Het in 1935 gebouwde neoklassieke hoofdpostkantoor in Bang Rak krijgt een tweede leven als expositiehal, conferentiezaal en is verder beschikbaar voor bruiloften, productpresentaties, vergaderingen, party’s en liefdadigheidsevenementen. Het gebouw gaat geëxploiteerd worden door Impact Exhibition Management Co. Het wordt in september in gebruik genomen.

– Voor legerleider Prayuth Chan-ocha staat nog allerminst vast dat soldaten verantwoordelijk zijn voor de dood van zes personen, die op 19 mei 2010 hun toevlucht hadden gezocht in Wat Pathum Wanaram.

De Bangkok South Criminal Court heeft dat deze week weliswaar vastgesteld, maar het juridisch gevecht over de schuldvraag is nog niet afgelopen. Het moet nog het gerecht van eerste aanleg, het hooggerechtshof en de Hoge Raad passeren. Prayuth heeft de bevolking daarom opgeroepen geen voorbarige conclusie te trekken.

‘Ik heb altijd benadrukt dat geen van de orders die het leger heeft gekregen of uitgevaardigd, soldaten opdroegen om mensen te verwonden. Alles wat we hebben gedaan was de situatie naar normaal terugbrengen’, zei Prayuth over de roodhemd ongeregeldheden in april en mei 2010.

Prayuth zegt het pijnlijk te vinden dat het leger wordt beschuldigd van het doden van onschuldige demonstranten en zijn ondergeschikten hebben het gevoel dat ze in de steek worden gelaten.

Volgens de rechtbank staat vast dat de zes werden doodgeschoten door soldaten, die stelling hadden genomen op het BTS-spoor bij station Siam Square. Officieren hebben verklaard dat ze vanuit de tempel door ‘mannen in het zwart’ werden beschoten, maar de rechtbank heeft daarvoor geen bewijs kunnen vinden. Het leger had destijds toestemming om met scherp te schieten, wanneer het werd aangevallen.

– Nog meer Prayuth; hij zit zeker op zijn praatstoel. De legerchef is er zeker van dat de vredesgesprekken tussen Thailand en verzetsgroep BRN doorgaan. BRN zou alleen willen doorpraten wanneer Thailand aan haar eisen tegemoet komt.

Ik schrijf ‘zou’ want Bangkok Post noemt nu een heel andere bron dan gisteren. In de krant van gisteren stond dat vice-premier Pracha Promnok dit te horen had gekregen van Maleisië, maar in de krant van vandaag wordt verwezen naar een videoclip. De clip toont drie gemaskerde mannen, die beweren vertegenwoordigers te zijn van de adviesraad van BRN. Zij zeggen dat verdere gesprekken met de Thaise autoriteiten worden geschrapt.

Prayuth vindt dat de Thaise autoriteiten behoedzaam door moeten gaan [met de vredesgesprekken] en niet te veel geloof moeten hechten aan hun counterparts [BRN?].

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council en delegatieleider bij de vredesgesprekken, zegt dat de Thaise autoriteiten eerst geïnformeerd moeten worden door Maleisië of er wijzigingen komen in het vredesgesprek. Maleisië is ‘facilitator’ van de gesprekken. Volgens Paradorn zijn de gesprekken niet geannuleerd. Het volgende gesprek vindt na 18 augustus plaats, wanneer het overeengekomen staakt-het-vuren afloopt.

Premier Yingluck bagatelliseert de video en zegt dat dat het slechts om persoonlijke meningen gaat. Ze benadrukt dat de gesprekken moeten doorgaan.

– Twee vermeende opstandelingen zijn gisteren in een vuurgevecht met een gezamenlijke leger- en politiemacht in Rueso (Narathiwat) gedood. De twee en vier anderen hadden zich verschanst in een huis. Ze openden het vuur toen een inval werd gedaan. De vier mannen wisten te ontsnappen. De politie vond twee M16 geweren, die in januari 2011 waren gestolen uit de Phra Ong Dam militaire basis in Rangae (Narathiwat).

