Nieuws uit Thailand – 1 oktober 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
1 oktober 2013

Bewoners van Bang Ka Cher (Rayong), een vissersdorp ten noorden van het gebied waar eind juli olie aanspoelde, zeggen nog steeds last te hebben van de olielekkage.

Ze zeggen dat ze aanzienlijk minder vis vangen en op het Mae Ramphung strand spoelen elke dag olieballetjes aan. Er worden ook omhulsels van jonge inktvis gevonden, wat volgens academici wijst op chemische verontreiniging van het zeewater.

Sommige vissers denken eraan met vissen te stoppen en een baan als bouwvakker te zoeken. Enkele visrestaurants hebben tijdelijk de deuren gesloten. Veel vissers vinden het bedrag van 30.000 baht dat boosdoener PTTGC als schadevergoeding heeft uitgekeerd, te laag. Dat vindt ook Ecological and Recovery Thailand, die zegt dat de schade maanden kan voortduren. De dorpelingen overwegen via de rechter een hogere vergoeding af te dwingen.

Chaturat Iam-woranirand, president van de lokale Small-Scale Fishery Association, zegt dat de overheid de verkeerde prioriteiten stelt. Ze probeert het toerisme te herstellen, maar ze zou zich om het maritieme milieu moeten bekommeren.

Inmiddels hebben 32.000 mensen hun handtekening gezet onder een petitie waarin de regering wordt gevraagd een nieuw en ditmaal onafhankelijk onderzoek naar de olielekkage in te stellen. Eind augustus is de petitie ingediend; het ministerie van Energie broedt op een reactie. Kort na de ramp concludeerde een commissie dat het bedrijf geen blaam trof en adequaat reageerde.

– De rechters van het Constitutionele Hof zijn door vice-minister-president Phongthep Thepkanchana gesouffleerd hoe ze moeten vonnissen over twee petities van Democratische senatoren en parlementsleden. Ze moeten van tafel geveegd worden, omdat het grondwetsartikel waarop de Democraten zich baseren, betrekking heeft op ‘algemene’ wetten en niet op wijziging van de grondwet. Phongthep waarschuwt het Hof niet zijn bevoegdheid te overschrijden en zich niet te bemoeien met het wetgevend proces.

Een groep van 40 senatoren en Democraten uit het Huis van Afgevaardigden hebben het Hof gevraagd te beoordelen of het wijzigingsvoorstel voor de samenstelling van de Senaat door de beugel kan. Het voorstel is zaterdag in derde en laatste lezing goedgekeurd door een gezamenlijke vergadering van beide kamers.

Premier Yingluck dient het binnen 20 dagen ter ondertekening aan de koning voor te leggen, die vervolgens 90 dagen de tijd heeft te contrasigneren. Gebeurt dat niet, dan moet het parlement het voorstel opnieuw behandelen. Naar verluidt zou Yingluck het voorstel vandaag bij de koning deponeren. De Democraten hebben haar gevraagd te wachten op de uitspraak van het Hof.

De belangrijkste wijzigingen van het omstreden voorstel zijn: het aantal zetels wordt uitgebreid van 150 naar 200, de Senaat wordt in zijn geheel gekozen in plaats van voor de helft benoemd, familieleden van parlementsleden mogen zich voortaan ook kandideren en senatoren mogen twee achtereenvolgende termijnen dienen. Bij deze laatste wijziging is volgens de Democraten sprake van een belangenconflict omdat de senatoren die het voorstel hebben ingediend, ervan profiteren.

– Geldgebrek leidt soms tot creatieve oplossingen. Het ministerie van Onderwijs speelt met de gedachte leerlingen niet meer een tablet PC te geven, maar een waardebon van 3.000 baht. Voor dat bedrag kunnen ze een tablet kopen die bruikbaar in de klas is. En wanneer ouders zich dat kunnen veroorloven, kunnen ze een zwaardere tablet kopen. Het voorstel lost ook de problemen met de distributie op. Internationale tabletproducenten steunen het idee.

– Een man die gezocht werd in verband met de bomaanslag op een trein, vorig jaar in Narathiwat, is in Rueso (Narathiwat) door veiligheidstroepen doodgeschoten. Drie gecombineerde eenheden belegerden gisteren een huis in het dorp Bucho Bongo, waar de man zich schuil zou houden en dat klopte. Nadat de man het vuur op de belegeraars had geopend, werd hij zelf met vier welgerichte schoten naar het hiernamaals gestuurd.

