De NLA (noodparlement) stemt over het reglement van orde (zie Nieuws uit Thailand van 9 september).

Eerst maar eens een blunder van Bangkok Post rechtzetten. Niet boven het eiland Koh Samui is een straaljager door de geluidsbarrière gebroken, maar boven Tha Chana op het vasteland van Surat Thani, rectificeert de krant vandaag. De bewoners hoorden er op woensdag om 10.40 uur een luide knal. De paniek op het eiland die de krant gisteren beschreef, zal dus wel uit de duim van een verslaggever zijn gekomen.

De luchtmacht ontkent mediaberichten dat een Gripen gevechtsvliegtuig, gestationeerd op Wing 7, de boosdoener was. Ook een F/5 die woensdag om half negen was opgestegen voor een testvlucht was er niet voor verantwoordelijk. Volgens een luchtmachtwoordvoerder is die niet door de geluidsmuur gebroken.

– Een 52-jarige Nederlander, teruggekeerd uit Nigeria, is de tweede buitenlander die mogelijk drager is van het gevreesde ebolavirus. Hij landde woendag op Suvarnabhumi, waar bij de controlepost geen verhoging werd geconstateerd, maar ’s avonds kreeg hij toch koorts en ging naar een particulier ziekenhuis. Inmiddels is zijn temperatuur van 38,9C naar 36,6C gezakt. Niettemin is hij in quarantaine geplaatst.

Vandaag wordt de eerste bloedtest van de man bekend gemaakt. Maandag volgt een tweede test. Zes Thais die in contact met hem zijn geweest, worden door het Department of Disease Control in de gaten gehouden.

– De microfoonrel pruttelt nog een tijdje door. Nu ontkent de leverancier van de DCMN-MMD Bosch microfoons, bestemd voor het Government House, dat hij een te hoge prijs vraagt. Charnchai Tantiras van Asavasopon Co zegt dat de microfoon normaal 145.000 baht kost maar dat hij een korting heeft gekregen van Bosch Thailand waardoor er nu 94.250 baht voor neergeteld moet worden.

De mediaberichten dat de microfoon voor 55.000 baht staat geprijsd, weersprak hij. ‘Als iemand een product met dezelfde specificaties voor 40.000 tot 50.000 baht kan verkopen en kan garanderen dat die uit een legale bron komt, koop ik er gelijk een. […] Iedereen kan wel beweren dat de prijs die ze noemen, de goede prijs is. Maar de juiste prijs is de prijs die is opgegeven door Bosch Thailand.’

Over de eveneens onder vuur liggende aanschaf van LED monitors, waarvoor het bedrijf ook een te hoge prijs zou rekenen, zegt Charnchai dat een LCD/LED type wordt geleverd en niet een gewone LED. De LCD/LED kan onafgebroken zeven dagen achter elkaar worden gebruikt. Ze worden uit Zuid-Korea geïmporteerd en kosten 300.000 baht per stuk. Korting zit er niet in, zegt hij.

Voormalig oppositieleider Abhisit roept premier Prayuth op helderheid te verschaffen. ‘Als het probleem niet wordt opgelost, wordt het een bedreiging voor de regering.’ De Rekenkamer doet onderzoek naar de vermeende overbeprijzing. De aanschaf van microfoons en schermen vormt onderdeel van een grote opknapbeurt voor het Governement House (eigenlijk een complex gebouwen). Zie: Government House krijgt mystieke makeover.

– Nog zo’n continuing story: het wederrechtelijk in gebruik nemen van overheidsland (landkraken) voor de bouw van vakantiehuizen, de aanleg van vakantieparken of agrarisch gebruik (onder andere rubberbomen).

In Ubon Ratchathani gaan de autoriteiten een aantal bekende families aanpakken die bezit hebben genomen van 1.486 rai land in het midden van de rivier Mekong. Indien blijkt dat de grondaktes illegaal zijn verstrekt, worden ze ingetrokken. Drie families van voormalige lokale politici in Ubon Ratchathani bezitten het grootste deel.

De grond is verdeeld in 46 percelen, elk kleiner dan 50 rai, een slimmigheidje want zo wordt de wettelijke eis omzeild dat de gouverneur van de provincie zijn toestemming moet verlenen aan de uitgifte van de grondaktes. Volgens de dorpelingen die bij de NCPO aan de bel hebben getrokken, is 20 jaar geleden begonnen met het illegaal grondgebruik. Dorpelingen brachten er voorheen hun vee naar toe om te laten grazen.

Op het eiland Koh Lipe in de provincie Satun heeft het hoofd van het Tarutao Marine National Park de politie gevraagd acht verdachten te vervolgen, die illegaal grond in hun bezit hebben. Sommigen hebben hun grondaktes gebruikt om het eigendom van meer land te claimen dan waarop ze recht hebben.

