Ook celebrities verzetten zich bij het Democracy Monument tegen het amnestievoorstel. Links de leadzanger van Rockestra, rechts actrice en miss Thailand 1989 Jarinya Hannarong.

Drie anti-regeringsgroepen gaan hun protest tegen de regering Yingluck uitbreiden. Die regering noemen ze in een verklaring ‘de regering van Thaksin, door Thaksin en voor Thaksin’ en daar is geen woord Spaans bij. De drie groepen willen de regering ten val brengen en ze eisen het vertrek van de voorzitters van beide parlementskamers.

De coalitiepartijen (behalve uit de grootste Pheu Thai bestaat die uit drie kleine partijtjes, maar daar schrijft de krant zelden over) tekenden gisteren een overeenkomst, waarin ze beloven het omstreden amnestievoorstel in te trekken, wanneer het zoals verwacht morgen door de Senaat wordt verworpen. De ondertekening was een suggestie van rectoren en stafleden van universiteiten.

Voor de drie anti-regeringsgroepen is dat niet voldoende. Die drie zijn de People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism (demonstreerde eerder in Lumphini en tegenover het Government House), het Dhamma Army (demonstreerde eerder in Uruphong en is nu neergestreken bij de Phan Fa brug op de Ratchadamnoen Avenue) en burgergroepen uit 77 provincies. Ze roepen de bevolking op naar de brug te komen en het protest te versterken.

Vanmiddag zetten de roodhemden de tegenaanval in met een rally bij het Muang Thong United voetbalstadion in Nonthaburi (Bangkok) en volgende week zijn rally’s in het land belegd. Roodhemdleider Anuwat Thinnarat,voorzitter van het UDD-netwerk in het Noordoosten, verwacht een opkomst van 100.000 man in Bangkok. Hij heeft netwerkleiders in twintig noordoostelijke provincies opgeroepen hun leden te mobiliseren. Volgens hem staan in Nakhon Ratchasima veertig bussen en twintig minibusjes klaar om de troepen aan te voeren.

Doel van de rode rally is de democratie en de Pheu Thai-regering te beschermen. Anuwat hekelt de demonstranten van het andere kamp, die zich nu niet meer alleen tegen het amnestievoorstel verzetten, maar ook de regering willen verdrijven. De roodhemden blijven bij het stadion en trekken niet de stad in om een robbertje te vechten met de anti-regeringsdemonstranten, verzekert Anuwat. Aan eind van de dag gaan ze weer terug naar huis.

Nakharin Mektrairat, vice-rector van de Thammasat universiteit, meent dat ontbinding van het Huis van Afgevaardigden de beste manier is om politiek geweld te voorkomen. Maar het politiek conflict is daarmee niet opgelost, zei hij gisteren tijdens een seminar. ‘De regering dient te beseffen dat haar meerderheid in het parlement niet een vrijbrief is om haar eigen zin te doen.’

Ook Thawee Prachuaplarp, hoofd Appeal Court Region 9, vindt ontbinding van het Huis de beste optie. ‘Geef het mandaat terug aan de bevolking. Dan is er niets meer wat een protest rechtvaardigt.’

Phayao Akkahad, de moeder van een verpleegster die op 19 mei 2010 werd doodgeschoten, noemde het amnestievoorstel een belediging voor de bevolking. Ze zei bereid te zijn de straat op te gaan en ertegen te protesteren.

De weduwe van een in 2010 doodgeschoten generaal haalde uit naar de regering omdat ze niet probeert de feiten vast te stellen. Ze eiste het vertrek van Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation, die een heksenjacht voert tegen het leger en voormalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep Thaugsuban.

Beide vrouwen zijn bang voor mogelijke confrontaties tussen voor- en tegenstanders. Ze riepen beide kampen op ‘een stapje terug te doen’.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn (mijn favoriete prinses) is gisteren in het ziekenhuis opgenomen. Ze wordt behandeld aan nierstenen en krijgt pijnstillers en antibiotica. De artsen hebben haar geadviseerd gedurende haar herstel geen verplichtingen aan te gaan.

– Op 19 oktober werd sportschutter Jakkrit Panichpatikum achter het stuur van zijn Porsche doodgeschoten en vrijdagnacht arresteerde de politie de vermeende schutter (foto homepagina). Tegen twee medeplichtigen die door de verdachte tijdens zijn verhoor zijn genoemd, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. De weduwe van Jakkrit is voor verhoor opgeroepen. De politie is nog op zoek naar het meesterbrein achter de executie.

De verdachte, Jirasak Klinkhlai (33), heeft verklaard door de advocaat Santi Thongsem te zijn gehuurd om Jakkrit te vermoorden. Jirasai huurde een ander om de motorfiets te besturen, van waaraf hij de dodelijke schoten loste. Voor de job kreeg hij 200.000 baht, waarvan hij de helft aan de bestuurder gaf.

