Nieuws uit Thailand – 12 november 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , , ,
12 november 2012

Bangkok Post opent vandaag met de verwoestende aardbeving zondag in Myanmar die aan zeker 13 mensen het leven kostte en 40 personen verwondde. De beving die een kracht had van 6,8 op de schaal van Richter was zelfs in Bangkok voelbaar.

De twee dammen in de provincie Kanchanaburi liepen geen schade op, zegt de Electricity Generating Authority of Thailand.

De aardbeving, waarvan het epicentrum 116 kilometer ten noorden van Mandalay lag, was de sterkste in het gebied sinds een beving in 1991, die een kracht van 6 op de schaal van Richter had. In maart 2011 werd het land opgeschrikt door een aardbeving van 6,8 bij de grens met Laos en Thailand. Die kostte aan 70 mensen het leven en richtte een gigantische schade aan.

The Truth from Krabi: zo heet de videoclip die de politie van Krabi heeft gemaakt in reactie op de videoclip Evil Man from Krabi. De politievideo, die later Engels ondertiteld wordt, heeft tot doel toeristen gerust te stellen en legt uit hoe de geruchtmakende verkrachtingszaak in elkaar steekt.

Op 28 juli werd een Nederlandse toeriste door een tourgids verkracht, die haar terug naar haar hotel bracht. De verdachte die na een eerste politieverhoor gevlucht was, werd pas in september gearresteerd. In tegenstellingt tot wat de vader in de video zingt, heeft niet de politie hem op borgtocht vrijgelaten, maar de rechtbank.

– Het Thaise futsalteam ligt er weliswaar uit (met 1-7 verloren van Spanje) en het nieuwe futsalstadion mag van de Fifa niet in gebruik worden genomen, maar dit vormt voor de regering geen belemmering om president Obama niet uit te uitnodigen voor de finalewedstrijd van de Futsal World Cup 2012 op zondag. Hij is dan toch in het land en verveelt zich misschien. Obama wordt ook uitgenodigd voor de afsluitende ceremonie. Beide vinden plaats in het Hua Mak Indoor Stadium.

Regeringspartij Pheu Thai ruikt bloed nu de gemeente Bangkok, een bolwerk van oppositiepartij Democraten, geen kans heeft gezien het stadion tijdig af te bouwen. Er gaat een verzoekschrift naar het kantoor van de Rekenkamer, waarin gevraagd wordt om een onderzoek naar de besteding van het budget van 1,2 miljard baht. Een eigen onderzoek van Pheu Thai heeft al enkele onregelmatigheden aan het licht gebracht. Pheu Thai wil ook de National Anti-Corruption Commission inzetten.

Het zwartepieten is intussen volop bezig. De Democraten verwijten de regering het stadionfiasco te misbruiken om de gemeente Bangkok in een kwaad daglicht te stellen. De regering trok voor de bouw in het fiscale jaar 2012 slechts 1 miljoen baht uit, zodat de gemeente in eigen buidel moest tasten om de rest van de 1,2 miljard baht op te hoesten.

– De jacht op voormalig premier en huidig oppositieleider Abhisit gaat in alle hevigheid door, want de 91 doden die in april en mei 2010 tijdens de roodhemdprotesten vielen, moeten gewroken worden.

Nadat de minister van Defensie hem zijn militaire rang heeft afgenomen, wil nu een voormalig senator hem laten verwijderen uit het parlement. Ruangkrai Leekijwattana gaat het Constitutionele Hof vragen zich uit te spreken over Abhisit’s status als parlementslid.

Maar de Democraten slaan terug. Die dreigen de minister van Defensie aan te klagen wegens machtsmisbruik, wanneer blijkt dat zijn jacht uitsluitend tot doel had Abhisit als politicus kalt te stellen. Die opdracht zou hij hebben gekregen ‘van iemand die invloed heeft op de regering’.

Regeringspartij Pheu Thai gaat partijleden vragen een petitie aan het Constitutionele Hof te ondersteunen met hetzelfde verzoek als de senator van plan is te doen. Pheu Thai wil ook de Kiesraad vragen een onderzoek te doen naar de geschiktheid van Abhisit als oppositieleider en kandidaat-premier, mocht de regering Yingluck vallen.

[Voor informatie over het afnemen van Abhisit’s militaire rang, zie eerder afleveringen van Thais Nieuws.]

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) organiseert geen tegenrally tegen de anti-regerings Pitak Siam groep en gaat ook niet bij het Government House demonstreren wanneer er een zogeheten censure debate plaatsvindt. UDD-voorzitter Tida Tawornseth zegt dat haar achterban gedisciplineerd en volwassen is. [Ja, dat hebben we in 2010 gezien.] Een confrontatie met Pitak wordt uit de weg gegaan.

De Pitak Siam groep, die eerder naar eigen zeggen 20.000 mensen op de been bracht (de politie kwam niet verder dan 7.000), houdt op 24 november op de Royal Plaza haar tweede rally. De organisatie mikt op 1 miljoen demonstranten. Wanneer die komen opdagen, vindt ze dat de regering moet aftreden. Volgens Pitak is de huidige regering incompetent en corrupt.

Regeringspartij Pheu Thai heeft automobilisten opgeroepen om die dag uit protest met groot licht te rijden. Partijwoordvoerder Prompong Nopparit houdt er rekening mee dat de rally dagen duurt omdat het het doel van de groep is de regering ten val te brengen. Maar Pitak zegt te proberen de rally tot 1 dag te beperken.

