Nieuws uit Thailand – 12 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
12 augustus 2013

In drie sets en 65 minuten heeft de Thaise badmintonspeelster Ratchanok Intanon (18) de heersende wereldkampioene Li Xuerui uit China onttroond. Ze is daarmee de eerste Thaise die in badminton een wereldtitel in de wacht sleepte. En Thailand werd het vierde land, na China (15x), Indonesië (2x) en Denemarken (1x), dat de titel in het dames enkelspel won.

Ratchanok stond vijf keer tegenover Li: vier keer verloor ze, de vijfde keer gisteren bracht de victorie. ‘Li was niet haarzelf’, zei Ratchanok na afloop. ‘Ik was ontspannen en ik denk dat zij nerveus was.’

De 22-jarige Li gaf inderdaad toe dat het haar moeite kostte zich te concentreren. ‘Niet omdat ik aan de top sta, maar ik denk dat ik te gretig was om te winnen. […] Mijn tegenstandster speelde heel erg goed en leek erg ontspannen. Dat verhoogde de druk op me.’

Ratchanok heeft nu dit jaar drie van de acht toernooien gewonnen. Haar vorige titels won ze in de India Super Series en Thailand Open. Verwacht wordt dat ze op de wereldranglijst van de derde naar de tweede plaats opschuift.

Van de Badminton Association of Thailand krijgt Ratchanok een bonus van 500.000 baht, van het National Sports Development Fund 1 miljoen baht en van de Bangkok Thonburi universiteit, waar ze studeert, 200.000 baht.

– De regeringsdelegatie die met verzetsgroep BRN vredesgesprekken voert, krijgt versterking van vertegenwoordigers van het Southern Border Provinces Administration Centre en de Special Branch politie. De ‘hulptroepen’ bestaan uit personen die ervaring hebben met zuidelijke veiligheidszaken.

Sinds de gesprekken vijf maanden geleden begonnen, is nog weinig voortgang geboekt. Critici zeggen dat de huidige delegatie slecht berekend is op haar taak en delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council (NSC), zou een nieuweling zijn.

Op de achtergrond van dit kissebis speelt mee dat Thawil Pliensri zijn baan als NSC-hoofd verloor en werd weggepromoveerd naar de post van adviseur van de premier, toen Pheu Thai aan de macht kwam.

– Ruim 120 vintage voertuigen, waaronder bussen en auto’s met de deur aan de voorkant, hebben gisteren ter ere van de 81ste verjaardag van de koningin over de Ratchadamnoen Avenue een tochtje gemaakt vanaf het legerhoofdkwartier en weer terug. Op de foto in de krant is een tiental van die ‘bubblecar’ wagentjes te zien. Tussen 1955 en 1962 bouwde BMW 150.000 Isetta’s.

– Wie de koningin wil feliciteren met haar verjaardag kan vandaag in het Klai Kangwon paleis in Hua Hin, waar het koninklijk paar momenteel verblijft, en in het Grand Palace in Bangkok een wens schrijven in een verjaardagsboek. Het Grand Palace is geopend van 8 tot 17 uur, het Klai Kangwon paleis van 8.30 tot 16.30 uur.

– Bij een bomaanslag op een fabriek in Muang (Narathiwat), waar butagasflessen met LPG worden gevuld, zijn drie vrouwen gewond geraakt. Een gastank met 8 ton LPG explodeerde, waardoor van de fabriek weinig overbleef en tien huizen tegenover de fabriek werden beschadigd.

Volgens getuigen waren om 2 uur ’s nachts zes gewapende mannen de fabriek binnengedrongen. Ze bonden de bewaker vast en brachten in het magazijn bij de LPG-tank twee bommen tot ontploffing, waardoor de fabriek in brand vloog. De brandweer uit Narathiwat en Yi-ngo had een uur nodig om het vuur onder controle te krijgen.

Naar aanleiding van de aanslag zijn de veiligheidsmaatregelen in zeven districten in Yala, Pattani, Narathiwat en Songkhla verscherpt. Voertuigen, die mogelijk gebruikt kunnen worden om een aanslag te plegen, worden scherper gecontroleerd en de autoriteiten houden verdachte personen scherper in de gaten.

