Nieuws uit Thailand – 12 januari 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
12 januari 2014

Mocht u het nog niet weten: gisteren was Children’s Day in Thailand. Een van de populairste programmaonderdelen was weliswaar vervallen – de festiviteiten in het Government House waren vanwege de protesten geschrapt –, maar elders was er voldoende te doen.

Ook de protestbeweging had iets bedacht. De kinderen konden op de foto met actieleider Suthep Thaugsuban en er was een ‘people’s chair’ met het Democracy Monument op de achtergrond, eveneens voor een fotoshoot. En niet te vergeten: Suthep hield een mooie toespraak, waarin hij zei te hopen dat de kinderen tot goede en eerlijke burgers opgroeien, die de nationale eenheid beschermen.

Verder was het druk op een legerbasis waar de kinderen op tanks mochten klimmen en vuurwapens mochten vasthouden.

– Zanger Samong Traisattha (36) van de black metal band Surrender of Divinity is woensdag doodgestoken. De politie vermoedt dat hij gedood is door een fan, een student rechten van de Ramkhamhaeng universiteit. Hij zou zich in een buurprovincie van Bangkok verscholen hebben.

Een bizar Facebook-bericht door ‘Maleficent Meditation’ wordt aan hem toegeschreven. Daarin staat dat hij de zanger dertig keer heeft gestoken. ‘I have intended to end my life since I was 25. Because I’ll die eventually, I want to drag down with me those who tarnish Satanism.’

– Een ‘urban myth’ oftewel broodje-aapverhaal: zo noemt Timothy Huxley, directeur van het International Institute for Strategic Studies in Singapore, de bewering dat een vest met vele lagen röntgenfoto’s een uitstekend kogelvrij vest vormen.

Een test van Bangkok Post bevestigt dat. De foto’s bieden geen enkele bescherming. Da’s dan jammmer voor degenen die zo’n vest al hebben gekocht van Anan Jandontri, een voormalige legervrijwilliger uit Nakon Ratchasima. Hij verkoopt ze voor 700 baht per stuk aan anti-regerings demonstranten in Bangkok. Volgens hem zouden veertig lagen de truc doen. Anan heeft er tot nu toe 100 cadeau gedaan en 400 verkocht.

– In een woning in Chon Buri heeft de politie de lichamen van twee jongens (2 en 7 jaar) en een vrouw (19) gevonden. De 2-jarige jongen was gewurgd met een handdoek, de andere twee waren doodgestoken. Dankzij camerabeelden heeft de politie al een verdachte in het vizier: een 30-jarige man, die ook door een getuige was gezien toen hij er een bezoek bracht.

– Boze boeren hebben gisteren in Muang (Phetchabun) een weg geblokkeerd. Ze eisen betaling voor de door hen ingeleverde maïs. Net als bij rijst koopt de regering maïs van de boeren op tegen een garantieprijs, maar de boeren hebben nog geen geld ontvangen.

Demonstratienieuws

– Stilte voor de …., ja wat? Storm, een coup of valt het allemaal mee? Bangkok Post bevat opvallend weinig nieuws vandaag en het meeste meldden we al gisteren in Breaking News items en andere postings.

Puntsgewijs een overzicht.

