Nieuws uit Thailand – 10 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
10 september 2013

Oppositieleider Abhisit Vejjajiva heeft zich niet populair gemaakt bij de vrouwenbeweging door een opmerking over ‘stupid women’ en volgens sommigen refereerde hij met die opmerking aan premier Yingluck. Abhisit ontkent dat hij het over een bepaalde vrouw had.

Abhisit (foto homepagina) maakte de gewraakte opmerking tijdens een rally op zaterdag. Hij sprak over de lancering van de ‘Smart Lady Thailand’ realityshow door premier Yingluck. [Het artikel geeft geen enkele informatie over die show.] Abhisit zei: Als er een domme vrouwenwedstrijd zou zijn, dan zou niemand de strijd aan durven met premier Yingluck.

Suranand Vejjajiva, secretaris-generaal van de premier, samen met haar op dienstreis in Europa, is in de bres gesprongen voor zijn bazin en waarschuwt in een email Abhisit om beter op zijn woorden te letten. Het project is bedoeld het leiderschap van vrouwen de ontwikkelen, legt hij uit, en het wil de Thaise bevolking aanmoedigen de schoonheid van vrouwen door hun intelligentie te bewonderen. ‘Voor zover ik weet, heeft de partij [de Democraten van Abhisit] niets gedaan. Ze maakt alleen maar minachtende opmerkingen en kijkt op vrouwen neer’, aldus Suranand.

Abhisit krijgt ook de wind van voren van vrouwennetwerken. Watcharaporn Intawong (Phayao Women’s Network) vindt dat een man die eerder regeringsleider was, geen beledigende opmerkingen over vrouwen dient te maken. Charoensri Chaikat (ook Phayao): ‘Een leider moet voorzichtig zijn met wat hij zegt. Iedereen heeft zijn of haar waardigheid. Als we anderen niet respecteren, is het moeilijk voor ons om gerespecteerd te worden.’

– De rubberboeren krijgen een extra douceurtje: de subsidie per rai gaat omhoog van 1.260 naar 2.520 baht. Met dit besluit probeert het National Rubber Policy Committee verdere blokkades door rubberboeren te voorkomen. De NRPC gaat daarentegen niet akkoord met de 90 baht per kilo unsmoked rubber sheets, waarover vrijdag overeenstemming is bereikt tijdens overleg tussen regeringsvertegenwoordigers en boeren. Verklaring van minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën): De verhoging naar 90 baht zou neerkomen op prijsinterventie. De subsidie per rai gaat naar de eigenaren van de plantages. Maximaal 25 rai wordt gesubsidieerd. Naar schatting kost dat de overheid 21,2 miljard baht.

Vandaag komen in Surat Thani boeren bijeen om te overleggen over het geplande protest op zaterdag. Coördinator Manoon Upala zegt dat ze waarschijnlijk wegen gaan blokkeren en Provinciehuizen bezetten. De verdubbeling van de subsidie in plaats van de prijsgarantie van 90 kilo noemde hij ‘een daad van verraad’. Boeren in de zuidelijke provincies vergaderen binnen twee dagen over mogelijke acties.

Het hoofd van de landelijke politie zegt dat het onmogelijk is protestleiders niet te vervolgen voor de wegblokkades van de afgelopen twee weken. Die eis is door de demonstranten gesteld.

– Voorafgaand aan haar speech voor de 24ste vergadering van de UN Human Rights Council in Geneve [veel mooie woorden over democratie] heeft premier Yingluck Hoge Commissaris Navi Pillay gevraagd direct met de regering over de amnestiekwestie te communiceren [lees: Jullie hadden geen persverklaring mogen uitgeven.] omdat de zaak ‘gevoelig is en er gemakkelijk misbruik van kan worden gemaakt voor politiek gewin’.

Yingluck heeft uitgelegd dat het amnestievoorstel niet tot doel heeft iedereen die betrokken was bij politieke conflicten, amnestie verlenen. Degenen die strafrechteljke vergrijpen hebben gepleegd of de mensenrechten hebben overtreden, krijgen met de rechter te maken, aldus Yingluck.

– De regering Yingluck handelt in strijd met de grondwet door het parlement niet jaarlijks te informeren over haar werk. Sinds de regering twee jaar geleden is aangetreden heeft ze verzuimd een jaarverslag te overleggen. Dit zegt Wasant Soypisudh, voormalig president van het Constitutionele Hof.

Kamervoorzitter Somsak Kiatsuranont en het kantoor van de premier zeggen dat het jaarverslag over 2011 in voorbereiding is; vorig jaar november zijn al documenten over het regeringswerk aan het parlement overhandigd. Een debat daarover heeft nog niet kunnen plaatsvinden, aldus een woordvoerder van het kantoor, omdat het parlement thans zijn handen vol heeft aan de voorstellen tot wijziging van de grondwet. Volgens de woordvoerder geeft de grondwet geen deadline voor het jaarverslag.