Bij de aanslag op de trein kwam een dorpsvrijwilliger om het leven en raakten zestien passagiers gewond. De aanval werd uitgevoerd door achttien militanten; tegen vier loopt een arrestatiebevel.

– Vijf jongeren in Muang zijn gisteren aangehouden en hun motorfietsen zijn in beslag genomen. Ze hadden zaterdag een monnik op diens ochtendronde belaagd en een van hen had de monnik geschopt waardoor zijn bedelnap op de grond viel. Hij heeft tegen de politie verklaard dat hij dronken was.

– De Women’s Health Advocacy Foundation verzamelt opinies van inwoners van Bangkok over het wetsvoorstel dat seksuele gezondheid en vruchtbaarheid regelt. Het voorstel kreeg 10 jaar geleden het groene licht van het kabinet, maar de Raad van State wees het af. De stichting wil het nu als burgervoorstel inbrengen. Het is al op enkele hoorzittingen besproken.

Het voorstel beoogt een eind te maken aan het grote aantal tienerzwangerschapen en (illegale) abortussen. Meisjes die zwanger worden terwijl ze op school zitten en nu vaak van school worden gestuurd, zouden hun studie voortaan mogen voortzetten. Vooral het regelen van abortus is lastig, omdat artsen vaak weigeren die uit te voeren waardoor de vrouw het illegale circuit induikt.

– En weer wordt het leger verantwoordelijk gehouden voor de dood van demonstranten tijdens de roodhemdongeregeldheden in 2010. De Bangkok South Criminal Court achtte dat gisteren bewezen voor twee doden in april. Ze werden op 10 april voor de Satree Withaya school aan de Din Daeng Road neergelegd. Wie precies schoot, kon de rechtbank niet vaststellen. De nabestaanden willen dat wel weten.

De rechtbank heeft al eerder het leger in het beklaagdenbankje gezet. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha verdedigt zijn manschappen. Hij vindt dat definitieve conclusies pas kunnen worden getrokken als de rechtsgang is voltooid.

– ’t Is echt een gebed zonder end, de aanschaf van 3.183 bussen voor het gemeentelijk vervoerbedrijf BMTA van Bangkok, want de vorige regering worstelde er al mee. De (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) zegt nu dat er 3 miljard baht van het budget van 13 miljard baht af kan. De bussen zijn ‘overpriced’, wat naar mijn bescheiden mening gelezen dient te worden als: een deel van de prijs bestaat uit steekpenningen.

Tijdens een discussie gisteren, georganiseerd door de National Anti-Corruption Commission, noemde ACT-directeur Mana Nimitmongkol de terms of reference ‘flawed’ (besmet, er zit een luchtje aan). Er ontbreekt een mediaanprijs; er wordt alleen verwezen naar verkoopprijzen in Europa, China en Japan. ACT is een organisatie, bestaande uit bedrijven en belangenorganisaties.

Staatssecretaris Prin Suvanadat (Transport) zei gisteren dat de referentieprijs van een gewone bus 3,8 miljoen baht bedraagt en van een air-conditioned bus 4,5 miljoen baht. De bussen gaan op aardgas rijden. Het wagenpark van de BMTA is zwaar verouderd, met name de niet-airconditioned bussen.

– Duizend boeren die maïs verbouwen, hebben gisteren voor het Provinciehuis van Phayao gedemonstreerd. Ze eisen meer poen voor hun maïs. De boeren zijn van plan er te blijven tot ze hun zin krijgen. Dat betekent: 7 baht per kilo maïs met een vochtigheidsgraad van 30 procent. De politie heeft twee compagnieën ingezet om de orde te bewaren.

– Tien voormalige politieagenten uit Chumphon draaien de bak in, omdat ze in 2007 vier verdachten van drugstranacties een bekentenis hebben afgedwongen en hen hebben afgeperst. Ze moeten de slachtoffers ook elk 100.000 baht betalen. De tien werden schuldig bevonden aan kidnapping en mishandeling.

– Nog vijf maanden en het misdrijf zou verjaard zijn, maar zoveel geluk had gigolo Veerasak Iempongsa (40) niet. Hij mag negen jaar brommen omdat hij in 1993 in Tokyo een 33-jarige vrouw had vermoord. De vrouw zou de draak met hem hebben gestoken en hem een ‘straathond’ hebben genoemd, waarna Veerasak een mes in haar nek dreef en er met haar geld en kostbaarheden vandoor ging.

– Het hoofd van de politie in het district Bung Na Rang (Phichit) krijgt een strafoverplaatsing, omdat hij onvoldoende is opgetreden tegen de sekshandel, met name handel waarbij minderjarige meisjes waren betrokken. Twee anderen van zijn bureau zijn ook overgeplaatst.

