Slachtoffers en nabestaanden van het bloedbad op 14 oktober 1973 proberen het maar weer eens; ze vragen de regering hen te compenseren.

De Association of Relatives and Survivors of 14 October 1973 is al 7 jaar aan het kissebissen met de overheid over een eenmalige betaling van 1,2 miljoen baht aan haar leden, die inmiddels aardig bejaard zijn. De zaak steekt vooral omdat rood- en geelhemden en slachtoffers in het Zuiden thans compensatiebetalingen ontvangen.

Op 14 oktober 1973 werden 77 personen gedood en raakten honderden personen gewond, toen het militaire regime het vuur opende op demonstranten. Een fonds van 30 miljoen waaruit nabestaanden maandelijks 400 baht ontvingen, raakte uitgeput en werd in 2004 opgeheven.

In 2006 beloofde de regering Thaksin 3 miljoen baht uit te keren aan elke overlevende en 0,5 miljoen aan nabestaanden. De regering Abhisit bood 7.000 baht per maand aan, maar de vereniging, die nog 52 leden telt, heeft liever een bedrag ineens.

De regering Yingluck heeft het verzoek om een eenmalige betaling afgewezen; ze geeft de voorkeur aan maandelijkse uitkeringen. Sinds 2003 is 14 oktober Democracy Day.

– Verschillende gebieden in Kanchanaburi en Ratchaburi zijn gisteren getroffen door overstromingen, veroorzaakt door de tot tropische depressie afgezwakte storm Gaemi. Drie districten in het centrale deel van Kanchanaburi werden hard getrofffen met één tambon waar het water een hoogte van 1 tot 2 meter bereikte. Verschillende wegen raakten onbegaanbaar en akkers werden vernield. Tal van bewoners zijn geëvacueerd.

In Ratchaburi raakten vier bruggen over de Pachi in het district Suan Phung onbegaanbaar, waardoor de bewoners afgesneden werden van de buitenwereld. Soldaten zijn er naartoe gestuurd om noodbruggen aan te leggen. Verschillende bruggen staan op het punt in te storten.

– De plaatsing van zandzakken in het riool onder de Srinakarin Road, is een goede maatregel, zegt Pramote Maiklad, voormalig directeur-generaal van het Royal Irrigation Department. De gemeente Bangkok en de Water and Flood Management Commission (WFMC) onder voorzitterschap van minister Plodprasop Suraswadi maken daar ruzie over.

Volgens de WFMC blokkeren ze de waterafvoer, volgens de gemeente voorkomen ze dat water uit een kanaal het riool inloopt, zodat de Srinakarin Road niet onder water loopt.

Pramote zegt dat de WFMC niets begrijpt van de gemeentelijke techniek. De WFMC is een landelijke commissie en die moet zich niet tegen de activiteiten van Bangkok aanbemoeien, want dan hebben de maatregelen geen effect.

Pramote zette eerder vraagtekens achter de deskundigheid van de minister op het gebied van watermanagement. De minister heeft de gemeente bevolen de zandzakken binnen twee weken weg te halen en hij wil ook weten op welke andere plaatsen zandzakken in rioleringen liggen.

– Het wetsontwerp om 2 biljoen baht te investeren in infrastructurele werken is voor 90 procent klaar, zegt Somchai Sujjapongse, directeur-generaal van het Fiscal Policy Office. De werken betreffen de aanleg van nieuwe spoorwegen, wegen, waterwegen; verbetering van grensposten en projecten ten behoeve van het luchtverkeer.

Eerder trok de regering een bedrag van 350 miljard baht uit voor anti-overstromingsmaatregelen. Beide programma’s stimuleren volgend jaar de economische groei, die de FPO op 5,2 procent schat. De staatsschuld stijgt naar verwachting naar 47,5 procent van het bruto binnenlands product, nog altijd ruim onder de limiet van 60 procent.

– De politie heeft in een appartement in Klong Sam Wa (Bangkok), eigendom van een voormalige gouverneur van Nakhon Pathom, 10.000 M16 kogels, 100 M16-magazijnen, vier granaten en een mortier gevonden. De eigenaar zegt de kamer te hebben verhuurd. De politie is op zoek naar de laatste huurder. De aangetroffen wapens waren allemaal nieuw, maar ze lagen er al lang want de dozen waren aangevreten door termieten en er lag een dikke laag stof.

Volgens vice-minister-president Chalerm Yubamrung is de munitie eigendom van een politieagent, die in 2010 is gearresteerd en nu in de gevangenis zit. De munitie zou bestemd zijn voor het Noorden om daar tegen drugs te worden geruild.

– Vierhonderd rubberboeren uit het Zuiden hebben gisteren voor het Government House gedemonstreerd. De demonstratie lijkt succes te hebben gehad want vice-minister Nattawut Saikuar (Landbouw) heeft toegezegd dat hun coöperaties uiterlijk 19 oktober het geld krijgen waar ze al zo lang op wachten.

De boeren hadden hun rubber aan de Rubber Estate Organisation verkocht in het kader van een prijsstabilisatie programma, maar ze hadden nog geen baht ontvangen. Sommige coöperaties raakten daardoor in geldnood.

De rubberboeren pleiten voor opheffing van het programma, zodat ze zelf de rubbervoorraad kunnen beheren, en ze vragen om zachte leningen aan de coöperaties.

– Een echtpaar in Pattani is maandagavond doodgeschoten terwijl het op de motorfiets onderweg was van hun dorp naar de stad. Het werd onder vuur genomen door de duopassagier van een motorrijder. Getuigen hebben gezien dat de schutter de man nog eens in zijn hoofd schoot nadat hij met de motorfiets was gevallen.

