Sukhumbhand (midden), the day after

Een dream team van vier adjuncten moet de nieuw gekozen gouverneur van Bangkok Sukhumbhand Paribatra de komende vier jaar bijstaan. Politieke waarnemers hebben al kritiek op de namen die circuleren, want de benoeming van die personen lijkt een beloning voor hun steun aan de campagne.

Parlementslid voor Bangkok Chanin Rungsaeng (Democraten), een goede kennis van Sukhumbhand, weet zeker dat het beoogde team de bewoners van Bangkok niet zal teleurstellen. ‘Wanneer de nieuwe adjuncten officieel worden bekend gemaakt, zal de bevolking reageren met Wow!’, zegt hij. De vier namen die circuleren, zijn:

 • Jumpol Sumpaopol, thans vice-gemeentesecretaris. Hij heeft het vertrouwen van Sukhumbhand en partijbestuursleden. Wordt getipt voor de portefeuille Publieke Werken.
 • Assawin Kwanmuang, voormalig hoofd van de gemeentepolitie. Hij had in 2010 de leiding over de rellenbestrijding. Tegen het eind van de verkiezingscampagne werd hij gesignaleerd op het podium van rivaal Pongsapat Pongcharoen en dat zint sommigen niet. Getipt voor wetshandhaving en openbare veiligheid.
 • Phussadee Tamthai, Democratisch parlementslid. Getipt voor Volksgezondheid, want op dat gebied heeft ze ervaring.
 • Chavanond Intarakomaluyasut, woordvoerder van de Democratische partij. Hij zou echter liever het parlement ingaan. Getipt voor Financiën en begrotingszaken.

De komende vier jaar wordt belangrijk voor de Democraten, want Bangkok (en het Zuiden) is hun enige machtsbasis en bij de afgelopen verkiezingen bleek de steun voor regeringspartij Pheu Thai te zijn toegenomen.

Wuthisarn Tanchai, adjunct-secretaris-generaal van het King Prajadhipok’s Institute, voorspelt dat er een eind komt aan de hegemonie van de Democraten in Bangkok, wanneer Sukhumbhand en zijn ‘dream team’ weinig tot stand weten te brengen. En dat zal niet gemakkelijk zijn, want de Bangkok Metropolitan Administration Act van 1985 geeft de gouverneur maar weinig bevoegdheden. ‘Die wet is verouderd en komt niet meer tegemoet aan de complexe uitdagingen van de metropool Bangkok.’

– What’s in a name, schreef Shakespeare. Volgens Nattawut Saikur, vice-minister van Handel, heel veel, want die wil de naam van traditionale kruidenierswinkels veranderen van ‘show-huay’ in ‘show-suay’. Huay is een leenwoord uit het Chinees, maar in het Thai betekent het ‘slecht’, terwijl suay ‘mooi’ betekent en dat klinkt toch stukken beter. Nattawut wil ook een commissie vormen die de winkels met leningen gaat bijstaan om van huay suay te worden. [Erg concreet wordt het artikel niet over het project]

Maar Thanavuth Phonvichai, vice-president research van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce, vindt het allemaal verspilde moeite. De detailhandel is verantwoordelijk voor verbeteringen, niet de regering, zegt hij.

Thailand telt 300.000 tot 400.000 kleine kruideniertjes met een gezamenlijke omzet van 1,5 biljoen baht per jaar. Hypermarkten en moderne trade outlets vormen een geduchte concurrent. Daar weten we alles van in Nederland. [Waarom wel het precieze bedrag van 1,5 biljoen en de ruime marge in het aantal kruideniers?]

– De export van Thaise producten naar Europa was de afgelopen vier dagen het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens het bezoek van premier Yingluck aan België en Zweden. Dat vertelde ze gisteren in haar wekelijks praatprogramma. Ze zei dat Thailand probeert de 14 producten die nu profiteren van het Generalised System of Preferences (dat afloopt) onder te brengen in de vrijhandelsovereenkomst, waarvoor de onderhandelingen op het punt staan te beginnen. Het gaat om agrarische producten en computercomponenten.

Yingluck heeft de EU gevraagd de visumverplichting voor Thaise toeristen naar de Schengenlanden op te heffen. In Zweden was ze vol bewondering over het herstel van het milieu in een industriestad. Dat vindt ze wel iets voor Thaise industrieën, zodat ze in harmonie met de omwonenden kunnen opereren.

– Een teenager is vrijdagavond in Sungai Padi (Narathiwat) doodgeschoten, terwijl hij met vrienden basketbal speelde. Vier mannen openden het vuur op de spelers. Of de anderen werden geraakt, vermeldt het bericht niet.

