Twee groepen van illegale Cambodjaanse arbeiders zijn woensdag onderweg naar de grenspost Aranyaprathet gestrand in Si Maha Phot en Kabin Buri (Prachin Buri). Ze werden uit de bus gezet omdat de chauffeurs bang waren bij een militaire controlepost gearresteerd te worden.

Het gaat om twee groepen van elk honderd Cambodjanen die in Rayong en Chon Buri hadden gewerkt. Zij hadden hun biezen gepakt nadat het militair gezag had aangekondigd jacht te gaan maken op illegale werkers. Maar een snelle terugkeer naar hun vaderland zat er niet in.

Bewoners die de Cambodjanen zagen, zowel volwassenen als kinderen, waarschuwden de politie. Die noteerde de persoonlijke gegevens van de Cambodjanen en regelde later bussen om hen alsnog naar de grens te brengen.

Kyodo News meldt dat Thailand de eerste negen dagen van deze maand 7.507 illegale Cambodjaanse arbeiders heeft teruggestuurd. De woordvoerder van het Cambodjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is er niet van onder de indruk; hij zegt dat Thailand regelmatig illegalen terugstuurt.

De repatriëring is niet alleen gericht op Cambodjanen maar ook op andere nationaliteiten. Het militair gezag heeft bedrijven, fabrieken en ondernemingen verboden illegale werkers uit ongeacht welk buitenland in dienst te nemen.

– Nog meer illegalen. In de noordoostelijke provincie Surin heeft de politie in het provinciaal hoofdbusstation 122 illegale Cambodjanen aangehouden. Ze hadden in Chon Buri gewerkt, maar waren door hun Thaise baas ontslagen uit angst door de junta te worden vervolgd wegens het in dienst hebben van illegalen. De politie gaat de groep het land uitzetten.

– Drie topfunctionarissen zijn door de NCPO overgeplaatst naar een inactieve post [zeg maar: geschorst]. De strafoverplaatsing treft Suwichak Nakwatcharachai, secretaris van het Huis van Afgevaardigden, Procureur-Generaal Athapol Yaisawang en Surachai Srisarakam, permanent secretaris van het ministerie van ICT. Alle drie zijn er door de anti-regerings beweging van beschuldigd de regering Yinluck te hebben bevoordeeld.

– Het voor zaterdag door Suthep Thaugsuban, leider van de anti-regerings beweging, geplande charity dinner is voor onbepaalde tijd uitgesteld ‘uit respect voor de staat van beleg’. Het diner was bedoeld om geld in te zamelen voor de demonstranten die tijdens de protesten in Bangkok en andere provincies van de afgelopen zes maanden gewond zijn geraakt.

Aan het diner zouden zeventig personen aanzitten, die daarvoor 10.000 baht per persoon hadden gelapt. Het zou gehouden worden in de Pacific Club in Bangkok en was al uitverkocht. De al betaalde bijdragen worden gerestitueerd.

Suthep zegt het diner te hebben afgeblazen op advies van vrienden en omdat het sommige groepen zou kunnen verleiden geweld te gebruiken. Hij gaat nu op zoek naar andere manieren om de gewonde demonstranten te helpen.

– De populaire nieuwe film The Legend of King Naresuan 5 wordt zondagochtend om 11 uur in het hele land in 160 biscopen gratis vertoond. Dat hebben de fans te danken aan het leger dat een charmeoffensief voert.

De film (plus de vier vorige) gaat over de strijd die koning Naresuan op olifanten tegen de Birmezen voerde. De eerste twee Naresuan-films werden in 2007 uitgebracht. Ze brachten elk 230 miljoen baht op.

– Nieuws uit Thailand meldde het al eerder: Op aandringen van de junta om meer aandacht te besteden aan de plichten van burgers en historische onderwerpen wordt het leerplan van scholen uitgebreid met lessen in burgerschapskunde en wordt de geschiedenisleerstof herzien.

