Drie familieleden van personen die tijdens de roodhemd ongeregeldheden in 2010 zijn gedood, hebben gisteren enkele uren op het politiebureau doorgebracht nadat ze in Chatuchak strooibiljetten hadden verspreid. Daarin eisten ze strafrechtelijk optreden tegen voormalig premier Abhisit en zijn tweede man Suthep Thaugsuban.

Twee zijn de moeder en broer van de verpleegster die op 19 mei 2010 werd doodgeschoten, vermoedelijk door een scherpschutter van het leger. Zij was met anderen gevlucht naar Wat Pathumwanaram, waar ze meenden veilig te zijn. Het leger maakte die dag hardhandig een eind aan de wekenlange bezetting door roodhemden van Ratchaprasong, het zakencentrum van Bangkok.

De strooiactie was een reactie op het besluit van de rechtbank vorige week de moordaanklacht tegen Abhisit en Suthep niet ontvankelijk te verklaren. Volgens de rechtbank hoort de zaak thuis bij de afdeling Holders of Political Positions van het Hooggerechtshof.

De aanklacht is tijdens de regeringsperiode Yingluck ingediend door het Department of Special Investigation (DSI). De DSI achtte hen schuldig aan moord omdat ze het leger toestemming hadden verleend met scherp te schieten indien het werd aangevallen. Het toenmalig DSI-hoofd is door de junta op een zijspoor gerangeerd.

Volgens Amnuay Nimmano, waarnemend adjunct-hoofd van de gemeentepolitie Bangkok, gaan de twee echter nog niet vrijuit. De Anti-Corruption Commission (NACC) houdt zich met de zaak bezig en het OM kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Indien de NACC de twee schuldig acht aan een ambtsmisdrijf, gaat de zaak naar de speciale afdeling van het Hooggerechtshof.

De politie heeft eerder verklaard dat ze voornemens is het drietal strooiers voor smaad aan te klagen, want behalve Abhisit en Suthep worden in de flyer ook drie militairen aan de schandpaal genageld waaronder de huidige legerleider en premier Prayuth Chan-ocha [Oei!].

– De drugshandel is een gevoelige slag toegediend door de arrestatie van 23 verdachten en inbeslagname van drugs ter waarde van 100 miljoen baht. De verdachten werden gisteren gearresteerd bij een grootscheepse operatie van leger, politie en ONCB (Office of the Narcotics Control Board) op 49 plaatsen in 13 provincies.

De verdachten behoren tot het netwerk, waarvan in maart al negen verdachten zijn aangehouden. In Phetchabun werden toen methamphetamine pillen ter waarde van 3 mijoen baht onderschept. De leider van het netwerk is gisteren ook gearresteerd.

Het netwerk bestond uit drie teams. Een team was verantwoordelijk voor het binnensmokkelen, het tweede team fungeerde als tussenschakel en het derde team distribueerde de drugs in Bangkok, Phetchaburi, Chai Nat, Ratchaburi en Songkhla.

Bankrekeningen van familieleden werden gebruikt om het geld te incasseren van de kopers en betalingen te verrichten voor transport en distributie. Klanten van het netwerk waren drugsgebruikers, dealers en gevangenen in de provinciale gevangenis van Ratchaburi.

– Tempels en monniken dienen hun bezittingen op te geven aan het National Buddhism Office, maar het tempelinkomen dient vrijgesteld te zijn van belastingheffing. Een ruime meerderheid van de respondenten verklaarde dat in een peiling van het National Institute for Development Administration.

De peiling, gehouden onder 1.254 boeddhisten met verschillende schoolopleidingen en beroepen, was een reactie op beschuldigingen tegen de abt van Wat Sa Ket, die enkele bedrijven zou runnen. De respondenten menen dat tempels gecommercialiseerd zijn en dat de meldplicht helpt corruptie te voorkomen. Zie: Abt van Wat Sa Ket beschuldigd van handel en seks en Abt Wat Sa Ket wil snel einde aan tempelrel.

– De commandant van het Vierde Legerkorps Walit Rojanapakdi wordt getipt als de nieuwe stafchef van het leger, hetgeen betekent dat hij na zes maanden het door geweld geteisterde Zuiden verlaat. Verwacht wordt dat hij eind deze maand wordt bevorderd tot generaal. De overplaatsing wordt door de krant in verband gebracht met een serie bomaanslagen in de afgelopen maanden, waaronder een zware aanslag op 25 juli in Betong (Yala). Daarbij kwamen twee personen om het leven en werden 52 anderen gewond.

Sommigen [?] menen dat Walit geen affiniteit heeft met het zuidelijk geweld, alhoewel hij eerder dienst heeft gedaan in de regio. Zijn expertise ligt op het gebied van Thai-Cambodjaanse grenskwesties. Naar verluidt zou Walit in april naar het Zuiden zijn benoemd op aandringen van de roodhemden vanwege zijn rol in 2009 en 2010 bij het verspreiden van roodhemdprotesten tegen de toenmalige regering Abhisit.

