’t Is een bekende tactiek in Thailand: uitstel vragen en een procedure rekken. En dat is precies wat de advocaten doen die Yingluck bijstaan, nu ze door de National Anti-Corruption Commission (NACC) op de nek wordt gezeten.

De NACC beschuldigt haar van nalatigheid en plichtsverzuim omdat ze nagelaten heeft als voorzitter van het National Rice Policy Committee iets te doen aan de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst.

Gisteren haalden Yingluck’s advocaten het NACC-dossier op. Ze zeggen tijd nodig te hebben om het 49 pagina’s tellende dossier te bestuderen. Yingluck was door de commissie opgeroepen op 27 februari een toelichting te geven, maar die afspraak werd uitgesteld tot vrijdag. Een van de advocaten weet niet of ze komt. Wellicht heeft het advocatenteam meer informatie nodig en dan wordt opnieuw om uitstel gevraagd.

De advocaat gelooft dat Yingluck zich met gemak tegen de beschuldigingen van de NACC kan verweren. De vragen die de NACC heeft, dienen volgens hem beantwoord te worden door de ministeries van Handel en van Landbouw.

– Een groep boeren onder leiding van Rawee Rungruang, leider van het Thai Farmers Network, is gisteren naar het kantoor van de NACC getrokken als steuntje in de rug voor de commissie.

Ze trokken ook naar het kantoor van de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives aan de Phahon Yothinweg. Daar stortten ze 10 ton paddy uit protest tegen de uitblijvende betalingen voor de rijst die ze hebben ingeleverd (foto boven).

– Voor de vierde achtereenvolgende dag veel aandacht voor de vermiste Boeing van Malaysian Airlines, maar Bangkok Post meldt niets over de zoektocht. Het grote openingsartikel gaat uitsluitend over de gestolen paspoorten die twee passagiers uit Iran gebruikten. Interpol acht een terroristische aanval als verklaring voor de verdwijning niet aannemelijk. ‘Hoe meer informatie we krijgen, des te meer zijn we geneigd te concluderen dat het geen terroristisch incident was’, zegt het hoofd van het Interpolbureau in Lyon.

De Thaise politie concentreert zich op de valse paspoorten. Ze denkt dat een internationaal misdaadsyndicaat paspoorten laat stelen en die vervolgens verkoopt aan mensenhandelaren. De gebruikte paspoorten waren in Phuket gestolen van een Italiaanse en Oostenrijkse man. Ze zijn niet in Thailand gebruikt.

De Maleisische politie vermoedt dat een van de Iraanse passagiers, een jongeman van 19, van plan was in Duitsland asiel aan te vragen. ‘We geloven niet dat hij lid van een of andere terroristische groep was’, zegt politiecommissaris Khalid Abu Bakar.

– De noodtoestand in de drie zuidelijke provincies van Thailand wordt met drie maanden verlengd. Het kabinet heeft dat gisteren besloten.

Maandagavond laat werd een granaat naar een school in Bacho (Narathiwat) gegooid. Niemand raakte gewond. De granaat raakte een boom en kwam in een greppel terecht terecht, waar hij explodeerde. De politie vermoedt dat de aanval bedoeld was een ceremonie te verstoren, waarbij kindergarten kinderen een certificaat krijgen. Maar die kon ’s ochtends gewoon doorgaan, zij het onder extra politiebewaking.

Een panel van het Southern Border Province Administration Centre pleit voor een strengere controle bij de keuze van defensievrijwilligers en rangers die in het Zuiden worden ingezet. Het panel doet momenteel onderzoek naar de moord op drie kleine kinderen begin februari in Narathiwat. Twee vrijwillige rangers zijn daarvoor aangehouden en hebben bekend. Volgens een panellid zijn meer vrijwilligers betrokken bij recente moordaanslagen in het Zuiden. Ze worden ingehuurd door nabestaanden van mensen die door opstandelingen zijn vermoord, om de moord te wreken.

– Vandaag vonnist het Constitutionele Hof of de regering buiten de begroting om 2 biljoen baht mag lenen voor intrastructurele werken (waaronder de aanleg van vier hogesnelheidslijnen). Premier Yingluck zegt dat Thailand een belangrijke kans mist om zich te ontwikkelen, wanneer het Hof geen toestemming verleent.

Oppositiepartij Democraten heeft het Hof om de uitspraak gevraagd. De wijze van financieren geeft de regering een vrijbrief het geld naar eigen goeddunken uit te geven zonder dat het parlement dit kan controleren, en de lening jaagt de schuldenlast van het land op, aldus de Democraten.