Bij geschiedenis moet het niet alleen gaan over historische periodes of achtergronden, maar het vak moet ook begrip van Thailand’s geschiedenis kweken. Bij burgerschapskunde gaat het om de plichten en verantwoordelijkheden van burgers met als doel verzoening en eenheid in het land te brengen.

Voor beide vakken wordt nieuw lesmateriaal ontwikkeld. Het is de bedoeling dat ze in het tweede semester van het schooljaar 2014 (oktober, november) van start gaan.

Internationale scholen gaat gevraagd worden hun leerplan aan te passen. Sommige scholen hebben Thaise geschiedenis niet op het rooster staan, alhoewel de helft van de leerlingen Thais is.

– De vakbond van Thai Airways International is in zijn nopjes over het besluit van de junta een eind te maken aan gratis vliegreisjes voor leden van de raad van bestuur plus familie. ‘Een mijlpaal in pogingen om de verliezen, die het bedrijf al jaren lijdt, terug te dringen’, zegt president Damrong Waikhanee. Hij memoreert dat de vakbond er al lang op heeft aangedrongen.

Een bron bij THAI schat de besparing op 10 miljoen baht per jaar. Na THAI komen naar verwachting andere overheidsbedrijven aan de beurt, waar douceurtjes geschrapt gaan worden, zoals bijvoorbeeld levenslang gratis elektriciteit.

– De voortvluchtige roodhemdleider Jakrapob Penkair heeft een anti-coup organisatie in ballingschap gevormd. Dat schrijft hij op zijn Facebook pagina. Binnenkort doet de groep nadere mededelingen over de ‘freedom and liberty of Thai people’ van de militaire dictatuur. Jakrapob beweert dat de internationale gemeenschap zijn initiatief warm heeft ontvangen. In welk land de organisatie is gevestigd, schrijft hij niet.

Jakrapob was in het kabinet Thaksin minister, verbonden aan het kantoor van de premier. Hij had zich bij het militair gezag moeten melden, maar nam de benen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Cambodja gevraagd of hij zich daar bevindt, maar de woordvoerder van BuZa zegt dat zijn land zich niet met de zaken van andere landen bemoeit. Premier Hun Sen zei eerder dat hij het gebruik van zijn land als basis van politieke activiteiten niet tolereert.

– Thailand zal niet reageren of protesteren tegen landen die het oneens zijn met de coup. De nadruk moet liggen op het kweken van begrip. Dit kregen de 23 Thaise ambassadeurs en consuls-generaal van zeventien landen gisteren van coupleider Prayuth te horen.

Ze waren naar Thailand gesommeerd om bijgepraat te worden over de politieke situatie. De mantra is begrip kweken. De coupleider erkende dat het onmogelijk is alle landen te overtuigen van het noodzaak van de coup. Volgens Prayuth is de situatie verbeterd.

Tijdens de bijeenkomst vroeg Prayuth de ambassadeurs ook om de Thais in hun land die zich verzetten tegen de monarchie, in de gaten te houden. Ze overtreden daarmee artikel 112 van de Grondwet. Alhoewel de ambassadeurs niet bevoegd zijn er iets tegen te doen, kunnen ze wel helpen bij die Thais begrip te kweken, aldus Prayuth volgens een bron.

– Veertien Rohingya vluchtelingen hebben kans gezien uit een opvangcentrum in Muang (Narathiwat) te ontsnappen: acht vrouwen en zes kinderen. In het centrum verbleven 21 vluchtelingen. Nadat ze de bewaking hadden weggelokt naar een hulpbehoevende oude vrouw, knipten ze prikkeldraad door en verdwenen in het bos achter het centrum. Naar verluidt zou de groep naar familie in Myanmar willen gaan. Een zoektocht in het bos leverde geen resultaat op.

-Thailand heeft dringend een watermanagement masterplan nodig. Verder moeten de bureaus die de vorige regering na de overstromingen van 2011 heeft gevormd, worden opgeheven, want die dupliceren alleen maar het werk van andere diensten, zoals het Royal Irrigation Department (RID).