 • Bevelhebber Prayuth Chan-ocha vindt dat de media moeten ophouden hem voortdurend te vragen of er een coup komt. Door elke keer die vraag te stellen, kan de al gespannen situatie verergeren. ‘De media moeten stoppen over een coup te speculeren’, zei Prayuth, die wel toegaf zich zorgen te maken over mogelijke gewelddadige confrontaties tussen rivaliserende groepen.
 • Vrijdagnacht vuurden onbekenden schoten af op de Khok Wua intersection bij de protestlocatie van het People’s Democratic Reform Committee. Vier personen raakten gewond, waaronder een taxichauffeur. Het bericht noemt nu geen dode. Een cameraman van Thai PBS had geluk: hij werd niet gewond, maar een kogel doorboorde zijn broek.
 • Het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo), dat verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid, heeft het leger gevraagd 37 gebouwen in Bangkok te beschermen. Vrijdagnacht werden soldaten al gestationeerd bij het tv-station Thai PBS. Ook bij andere tv-stations en regeringsgebouwen komen soldaten te staan. Het hoofdkwartier van Capo wordt verplaatst.
 • VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft op een persconferentie in New York verteld dat hij met premier Yingluck en oppositieleider Abhisit heeft gesproken en geprobeerd heeft hun meningsverschillen te overbruggen. Meer schrijft de krant niet over zijn interventie.
 • Voormalig parlementslid voor Phitsanulok Warong Dechgitvigrom (Democraten) roept op zijn Facebook-pagina demonstranten op morgen zich te verzamelen bij het ministerie van Volksgezondheid. Hij wil er water en elektra afsluiten. De actie is een steuntje in de rug voor de permanent secretaris van het ministerie die de protestbeweging steunt en een disciplinair onderzoek aan zijn broek heeft. Narong Sahametapat ondertekende een verklaring van de Public Health Community, waarin de regering wordt gevraagd af te treden.
 • De Kiesraad dringt aan op uitstel van de verkiezingen tot 4 mei. Juridische experts verschillen van mening of dit wettelijk mogelijk is. Volgens commissaris Somchai Srisuthiyakorn kan het kabinet in noodgevallen via een ‘executive decree’ de verkiezingen uitstellen tot maximaal 180 dagen na de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden. De regering en regeringspartij Pheu Thai blijven hameren op de bij KB vastgelegde datum van 2 februari.
 • Minister Surapong Tovichakchaikul verwijt de Kiesraad niet genoeg te doen ervoor te zorgen dat de verkiezingen doorgaan. De Kiesraad probeert volgens hem niet het probleem op te lossen dat is ontstaan doordat in 28 kiesdistricten de registratie van kandidaten door demonstranten is verhinderd. [Zie de posting Kiesraad dringt aan op uitstel van verkiezingen]
 • Actieleider Suthep Thaugsuban is ‘Person of the Year’ van Azië. Hij scoorde in de jaarlijkse peiling van de Asia Society de meeste stemmen: 116.000 oftewel 88 procent van het totaal aantal stemmen. De stemmen stroomden pas in de eerste dagen van het nieuwe jaar binnen, hetgeen het vermoeden wekte dat de site gehackt was, maar dat bleek niet het geval.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 januari 2014”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Bangkok Shutdown is al begonnen. Zondagmiddag om 4 uur begonnen demonstranten de Chaeng Wattanaweg met zandzakken te barricaderen. Aan die weg ligt het regeringscomplex. Daarna volgden de Lat Phrao kruising (five-way intersection) en de Pathumwan kruising; voor de bekende Chatuchack weekendmarkt werd een podium geplaatst. Victory Monument volgde om 7 uur ’s avonds.

  Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok besloot enkele busroutes te verleggen en begon de expressway te gebruiken om passagiers af te leveren bij andere vormen van openbaar vervoer, zoals de BTS (bovengrondse metro) en MRT (ondergrondse metro).

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Wanneer het leger een coup pleegt, dreigt de leider van de minder bekende Thaksin’s Friends Group de twee dochters van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha te (laten) ontvoeren. Op zijn Facebook-pagina schrijft Sudchai Boonchai : ‘Hen levend in gijzeling nemen, is heel goed. Maar hen dood gevangen nemen, is het ook waard.’

  Het leger heeft de oproep sterk afgekeurd. ‘Een kwaadaardige houding van iemand die geweld aanbidt. Heel gevaarlijk voor de samenleving.’

  De tweeling die een bloemenwinkel runt, heeft twee gewapende soldaten als bodyguard.

 3. elie zegt op

  Na enkele tientallen jaren hard werken besliste ik eindelijk mijn droom te realiseren nl reizen buiten Europa.
  Mijn keuze viel op Thailand : prachtig land qua natuur en cultuur en vriendelijke mensen dus een goede start.
  Wij vertrekken donderdag 16.01 : blijkbaar kan het niet ongelukkiger ? Ik hoop dat onze reis dus kan doorgaan. Wij blijven 2 dagen in Bangkok en doen dan een rondreis.
  Ik zal dus morgen deze site volgen…zoals ik nu al een week doe trouwens. Dank voor de zeer goede berichtgeving .

  • wim zegt op

   Hallo Elie ,
   Kom zelf regelmatig in Thailand , heb ook wel roerige tijden meegemaakt daar, echter nooit wat gemerkt .
   Bangkok is zo enorm groot . de demonstraties vinden plaats op slecht enkele plaatsen , deze dan ook ontwijken ! Maak je geen zorgen , geniet van je vakantie , voor mij het mooiste land , met vriendelijke mensen.
   Bekijk ook mijn website ; stichting sam siam ( in google )
   Vriendelijke groet .
   Wim Achterkamp .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website