– In nationaal park Kaeng Krachan is een dode vrouwtjes olifant van 7 à 10 jaar gevonden. Het dier had verschillende wonden, waaronder vier veroorzaakt door een kogel. In het buurt van de olifant vond parkpersoneel een kampvuur en een stelling.

– Vice-kamervoorzitter Charoen Chankomol heeft elf groepen uitgenodigd voor overleg over het onlangs ingediende en achtste amnestievoorstel. Uitnodigingen zijn gegaan naar alle partijen, het leger en de zogeheten multicolour groep.

Oppositiepartij Democraten blijft thuis. Ze liet al eerder weten dat de vier voorstellen die bij het parlement liggen, dienen te worden ingetrokken. De drie andere liggen bij de Raad van State. Voor de zoveelste keer zei de partij [het wordt vervelend] dat de voorstellen tot doel hebben Thaksin en de roodhemdleiders vrijuit te laten gaan.

De Democraten vinden dat de amnestie alleen moet gelden voor personen die de Noodverordening, die destijds van kracht was, hebben overtreden. Mensen die een misdrijf hebben gepleegd of de monarchie hebben beledigd, dienen niet te profiteren van amnestie.

Economisch nieuws

– De Thai Farmers Association dreigt met een rally als het National Rice Policy Committee (NRPC) niet snel het hypotheeksysteem voor rijst in werking stelt voor de tweede oogst. De commissie annuleerde begin deze maand haar vergadering, nadat de permanent secretaris van het ministerie van Handel had gesuggereerd de hypotheekprijs te verlagen. Een suggestie die ze snel moest inslikken na dreigementen van boeren.

De NRPC vergadert nu op 11 maart. Wanneer de commissie het groene licht geeft, kunnen boeren hun rijst inleveren en 15.000 baht voor een ton witte rijst incasseren. Dat wil zeggen wanneer ze een molenaar vinden die de rijst accepteert, want grote molenaars zijn volgens de TFA momenteel niet erg happig om rijst op te slaan omdat ze bang zijn dat de kwaliteit terugloopt en ze verlies lijden.

Dat alles is het gevolg van de onverkoopbaarheid van Thaise rijst die door de regering tegen prijzen die zo’n 40 procent boven marktprijzen liggen, wordt opgekocht. De Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het programma voorfinanciert, dreigt al in geldnood te komen. Er zijn ook berichten dat boeren erg lang op hun geld moeten wachten.

Nipon Poapongsakorn, voormalig president van het Thailand Development Research Institute, stelt voor dat de regering de opgekochte rijst (uit het vorige rijstseizoen en de eerste oogst van dit seizoen) verkoopt via veilingen en de Agricultural Futures Exchange of Thailand. Dat zal snel moeten gebeuren, zodat de BAAC niet in de problemen komt. En de rijst zal met verlies moeten worden verkocht, iets wat minister Minister Nawatthamrong Boonsongpaisan (PM’s Office) donderdag schoorvoetend heeft moeten toegeven.

Veilingverkopen zijn volgens Nipon beter dan ‘geheime’ verkopen en de zogeheten ex-warehouse methode, waarbij de kopers de transportkosten moeten betalen. ‘De vraag is weer of de regering de bittere waarheid onder ogen wil zien dat de rijst sub-standaard  of van lage kwaliteit is en dat ook rijst is aangeboden die niet voldoet aan de specificaties.’

Volgens Nipon lijdt de regering over het rijstseizoen 2011-2012 een verlies van 175 miljard baht, gebaseerd op de gemiddelde verkoopprijs van rijst gedurende die periode. De regering kocht 21,6 miljoen ton op. Het ministerie van Handel schat dat de tweede oogst van dit seizoen 7 tot 9 miljoen ton rijst oplevert, minder dan verwacht als gevolg van de droogte.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) is niet meer verantwoordelijk voor financiële zaken die met het hypotheeksysteem te maken hebben. Hij is vervangen door minister Nawatthamrong Boonsongpaisan van het kantoor van de premier. De krant meldt het zonder enige toelichting, maar de betekenis daarvan kan niemand ontgaan.

Dossier

Met ingang van gisteren wordt Nieuws uit Thailand afgesloten met een nieuwe rubriek met informatie over onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn of zijn geweest. Dossier geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op artikelen in Bangkok Post. De rubriek zal niet iedere dag verschijnen, maar voorlopig kan ik wel een tijdje vooruit met de onderwerpen waarover ik in de loop der jaren gegevens heb verzameld. Ik hoop dat de bloglezers de nieuwe rubriek zullen waarderen en waar nodig fouten corrigeren en/of informatie toevoegen.

