Nieuws uit Thailand – 12 februari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
12 februari 2013

Driehonderdduizend boeren die in het krijt staan bij de Government Housing Bank (GHB), hebben gisteren een sit-in demonstratie gehouden voor het hoofdkantoor van de bank. Ze willen dat de bank stopt met het verkopen van het onderpand, doorgaans hun land, op de leningen die ze niet kunnen afbetalen.

Charin Duangdara, adviseur van het netwerk van boeren met een schuldenlast, vindt dat de bank die zogeheten NPA’s (non-performing assets) van meer dan 600 miljoen baht binnen zes maanden moet overdragen aan het Farmers’ Reconstruction and Development Fund (FRDF). De boeren willen dat dit fonds, waarvan ze lid zijn, hun vermogens beheert. Wanneer de bank de vermogens verkoopt, zijn de boeren bang dat het lastig zal zijn ze terug te krijgen.

‘We wachten al negen jaar op de overdracht’, zegt Charin, ‘maar er gebeurt maar niets. De FRDF is bereid de rente en de hoofdsom te betalen, die de boeren aan de bank verschuldigd zijn. De bank moet onmiddellijk stoppen met juridische stappen. Ze heeft al honderd faillissementsaanvragen bij de rechtbank gedeponeerd.’

Volgens protestleider Pinkae Kaeosukthae zou de GHB eerder beloofd hebben de rente te verminderen, de hoofdsom te halveren en niets te verkopen. Hij zei dat ze blijven protesteren totdat de bank met hen praat.

– De mening van de bevolking in het Zuiden is cruciaal bij het besluit of een avondklok in delen van het Zuiden wordt ingesteld, zegt premier Yingluck, die gisteren daarover een spoedvergadering belegde. Het voorstel voor een avondklok is vorige week gedaan door vice-minister-president Chalerm Yubamrung na de moord op twee boeren in Pattani en vier fruithandelaren in Yala.

Yingluck steunde zondag het idee nadat vijf soldaten in Raman (Yala) en twee personen in Pattani om het leven waren gekomen. Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) was eerder tegen, maar nuanceerde later zijn afwijzing; hij hecht nu ook grote waarde aan de mening van de bevolking en de autoriteiten ter plaatse. Chalerm, de havik in het kabinet, ziet de bui al hangen: ‘Als de maatregel niet werkt, kunnen we hem opheffen. Dat is niets om ons over te schamen.’

Religieuze leiders en bevolking lieten vorige week al weten niets in een avondklok te zien. De maatregel is niet effectief, omdat de aanvallen van de opstandelingen altijd overdag plaatsvinden. Bovendien verstoort de maatregel het dagelijks leven te veel.

Volgens het leger is de situatie in het Zuiden onder controle. Minister Sukumpol noemde de aanvallen in Yala ‘een tactische fout’. Verder is er volgens de minister niets mis met de veiligheidsstrategie.

Thawee Sodsong, secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administration Centre, is door de regering gevraagd de mening van de bevolking te peilen. Vrijdag valt de definitieve beslissing.

– Het ambitieuze Dawei-project in Myanmar, een gezamenlijk onderneming van Thailand en Myanmar, loopt minstens een jaar vertraging op – als het niet langer is. Japan, de belangrijkste financier van de economische zone (industrietterrein en diepzeehaven) is het niet eens met de voorgesteld lokatie van de haven. Die zou gesplitst moeten worden in een industriële en containerhaven om congestie te voorkomen.

De vertraging is toegegeven door minister Chadchat Sittipunt (Transport). Hij zegt ook dat het Office of Transport and Traffic Policy and Planning tal van aspecten van het project nog moet bestuderen, zoals de vraag naar openbare voorzieningen, tarieven, het totale investeringsbedrag, tijdschema en technische aspecten van de infrastructuur.

Vorig jaar tekenden Myanmar en Thailand een overeenkomst over Dawei, een project dat wordt geschat op 290 miljard baht. Van meet af aan was duidelijk dat investeerders niet staan te trappelen om er geld in te steken.

– Alle 400.000 leerlingen van Mathayom 6 (eindexamenklas) die dit weekend hebben deelgenomen aan de Ordinary National Education Tests (Onet), krijgen 24 punten extra, omdat er in de examenopgaven van natuurwetenschappen fouten zaten. De A en B-versies kwamen niet overeen; in één werden vragen herhaald en ontbraken vragen. [Bij mc-toetsen wordt ook in NL vaak met twee versies gewerkt, waarbij de volgorde van de vragen verschilt.]

Eerder werden ook al fouten ontdekt in het taalexamen dat leerlingen van Mathayom 3 begin februari aflegden. Die leerlingen krijgen 20 punten extra.