Die niet malse kritiek was te beluisteren op een seminar over waterbeheer. De door de regering gevormde bureaus, zoals het Office of the National Water and Flood Management Policy, gooien alleen maar zand in de machine. Het seminar kwam op het juiste tijdstip, want de junta besloot eerder deze week de veel bekritiseerde watermanagementplannen van 350 miljard baht in de koelkast te zetten.

Volgens Suwathana Jittaladakorn, adviseur van het Engineering Institute of Thailand, hadden sommige projecten al lang uitgevoerd kunnen zijn wanneer de RID daarvoor geld uit de begroting had kunnen gebruiken. De overstromingen vorig jaar in Prachin Buri bijvoorbeeld waren het gevolg van besluiteloosheid van overheidsdiensten. Ze waren bang actie te ondernemen.

Suwathana stelde voor een strategiecommissie te vormen, die beleid formuleert voor het waterbeheer, maar de uitvoering daarvan moet in handen zijn van de (bestaande) betrokken diensten. Suwathana riep de junta ook op al uitgevoerde projecten te evalueren op hun doeltreffendheid.

Volgens Khomsan Maleesee van de Kasetsart universiteit zijn sommige van die projecten mislukt. Ze vormen geen duurzame oplossing van de problemen en duperen het levensonderhoud van bewoners. ‘Voor effectief watermanagement zijn input van de bewoners en nauwkeurige bepaling van hun behoeftes een must.’ Khomsan waarschuwde dat de problemen alleen maar verergeren wanneer de projecten in het kader van het 350 miljard-plan worden uitgevoerd.

– De gezondheid van bewoners in onder andere Kok Sa-art (Kalasin) en het milieu lopen groot gevaar door de verwerking van elektronisch afval. 283 families houden zich er bezig met de recycling van televisies, koelkasten, computers en mobieltjes. Die demonteren ze en wat ze niet kunnen gebruiken wordt verbrand. Daarbij komt lood en arseen vrij. Naar schatting wordt elke maand 767 ton afval verwerkt.

De mensen die met het spul werken, interesseert het niet want er valt goed geld mee te verdienen; de autoriteiten doen niets uit angst niet herkozen te worden.

‘De mensen zijn niet geïnteresseerd in de lange termijn gevolgen. Als er geen preventieve maatregelen worden genomen, worden die gebieden [Kok Sa-Art en Daeng Yai in Buri Ram] ernstig verontreinigd’, zegt Wichien Jungrungroeng, hoofd van het Pollution Control Department.

De PCD kan er weinig aan doen, want de plaatselijke autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het milieu. Wel is een wet in voorbereiding, die de verwerkers een extra heffing oplegt.

– Het Immigration Bureau heeft in afzonderlijke operaties acht personen gearresteerd, waaronder drie buitenlanders die zich in Thailand schuilhielden. Sommigen pleegden zowel in eigen land als in het buitenland misdrijven, zoals fraude, het vervalsen van documenten en omdat ze er illegaal werkten. De acht komen uit Taiwan, Zuid-Korea, Bangladesh en Rusland.

Economisch nieuws

– Het aantal investeringsaanvragen bij de Board of Investment (BoI) is de eerste vijf maanden van dit jaar op jaarbasis met 42 procent naar 300 miljard baht gezakt. Niettemin zegt de BoI dat investeerders nog steeds belangstelling voor Thailand hebben. Van januari tot mei ontving de BoI aanvragen voor 515 projecten. Daarvan zijn 260 projecten een uitbreiding van bestaande investeringen en 255 zijn nieuwe projecten.