– De regering maakt zich geen zorgen over de demonstranten die in Lumpini park zijn achtergebleven, nu de veiligheidswet ISA, die van kracht was in drie districten in Bangkok, is ingetrokken. Het groepje vormt geen bedreiging. Dat bleek trouwens al woensdat toen slechts een handjevol supporters kwam opdagen, waardoor de geplande mars naar het parlementsgebouw werd afgeblazen.

Donderdagavond gaf premier Yingluck opdracht om de ISA in te trekken en ze hief het Centre for Administration of Peace and Order op. De blokkades rond het Government House, het parlementsgebouw en enkele regeringsgebouwen zijn verwijderd.

– Pheu Thai parlementslid Prasit Chaisrisa heeft zich onbehoorlijk gedragen tijdens de parlementaire behandeling van het amnestievoorstel en partijbestuurders gaan hem daarover eens aan de tand voelen. Prasit trok zijn schoen uit en wees daarmee in de richting van de oppositie, toen die Worachai uitjouwden terwijl hij het voorstel indiende.

– Roodhemd advocaten hebben aangifte gedaan tegen Suthep Thaugsuban, vice-partijleider van oppositiepartij Democraten. Ze beschuldigen hem van het stoken van onrust en een oproep de wet te overtreden. Suthep zou maandag in zijn speech misleidende informatie hebben gegeven door te zeggen dat het amnestievoorstel van Worachai Hema voorziet in amnestie voor protestleiders en oud-premier Thaksin. Het voorstel vrijwaart ook anderen die beschuldigd zijn van majesteitsschennis, van vervolging, zou Suthep gezegd hebben. Suthep sprak op een sportterrein waar partijgenoten zich verzameld hadden uit protest tegen het voorstel.

– De 44-jarige voormalige politieofficier Bundit Sithithum, die door de rechtbank was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 jaar, is door het hooggerechtshof vrijgesproken. Maar hij mag de gevangenis niet verlaten totdat de Hoge Raad zich over zijn zaak heeft uitgesproken.

Bundit was veroordeeld wegens zijn vermeende hulp bij een granaataanval door roodhemden op het ministerie van Defensie in maart 2010. Daarbij werd één persoon gewond. Getuigen zouden hem gezien hebben in een pickup truck, waarin explosieven lagen. Maar het hooggerechtshof stelde vast dat getuigen elkaar tegenspraken. Bovendien was het donker en geen enkele getuige kon bevestigen dat Bundit de granaten had afgevuurd.

– Verslaggever Sermsuk Kasitipradit, werkzaam bij het onafhankelijke tv-station Thai Public Broadcasting Service, heeft bij de politie verklaard dat hij in een online bericht over een mogelijke militaire coup duidelijk heeft vermeld dat de geruchten ongefundeerd en onrealistisch waren.

Sermsuk (op de foto links) is een van de vier personen, die door de Technology Crime Suppression Division (TCSD) voor verhoor zijn opgeroepen. Ze worden ervan beschuldigd berichten op het internet te hebben verspreid, waarin ze waarschuwen voor een coup en de bevolking oproepen eten en water in te slaan.

Of Sermsuk vervolgd gaat worden op basis van de Computer Crime Act, hangt af van nader onderzoek, zegt Wannawut Channugool, tweede commandant van de TCSD. Wannawut zei dat Sermsuk zich op dit moment geen zorgen hoeft te maken.

De Thai Journalists Association, Thai Broadcast Journalists Association, Society of Online News Providers en de Information Technology Pres Club hebben de TCSD gewaarschuwd de wet niet te overtreden door gebruikers van de social media te dagvaarden over hun Facebookberichten. Het plaatsen van berichten is een grondwettelijk recht, zeggen ze.

– Dertig Rohingya vluchtelingen zijn gisterochtend vroeg ontsnapt uit hun cel in het politiebureau van Sadao. Ze waren daar ondergebracht na het oproer in het immigratiekantoor van Sadao op 30 juli. De Rohingya hadden kans gezien de tralies door te vijlen. De politie vermoedt dat een voertuig hen heeft opgepikt, want te voet zouden ze al gesignaleerd zijn.