Wasant had zondag nog meer op zijn lever. Het hypotheeksysteem voor rijst kan ook in strijd met de grondwet zijn, omdat de grondwet de vrije handel ondersteunt en monopolies verbiedt. Tot nu toe monopoliseert de regering de rijsthandel, waardoor sommige molenaars moeite hebben handel te drijven. Wasant vroeg zich ook af of de regering tijdig geld heeft geleend voor de geplande waterwerken van 350 miljard baht.

– Niet zeven ziekenhuizen, zoals eerder gemeld, maar alleen het Makarak ziekenhuis in Kanchanaburi heeft verkeerde medicijnen ontvangen, zegt de Government Pharmaceutical Organisation (GPO). Vorige week maakte de GPO bekend dat een medicijn tegen hartkwalen in de verpakking van een medicijn tegen hoge bloeddruk was gedaan.

Het verkeerde medicijn is naar 939 patiënten gegaan. Het ziekenhuis heeft van 591 patiënten het medicijn kunnen terughalen. De anderen komen deze week aan de beurt.

Volgens GPO-voorzitter Pipat Yingseree heeft geen enkele patiënt nadeel ondervonden van de verwisseling. De GPO heeft de productie van de medicijnen opgeschort en gaat ze voortaan op verschillende tijdstippen produceren en de pillen een afwijkende vorm geven.

– De Mae Wong dam in nationaal park Mae Wong (Kamphaeng Phet) mag er niet er komen en daarom beginnen tegenstanders vandaag een mars van 300 kilometer naar Bangkok. Die eindigt op 22 september bij het Bangkok Art and Culture Centre.

De mars vindt nu plaats omdat het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning klaar is met de milieu- en gezondheidseffect rapportage en die ter goedkeuring gaat indienen bij de National Environment Board.

De tegenstanders wijzen het rapport af. Het bevat geen informatie over de ecologische systemen in het gebied en de gevolgen voor de bevolking. Bewijs dat de dam sociale en economische winst oplevert, ontbreekt.

De Mae Wong dam gaat ten koste van 13.260 rai bos. Het gebied maakt deel uit van de Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Mae Wong is een van laatste leefgebieden van de tijger. Volgens academici lost aanleg van de dam niet de overstromingsproblemen op, hetgeen als argument voor de aanleg wordt aangevoerd.

– Een groep van 43 onderwijzers uit Ubon Ratchathani roept collega’s op het ministerie van Onderwijs te vragen de controversiële tempel Wat Phra Dhammakaya (van de jet-set monnik) en tempels die daarmee banden hebben, uit te sluiten van het trainingsprogramma dat ze moeten volgen. De groep van 43 weigerde van 28 augustus tot 2 september deel te nemen aan het programma omdat die in zo’n tempel was gepland.

Het trainingsprogramma is verplichte kost voor 72.507 onderwijzers en schoolleiders van 2.628 scholen en onderwijsambtenaren. Het heeft tot doel de deelnemers moreel en ethisch bij te scholen en hun emotioneel quotiënt te verhogen, aldus het Office of the Basic Education Commission, die het programma organiseert in samenwerking met de Sangha Supreme Council, het National Office of Buddhism en het Department of Local Administration.

– Het Thaise onderwijs heeft niet alleen een ‘abnormaal lage’ kwaliteit vergeleken met de andere Asean-landen (citaat uit het onlangs gepubliceerde WEF-rapport), maar de scores van leerlingen lopen al jaar na jaar terug, aldus Surin Pitsuwan, voormalig secretaris-generaal van Asean. Het Thaise onderwijs is in crisis, zegt hij, en pogingen om het sinds 1999 te verbeteren, hebben geen effect gehad.

Surin vindt dat de sleutel tot verbetering in het Engelse taalonderwijs ligt. Wanneer leerlingen toegang hebben tot Engelstalige bronnen, dwingt dat leraren zich beter voor te bereiden en verandert het traditionele leslokaal in een seminar waar actieve kennisuitwisseling plaatsvindt. Bovendien wijst hij erop dat in het handelsverkeer in Asean Engels de voertaal is. ‘Maar Thaise jongeren blijven achter in dit steeds belangrijker wordend communicatiemiddel in Asean.’

– De jongere broer Suri van de controversiële ex-monnik Wirapol Sukphol heeft zijn bewering ingetrokken dat hij de man is op een foto waarin een man naast een vrouw ligt. Algemeen wordt aangenomen dat Wirapol de man is; Suri geeft nu toe daarover in juli gelogen te hebben.

Suri heeft ook beweerd dat hij de vader is van een 11-jarige jongen, die door de monnik is verwekt toen de moeder 14 jaar was. Uit DNA-onderzoek is inmiddels gebleken dat Surin ook hierover heeft gelogen. Surin meldde zich gisteren bij het Department of Special Investigation, dat hem voor verhoor over zijn vermeend vaderschap had opgeroepen.

