de Kiesraad. Het verzoek van de Kiesraad, vervat in een brief aan de premier, wordt ondersteund door politici en academici. Wanneer de regering weigert, stapt de Kiesraad naar het Constitutionele Hof.

– De Kiesraad is bereid gesprekken tot stand te brengen tussen de regering en de protestbeweging. ‘Beide partijen moeten nu een stapje terugdoen en de zaken uitpraten’, zegt de kiesraadvoorzitter. Als bemiddelaar moet iemand optreden die charisma heeft en kans ziet beide partijen aan het praten te krijgen.

Rijsthypotheeksysteem en het boerenprotest

– Wanneer het Constitutionele Hof nu vonnist dat geld lenen om de boeren te betalen, niet in strijd is met de grondwet, kan aan de huidige impasse snel een eind worden gemaakt. Die simpele oplossing suggereert Ammar Siamwalla, econoom aan het Thailand Research Development Institute.

Het Hof kan dat vonnis vellen omdat de boeren sowieso betaald moeten worden – ook door een nieuwe regering. Dus van nieuwe verplichtingen aangaan, hetgeen de grondwet verbiedt, is geen sprake. Simwalla zei dat dinsdag tijdens een seminar met een heel lange naam, gewijd aan de huidige betalingsproblemen.

Sinds het oogstseizoen 2013-2014 in oktober is begonnen, is 55 miljard baht [een ander bericht noemt 61 miljard baht] aan de boeren uitgekeerd; 120 miljard baht moet nog uitgekeerd worden, maar het budget is uitgeput en het ministerie van Handel is er niet in geslaagd voldoende inkomsten te genereren uit de verkoop van rijst.

De regering heeft tot nu toe geprobeerd geld te lenen van de commerciële banken, maar die zijn beducht voor juridische complicaties als zou blijken dat de lening in strijd is met de grondwet. Wanneer het Hof de door Ammar gewenste uitspraak doet, hoeven ze daar niet meer bang voor te zijn en kunnen ze het geld laten rollen.

Een ander idee om een eind te maken aan de geldzorgen van de boeren is gelanceerd door Atchana Waiquamdee, voormalig adjunct-gouverneur van de Bank of Thailand. Hij stelt voor dat de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives fondsen genereert met de ingeleverde rijst als onderpand. Maar voormalig minister van Financiën Thirachai Phuvanatnaranubala betwijfelt of dat haalbaar is omdat de kwaliteit en het volume van opgeslagen rijst in de magazijnen een bron van zorg is.

Het ministerie van Handel is erg terughoudend met mededelingen over het volume en rijst kan in een paar jaar gaan rotten wanneer ze niet goed wordt bewaard.

Volgende maand begint de tweede oogst. Voorlopig zonder hypotheeksysteem, want de regering moet daarover nog een besluit nemen, maar kan dit nu niet vanwege haar demissionaire status.

– Tien kleine rijstmagazijnen zijn door brand en overstromingen beschadigd. Dit heeft staatssecretaris Yanyong Phuangrach (Handel) gisteren bekend gemaakt. Het gaat om magazijnen in de provincies Uthai Thani, Lop Buri en Phetchabun. De rijst die daarbij vernield werd, was in 2011 en 2102 ingeleverd; de rijst van vorig jaar is niet aangetast.

– Boeren uit het Oosten, Noorden en Central Plains gaan volgende week woensdag naar Bangkok marcheren. Gisteren werden vertegenwoordigers uit 24 provincies het daarover eens tijdens een vergadering. Het protest heeft alleen tot doel betaald te krijgen voor de ingeleverde rijst; de boeren hebben geen politieke agenda.

Boeren uit 20 provincies in het Noordoosten hebben hun eigen plan. Ze gaan de komende dagen boeren optrommelen en bekijken daarna wat ze doen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 februari 2014”

 1. andre zegt op

  Even een vraag betreft zonnepanelen, is het in Thailand ook zo dat je geleverde stroom via zonnepanelen ook kunt terug verkopen aan de staat of een bedrijf?
  Als ik zonnepanelen zou nemen voor mijn huis en de meter loopt de andere kant op, hoe gaat die Thaise controleur dit uitleggen aan zijn werkgever, het energiebedrijf.

 2. Rob Piers zegt op

  Er kan ook sprake zijn van twee meters: 1 voor binnenkomende stroom en 1 voor ‘uitgaande stroom’. Overigens als er al betaald wordt voor het overschot aan energie door het ‘nuts-bedijf’, dan zal dat niet gehele bedrag zijn dat je zelf aan dat bedrijf betaald. Er zijn nl. ook transportkosten die ook opgaan voor stroom leveren aan het net.
  Overigens zal de infrastructuur van het netwerk wel berekend moeten zijn op een bepaalde hoeveelheid ‘terug’ te ontvangen stroom.
  Tot slot: op Thailandblog heb ik gelezen dat de ene minister zijn/haar best doet voor zonne-energie maar dat een andere minister heeft gesteld dat de mensen die zonnenergie leveren aan het net een vergunning moeten hebben voor het zijn van stroomleverancier (dat noem ik een lekker gecoordineerd beleid….). Echt tot slot: het gaat natuurlijk ook om het milieu en dus niet alleen over de centjes, hoe belangrijk die ook kunnen zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website