Nieuws uit Thailand – 10 december 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
10 december 2014

Hold me tight heet de herdenkingsbijeenkomst op 25 en 26 december en zo heet ook de door de Franse kunstenaresse Louise Boergeois ontworpen sculptuur ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tsunami 10 jaar geleden.

De bijeenkomst wordt gehouden bij de Police Boat T813 Tsunami Memorial in Takua Pa (Phangnga). Speciaal voor de gelegenheid is een lied gecomponeerd dat wordt gezongen door ‘Nok’ Thitima Chaloensri. De bijeenkomst bestaat uit speeches, een moment stilte, het leggen van bloemen en het aansteken van kaarsjes.

Op de foto vissersboten in Ban Nam Khem, die door het tsunamigeweld op de kust terecht kwamen en met opzet niet zijn weggehaald om te dienen als gedenkplaats.

– De rubberboeren dreigen met een protest in Bangkok omdat het kabinet gisteren geweigerd heeft hun eis te honoreren om de rubberprijs naar 80 baht per kilo op te krikken. De Alliance for the Revival of Rubber Farmers las gisteren bij het Government Hous een verklaring voor en overhandigde een petitie met haar eisenpakket.

De rubberboeren staat het water na aan de lippen. Al maanden worstelen ze met lage prijzen, maar nu zijn alle opties uitgeput. Het plan is om volgend jaar een mars naar Bangkok te houden, in weerwil van de staat van beleg die bijeenkomsten van vijf personen en meer verbiedt.

De enige tegemoetkoming van de regering aan de zorgen van de boeren is tot nu toe een subsidie van 1.000 baht per rai. De boeren zeggen niet te weten of die voor alle rubberboeren geldt.

Premier Prayut doet een beroep op de boeren ‘de regering te begrijpen’. ‘Het is belastinggeld, dat we ook voor andere doelen nodig hebben.’ Hij zegt geen idee te hebben waar de regering het geld vandaan zou moeten halen om hen te helpen.

Gisteren meldde de krant dat kabinet een plan zou bespreken om de industrie meer rubber te laten kopen. Drie grote kopers moeten redding bieden: boerencoöperaties, de Rubber Estate Organisation (REO) en particuliere bedrijven. Maar daar lees ik vandaag niets over.

– Een loonsverhoging met 10 procent voor laagbetaalde ambtenaren met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober. Da’s nog eens een leuk bericht aan het eind van het jaar. Het kabinet besloot dat gisteren.

– Ter bevordering van het toerisme, economische activiteiten, transport, handel en vooruitlopend op de in werking treding van de AEC wordt het aantal grensposten waarop een zogeheten visa-on-arrival kan worden verkregen, met tien uitgebreid. Let wel: een visa-on-arrival is wat anders dan de visa-exemption die Nederlandse toeristen krijgen wanneer ze Thailand binnenkomen. Die is 30 dagen geldig. De visa-on-arrival regeling geldt voor een beperkt aantal [ik dacht Aziatische] landen.

– Het Uber smartphone taxibedrijf dient op last van het Land Transport Department met onmiddellijke ingang haar dienstverlening te staken. De gebruikte wagens voldoen niet aan de reglementen.

Het LTD maakt zich zorgen over de veiligheid van Uber-klanten en de bedrijfsaansprakelijkheid in geval van een ongeluk omdat de taxi’s niet geregistreerd zijn als commercieel voertuig. Er wordt ook een hogere ritprijs gerekend.

Uber Taxi is gevestigd in San Francisco. Het bedrijf respecteert het LTD en hoopt haar ‘innovatieve transportoplossing’ binnen de regelgeving te kunnen brengen. Easy Taxi en Grab Taxi zijn wel toegestaan.

– Een gevangenbewaarder van de Khao Bin Central gevangenis in Ratchaburi is maandag gearresteerd op verdenking van het binnensmokkelen van crystal methamphetamine. Hij leverde de drugs aan een gedetineerde die tijdens een zoektocht tegen de lamp was gelopen en verklapte van wie hij de drugs had ontvangen. De bewaarder heeft verklaard dat hij de drugs in zijn anus had binnengesmokkeld.

– Roodhemdleider Arisman Pongruangrong heeft niet zijn zin gekregen bij het Hof van Beroep. De door een lagere rechtbank opgelegde straf van twaalf maanden voor belediging in 2009 van voormalig premier Abhisit blijft gehandhaafd. Arisman zit nog niet achter de tralies want hij heeft een borgtochtsom van 500.000 baht gestort.

– Enkele hoge functionarissen in het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn overgeplaatst. De permanent secretaris wordt ambassadeur in Japan. Hij wordt vervangen door de VN-ambassadeur en permanent vertegenwoordiger. De ambassadeurs van de VS, Engeland en Canada zijn ook overgeplaatst.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft 104 grondaktes van voormalig politietopman Pongpat Chayaphan bevroren. Hij mag er 32 houden, want die heeft hij verworven voordat hij hoofd van het Central Bureau of Investigation werd.