Het parkhoofd heeft de verdachten bevolen bouwsels te verwijderen. Hij zegt dat zowel Koh Lipe en het nabijgelegen eiland Koh Adang vaak kraakproblemen hebben. De zaak op Koh Lipe is aangezwengeld door vissers nadat landlords hadden geprobeerd hen te verwijderen.

– Nog meer kraakwerk, maar nu van mangrove bossen. Het Marine and Coastal Resources Department wil de komende 5 jaar 300.000 rai heroveren op personen die er garnalenkwekerijen hebben aangelegd. De afdeling wil de helft rehabiliteren en de andere helft onder het beheer stellen van omwonenden, die de mogelijkheid hebben de bossen te beschermen en onderhouden. Verder gaat ze bewoners instrueren hoe ze hun garnalenkwekerijen kunnen verbeteren met milieuvriendelijke technieken, die geen negatieve gevolgen voor hen hebben.

Volgens de afdeling bedraagt het areaal aan mangrovebossen 2,9 miljoen rai in 24 provincies. Daarvan wordt 1,52 miljoen rai beschouwd als fertile [?]. Overigens zijn veel garnalenkwekerijen al weer verlaten. De krant geeft daarvoor geen verklaring, maar ik neem aan dat dit te maken heeft met het early mortality syndrome, een ziekte die vorig jaar flink heeft huisgehouden in de garnalenteelt.

– De Supreme Sangha Council (SSC), het hoogste gezagsorgaan van de boeddhistisch monniksorde, heeft een onderzoek gelast naar de vermeende ‘ongebruikelijke rijkdom’ van de abt van Wat Sa Ket in Bangkok (bij toeristen bekend van de Golden Mount). Het besluit komt op hetzelfde tijdstip als een verzoek van een boeddhistisch netwerk aan het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) om naar de omstreden monnik onderzoek te doen.

Het besluit van de SSC is een reactie op een klacht van de People’s Network Organisation for the Security of the Nation, Religion and the King bij het National Office of Buddhism, het secretariaat van de SSC. De coördinator van de netwerkorganisatie heeft een goed woordje gedaan voor zeven assistenten van de abt, wier taken door hem zijn afgenomen. De abt gelastte in februari 2010 een onderzoek naar hen, maar liet na het resultaat aan de SSC te sturen. Volgens de coördinator opzettelijk om de resultaten van het onderzoek te maskeren.

De organisatie met de lange naam beweert dat de abt twintig auto’s bezit. Hij zou ook gerommeld hebben met het budget van 67 miljoen baht voor de crematie van Somdet Phra Buddhachan, de voormalige abt van Wat Sa Ket en waarnemend Supreme Patriarch. De abt zegt bereid te zijn de beschuldigingen te weerleggen.

– Drie bewoners van Saraburi, Phitsanulok en Phichit beschuldigingen de nieuwe minister van Industrie ervan aandelen te bezitten in Akara Mining Co, een goudmijn die concessies in de drie provincies wil aanvragen. Ze vrezen voor schade aan milieu en gezondheid van omwonenden wanneer de concessies worden verleend. En ze zijn bevreesd voor een belangenconflict. Ze hebben de National Anti-Corruption Commission (NACC) gevraagd onderzoek naar de bewindsman te doen (foto homepagina).

De minister, Chakramon Phasukvanich, zegt de raad van bestuur van Akara te hebben verlaten en hij is ook geen directeur meer van de CIMB Thai Bank, die leningen aan het bedrijf verstrekt. De minister maakt zich geen zorgen over de actie van de bewoners.

Maar de bewoners vertrouwen de zaak niet. Ze vrezen geen gehoor te krijgen bij de minister wanneer ze over het bedrijf klagen. Volgens Wanphen Phromrangsan uit Saraburi zijn veel dorpelingen van hun land verdreven om ruimte voor een mijn te maken. In april heeft ze daarover al eens geklaagd bij de NACC. Wanphen zegt dat in haar provincie 70.000 rai mogelijk geschikt is voor gouddelven.

– Delen van het 109 jaar oude Wang Phraya Ra-ngae paleis in Ban Kampong Tako (Narathiwat) zijn op 1 september ingestort. Het Fine Arts Department wil het paleis restaureren, dat de residentie was van Narathiwat’s laatste heerser en tijdens de heerschappij van koning Rama V dienst deed als zijn kantoor.

Het paleis, dat eigendom is van vijf erfgenamen, staat al dertig jaar leeg. De erven hebben eerder toegestemd het paleis aan de staat te doneren, zodat het ingericht kan worden als streekmuseum. Het is opgetrokken in de Malayu architectonische stijl uit Hopea odorata of ta-khian hout. De restauratie zal nog wel een lange tijd in beslag nemen, want geld is er nog niet.