Een commissie van het National Institute of Educational Testing Service gaat onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de fouten met overplaatsing of ontslag als straf.

Volgens een leerling van de Triamudomsuka school is het toekennen van de extra punten de beste oplossing, maar dat cadeautje is niet eerlijk want hardwerkende en luie leerlingen profiteren er in gelijke mate van. Hij heeft zijn buik vol van Onet, omdat de examenopgaven elk jaar fouten bevatten.

– Kamnan Poh, die bijna 7 jaar op de vlucht was voor een gevangenisstraf van 30 jaar, is in die periode door het Samitivej Srinakarin ziekenhuis onder de door hem opgegeven valse naam Kim sae Tang als patiënt geregistreerd, heeft de politie ontdekt. Hij werd er behandeld voor neuskanker en hogebloeddruk. Het ziekenhuis ontkent een patiënt met die naam te hebben behandeld.

Behalve het gebruik van de valse naam heeft Somchai Khunploem, zoals zijn echte naam luidt, verder geen enkele moeite gedaan zijn identiteit geheim te houden. De ‘Peetvader van Chon Buri’ werd eind januari na een bezoek aan het ziekenhuis aangehouden. Na enkele dagen op de IC van het provinciaal ziekenhuis van Chon Buri te hebben gelegen, is hij gisteren verhuisd naar een VIP-kamer op de zevende verdieping van het ziekenhuis.

De politie verhoort vandaag de drie personen die Somchai bij zijn ziekenhuisbezoek vergezelden. Nagegaan wordt of ze opzettelijk Somchai geholpen hebben uit handen van justitie te blijven. Somchai is veroordeeld wegens corruptie en moord op een politieke rivaal. In beide zaken zijn alle beroepsprocedures afgerond.

– De kans dat Veera Somkwamkid, die in Phnom Penh gevangen zit, op korte termijn naar een Thaise gevangenis kan verhuizen, lijkt uiterst miniem, zegt de regering. Premier Yingluck ontving gisteren Ratree Pipattanapaiboon, die er ook gevangen zat en gratie heeft gekregen.

Volgens Ratree zouden de Cambodjaanse autoriteiten Veera niet het recht ontzeggen uitgewisseld te worden. Yingluck zegt dat dit een optie is evenals een verzoek om zijn gevangenisstraf van 8 jaar (verminderd met zes maanden ter gelegenheid van de dood van de Cambodjaanse vorst) verder te verminderen, maar die mogelijkheid doet zich pas bij een speciale gelegenheid voor.

Ratree en Veera werden samen met vijf anderen in december 2010 bij de grens met Cambodja aangehouden. Die vijf werden na een maand met een voorwaardelijke gevangenisstraf vrijgelaten, Veera en Ratree kregen respectievelijk 8 en 6 jaar gevangenisstraf omdat ze ook van spionage werden beschuldigd.

– Zoals gebruikelijk lijkt de dader in het politiebureauschandaal op het kerkhof te liggen, want nu ontkent voormalig hoofd van de nationale politie Patcharawat Wongsuwon iets verkeerd te hebben gedaan, waardoor de bouw van 396 politiebureaus al tijden stilligt. Parchawarat heeft de hulp ingeroepen van Puwadol Wuthakanok, die destijds voorzitter was van de commissie die de mediaanprijs vaststelde.

Het Department of Special Investigation (DSI) doet momenteel onderzoek naar de zaak. De bouw stagneerde vorig jaar nadat aannemer PCC naliet de onderaannemers te betalen die het bedrijf had ingehuurd om de bureaus te bouwen. Aanvankelijk zou het werk regionaal worden aanbesteed, maar op voorstel van de  latere politiecommissaris Pateep Tanprasert en goedgekeurd door toenmalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban werd het werk centraal aanbesteed. Pateep moet nog door de DSI gehoord worden. Puwadol heeft inmiddels wel al namens Patcharawat met de DSI gepraat.

– De politie van Chumphon heeft gisteren in Pathiu bij een controlepost een echtpaar met 510 kilo marihuana ter waarde van 20 miljard baht aangehouden. De drugs waren verstopt in een container, die snacks zou bevatten. Ze waren afkomstig uit Nonthaburi en moesten naar klanten in Surat Thani worden gebracht.

In Hat Yai (Songkhla ) heeft de politie twee personen, die in het bezit waren van 62 kilo marihuana ter waarde van 1,8 miljoen baht, aangehouden. In hetzelfde district werden nog eens twee personen, die elf geweren bij zich hadden, aangehouden. Ze liepen in een undercoveroperatie in de val.