Dinsdagochtend werd in hetzelfde district in Pattani vanuit een hinderlaag langs de weg eveneens een echtpaar doodgeschoten. Het echtpaar was op weg naar hun rubberplantage. Later die ochtend werd een medewerkster van een benzinestation gedood. Haar 22-jarige collega raakte ernstig gewond. De executie vond plaats nadat de aanvallers benzine hadden getankt. Ze stalen ook geld uit het kantoortje.

In de provincie Narathiwat zijn gistermiddag twee militaire rangers om het leven gekomen. Ze werden beschoten toen ze op de motorfiets op weg waren naar de markt. De politie vond meer dan 10 AK kogels.

– Cambodja is van plan een kerncentrale te bouwen in de provincie Koh Kong, die grenst aan de provincie Trat in Thailand. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha maakt zich er zorgen over. Hij vindt dat Cambodja het plan moet voorleggen aan de Asean-landen. De Cambodjaanse premier Hun Sen maakte het plan vorige maand bekend tijdens een vergadering van de ministers van Energie van de Asean-landen.

Volgens een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal het niet zo vaart lopen. Het gebied mist een behoorlijke infrastructuur. Wel voert Cambodja een haalbaarheidsstudie uit naar een kolengestookte centrale in Koh Kong. Thaise bedrijven zijn uitgenodigd om in de bouw te investeren.

– Het Constitutionele Hof buigt zich vandaag over het hypotheeksysteem voor rijst. Is het in strijd met de grondwet?, is de vraag. Dit betogen studenten en docenten van de Thammasat universiteit en het National Institute of Development Administration (Nida) in een verzoekschrift.

Samengevat: het systeem verstoort de markt, de overheid beconcurreert het particulier bedrijfsleven op oneerlijke wijze, het is een verspilling van belastinggeld en het wordt geteisterd door een grote corruptie.

De bewering van de regering dat het ten goede komt aan de boeren, klopt volgens de indieners niet. Arme boeren profiteren er in het geheel niet van. In tegendeel: ze hebben nu hogere productiekosten, want de landheren vragen hogere huren voor hun land. De echte profiteurs zijn rijstmolenaars en politici. Die kunnen een leuke winst maken zonder dat ze ter verantwoording worden geroepen.

Nipon Puapongsakorn, voormalig president van het Thailand Development and Research Institute, waarschuwt ambtenaren die meewerken aan de toepassing van het systeem. Ze lopen volgens hem het risico voor de rechter te worden gesleept. Hij vergelijkt de situatie met die van de voormalige gouverneur van de Bank of Thailand. Die is veroordeeld omdat hij goedkeuring verleende aan een valutatransactie die leidde tot een miljardenverlies aan nationale reserves, voorafgaand aan de financiële crisis van 1997.

Economisch nieuws

– Het is al eerder gezegd en Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, zegt het nu weer: de kwaliteit en puurheid van aromatische rijst loopt terug omdat boeren weinig moeite meer doen voor een kwalitatief goed product. Ze kunnen namelijk in het kader van hypotheeksysteem elke korrel rijst aan de overheid verkopen.

Wanneer er niets aan de kwaliteit wordt gedaan, dreigt Thailand volgend jaar zijn toppositie als exporteur van aromatische rijst te verliezen, waarschuwt Chookiat. ‘Er zijn nu veel concurrenten zoals Vietnam en Cambodja. De Cambodjaanse rijst heeft ongeveer dezelfde kwaliteit als Thaise rijst. Ze wordt ook vrij dicht bij elkaar verbouwd.’

Thaise aromatische rijst is relatief duur. Een ton kost US$1.100 tegen $650 voor Vietnamese rijst en $900 voor Cambodjaanse rijst. Vorig jaar exporteerde Thailand 196.426 ton Pathum Thani aromatische rijst en 2,31 miljoen ton Hom Mali (jasmijnrijst). In de eerste acht maanden van dit jaar werd aanzienlijk minder geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar: 53.985 ton Pathum Thani (158.431 ton vorig jaar) en 1,16 miljoen ton Hom Mali (1,6 miljoen ton).

Ook de export van alle types rijst is deze periode dramatisch gedaald: 4,45 miljoen ton tegen 8,17 miljoen ton vorig jaar. De verwachting is dat Thailand dit jaar na 30 jaar zijn toppositie als ’s werelds grootste rijstexporteur kwijtraakt aan Vietnam en/of India.

– Luchtvaartmaatschappij Nok Mini, gelieerd aan Nok Air, bestudeert de mogelijkheden om vanuit haar thuishaven Chiang Mai lijnvluchten te beginnen naar Yangon, Mandalay en Bagan in Myanmar. Begin volgend jaar beslist de maatschappij of ze voor het eerst in haar 10-jarig bestaan haar vleugels naar het buitenland uitslaat. Op die routes wordt een Saab 340B ingezet met ruimte voor 34 passagiers. Vanuit Chiang Mai vliegt Air Bagan al vier keer per week op Yangon.

De vloot van Nok Mini wordt later deze maand uitgebreid met een vijfde Saab. Nok Mini vliegt vanaf Don Mueang naar Nan, Roi Et en Mae Sot (2x per dag); naar Phrae (4x per week), naar Buri Ram (3x per week) en sinds 1 oktober dagelijks naar Chumphon. Vanaf Chiang Mai vliegt ze naar Mae Sot (1x per dag), Mae Hong Son (3x per dag) en Udon Thani (3x per dag).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 10 oktober 2012”

  1. Ferdinand zegt op

    Al vaker gedaan, maar nog eens: Bedankt voor een uitstekende samenvatting en vertaling van belangrijk Thais nieuws, zo begrijpen we onze omgeving een heel stuk beter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website