– Een 48-jarige vrouw en haar drie maanden oude kleinkind zijn woensdagavond bij een beschieting in het district Pran Buri (Prachuap Khiri Khan) ernstig gewond geraakt. De baby overleed later in het ziekenhuis. De vrouw was naar buiten gelopen toen ze een brandlucht rook. Daar bleek de gezinsauto in brand te zijn gestoken. De dochter zag kans haar moeder en kind naar binnen te trekken, waarna de schutter nog enkele keren op de deur vuurde. De politie tast vooralsnog in het duister over het motief.

– Maleisië blijft de vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet als facilitator ondersteunen. Met die boodschap is Thawil Pliensri, secretaris-generaal van de National Security Council, gisteren na een tweedaags bezoek aan het buurland teruggekomen. Thawil sprak er met zijn Maleisische counterpart.

Premier Prayuth reist naar verwachting volgende maand naar Maleisië. Hij wil Maleisië overtuigen van de Thaise wens om de gesprekken, die al een jaar stilliggen, te hervatten.

Een interessante analyse van de gesprekken stond gisteren in Bangkok Post. Zachary Abuza, specialist Zuidoost-Aziatische poltiek en veiligheidskwestie, betoogt dat het huidige regime niet bereid is tot enige concessie. Derhalve zijn de gesprekken volkomen zinloos en zijn al die bezoekjes alleen maar voor de bühne (zie Regime concessions unlikely at talks).

– Vier personen zijn gisteren om het leven gekomen en zes gewond geraakt bij een beschieting van en bomaanslag op het kantoor van de Magrood Tambon Municipality (Pattani). Een onbekend aantal verzetsstrijders arriveerde er in auto’s en op motorfietsen en nam het kantoor onder vuur. Voordat ze vluchtten, plaatsten ze twee explosieven bij het kantoor. Die werden tot ontploffing gebracht toen ambtenaren, hulpverleners en omstanders een kijkje kwamen nemen.

– Het gemeentelijk vervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) wil het aantal buslijnen uitbreiden/verminderen. [In de eerste zin staat increase, in de tweede zin cutback] De BMTA heeft daarvoor toestemming gevraagd aan het ministerie van Transport. Van de huidige 210 busroutes verzorgt de BMTA er 117; de overige worden door concessionairs bediend.

Gisteren werd er over vergaderd door de BMTA, het Department of Land Transport , particuliere exploitanten en een werkgroep, die onderzoek doet naar het stadsvervoer. De vergaderaars werden het erover eens dat het aantal naar 186 routes moet. Ze besloten ook een panel te vormen dat de dienstverlening van de particuliere vervoerders gaat bestuderen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Roodhemd ongeregeldheden 2010: Vijf ‘men in black’ aangehouden
Keerdam loost minder water; kans op overstromingen gering

Video

– Gisteren berichtte ik over het schoolhoofd dat voor haar school het verkeer staat te regelen. Blijkt ook een video van te zijn. Hierbij alsnog:


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 september 2014”

 1. Frans Nico zegt op

  Met verbazing las ik het artikel over de microfoons en beeldschermen bij de overheid. Met name de uitlatingen van ene Charnchai Tantiras van Asavasopon Co. LED slaat op de verlichting achter een LCD-scherm. Tegenwoordig worden LCD-schermen uitsluitend nog met LED uitgevoerd vanwege het energieverbruik. Er is dus geen verschil meer tussen een LCD-scherm en een LCD/LED-scherm.

  Dan nog betreffende de prijzen. De enige juiste prijs is in principe de laagste prijs die gevraagd wordt in de markt. Fabrikanten hanteren adviesprijzen die zo hoog liggen dat verkopers hoge kortingen kunnen geven. Daarom is een adviesprijs per definitie geen reële prijs. Er wordt gesproken over een prijs van 145.000 Baht voor een microfoon en 300.000 voor een LCD/LED-monitor. Dat is maar liefst respectievelijk 3.625 Baht en 7.500 Bath en voor producten gemaakt in Korea. Iemand moet zijn zakken vullen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Frans Nico Inderdaad een fors bedrag, maar misschien is dat inclusief installatiekosten. Of het dan nog extreem is, kan ik niet beoordelen. Het vermoeden dat de aanbesteding geen zuivere koffie is, heeft geleid tot het besluit van de Rekenkamer om een onderzoek in te stellen. Ik ben benieuwd of we daar nog wat van horen. Vaak laat de krant het afweten als het om follow-up berichtgeving gaat.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. henry zegt op

  Ik heb zo’n vermoeden dat het niet om een LCD/LED scherm gaat maar over een OLED scherm, en dan kan die prijs wel degelijk kloppen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Frans Nico zegt op

   Beste Hennie,

   We kunnen alleen maar afgaan op wat gesteld is. We kunnen toch niet een product gaan zoeken bij de prijs?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website