Jirasak zei dat hij het geld nodig had voor zijn noodlijdende elektronicawinkel in Chon Buri. Volgens hem is hij geen professionele huurmoordenaar. Hij zei zes kogels op Jakkrit te hebben afgevuurd, waarvan de laatste nep was. Na de aanslag vluchtte hij naar Chon Buri en hervatte zijn normale werkzaamheden. Jirasak mag nu zijn zonde in de gevangenis overdenken, want de rechter heeft geweigerd om hem op borgtocht vrij te laten.

– De Lawyers Council of Thailand gaat de circa vierhonderd kleine vissers in Rayong helpen, die gedupeerd zijn door de olielekkage van juli. De vissers eisen een grotere schadevergoeding dan wat boosdoener PTT Global Chemical heeft aangeboden. Tien advocaten gaan de vissers pro deo assisteren.

– Veertig gezinnen die langs de Pran Buri rivier in Prachuap Khiri Khan wonen, zijn gisteren geëvacueerd toen water over de oevers stroomde en hun woningen blank zette. De overstroming is veroorzaakt door extra water dat uit het bovenstroomse Pran Buri stuwmeer werd geloosd. Dat was nodig omdat het stuwmeer bijna vol was.

De zware regen en overstromingen in Hua Hin hebben het leven gekost aan één persoon, terwijl drie anderen worden vermist.

In Kanchanaburi overstroomde water van de Tanaosi berg woningen in zes dorpen in het district Dan Makhamtei. De voortdurende regenbuien worden veroorzaakt door de tyfoon Haiyan.

– Een dubbeldekkerbus is gisteren in de bocht van een bergweg in Phuket gekanteld. 38 studenten van het Asian Institute of Technology raakten gewond. Eén bevindt zich in levensgevaar. De bus vervoerde 50 studenten uit India, Nepal, Myanmar en Maleisië die aan het AIT studeren. Drie andere bussen met studenten hadden geen probleem met de beklimming.

– De bemanning van drie trawlers wordt vermist, nadat hun schepen in de ruwe zee voor de kust van Sattahip (Chon Buri) vergingen. Inmiddels zijn twaalf bemanningsleden gered, maar voor het leven van de overige twaalf moet gevreesd worden. De geredde zeelui hadden zich tien uur aan vaten vastgeklampt.

Commentaar

– Sumati Sivasiapham, hoofdredacteur van het ondeugende vrijdagzusje Guru van Bangkok Post, trekt fors van leer in haar editor’s note. Refererend aan een wegblokkade door 200 illegale minibusjes, schrijft ze in kapitalen (die ik weglaat): Some law-breaking idiots came out to break the law to intimidate authorities to continue letting them break the law.

Maar het kan nog gekker. De directeur-generaal van het Land Transport Department sprak met het geteisem en beloofde hun eisen aan de bevoegde instanties over te zullen brengen. Sumati, weer in kapitalen: Instead of any sort of penalty, officials gave into the unreasonable threats by offering an equally unreasonable settlement.

Misschien was het een truc om de busjes te laten vertrekken, oppert Sumati, maar dat is nog maar de vraag want de president van de Van Federation of Thailand dreigde dat ze zullen terugkeren wanneer er niets gebeurt. Sumati vraagt zich wanhopig af: How have we reached the point where we essentially let criminals/thugs/morons get away which whatever they want?

Economisch nieuws

– De Federation of Thai Industries (FTI) heeft zich nu ook tegen het omstreden amnestievoorstel gekeerd, met als voorbehoud alleen wanneer het om corruptiezaken gaat. Maandag lukte het niet alle neuzen één kant op te krijgen. De FTI en de Thai Bankers’ Association (TBA) zeiden toen dat ze hun leden nog niet hadden geraadpleegd. De TBA heeft haar standpunt nog steeds niet bepaald.

Na een bestuursvergadering vrijdag zei FTI-voorzitter Payungsak Chartsuttipol dat ze alleen tegen alle vormen van corruptie is; andere vergrijpen, zoals politiek gemotiveerde of vergrijpen in het heetst van de strijd gepleegd, zijn een zaak van de regering. De particuliere sector, zei hij, wil dat de crisis zo snel mogelijk eindigt, want die is schadelijk voor het zakenvertrouwen. Payungsak deed een beroep op alle partijen om de rust te herstellen teneinde schadelijke gevolgen voor de economie te voorkomen.

De Anti-Corruption Organisation of Thailand (waar de FTI lid van is), de Businessmen Democracy Club en de Green Silom Business Group verklaarden eerder deze week tegen het amnestievoorstel te zijn en maakten geen voorbehoud zoals de FTI. ACT-voorzitter Pramon Sutivong bevestigde vrijdag andermaal de opstelling van de ACT.

‘Wij willen dat de regering eerlijk naar de bevolking is en zich aan haar belofte houdt om het voorstel in te trekken. De crisis is een zaak van vertrouwen. Wanneer de regering het vertrouwen van de bevolking niet kan herstellen, ben ik bang voor een slechte afloop.’