Grondgebruik in Thailand
90 procent van de bewerkbare grond in Thailand is in handen van 10 procent van de bevolking. Meer dan de helft van de grond die in het bezit is van speculanten, wordt niet gebruikt. Ruim 1,5 miljoen boeren hebben geen grond in bezit en meer dan 1,2 miljoen gezinnen in bosgebieden dreigen uitgezet te worden. (Bron: Sanitsuda Ekachai, Bangkok Post, 6 maart 2013)

Is het hypotheeksysteem voor rijst een slecht systeem?
Nee, op zich niet. Aan het begin van het oogstseizoen, gaat de prijs van rijst naar beneden omdat boeren hun rijst zo snel mogelijk willen verkopen om hun schulden af te lossen en geld te hebben voor festiviteiten tijdens de boeddhistische vastentijd. Het is logisch dat bij een groot aanbod en een constante vraag de prijs die handelaren bieden, zakt.

Om deze reden hebben voorgaande regeringen (met uitzondering van Thaksin in 2004) de hypotheekprijs iets boven de marktprijs vastgesteld. Na het midden van het oogstseizoen of tegen het einde, gaat de prijs omhoog en dan kunnen boeren de rijst waarop ze een hypotheek hebben genomen, met een kleine rente terugkopen en met een aardige winst op de markt verkopen.

De huidige Pheu Thai regering heeft de oorspronkelijke bedoeling van het systeem de nek omgedraaid door prijzen te bieden die 40 procent boven de marktprijzen liggen. Er is geen enkele kans dat de marktprijs boven de hypotheekprijs uitkomt en geen enkele boer is dom genoeg om zijn rijst terug te kopen en met verlies op de open markt te verkopen. (Bangkok Post, 13 oktober 2012)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 maart 2013”

 1. Jacques zegt op

  Slechts één zinnetje. Maar een spectaculaire boodschap. Yingluck vraagt de EU de visumplicht voor toeristisch bezoek voor mensen met de Thaise nationaliteit op te heffen.
  Dus een soort Visa Exemption Rule voor Thaise toeristen die Europa binnenkomen.

  Zou de Thaise regering daar serieus over willen onderhandelen? Of valt het in de categorie overige op het wensenlijstje? Voor Nederlanders met Thaise relaties zou het een uitkomst zijn als zo’n regeling er kwam. Maar het lijkt te mooi om waar te zijn.

  • Rob V. zegt op

   De visum regels voor het Visum Kort Verblijf (maximaal 90 dagen verblijf in het Schengen gebied in een periode van 180 dagen) gaat de EU echt niet versoepelen voor Thailand. Niet zolang hier geen economische voordelen/belangen aan zitten. Landen zoals oa Japan, Zuid Korea en Singapore zijn wel vrijgesteld van de visumplicht, maar verder gelden dezelfde verblijfsvoorwaarden (max 90 dagen, meldplicht bij de vreemdelingenpolitie tenzij verblijf in een hotel etc).

   Persoonlijk zou ik het ook niet meer dan logisch (eerlijk) vinden als ook de verblijfsregels voor EU onderdanen zou worden aangepast: langer dan 30 dagen bij kort verblijf, makkelijker toegang tot permanent residence (langdurige verblijfsvergunning) etc.

   Die handelsbelangen kan nog wel wat jaartjes duren, wellicht tegen de tijd dat ik ouder ben (30 jaar van nu) dat het allemaal weer wat makkelijker zal gaan voor personen uit de EU en Thailand om voor korte of lange (permanente) duur te verblijven en/of te werken in elkaars regio.

   @Cor Verhoef: bedoel je te zeggen dat de VKV plicht absurd is vanwege illegale immigratie?? Lijkt mij een vreemde redenering om de visumplicht af te schaffen omdat mensen oa illegaal met bootjes binnen (proberen) te komen, soms niet terugkeren ondanks de diverse checks om een visum te bemachtigen of dat er soms visum vrijgestelden zijn die soms niet terugkeren en illegaal worden.

   @dick: bedankt voor het nieuwe item onder aan de nieuwsrubriek.