Het biljoenenvoorstel is door het parlement goedgekeurd, voordat het Huis van Afgevaardigden werd ontbonden. Vice-minister-president Phonthep Thepkanchana zegt dat de regering de uitspraak van het Hof zal respecteren.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) wil dat middels een dwangbevel van de civiele rechtbank een eind wordt gemaakt aan de bezetting van de Chaeng Watthanaweg. De DSI wil ook dat protestleider Luang Pu Buddha Issara wordt vervolgd, omdat de demonstranten die hij leidt ambtenaren van DSI tegenhouden aan het werk te gaan. De DSI heeft het OM gevraagd de zaak bij de rechtbank aanhangig te maken.

– De aanleg van de Red Line van Bang Sue naar Rangsit is begonnen en dat betekent dat delen van de Kamphaeng Phet weg 2 en 6 bij busstation Mor Chit geblokkeerd zijn. Bang Sue is het huidige eindpunt van de MRT-lijn (ondergrondse metro) Hua Lamphong-Bang Sue.

De Red Line wordt langs de spoorlijn naar het Noorden aangelegd en krijgt een lengte van 26,3 kilometer. De sectie Bang Sue-Don Muang wordt verhoogd aangelegd; de resterende 7,1 kilometer naar Rangsit op maaiveldniveau.

– Een 25-jarige man, die een waterboormachine in Song (Phrae) bewaakte, is maandagnacht ernstig gewond geraakt in wat mogelijk de nasleep van een ruzie over water was. Hij werd door een passerende motorfietser in zijn borst geschoten. Ik laat de details maar onvermeld.

– De bewakers van de protestbeweging gaan de agenten en soldaten die bij het Lumpini park zijn gestationeerd, helpen bij de bewaking. De afgelopen week was het park, waarin de demonstranten zich hebben teruggetrokken, het doelwit van enkele aanvallen. Bij de laatste aanval maandagnacht werd een bewaker bij hek 4 ernstig gewond door een granaat. Twee andere bewakers raakten licht gewond.

Door de DPRC-bewakers te laten samenwerken met politie en leger komt hopelijk een eind aan de beschuldigingen dat de aanvallen het werk van bewakers zijn, zegt protestleider Thaworn Senneam. Aan de achterkant van het podium zijn netten opgehangen als bescherming tegen granaten.

– Nationaal park Kui Buri in Prachuap Khiri Khan gaat in juni weer open voor het publiek. Eind vorig jaar ging het park dicht, toen wilde gaurs aan de lopende band het loodje legden, in totaal 24 exemplaren. Eind december is daaraan een eind gekomen. De gaurs vormen de belangrijkste trekpleister van het park.

Touroperators organiseren speciale reisjes naar het gebied waar de dieren grazen. Ze mogen terugkomen maar het park gaat wel preventieve maatregelen nemen om een herhaling te voorkomen. Zo zullen voertuigen en personen besproeid worden met anti-bacteriële chemicaliën. Er komen andere uitkijkpunten, minder dicht bij de habitat van de dieren.

De doodsoorzaak is inmiddels vastgesteld. De dieren zijn vermoedelijk bezweken aan een virus dat verwant is aan het mond en klauwzeer virus. Maar de directeur van het Institute of National Animal Health houdt nog een slag om de arm. Het instituut heeft meer bewijsmateriaal nodig om een definitieve conclusie te kunnen trekken.

De kanman van een nabijgelegen tambon gelooft niets van het virusverhaal. Die gelooft waarschijnlijk nog steeds, zoals bewoners eerder beweerden, dat de dieren vergiftigd zijn als gevolg van een ruzie tussen twee functionarissen. Of misschien gelooft hij wel dat het het werk van kwaaie geesten was.

– Het is nog geen bevel, maar de opinie van een rechter; niettemin kunnen de bewoners tevreden zijn. Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat dient de omwonenden van de kolengestookte energiecentrale in Mae Moh (Lampang) wegens de luchtvervuiling te compenseren, zegt een rechter van de Supreme Administrative Court. Egat dient ook plannen te maken om de omgeving te herstellen.

Volgens de rechter is Egat in gebreke gebleven bij het filteren van zwaveldioxide. Slechts twee van de acht filters werkten in 2008, waardoor buitensporige hoeveelheden van het giftige gas de lucht in gingen.