Amlo vermoedt dat de gronden, die in Samut Prakan, Nakhon Pathom, Nonthaburi en Pathum Thani liggen, gefinancierd zijn met geld uit illegaal gokken. De meeste percelen staan op naam van stromannen. Ze krijgen 30 dagen de tijd om uit te leggen hoe ze aan de grond zijn gekomen. De ‘vriesperiode’ duurt 90 dagen.

– Bedrijven met een gestort kapitaal van 50 miljard baht en meer kunnen deze maand een aanvraag doen om te worden erkend als ‘nano’ financieel instituut. Ze mogen dan leningen van maximaal 100.000 baht met een maandrente van 3 procent (36 procent per jaar) verstrekken. De maatregel is bedoeld de lage inkomens te helpen en geldwoekeraars de wind uit de zeilen te nemen, die vaak rentes van 10 tot 20 procent per maand vragen.

De nano-financiering is een van de vier maatregelen van het ministerie van Financiën, waarvoor het kabinet gisteren toestemming heeft verleend. De minister van Financiën noemt het ‘een nieuwsjaarsgeschenk maar de premier wil niet de term cadeau gebruiken’.

De andere maatregelen zijn vrijstelling van bedrijfsbelasting voor MKB-bedrijven met een winst van niet meer dan 300.000 baht, verlaging van de importbelasting voor 1.274 grondstoffen en machinerie en de uitgifte van staatsobligaties voor een bedrag van 100 miljard baht.

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken studeert op de aanleg van een fietspad van 20 km langs de rivier Chao Phraya. Langs het pad moet ook ruimte komen voor gezinsactiviteiten en recreatie. Het fietspad is een idee van premier Prayut ter verlichting van de verkeersdrukte en ter bevordering van lichaamsbeweging. Begin- en eindpunt en kosten zijn nog niet bekend.

– Gisteren was Anti-Corruption Day. De dag werd ‘gevierd’ in het hoofdkantoor van de National Anti-Corruption Commission in Nonthaburi. NACC-commissaris Phakdee Photsitri zei bij die gelegenheid dat Thailand’s wetgeving nog niet volledig voldoet aan de United Nations Convention against Corruption, die in 2011 door het land is geratificeerd. De huidige Thaise wetgeving voorziet niet in internationale of gecombineerde acties, aldus Phakdee. Bij het noodparlement ligt thans een voorstel van de NACC tot wijziging van de wetgeving, die daarop betrekking heeft. Da’s essentieel, zegt Phakdee, want het aantal transnationale misdrijven is stijgende.

Op de homepagina foto houdt NACC-lid Supa Piyajitti een bord omhoog met de tekst ‘Bite the Cheats’.

– ‘Een politieke innovatie die Thailand als eerste land in de wereld toepast.’ Da’s niet mis, zo’n quote en hij komt uit de mond van de voorzitter van een subcommissie van het Constitution Drafting Committee (dat de nieuwe grondwet schrijft). Die commissie stelt voor om de premier en het kabinet rechtstreeks door de bevolking te laten kiezen. De politieke partijen zouden de kandidaten moeten leveren. Volgens critici krijgt de premier bij dit systeem te veel macht. Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Premier Prayut houdt wel van een borrel
Amnestievoorstel; de vraag is weer: profiteert Thaksin ervan?

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 december 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Vandaag in een officiële vrije dag. Het is ‘Constitution Day’, de dag waarop gevierd wordt dat 82 jaar geleden op 10 december 1932 de eerste Thaise Grondwet werd afgekondigd nadat in juni van dat jaar de absolute monarchie werd omgezet in een constitutionele monarchie. Daarna volgden er nog 10 grondwetten en men is nu bezig de twaalfde grondwet op te stellen. Nidhi Eosewong, bekende historicus, schrijver en politieke commentator, schreef in een column in de Matichon afgelopen zondag dat het opstellen van een nieuwe grondwet onder een militaire dictatuur, staat van beleg en beperking van vrijheden, een onmogelijke en zinloze opgave is. Het zal conflicten in de toekomst verergeren, zegt hij.
  Vandaag is het ook ‘Mensenrechten Dag’. Op 10 december 1948 tekende ook Thailand de ‘Universal Declaration of Human Rights’.
  Deze twee toch belangrijke onderwerpen zijn niet terug te vinden in de Bangkok Post en ook niet in het thais-talige dagblad Matichon.
  Ik kan ook melden dat de geruchten dat premier Prayut een krans gaat leggen bij het Monument voor de Democratie op de Rachadamnoen, dat het afkondigen van de eerste Grondwet herdenkt, niet op waarheid berusten.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik was weer eens te haastig. De Bangkok Post heeft op opiniepagina 4 een verhaal van Luc Stevens over ‘mensenrechten’ getiteld ‘Thailand volgt een kronkelig pad’. Mijn verontschuldigingen.

 2. willem scheveningen. zegt op

  Premier Prayut;”weet niet waar hij het geld anders vandaan moet halen”dan bij de boeren.Geachte premier;wat dacht u van de ruim betaalde ambtenaren die daar dagelijks in Bangkok zeer goed betaald worden?[Zeker ten opzichte van de hard werkende boeren!].
  Willem Schevenin…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website