Somdej Phra Buddhacharn, de abt van Wat Saket, is gisteren op 85-jarige leeftijd in het Samitivej ziekenhuis aan bloedvergiftiging overleden. Zijn lichaam wordt vanochtend naar de tempel overgebracht.

De koning verschaft koninklijk waswater voor de bathing ceremony, die vanmiddag wordt gehouden, en hij steunt de funeral chanting rites die zeven dagen duren, tot zondag. Morgen vinden die vanwege de verjaardag van de koningin niet plaats.

Somdej Kiew werd in 1949 gewijd tot monnik. In 2004 werd hij benoemd tot plaatsvervanger van de Supreme Patriarch, die 2 jaar eerder in het ziekenhuis was opgenomen, en later dat jaar benoemde de Sangha Supreme Council een panel dat de patriarch verving. Somdej Kiew werd daarvan voorzitter. Somdej Kiew zette zich in voor de wereldwijde verspreiding van het boeddhisme. Daartoe stuurde hij monniken naar diverse landen, waaronder Nederland.

– De 18-jarige Ratchanok Intanon maakt een goede kans vandaag de World Badminton Championships die in Guangzhou (China) worden gehouden, te winnen. Gisteren versloeg ze in de halve finale PV Sindhu uit India met 21-10 en 21-13. Vandaag staat ze tegenover Li Xuerui uit China, die de Zuid-Koreaanse Bae Yeon-ju naar huis stuurde.

Wanneer Ratchanok (drievoudig junior wereldkampioen) vandaag wint, schrijft Thailand geschiedenis want tot nu toe was de halve finale het hoogste wat Thaise badmintonspeelsters hebben bereikt. Ratchanok maakt sinds haar 14de furore. Haar eerste titel won ze in 2009 in Maleisië. Ze was de jongste kampioen ooit van de BWF World Junior Championships. Daarna volgden nog twee titels. Vorig jaar won ze zilver tijdens de Olympische Spelen in Londen.

Ratchanok gebruikt het prijzengeld en de steun die ze vanuit de sport krijgt, om haar arme ouders en haar broer te helpen. Haar vader heeft inmiddels een eethuisje kunnen openen.

– Vier Thais en twee Nigerianen zijn vrijdag in het zuiden van Nigeria ontvoerd. Ze waren op weg naar hun werk in een viskwekerij toen een bende kidnappers in een boot hen aanviel. De twee Nigerianen werden overboord gezet, een van hen is verdronken. De vier Thais zouden nog bij de kidnappers zijn.

Volgens landbouwcommissaris Emmanuel Chindah is er nog geen contact geweest met de ontvoerders, maar duidelijk is al wel dat het hen om losgeld is te doen. Dat zou dan moeten komen van de werkgever van de vier, het Israëlische bedrijf Onida, dat de overheidskwekerij exploiteert.

In het zuiden van Nigeria worden personen vaak ontvoerd voor losgeld. De meesten worden na betaling vrijgelaten, in tegenstelling tot het noorden waar islamitische extremisten een aantal gegijzelden hebben gedood.

– Het aantal slachtoffers van bom- en moordaanslagen in het Zuiden van Thailand was de afgelopen Ramadan het laagst sinds 2007, zegt het Internal Security Operations Command (Isoc). In de drie zuidelijkste provincies Yala, Pattani en Narathiwat vonden 69 aanvallen plaats en daarbij kwamen 23 personen om het leven.

Maar ondanks deze ‘gunstige’ cijfers blijven de bewoners zich zorgen maken over hun veiligheid omdat het geweld elke dag doorgaat, zegt Muhamarosdi Botor, senator voor Narathiwat. Hij roept de meest schokkende aanval in herinnering op Yacob Raimanee, de imam van de Central Pattani Mosque. Yacob werd op 5 augustus doodgeschoten. Volgens de senator vragen de mensen zich af hoe de vredesgesprekken tussen Thailand en verzetsgroep BRN zich zullen ontwikkelen.

– De voormalige chauffeur van de adjunct-directeur van Siam Motors Sales is aangehouden op verdenking van verduistering van 1 miljoen baht van zijn baas. De chauffeur stak telkens geld in zijn eigen zak, wanneer hij namens zijn baas geld uit een ATM moest opnemen. Gedurende de drie jaar dat hij voor hem werkte, zou hij zich zo verrijkt hebben met 1 mijoen baht. Het geld ging op aan de afbetaling van gokschulden.

– Nog steeds is het Ao Phrao strand op Koh Samet niet maagdelijk schoon. Gisteren trokken honderden vrijwilligers naar het strand om de laatste restjes met filtreerpapier [?] te verwijderen. Bangkok Post wijdt er slechts een foto met kort bijschrift aan.

– Nog meer vrijwilligers. In Nakhon Ratchasima hebben vrijwilligers tweehonderd bomen langs een snelweg geplant, die naar nationaal park Khao Yai leidt. Bedoeling van de actie was het Highways Department te pressen om de weg te verbeteren. In 2009 sneuvelden 128 oude bomen, toen 9 km van de weg van twee naar vier rijstroken werd verbreed. Daardoor verdween wat milieuactivisten noemen de bekende ‘tree tunnel’.

De rechtbank heeft de wegdienst in mei bevolen alle bomen te herplanten, maar tegen dat besluit is de dienst in beroep gegaan. De nieuw te planten bomen zouden gemakkelijk kunnen omvallen, wat een gevaar voor het verkeer oplevert, redeneert de dienst.

De milieujongens voeren sindsdien een online campagne om de dienst te bewegen haar beroep in te trekken en het bevel van de rechtbank uit te voeren. Volgens een van hen is het aantal verkeersongelukken sinds de verbreding toegenomen omdat er harder gereden wordt.