– Het was dit weekend weer bar en boos met regens en aardverschuivingen in Chiang Mai en andere noordelijke provincies. De Khao rivier en zijvieren zijn buiten hun oevers getreden. In Mae Rim liep het Tak Sin militaire kamp van het Veterinary and Remount Department van het leger onder water. Paarden en honden zijn in veiligheid gebracht.

In buurprovincie Chiang Rai liepen negenhonderd huizen in de districten Chiang Khong en Chiang Saen onder water. Overstromingen zijn gemeld uit acht districten van de provincie. Hierdoor zijn bijna drieduizend personen gedupeerd.

De provincie Nan kampt met geblokkeerde wegen als gevolg van aardverschuivingen en modderstromen. Schade aan boerderijen wordt gemeld uit Bang Mung in Phitsalunok en Yang Talat in Kalasin.

Overstromingen zullen aanhouden in het Noorden en Noordoosten, voorspelt het Meteorological Department. De meteo verwacht dat de moesson meer regen in petto heeft. Bangkok krijgt aan het eind van de middag en ’s avonds te maken met regen; die valt in 60 procent van het gebied.

– Regeringspartij Pheu Thai eist dat de commissarissen van de National Human Right Commission hun congé krijgen. Vrijdag publiceerde de NHRC haar rapport over de ongeregeldheden van maart tot mei 2010 op haar website en dat viel niet in goede aarde bij PT. PT-woordvoerder Prompong Nopparit noemt het rapport ‘onacceptabel’ omdat de conclusie gebaseerd zou zijn op partijdige en selectieve bewijzen en informatie.

De NHRC voerde het onderzoek uit naar aanleiding van 32 klachten van beide zijden: degenen die de overheid van geweld beschuldigen en degenen die de roodhemden beschuldigen van schending van de mensenrechten. Het rapport concludeert dat de roodhemden de rechten van het publiek hebben geschonden.

‘De demonstraties vertoonden een gebrek aan planning, ideologie en duidelijke doelstellingen. De UDD-leiders waren niet eensgezind en slaagden er niet in de massa te beheersen. Als gevolg daarvan ontwikkelde de demonstratie zich tot een oproer.’

Maar ook de toenmalige regering Abhisit gaat volgens de NHRC niet vrijuit. Het activeren van de noodtoestand en de Internal Security Act legde meer druk op de demonstranten en leidde tot gewelddadige confrontaties.

Roodhemden vinden het rapport bevooroordeeld. NHRC-voorzitter Amara Pongsapich verdedigt het rapport. Het is gebaseerd op de verklaringen van meer dan tweehonderd getuigen en betrokken partijen.

– Het amnestievoorstel van Worachai Hema, dat vorige week in eerste lezing door het parlement is aangenomen, gaat op vijf punten mank, zegt oppositiepartij Democraten. Onduidelijk is wie van amnestie profiteren, de tijdspanne bevordert bepaalde groepen, het voorstel kan tot een belangenconflict leiden omdat diverse parlementariërs ervan profiteren, het heeft financiële consequenties en daarvoor is de handtekening van premier Yingluck vereist, en het is schadelijk voor ’s lands rechtssysteem en de mensenrechten.

– Bij een aanrijding in Saraburi tussen een interliner, twee auto’s en een vrachtwagen is één persoon om het leven gekomen en zijn elf personen gewond. De bus, die onderweg was van Roi Et naar Bangkok, schoot door de middenberm en botste frontaal op een tegemoet komende auto en vrachtwagen. Vermoedelijk was de chauffeur in slaap gevallen.

– De president van de Bang Thung Noi Small-Scale Fishermen Association is zaterdag mishandeld door een groep schelpvissers. Toen hij zijn boot in Muang (Prachuap Khiri Khan) afmeerde, werd hij aangevallen door vier mannen. Piya Tesyaem (42) protesteert al langer tegen de destructieve visserij binnen de zone van 4,8 kilometer vanuit de kust, die gereserveerd is voor behoud van de visstand.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website