Buitenlandse directe investeringen verminderden met 10 procent en investeringen vanuit Japan, Thailand’s grootste buitenlandse investeerder, namen licht af. Daarentegen nam het aantal aanvragen uit Europa (plus 300 pct), Amerika (570 pct), Zuid-Korea (150 pct) en China (260 pct) toe. De meeste aanvragen kwamen uit de automobiel- en auto-onderdelen industrie en werktuigbouw.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

WK-voetbal: Junta probeert gratis tv-uitzendingen te redden
Coup in Thailand: Fotoalbum woensdag

12 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 juni 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het is geweldig te zien dat de junta het onderwijs gaat hervormen. De junta wil dat de Thaise leerlingen meer zelfstandig gaan denken. De nadruk gaat liggen op plichten en verantwoordelijkheden van burgers. De belangrijkste plicht is gehoorzaamheid. Het is goed dat burgerrechten nog niet in het programma zijn opgenomen, dat is een westerse waarde en moet nog even wachten tot alle Thais zijn opgevoed. Eerst moet rust en orde worden hersteld.

 2. Cornelis zegt op

  Het zou me niet verbazen als ‘herziening van de geschiedenisleerstof’ neerkomt op het herschrijven/aanpassen van de geschiedenis – niet ongebruikelijk onder dit type regime………..

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Cornelis,
   Ik heb de geschiedenisboekjes gelezen die mijn zoon op zijn Thaise lagere school gebruikte. Het is een en al propaganda. Ik kan me niet voorstellen dat het slechter kan………

   • chris zegt op

    Tot niet zo heel lang geleden was dat ook het geval met de boekjes waarin de Nederlandse Vaderlandse Geschiedenis werd verteld. Niks over de grote winsten die Nederlanders maakten in de slavenhandel, niets dan goeds over ons koloniaal verleden (in de oost en in de west) en de rol van de monarchie.
    Daarmee is de situatie in Thailand niet goedgepraat maar we hebben als Nederlanders zelf natuurlijk ook boter op ons hoofd.

  • ruud zegt op

   Dat herschrijven van de geschiedenis (tweede wereldoorlog) gebeurt in Japan ook.
   Alle geschiedenisboeken staan trouwens vol leugens.
   Maar wat maakt het uit, er is meestal toch niemand meer in leven die kan vertellen dat het anders is gegaan.

  • dontejo zegt op

   Geschiedenis verschilt overal waar je gaat. Het is geschreven door
   winnaars, herschreven door verliezers en veranderd door bezetters, enz. enz…..

   dontejo.

 3. rebell zegt op

  Illegale werkers uit Kambodscha kun je in Thailand in 2 groepen indelen. De echte illegalen, die nergens gemeld werden en dus echt zwart werken en groep twee die wel bij de plaatselijke overheid aangemeldt werden, waarvoor verzekering wird betaald en goedwil aan derde. Deze laatste groep hoeft Thailand niet te verlaten. Bron: eigen ervaring

 4. Henk van't Slot zegt op

  Hele beachroad in Pattaya is opgeknapt door Cambodianen die voor een Thaise aannemer werkte,had begrepen dat ze 100 bath per dag verdienden,als ik dat nu weet dan weet iedereen dat,maar niemand die daar problemen mee had op het stadhuis.

 5. KhunBram zegt op

  ‘DE VEROORZAKER BETAALD”
  Laat Suthep ZELF de door zijn HEM ontstane gewonden betalen.
  HIJ is daarvoor verantwoordelijk. En niet een ander.

 6. TH.NL zegt op

  “Ze hadden in Chon Buri gewerkt, maar waren door hun Thaise baas ontslagen uit angst door de junta te worden vervolgd wegens het in dienst hebben van illegalen. De politie gaat de groep het land uitzetten.”
  Jammer dat er in het artikel niets gezegd is over wat er met de Thaise bazen gebeurd. Of is dat niets?…

 7. khunsiam zegt op

  Jakrapob nam de benen omdat hij zich bij het militaire gezag moest melden is onzin, hij is al jaren het land uit, live interviews voor westerse zenders vanuit Phnom Penh, bezigt uitstekend engels.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ khunsiam Ik neem aan dat je gelijk hebt. Het staat een beetje ongelukkig geformuleerd in Bangkok Post: who is now living in exile. Er staat niet bij sinds wanneer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website