Een opvolger wordt ook al getipt: Prakarn Chonlayut, tweede commandant van het Derde Legerkorps. Hij diende eerder bij het Vierde Legerkorps en zou voor lokale ambtenaren en bewoners in het Zuiden acceptabel zijn.

Over hervatting van de vredesgesprekken, die sinds vorig jaar stilliggen, had premier Prayuth vrijdag in zijn wekelijks tv-praatje weinig concreets te melden. Een Thaise delegatie gaat naar Maleisië voor overleg, de gesprekken moeten zo snel mogelijk worden hervat, er zijn verbeteringen maar ook verslechteringen, er is een strategisch plan in de maak, enzovoort.

Prayuth ontkende de beschuldigingen op de social media dat het leger vermeende verzetsstrijders mishandelt. Lokale leiders hebben aangedrongen op teugtrekking van het leger, maar daar wil onze grote man niets van weten.

– Een toestel van Nok Air heeft gisteren in Surat Thani een noodlanding moeten maken nadat het geraakt was door vogels. Het toestel met 139 passagiers aan boord was onderweg van Nakhon Si Thammarat naar Bangkok. Het vliegtuig landde veilig. Nok betekent in het Thais vogel.

– De hoofdinspecteur van het politiebureau Wat Phraya Krai is naar een inactieve post overgeplaatst [lees geschorst] nadat in zijn gebied bij een militaire inval was gebleken dat een pub na sluitingstijd open was en dat jongeren zonder identiteitsbewijzen waren toegelaten. Er werden ook drugs gevonden. De overplaatsing geldt voor 30 dagen, in welke periode onderzoek wordt gedaan naar de nalatige diender.

– Het Stop Drink Network dringt er bij premier Prayuth op aan maatregelen te nemen tegen degenen die alcohol aan minderjarigen verkopen. Het netwerk reageert op de dood van een eerstejaars student die zaterdag tijdens een welkomstfeest in Hua Hin overleed. Erg specifiek is het bericht niet, het spreekt van een ‘alcohol-related death’.

– Om haar financiële positie te verbeteren wil de BMTA, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, busstations door particulieren laten ontwikkelen. Naar privatisering heeft de Kasetsart universiteit onderzoek gedaan. Vier percelen in Bang Khen, Min Buri, Suan Siam en Samae Dam komen in aanmerking voor commerciële ontwikkeling. Hoeveel geld er door dit fraaie plannetje in de kas van de BMTA stroomt, wil de BMTA niet zeggen.

– Rest nog te vermelden dat pagina 3 van Bangkok Post vandaag geheel gewijd is aan de drugshandel en –bestrijding. Drie verhalen schetsen de achtergronden. Voor belangstellenden noem ik de titels, zodat ze gemakkelijk op de website kunnen worden gevonden.

 • Guards, mobiles key to inmates’ deals
 • Prisons chief calling for overhaul
 • Task force piloted to stop drug rackets

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

3.880 gokkasten kopje kleiner gemaakt
Kabinet met 11 militairen in de startblokken

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 september 2014”

 1. Joop de Roode zegt op

  De voormalig premier Abhisit en zijn tweede man Suthep Thaugsuban gaan vrij uit nu voor het aanzetten tot moorden op politieke tegenstanders dus. Ik weet genoeg.

  • chris zegt op

   Beste Joop,
   De zaak is verwezen naar een andere rechtbank. Ze gaan dus voorlopig niet vrijuit.

 2. Rob V. zegt op

  Die fout maken journalisten wel vaker, ook hier toen de SGP voor het Europees hof stond ivm toelating van vrouwen, het hof zei daar geen uitspraak over te kunnen doen, waardoor die uitspraak van het Nederlands hof (dat vrouwen ook toegang hebben tot posities in de partij) overeind. Diverse media schreven “EU hof besluit dat SGP vrouwen moet toelaten”. Wat op zijn beurt weer met beide handen werdt aangegrepen door conservatieven waar de EU zich mee bemoeit.

  Ik vermoed dat dit met versimpeling van de feiten te maken heeft om de leesbaarheid te verhogen (anders wordt berichtgeving te lang, te complex, te verwarrend), die soms zo vereenvoudigd is dat de waarheid schade wordt aangedaan.

  Overigens vraag ik me af waarom ze de betrokken militair of eenheid niet aanklagen? Het order dat schieten in nood ter verdediging mag lijkt mij niet persé fout mits dat niet zo ruimhartig is geformuleerd dat elk schot als zelfverdediging kan worden gezien volgens zo’n order. Als de geweldsinstructies acceptabel waren (en de heren politici en leger top vrij uit gaan?), kan het nog steeds zo zijn dat een individuele soldaat of aanvoerder iets te gevoelige vingers had en daarvoor de consequenties zou moet dragen. Ik lees echter niets over vervolging van de betrokken eenheid.

 3. wimdeboot zegt op

  Moderator: vragen aan de redactie graag per e-mail.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website