– In de strijd tegen kusterosie en stormschade worden langs de kust van de Golf van Thailand 18 radarstations gebouwd tussen Sattahip (Chon Buri) en Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) en verder naar het zuiden in de provincies Surat Thani, Nakhon Si Thammarat en Songkhla. De radars verzamelen informatie over golfbewegingen die in een hoofdstation in Bangkok verzameld en geanalyseerd wordt. De radars kunnen ook olievlekken detecteren. De benodigde apparatuur komt uit de VS. Eind dit jaar zouden de radars er moeten staan.

– Het Pollution Control Department (PCD) moet 9 miljard baht betalen aan het consortium dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Klong Dan heeft aangelegd, een project dat geplaagd werd door corruptie. De Administrative Court volgt met dit besluit een eerdere beslissing van een arbitragecommissie die op hetzelfde bedrag uitkwam. De rechters waren overigens niet unaniem: 2 stemden voor, één tegen. De PCD laat weten in beroep te zullen gaan.

De RWZI was een initiatief van de regering Chatichai Choonhavan. Pas in 1997 sloot de PCD een bouwcontract af met het consortium. Aanvankelijk werden de kosten geraamd op 10,05 miljard baht, maar die liepen al snel op. Het project werd geteisterd door onregelmatigheden, zoals grondverkoop tegen een veel te hoge prijs aan de PCD. Toen het werk voor 98 procent af was, besloot de PCD het contract te verbreken. Het klaagde het consortium, 19 personen en een voormalige vice-minister aan voor corruptie.

In 2003 legde het consortium de laatste hand aan de RWZI, droeg het eigendom over aan de PCD en schakelde een arbitragecommissie in. De PCD weigerde arbitrage, dus stapte het consortium naar de civiele rechter. Die verplichtte de PCD arbitrage te accepteren. En zo gebeurde het dat de arbitragecommissie in januari van dit jaar ten gunste van het consortium besloot.

De hele affaire heeft ook nog een strafrechtelijk kantje. De vice-minister werd in 2008 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar wegens omkoping. Tien anderen, waaronder staf van het consortium, werden in 2009 veroordeeld. [Geen details]

Het artikel vermeldt niet of de RWZI al in bedrijf is. Ik dacht van niet. Omwonenden en milieuactivisten hebben zich er altijd tegen verzet vanwege zorgen over het milieu en het ondoorzichtige besluitvormingsproces.

– De voormalige minister van Onderwijs en zijn vice-minister in de regering Abhisit zijn door het Department of Special Investigation opgeroepen voor verhoor. Zij worden verdacht van corruptie bij de aankoop van leermiddelen voor het beroepsonderwijs. Ook twee ambtenaren worden verdacht.

Uit onderzoek van de DSI is gebleken dat diverse opleidingen leermiddelen ontvingen, die ze niet nodig hadden, waarvoor te veel betaald was en die ondeugdelijk waren. Sommige leermiddelen werden niet eens verspreid, omdat de desbetreffende scholen geen programma’s hadden waarin ze gebruikt konden worden.

– De National Human Rights Commission is de bewoners van Tha Sala (Nakhon Si Thammarat) te hulp geschoten in hun strijd tegen de aanleg van een diepzeehaven door Chevron, die zich tot 330 meter in zee uitstrekt, en de aanleg van een opslagterrein voor chemicaliën.

De wettelijk vereiste milieu- en gezondheidseffectrapportage, inmiddels goedgekeurd door Onep, deugt volgens de bewoners niet. Ze bevat foutieve en verouderde informatie. Er zou ook gerommeld zijn met de presentielijst van een hoorzitting. De NHRC dringt er bij Onep op aan de goedkeuring te heroverwegen.

Met hulp van een onafhankelijke researcher hebben bewoners een eigen rapport gemaakt. Volgens hen berokkent de aanleg van de haven schade aan de visstand. Meer dan 200 vissoorten in de Golf van Tha Sala zouden gevaar lopen. Bovendien beperkt de goedgekeurde rapportage zich tot een gebied van 5 kilometer vanaf de haven. Dat is te klein om alle milieugevolgen te bepalen, zeggen de critici.

– Het Anti-Money Laundering Office heeft de geconfisqueerde voorraad en kasgelden, in totaal 16 miljoen baht waard, teruggegeven aan de eigenaar van een goudwinkel in Narathiwat. In de winkel werd in maart een inval door Amlo, soldaten en politie gedaan, omdat de eigenaar verdacht werd van het witwassen van geld en financiële steun aan opstandelingen in het Zuiden. Daarvan is niets gebleken, zodat de openbare aanklager besloot de man niet te vervolgen.

– Bij een botsing tussen een tankwagen met zwavelzuur en een motorfiets op de Rama II weg in Samut Sakhon zijn de chauffeur en de motorrijder om het leven gekomen. De tankwagen kantelde na de botsing. De politie heeft een gebied van 800 meter afgesloten omdat er zuur uit de tank lekte.

– Omdat het aantal HIV-infecties onder homo’s sterk is toegenomen gaat het Department of Disease Control in samenwerking met andere autoriteiten en organisaties de campagne ‘Test and Treat’ voeren, te beginnen in Bangkok, Ubon Ratchathani en Lampang. Achthonderd vrijwilligers worden uitgenodigd zich te laten testen. Wanneer ze positief zijn, krijgen ze gratis medicatie.

Dertig procent van de homo’s is HIV-positief. Slechts 60 procent heeft zich ooit laten testen op HIV. Elk jaar komen er 12.000 nieuwe infecties bij volgens een arts die bij een HIV-kliniek van het Thaise Rode Kruis werkt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website