Er loopt ook nog een andere zaak, die hiermee verband houdt. Daarin is onder andere het Department of Primary Industries and Mines aangeklaagd wegens nalatigheid.

Verkiezingen

– De gouverneursverkiezingen van een jaar geleden in Bangkok moeten over. De Kiesraad heeft de gekozen gouverneur Sukhumbhand Paribatra een gele kaart gegeven omdat supporters van hem tijdens de verkiezingscampagne de rivaliserende Pheu Thai-kandidaat hadden belasterd.

De zaak gaat nu naar Region 1 van de Appeal Court, die de eindbeslissing neemt. Zodra de rechtbank de zaak in behandeling neemt, moet Sukhumbhand zijn werk staken. Hij kan wel herkozen worden.

Sukhumbhand (foto homepagina) noemt het een schande dat de Kiesraad een jaar nodig had om dit besluit te nemen. Eensgezind was de Kiesraad niet: drie commissarissen steunden de gele kaart, twee stemden tegen.

Economisch nieuws
– Investeerders kijken de kat uit de boom nu de politieke impasse zich maar blijft voortslepen. In januari en februari nam het aantal investeringsaanvragen bij de Board of Investment (BoI) met respectievelijk 46 en 58 procent af vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De BoI ontving 188 projectaanvragen met een gezamenlijke waarde van 63,1 miljard baht.

Ook bij de FDI’s (foreign direct investment) was sprake van een daling: op jaarbasis 40 procent. De 121 projectaanvragen vertegenwoordigen een waarde van 47,3 miljard baht. De investeringsaanvragen uit Japan, de grootste buitenlandse investeerder in Thailand, zakten met 63 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar naar 17,4 miljard baht.

Desalniettemin handhaaft de BoI haar target van 900 miljard baht voor dit jaar. ‘Wanneer de politieke situatie het eerste kwartaal eindigt, denk ik dat we geen enkel probleem hebben onze target te halen’, zegt secretaris-generaal Udom Wongviwatchai. ‘Een aantal investeerders wacht tot de situatie verbetert. Daarom hebben ze hun investeringsaanvraag nog niet ingediend. Tekenen dat buitenlandse investeerders zich terugtrekken of naar andere landen verhuizen, zijn er niet.’

– De credit rating van Thailand loopt vooralsnog geen enkel gevaar. Ondanks de politieke onrust die eind oktober de kop opstak, handhaven de ratingbureaus hun ratings. De ervaring leert namelijk dat de Thaise economie snel herstelt na een periode van politieke en economische chaos, zoals de Tom Yum Kung crisis in 1997, de militaire coup in 2006 en de overstromingen in 2011.

Een bron bij het Public Debt Management Office zegt dat langdurige politieke spanningen wel van invloed kunnen zijn op de concurrentiekracht van  het land, de economische groei en het afbetalingsvermogen van de regering en dat is de belangrijkste factor voor de credit ratings.

– Reserveringen voor Songkran houden nog niet over. De Khao San Road Business Association zegt dat de reserveringen in Khao San Road, een populaire toeristische bestemming voor backpackers, 30 procent bedragen tegen 60 procent in dezelfde periode vorig jaar. De Thai Hotels Association meldt eveneens lage reserveringen voor het Oosten van Thailand. Maar de sector verwacht voor Bangkok en de toeristische bestemmingen in het Oosten een opleving wanneer de noodverordening, die op 22 maart afloopt, niet wordt verlengd.

Chiang Mai heeft nergens last van: de reserveringen voor Songkran staan nu op 90 procent; verwacht wordt dat de 100 procent snel wordt gehaald. Chinese toeristen zijn goed voor 40 procent van de boekingen; Thais, Koreanen en Maleisiërs vormen de rest.

De Hat Yai-Songkhla Hotel Association verwacht ook de 100 procent te halen. Maleisische toeristen, die goed zijn voor 90 procent van het totaal aantal buitenlandse toeristen, komen weer terug na de bomaanslagen in Danok en Sadao eind vorig jaar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 maart 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  The Economist van 2 maart jl meldt in een artikel van ‘Banyan’ dat Thailand door de politieke spanningen van de afgelopen 4 maanden al een verlies heeft geleden van $15 miljard (zeg 500 miljard baht) en dat dit in de komende maanden zou kunnen verdubbelen.

 2. Henk zegt op

  Met de aanleg van die ‘Red line’, betekent dat dan dat Don Muang airport straks met de sky train te bereiken is?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Henk Ja, maar ik weet niet hoeveel jaar je daarop moet wachten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website