– De overheid zit in haar maag met de circa 2.000 illegale Rohingya vluchtelingen, die de afgelopen weken zijn aangehouden. Zijn ze het slachtoffers van mensenhandelaren of zijn het gewoon illegale immigranten, is de vraag waarmee de politie worstelt. De politie en het Department of Special Investigation zeggen dat een meer systematische screening gedaan zal moeten worden om dat te bepalen. ‘Hun verhalen moeten gecontroleerd worden’, zegt DSI-onderzoeker Jatuporn Arunlertawan.

Kriskorn Paleethunyawong, adjunct-hoofd van de provinciale politie van Songkhla, vindt dat de Rohingya als illegale immigranten vervolgd moeten worden, zoals iedereen die het land illegaal binnenkomt. Beiden menen dat die aanpak mensenhandelaren kan weerhouden hun handeltje voort te zetten. Waarom de Rohingya ineens in zulke groten getale zijn gearriveerd, weten ze niet.

Inmiddels zijn zes Thais en zes Myanmarezen gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. Eén Myanmarees is gevlucht en twee Thais zijn vrijgelaten op borgtocht.

– Niet alleen laptops en mobieltjes zijn gevaarlijk, maar ook het onlangs weer op de markt gebrachte robotspeeltje Furby. Het kan gebruikt worden om een bom in te verstoppen, zegt Somchai Sawasdeepon, waarnemend president van Airports of Thailand (AoT).

Somchai heeft het vliegveldpersoneel dat de handbagage controleert, er gisteren voor gewaarschuwd en gezegd dat de Furby ook door de X-ray controle moet. AoT is erop attent gemaakt door een veiligheidsman op Chiang Rai International Airport die had gezien dat een passagier met een Furby het vliegtuig instapte.

– De regering overweeg zich terug te trekken uit de race om de World Expo in 2020. De Kasetsart universiteit heeft de kosten op 70 miljard baht berekend en dat kan bruin niet trekken, zegt minister Niwatthamrong Bunsongpahaisan (PM’s Office).

Oppositieleider Abhisit vraagt om een nadere verklaring. Hij zegt dat vertegenwoordigers van het Bureau of International Expositions onder de indruk waren van de voorgestelde lokatie in Ayutthaya. Volgens Abhisit genereert de expositie enorme inkomsten, zorgt ze voor een stroom aan toeristen en krijgt de reputatie van Thailand er een positieve impuls door.

– Een bestuurder van een motortaxi is aangehouden op verdenking van de aanranding en dood van een vrouw, wier halfnaakte lichaam vorige week op de openbare weg in Bang Kapi werd gevonden. De man is op basis van camerabeelden opgespoord. De politie heeft op zijn motorfiets en kleding bloedsporen gevonden. Vier vrouwen in hetzelfde gebied hadden hem al eerder beschuldigd van seksuele intimidatie.

– De Thai Journalists Association heeft de Asean Journalists Club opgericht met het doel de berichtgeving over Asean te verbeteren. Dit weekend kwamen zo’n dertig journalisten van radio, tv, krant en website in Chon Buri bijeen om over kwaliteitsverbetering te brainstormen. De club krijgt een bestuur van 9 personen, voorzitter is een journalist van Bangkok Post.

– Een 37-jarige leraar aan de Chat Trakan Witthaya school in Chat Trakan (Phitsanulok) is door een leerling met een mes gestoken. De leerling had de leraar verteld dat hij een groep leerlingen had zien spijbelen. Hij bood aan de leraar te helpen, maar stak hem onderweg op de motorfiets in zijn rug. Bekend was dat de leerling een mentale aandoening heeft en al eens geprobeerd had zijn vader met een mes te verwonden. Hij is behandeld geweest aan zijn drugsverslaving.

Politiek nieuws

– De bekende groep van 40 (anti-regerings) senatoren heeft voor meer duidelijkheid opgeroepen in de wetsvoorstellen voor amnestie. De senatoren zijn bang dat die voorstellen, wanneer eenmaal wet, misbruikt kunnen worden om personen met een politieke positie amnestie te verlenen. Amnestie dient volgens hen alleen te gelden voor burgers die bij politieke demonstraties betrokken waren, maar politici en protestleiders moeten ter verantwoording worden geroepen.

De senatoren reageren met die oproep op een geheime bijeenkomst vorige week van een roodhemd- en geelhemdleider waarin ze afspraken maakten over amnestie voor personen die tussen september 2006 (militaire coup) en mei 2010 (einde roodhemdprotesten) zijn aangehouden. De senatoren vinden de uitdrukking ‘innocent people’ die in de amnestievoorstellen wordt gebruikt, te vaag.