Gedurende hun detentie zongen ze op luide toon liederen om het eind van de Ramadan te vieren. Een bron bij de politie vermoedt dat ze zo het geluid van het vijlen maskeerden.

– Doe een onderzoek naar de illegale vernietiging van antieke overblijfselen door de abt van Wat Kanyalanamit Maha Wihan in Thon Buri. Dit vragen twee groepen actievoerders en bewoners aan de Crime Suppression Division. Volgens hen heeft de abt 27 van de 89 overblijfselen, die eigendom zijn van de tempel en geregistreerd zijn bij het Fine Arts Department, vernietigd om plaats te maken voor een parkeerterrein en een gebouw. De twee groepen hebben eerder tevergeefs een klacht gedeponeerd bij de politie van Buppha Ram en bij het Fine Arts Department aan de bel getrokken.

– Een nieuw centrum van de politie in Phuket heeft elf invloedrijke personen en bendes in het vizier, die verdacht worden van het oplichten van toeristen. Ze worden nauwgezet in de gaten gehouden. De namen van de elf booswichten zijn bekend gemaakt als signaal dat ze moeten stoppen.

– Vijf districten in Sakon Nakhon zijn uitgeroepen tot rampgebied nadat grote delen onder water waren gelopen door de tropische depressie Mangkhut. De overstromingen hebben 3.720 rai rijstvelden, 3.440 rai met gewassen en 61 wegen beschadigd en 24.285 personen gedupeerd. De schade wordt geschat op 20 miljoen baht.

In het Noorden werd Chiang Rai getroffen door overstromingen. Soldaten distribueren er zandzakken aan bewoners die in risicogebieden wonen. In het district Muang liepen 600 huizen in 10 dorpen onder water. In de provincie Nan maakte een aardverschuiving een weg onbegaanbaar.

– Herstel van de houten Saphan Mon brug gaat meer dan 5 miljoen baht kosten, heeft het districtskantoor berekend. De Siam Commercial Bank heeft al 2 miljoen baht aangeboden. De Miracle of Life Foundation heeft 100.000 baht gedoneerd voor de bouw van vlotten.

Thailand’s langste houten brug van 850 meter stortte op 28 juli over een lengte van 50 meter in. Dit deel van de brug bleek niet bestand tegen de sterke waterstroom.

– Een bus met 44 Russische toeristen is gisteren in San Yok (Kanchanaburi) van de weg af geraakt en tegen de helling van een heuvel gebotst en gekanteld. Daarbij raakten 26 personen gewond, van wie 3 ernstig. De toeristen waren op weg naar de Krasea grot. Oorzaak van het ongeluk was een defect aan de stuurinrichting, waardoor de chauffeur de macht over het stuur verloor.

Economisch nieuws

– Wat wordt het: 12.000 baht voor een ton paddy (ongepelde rijst) of beperking van het hypotheeksysteem tot één keer per seizoen. Dat zijn de twee opties waarover het ministerie van Handel in gesprek is met vertegenwoordigers van boerenorganisaties. Wanneer ze eruit zijn, gaat een voorstel naar het National Rice Policy Committee (NRPC) en vervolgens het kabinet.

Thans krijgen de boeren 15.000 baht per ton. Het heeft er even op geleken dat de garantieprijs met ingang van 1 juli naar 12.000 baht zou gaan, maar het NRPC en kabinet kwamen daar snel van terug onder druk van protesten.

Er is nog een derde optie en die is eerder voorgesteld door de boerenbonden: een paddyprijs van 13.500 baht en een maximum van 400.000 baht per huishouden. Voor verlaging naar 12.000 baht zijn nog maar weinig voorstanders. ‘Te wreed’ voor de boeren, zegt minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel).

Het draait allemaal om de vraag hoeveel verlies op het systeem wordt gemaakt. Het ministerie van Financiën stelt als maximum 70 miljard baht per jaar. Verschil van mening bestaat over de productiekosten van de boeren. De prijs van 12.000 baht is gebaseerd op productiekosten van 6.000 baht per rai en een opbrengst van 600 tot 800 kilo per rai. Maar de boerenbonden zeggen dat de productiekosten 9000 baht per rai bedragen en de opbrengst 300 kilo.