– Het Huis van Afgevaardigden had het budget verlaagd van 5 baht naar 3 baht, de Senaat maakte er 5 baht van en een gezamenlijk commissie maakte er toch weer 3 baht van. De Senaat gaf gisteren het groene licht voor een nieuwe organisatie voor consumentenbescherming, die gesubsidieerd wordt met 3 baht per hoofd van de bevolking, in totaal een bedrag van 200 miljoen baht.

– Staatsraad Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council, wordt vandaag ontslagen uit het ziekenhuis. Hij is er geopereerd aan een ontstoken long. Een litteken, overblijfsel van een vorige operatie, was gaan ontsteken.

– De bouw van het nieuwe parlementsgebouw is vertraagd, omdat de grond pas voor de helft beschikbaar is voor de aannemer. Sinds 8 juni is slechts 0,34 procent van het werk gedaan en dat had 3,84 procent moeten zijn. De grond waarvan de overdracht is vertraagd, was eigendom van een school, de legertransportschool en de Water Transport Company.

– De directeur van het districtsziekenhuis van Uthumphon Phisai heeft zichzelf van het leven beroofd. De politie heeft nog geen idee wat hem tot die daad bracht. Zijn lichaam werd gisteren door ziekenhuispersoneel gevonden nadat herhaaldelijk pogingen om in contact met hem te komen, waren mislukt.

– Een brug op de weg tussen Chiang Mai en Mae Sariang (Mae Hong Son) is gisterochtend door een waterstroom beschadigd. Autoverkeer is niet meer mogelijk. Reparatiewerkzaamheden zijn gelijk al begonnen.

Politiek nieuws

– Weekendvergaderingen van het parlement zijn voortaan uit den boze, hebben regeringswhips besloten. Het besluit volgt op de schorsing van de vergadering op zaterdag omdat het quorum ontbrak. De afwezigen zeggen pas vrijdag te hebben gehoord dat er een dag later vergaderd zou worden, maar toen hadden ze al afspraken staan in hun kiesdistrict.

Volgens een bron bij regeringspartij Pheu Thai worden de afwezigen niet gestraft met uitsluiting bij een volgende verkiezing. Dat was niet meer dan een dreigement, dat tot doel had er zeker van te zijn dat ze vergaderingen bijwonen.

Economisch nieuws

– Het ministerie van Financiën gaat aan niet-financiële instituten vergunningen verlenen om rentes hoger dan 15 procent te rekenen. Het ministerie wil zo geldwoekeraars de wind uit de zeilen nemen. Alleen instellingen die microkredieten verlenen, komen voor de nieuwe regeling in aanmerking, omdat dit type krediet bedoeld is individuen te helpen bij het opzetten, uitbreiden, verbeteren enzovoort van bedrijfjes. Microkrediet leningen worden verleend voor bedragen variërend van 30.000 tot 100.000 baht.

Tot nu toe mogen alleen financiële instituten rentes hoger dan 15 procent berekenen, maar die verlenen zelden kredieten aan kleine ondernemers, straatverkopers en marktkooplui, omdat van hen de kredietwaardigheid niet kan worden vastgesteld. Die groep vormt een te groot risico. Gevolg is wel dat ze in de handen van loan sharks worden gedreven. Naar verwachting wordt de nieuwe regeling dit jaar van kracht.

– Het Sampran Riverside hotel, voorheen bekend als Rose Garden Riverside, gaat meer en meer op de eco-toer. Het hotel dat 30 kilometer ten westen van Bangkok ligt, houdt al 50 jaar veranderende trends in het toerisme in de gaten.

Het resort heeft een Thais dorp, een tempel ‘kermis’, organische rijstvelden, het biedt culturele demonstraties en organiseert met Songkran en Loy Kratong festivals. Bij het ontwikkelen van de organische rijstverbouw wordt de lokale bevolking betrokken. Dat geldt ook voor de weekendmarkt Sookjai, die 600 bezoekers per dag trekt.

Het resort gaat de negentien huizen in Thaise stijl die bij een kunstmatig aangelegd meer staan, ombouwen tot een premie guesthouse. De kamers worden nu gebruikt voor spa-diensten. De spa verhuist naar een viersterren hotel met 160 kamers.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 september 2013”

  1. chris zegt op

    Meneer Surin Pitsuwan, de oud secretaris van ASEAN, heeft niet zo lang geleden openlijk al eens gesolliciteerd naar de functie van Minister van Onderwijs. Ik begrijp niet dat mevrouw Yingluck en meneer Thaksin hem niet voor deze post hebben voorgedragen. Hij heeft duidelijke sympathieen met hun politieke partij. Misschien is hij te kundig?

  2. egon wout zegt op

    Telkens weer valt het op , dat de thai enorme lange tenen hebben. Het concept ironie, sarcasme is vrijwel onbekend.Vormen van critiek worden ogenblikkelijk aangegrepen om de auteurs voor de rechter te slepen. Vergelijk dat eens met de critiek , die nederlandse bewindslieden moeten slikken. Nog herinner ik mij Veldhoen,s afbeeldingen van Beatrix. De opmerking van Abhisit heb ik met plezier gelezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website