Thans liggen bij het parlement drie amnestievoorstellen, de geelhemd- en roodhemdleider zouden er twee aan willen toevoegen, en nu komt vice-kamervooorzitter Charoen Chankomol met het idee om afzonderlijke voorstellen in te dienen voor niet-politici en protestleiders, zodat de vrees van de senatoren wordt weggenomen. Hij zou het voorstel gisteren bespreken met Pheu Thai-partijleider Charupong Ruangsawan.

Economisch nieuws

– Dtac, Thailand’s tweede grootste exploitant van mobiele telefoons, heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een een nettowinst gemaakt van 2,57 miljard baht tegen 2,38 miljard baht een jaar eerder. Voor het gehele jaar bedroeg de nettowinst 11,3 miljard baht, 4,5 procent minder dan in 2011. Oorzaak waren de hogere regulatory fees. Dtac, eigendom van het Noorse Telenor, heeft een marktaandeel van 30 procent en moet opboksen tegen marktleidder AIS en nummer 3 True Move.

– Talentenjachten en realityshows blijven onverminderd populair bij Thaise tv-kijkers, maar soaps delen de lakens uit zowel qua kijkers als advertentietarieven met een gemiddelde van 500.000 baht per minuut op prime time op de kanalen 3 en 7.

Wanneer op kanaal 3 Junior MasterChef eindigt, wordt het vervangen door The Voice Kids en een nieuw geïmporteerde talentenjacht uit Engeland. Een andere nieuwkomer is Any Dream Will Do, een talentenjacht onder het copyright van de BBC. In de originele show worden talenten gezocht om op te treden in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Nieuwe soaps zijn Suparbburoot Chutathep (Supersterren) en Sarm Taharn Sua Sao (De drie musketiers – geen mannen, maar vrouwelijke musketiers). [Met dank aan Tino Kuis voor de vertaling.]

Op dit moment selecteert kanaal 3 talenten voor nieuwsprogramma’s en dramaseries op de (toekomstige) digitale kanalen van kanaal 3. Het is het beleid van het tv-station om nieuwe gezichten te zoeken en daarvoor neemt het een kijkje bij Laos Star, Kanaal 5 in Cambodja, TV Asahi in Japan en CCTV in China.

De mediabedrijven zitten te springen om creatief talent en producenten van tv-programma’s. Workpoint Entertainment Plc opent volgende maand een school om creatief talent te kweken. Er komen zowel korte of lange cursussen. De concurrentie is groot met 48 digitale tv-kanalen, kabeltelevisie en internet.

– Voor grond op A1 lokaties in Bangkok bestaat grote belangstellingen hetgeen zich vertaalt in een prijstijging van 15 procent per jaar. De grond wordt niet alleen gekocht om er condominiums, kantoren en particuliere woningen op te bouwen, maar ook als belegging. Vastgoed levert 4 tot 5 procent winst per jaar op, investeringen in grond zo’n 15 procent.

Volgens Kulwadee Sawangsri van het consultancybureau CB Richard Ellis kopen elk jaar steeds meer niet-projectontwikkelaars grond. Dat zijn vaak tweede generatiekinderen van zakenmensen. Alhoewel ze een beperkte ervaring hebben met vastgoed hebben ze een goede opleiding en beheren de projecten professioneel. Die trend doet zich al voor sinds de ineenstorting van Lehman Brothers in 2008.

Lehman had veel vermogen in Thailand inclusief kantoorgebouwen, grond en hotels. Het laatste eigendom dat Lehman heeft verkocht was de Mercury Tower op de hoek van Lang Suan en Phloenchit. Real Estate Capital Asia Partners uit Singapore kocht het vorig jaar voor 1,2 miljard baht.

De grondprijzen zijn het sterkst gestegen in Sukhumvit tussen Phloenchit Road en Soi Thong Lor. De gemiddelde grondprijs is hier sinds 2003 met 340 procent omhoog geschoten naar 1,35 miljoen baht per vierkante wah vorig jaar. Silom en Sathon volgen met een prijsstijging van 330 procent naar 1,2 miljoen baht per wah in dezelfde periode.

De stijging met 15 procent in binnen-Bangkok is overigens lager dan op de meest gewilde lokatie, Khao Yai in Nakhon Ratchasima. Daar steeg de grondprijs vorig jaar met 50 procent. Zelfs in de buitenwijken van Bangkok, zoals Bang Kae, Rattanathibet en Chaeng Watthana stegen de grondprijzen met 40 tot 50 procent vanwege de aanleg van metrolijnen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website