Maandag overhandigt de ACT een brief aan de EU-delegatie aan Thailand. Daarin schrijft ze corruptie te zullen bevechten. Eerder ging een soortgelijke brief naar de VN en ambassades. De ACT benadrukt dat ze er niet op uit is de regering ten val te brengen of pogingen tot verzoening te verstoren.

– Zorgen over een grote prijsverhoging van zaden, wanneer de Thai-EU Free Trade Agreement (FTA), waarover momenteel wordt onderhandeld, van kracht wordt, zijn overdreven, zegt Ananta Dalodom, president van de Horticultural Science Society of Thailand. De critici zijn overbezorgd, vindt hij.

Tegenstanders van de FTA, waaronder de BioThai Foundation, zeggen dat zaden drie keer zo duur zullen worden omdat patenten worden verlengd van de huidige 12 tot 20 jaar volgens de Thaise wet tot 20 tot 25 jaar volgens de International Convention for the Protection of New Varieties of Plants.

Ananta, voormalig directeur-generaal van het Agricultural Department, wuift de kritiek weg. ‘De vrees dat de nieuwe wet een vorm van monopolie is die tot gevolg heeft dat boeren meer voor hun zaden moeten betalen is een extreem standpunt. Er circuleren momenteel veel extreme standpunten, zoals de protesten tegen de Mae Wong dam.’ Ananta zegt dat boeren moeten accepteren dat hybride zaden duurder zijn, omdat ze een hogere opbrengst hebben.

De particuliere sector noemt het niet meer dan normaal dat bedrijven beschermd worden, wanneer ze zaden met een hogere opbrengst ontwikkelen. ‘Als er goede bescherming is, betekent dit dat we onze prijzen verhogen? Nee’, zegt Joost Pekelharing, president van East-West Seed. ‘Dat is een onterechte vrees, de mensen worden op het verkeerde been gezet.’ Pekelharing wijst erop dat de kosten van zaden slechts een klein deel van de totale kosten bedragen, zo’n 5 procent.

Thailand exporteerde vorig jaar 18.380 ton aan 37 types gecontroleerde zaden ter waarde van 3,9 miljard baht exclusief rijst en palmolie. De hoogste waarde had maïs met 1,36 miljard baht. Het kopiëren van zaden komt niet veel voor behalve van zaden met een hoge waarde zoals maïs. Moeilijk is dat niet. Piraten zien kans zaden te bemachtigen wanneer ze nog in de testfase zijn en soms bereiken ze de markt voor de introductie door het bedrijf.

– Met ingang van 1 december hoeven transit passagiers op internationale vluchten van AirAsia niet meer op Don Mueang door de Immigration en ze hoeven ook niet meer hun bagage op te halen en opnieuw in te checken. AA introduceert dan de Fly-Thru service, een service die op grote luchthavens normaal is maar de afgelopen twee jaar ontbrak op Don Mueang. De service is mogelijk gemaakt door een beleidswijziging, waarbij Don Mueang nu officieel Bangkok’s tweede luchthaven is en niet meer een luchthaven die alleen point-to-point binnenlandse vluchten door budgetmaatschappijen mag bedienen.

De Fly-Thru service is ook beschikbaar voor andere maatschappijen. Lion Air, de grootste luchtvaartmaatschappij van Indonesië, gaat de service ook bieden wanneer ze vanaf volgende maand met haar nieuwe dochter Thai Lion Air naar en van Don Mueang begint te vliegen. Voor transit passagiers is op de eerste verdieping een speciale ruimte ingericht met veiligheidscontroles en balies voor visa-on-arrival en Immigration.
www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 november 2013”

 1. cor verhoef zegt op

  In een eerder bericht had Anuwat het over 30.000 Thaksinistas die met behulp van 40 bussen en 20 minivans naar Bangkok getransporteerd zouden worden. Even kijken hoor, 60 mensen per bus, 15 per van. 40 x 60 = 2400, plus 20 x 15 = 300 = 2700. Je blijft lachen met de Reds.

 2. chris zegt op

  Nou ja, 40 bussen: dat zijn maximaal 2000 mensen. De 100.000 worden zeker niet gehaald.
  Overigens – uit betrouwbare bron – is Yingluck sterk edoch dringend geadviseerd a.s. maandagavond haar ontslag aan te kondigen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Elke demonstrant kan dan naar huis, het leger kan in de kazernes blijven, Thaksin in het buitenland en iedereen kan zich opmaken voor de verkiezingen.

 3. Maarten zegt op

  De roodhemden houden zich zoals gebruikelijk niet aan hun woord en staan vanmiddag massaal bij Central World. Ik weet niet of ze hun aanstekers weer bij zich hebben.

 4. Mathias zegt op

  Als men Lion Air googled begint het zweet me al in mijn handen te staan! In het Europese luchtruim mogen ze helemaal niet komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website