– De politie heeft vijf Chinezen aangehouden, die ervan worden verdacht zakenmensen in China 100 miljoen baht afhandig te hebben gemaakt. Ze waren naar Thailand gevlucht om arrestatie in China te voorkomen. De zes (één zag kans te vluchten) benaderden bedrijven met het dreigement hun computersysteem en websites met virussen te besmetten.

Economisch nieuws

– Aan grootste plannen (zie hogesnelheidslijnen) en grote woorden geen gebrek in Thailand. Ratchadamnoen Klang Avenue moet de Champs Elysees van Azië worden. Op dat plan, ontwikkeld door de National Economic and Social Development Board (NESDB), speelt het Crown Property Bureau (CPB) in met een masterplan om zijn eigendommen in Rattanokosin Island, en met name langs Ratchadamnoen Avenue, te renoveren.

Het plan van de NESDB gaat uit van vier functies voor de brede avenue: koninklijke ceremonies, een weg voor cultuur, een model van een bewoonbare stad en een interessant knooppunt van toeristische attracties.

Het CPB borduurt op die functies voort. ‘Ratchadamnoen Avenue moet een toeristische bestemming van wereldklasse worden, vergelijkbaar met steden als Parijs, Londen en Milaan’, zegt Weena Porananont, hoofd afdeling speciale projecten van het CPB. ‘Het is een heel belangrijke weg die met veel historische gebieden in verbinding staat, zoals het koninklijk paleis, het nationaal museum, Loha Prasat en de Anata Samakhon Throne Hall. Dus onze gebouwen langs de weg moeten behoorlijk worden geconserveerd.’

Ook de CPB gaat uit van vier zones: een eerste blok voor kunst en cultuur met de Rattakosin Exhibition Hall en een centrum voor hedendaagse kunst; een tweede zone rond het Democracy Monument met restaurants en boekwinkels; in de derde zone bouwt de gemeente Bangkok een centrale bibliotheek en de vierde zone heeft een winkelbestemming. Het gebouw van het Government Lottery Office wordt gesloopt om plaats te maken voor het Museum of King Bhumibol.

Of het allemaal gaat lukken, is de vraag want veel gebouwen zijn verhuurd. Sommige worden bewoond, andere zijn verhuurd maar niet in gebruik. Veel overheidsdiensten hebben er ook onderdak, maar de meeste verhuizen geleidelijk.

– China nodigt Thaise investeerders uit om in Zhanjiang een gezamenlijk industrieterrein te ontwikkelen. Het terrein bevindt zich thans in de planningsfase. Zhanjiang is geen onbekend gebied voor Thaise bedrijven, want de agrarische gigant Charoen Pokphand heeft er al veel geïnvesteerd. Het terrein richt zich op industrieën als de visverwerkende industrie en elektrische apparaten.

Xu Ningning, secretaris-generaal van de China-Asean Business Council, is momenteel op bezoek in Thailand [of op bezoek geweest]. Hij heeft met minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) en Niwatthamrong Bunsongphaisan over het Chinese plan gesproken. Xu bracht ook een bezoek aan de Thai-Chinese Rayong Industrial Zone, waar zestig Chinese bedrijven zijn gevestigd. Dit terrein is een joint venture van de Chinese Holley Group en Amata Corp, Thailands grootste ontwikkelaar van bedrijfsterreinen.

– De Kamer van Koophandel in Phitsanulok denkt dat de provincie een vitale rol kan spelen na de aanleg van de hogesnelheidslijn en de inwerkingtreding van de Asean Economic Community eind 2015. Volgens vice-secretaris-generaal Viroj Jirattikanchote steunen de meeste mensen de hogesnelheidslijn omdat die bijdraagt aan een herverdeling van het inkomen in de provincie.

De KvK promoot momenteel de provincie als medisch knooppunt voor patiënten uit Myanmar. Ze heeft haar collega’s in Mawlaminye uitgenodigd om in oktober een bezoek te brengen aan de ziekenhuizen in de provincie.

De particuliere sector wil een derde busstation en een logistiek centrum in Phitsanulok om de Noord-Zuid en de Oost-West corridor te versterken. Die N-Z corridor vormt een verbinding tussen het noorden van Thailand en het zuiden van China; de O-W corridor verbindt Mae Sot en Phitsanulok met Laos en Danang in Vietnam. Het nieuwe station en centrum worden gefinancierd uit de 2 biljoen baht, die de regering voor infrastructurele werken wil lenen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website