Het is duidelijk: de kogel is nog niet door de kerk, maar de opties zijn al wel bekend. Nu nog een beslissing waar regering en boeren mee kunnen leven.

– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives, die het rijsthypotheeksysteem voorfinanciert, heeft voldoende liquide middelen om de rijstoogst in het volgende seizoen te financieren, zegt vice-president Somsak Kangteerawat. Ondanks de vergoedingen aan de boeren die de afgelopen vier oogsten zijn betaald, beschikt ze voor het hypotheeksysteem over een werkkapitaal van 90 miljard baht. Eerder leende de bank 410 miljard baht bij het ministerie van Financiën om de gewassubsidies te financieren.

[Merkwaardig bericht, want eerder heb ik wel eens gelezen dat het allemaal kantje boord is bij de bank omdat de regering niet of uiterst traag de bank afbetaalt. Hogere boekhoudkunde?]

– De commerciële banken hebben het tweede kwartaal minder geld uitgeleend dan het eerste kwartaal. De groei bedroeg 13,2 procent op jaarbasis tegen 12,8 procent in het eerste kwartaal. De Bank of Thailand verwacht dat het derde kwartaal weer een verbetering te zien zal geven vanwege de verbeterde economie in de VS en Europa en de infrastructurele projecten van 2 biljoen baht.

De achteruitgang in het tweede kwartaal wordt toegeschreven aan achterblijvende binnenlandse bestedingen en een zwakke export. Voor het hele jaar wordt een groei voorspeld van 13 tot 14 procent. Tussen eind maart en eind juni zijn de NPL’s met 7,9 miljard baht gestegen naar 263,9 miljard baht, maar in percentage van het totaal aan leningen bleven ze constant op 2,2 procent.

– Thailand’s zes grote luchthavens hebben het eerste halfjaar 18 procent meer passagiers op jaarbasis verwerkt. De stijging komt grotendeels voor rekening van de budgetmaatschappijen. Airports of Thailand noteerde 43,7 miljoen passagiers tegen 37 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Met het vrachtvervoer ging het minder; daar was sprake van een teruggang met 11,2 procent.

Thailand is nog steeds een aantrekkelijke toeristische bestemming, want het aantal internationale passagiers steeg met 19,4 procent naar 27,6 miljoen. Het aantal binnenlandse pasagiers steeg met 15,6 procent naar 16,1 miljoen.

– Thai AirAsia (TAA), Thailand’s grootste low-cost carrier, boekte in het tweede kwartaal een netto winstgroei van 109 procent dankzij meer passagiers, lagere brandstofprijzen en wisselkoerswinst. De maatschappij maakte een nettowinst van 499 miljoen baht, op jaarbasis een toename met 21 procent naar een omzet van 5,3 miljard baht. TAA vervoerde 2,4 miljoen passagiers tegen 1,9 miljoen een jaar eerder. De bezettingsgraad bedroeg 82 procent tegen 79 procent een jaar eerder.

– In 2019 wordt biodiesel B10 geïntroduceerd, een mix van 10 procent palmbiodiesel en 90 procent diesel. Het ministerie van Energie is er snel bij, zodat autoproducenten en oliehandelaren zich er alvast op kunnen voorbereiden en er een voldoend aanbod aan palmolie is.

PTT Plc gaat een fabriek bouwen om biohydrogenated diesel te produceren. De fabriek is in staat in 2019 voldoende B10 te leveren. Vorig jaar november werd B5 toegevoegd als aanvulling op B4. Per dag wordt 200.000 liter biodiesel getankt. De introductie van B5 was vertraagd wegens een tekort aan ruwe palmolie. B7 is eerder dit jaar getest op dertig bussen van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). B7 wordt op 1 januari 2014 geïntroduceerd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 10 augustus 2013”

  1. ben zegt op

    “Vorig jaar november werd B5 toegevoegd als aanvulling op B4. Per dag wordt 200.000 liter biodiesel getankt. ”

    B4, B5,… kan al meer dan twee jaar nog ergens biodiesel vinden…. TIT


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website