– Met spanning wordt uitgekeken naar het vonnis van de bestuursrechter in de zaak die is aangespannen door de Thai Tobacco Trade Association (TTTA). Dat vonnis kan een precedent voor andere landen betekenen, denkt Prakit Vathesatogkit, secretaris-generaal van de Action on Smoking and Health Foundation.

De TTTA heeft om opschorting van een nieuwe regel van het ministerie van Volksgezondheid gevraagd, die een grotere gezondheidswaarschuwing eist op de pakjes. Thans beslaat die 55 procent van de oppervlakte en dat moet 85 procent worden. De vergroting is vanaf 2 oktober verplicht.

Wanneer de rechter de eis van de industrie afwijst, betekent dat een opsteker voor andere Aziatische landen, die een soortgelijke vergroting overwegen, zegt Prakit. In Singapore, Maleisië en Brunei staat al een waarschuwing op de pakjes, Vietnam en Indonesië gaan dat later dit jaar eisen.

De rechtbank heeft al de TTTA en het ministerie gehoord. De TTTA wees daarbij op de ombouwkosten van de drukmachines. Die zouden elke producent 9,6 miljoen baht kosten. De TTTA vindt ook dat het ministerie met hen overleg had moeten voeren en dat het inbreuk maakt op hun recht hun merknamen te gebruiken [waarvoor minder plaats is].

Politiek nieuws

– Het parlement behandelt woensdag en donderdag tijdens een extra vergadering de begroting voor 2014. Een zogeheten scrutiny commission heeft de begroting inmiddels bekeken en een toental suggesties gedaan, onder andere voor een strengere begrotingsdiscipline. De commissie pleit ook voor een prognose van de economische groei en inflatie, die het gevolg zijn van de geplande lening van 2 biljoen baht voor infrastructurele werken en de lening van 350 miljard baht voor waterwerken.

– Het voorstel van premier Yingluck voor een verzoeningsforum zou een betere ontvangst krijgen, wanneer de regering de verzekering geeft dat het geen tactische manoeuvre is, zeggen twee politicologen. Ze moet ook proberen degenen die niet willen deelnemen, te overtuigen en via informele kanalen hun vertrouwen te winnen.

Somchai Srisutthiyakorn, lid van de Political Development Council, ziet nog geen tekenen van verzoening, wat de eerste stap naar politieke hervormingen is. Degenen die betrokken zijn bij de politieke conflicten, gebruiken nog steeds hun televisiekanalen en radio om de anderen in felle bewoordingen aan te vallen.

‘Zonder verzoening is het onmogelijk dat politieke hervormingen worden bereikt. In dat geval is het initiatief een eenzijdige actie en eindigt het als een academisch document, net als honderden soortgelijke documenten in het verleden’, zegt hij.

Prinya Tevanaruemitrkul , vice-rector van de Thammasat universiteit, verwelkomt het voorstel van premier Yingluck. Hij benadrukt de noodzaak voor partijen om hun verschillen opzij te schuiven en samen te komen voor gesprekken over hervorming. Prinya vindt dat betrokken partijen hun voorwaarden vooraf moeten laten vallen. Ze moeten ophouden met zwartepieten alvorens door te gaan met het hervormingsoffensief.

De regering moet duidelijk maken dat ze oprecht is, aldus Prinya, door de gesprekken niet op te jagen. Ze moet het wantrouwen wegnemen dat de bijeenkomsten slechts bedoeld zijn om er politieke munt uit te slaan.

Inmiddels hebben vice-premier Phongthep Thepkanchana en minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office) acht senior political figures bereid gevonden mee te doen. Volgens Somchai worden de meesten beschouwd als ‘onpartijdig met een zekere neiging richting regering’. Varathep vindt het aantal voormalige politici, dat bereid is deel te nemen, voldoende, alhoewel de regering nog wacht op een reactie van oppositiepartij Democraten en de anti-regeringsbeweging People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden).

Regeringspartij Pheu Thai heeft een herhaald beroep op de Democraten gedaan om aan te schuiven en zo de weg te effenen voor nationale verzoening.

Economisch nieuws

– Evenals Thai AirAsia (zie Nieuws uit Thailand van gisteren) heeft Nok Airlines een forse winstgroei geboekt in het tweede kwartaal. De winst nam met 136 procent toe en de omzet met 38,7 procent, dankzij een forse toename van het passagiersverkeer en dat ondanks het feit dat de prijs van een ticket zwaar onder druk stond vanwege de concurrentie.

In het tweede kwartaal steeg het aantal passagiers met 50 procent op jaarbasis naar 1,4 miljoen dankzij een vergroting van de capaciteit met 52 procent. De bezettingsgraad bedroeg 86,6 procent (vorig jaar 83,7 pct), de gemiddelde prijs per ticket per vlucht daalde met 8,9 procent naar 1.754 baht.

Door de inzet van de zuiniger Boeing 737-800s daalde het brandstofverbruik van 2,7 naar 2,34 baht per stoel per kilometer. Alle oude Boeings 737-400s zijn door Nok Air met pensioen gestuurd; de maatschappij vliegt alleen nog maar met de Boeing 737-800s (12 stuks) en twee ATR turboprops.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 augustus 2013”

 1. janbeute zegt op

  Ik lees hier Wat SAKET .
  Mijn vraag is dat , Wat Doi Saket in Chiangmai , langs de weg naar Chiangrai

  Mvg Jantje .

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jan Beute Nee, dat is de bekende Wat Saket in Bangkok met de Golden Mount. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Saket


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website