   • cor verhoef zegt op

    @RobV,

    Nee, dat bedoel ik niet. Wat ik bedoel dat er nogal wat rifraf uit de EU moeiteloos Thailand binnenkomt op een visum van drie maanden en een Thai door allerlei hoepels moet springen om een Schengen land te bezoeken. Helemaal onlogisch is dat natuurlijk niet, maar ik vraag me bijvoorbeeld af hoe zo’n John Mieremet hier gewoon binnengewandeld is (om daarna in Pattaya geliquideerd te worden).
    Mijn reactie op Hans’ post, was meer van toepassing op Hans’ zorgen over aanscherping van visa regels voor pensionado’s in Thailand. Ik geef toe, het was een nogal warrige reactie.

  • Sir Charles zegt op

   Voor je het weet wordt de EU overspoeld door een tsunami van boeddhisme want de boeddhisten lopen de gehele dag met een bomgordel om, om die tot ontploffing te brengen op een drukbevolkte markt, jonge meisjes en vrouwen worden bespuugd omdat ze te modern gekleed gaan, dagelijks is in het nieuws dat jongens massaal sexueel misbruikt worden in de slaapzalen en afvalligen of degenen die zich bekeerd hebben tot een ander geloof worden vervolgd mochten ze de publieke lynchpartij ál overleefd hebben.
   Boeddhisten vallen ook andere godsdiensten aan of branden hun woningen en gebedshuizen plat, meisjes en vrouwen moeten een hoofddoek op of nog liever gezichtsbedekkend over straat en homosexuelen en overspelige vrouwen moeten gestenigd worden.
   Boeddhisten hebben ook een dag in de week dat ze geen ID-kaart bij zich willen dragen, op zondagen behoren de winkels gesloten te zijn en als je het niet met hun eens bent dan beroepen zij zich wel wat geschreven staat in een ‘heilig boek’.

   Begrijpelijk dat de visumplicht niet versoepeld wordt laat staan opgeheven wordt. 😉

   • Khun Peter zegt op

    @ Sir Charles, ik begrijp de ironie, maar het is maar een heel klein groepje moslims die dit willen. Vergeet niet dat er op sommige plaatsen op de Veluwe ook Nederlanders wonen die je kan bestempelen als godsdienstwaanzinnigen. Dat wil ook niet zeggen dat alle Nederlanders er zo over denken.

    • Sir Charles zegt op

     Beste Peter je hebt helemaal gelijk want daarom maakte ik ook een kwinkslag naar andere religieën, zo benoemde ik het vermeende misbruik in de katholieke kerk en het niet willen dragen van een ID door joden op de zaterdag.

 2. cor verhoef zegt op

  Hans, ik zie het niet zo somber in. De visum bepalingen kunnen nauwelijks nog verder aangescherpt worden voor pensionado’s. Maleisie ligt een deur verderop en daar hebben ze tien-jaar visa in de aanbieding voor gepensioneerden en de Thaise ega is eveneens van harte welkom. Zouden ze daar bij immigration zo dom zijn om de visa bepalingen nog verder aan te scherpen? Lijkt me stug.
  Onze school is drie buitenlandse leraren kwijtgeraakt die naar Maleisie zijn vertrokken. Ze krijgen daar, net als gepensioneerden, een visum voor tien jaar en het onderwijs nivo ligt er hoger. Een uitdaging dus voor vele professionele leraren.
  Een weigering van de EU om de visumplicht af te schaffen zou ook absurd zijn, gezien het schorremorrie wat hier binnenkomt zonder visum. Nigerianen staan inmiddels wel op de watch list, maar die hebben het daar dan ook wel naar gemaakt.

 3. Cor Verkerk zegt op

  Afschaffen van de visumplicht om het aantal illegalen in Nederland omhoog te krijgen???

  Mevr. Yingluck probeert op deze manier weer stemmers terug te krijgen?.

  Ondanks vaak de moeilijkheden om een visum te krijgen voor bezoek lijkt me dit toch niet de goede weg.

  Groet

  Cor Verkerk

 4. Jacques zegt op

  Heren, ik lees van alles in de reacties. Maar het gaat erom dat Thailand een belangrijke troef in handen heeft. Zeker wanneer, zoals Hans signaleert, Asean-landen in de toekomst een gezamenlijk beleid willen gaan voeren voor toelating van buitenlanders.

  Nederlanders en andere EU-burgers kunnen zonder visum 30 dagen met vakantie naar Thailand. Omgekeerd kunnen Thailanders dat niet. Dat is het punt van Yinluck. Als dat niet bespreekbaar is zou het gevolg weleens kunnen zijn dat Nederlanders in de toekomst ook niet meer zonder visum naar Thailand op vakantie kunnen.
  Of dat erg is weet ik niet. De vakantie zal er in ieder geval duurder door worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website