Een jaar geleden begon Thailand vredesgesprekken met verzetsgroep BRN. Ter gelegenheid daarvan hebben separatisten op negentien plaatsen in de zuidelijke provincies Narathiwat en Yala spandoeken opgehangen met anti-Siam teksten.

De Thaise overheid wordt beschuldigd van onderdrukking en het gebruik van bruut geweld tegen de moslimbevolking. Behalve op spandoeken stuitte de politie op sommige locaties ook op omgehakte bomen en dozen, maar die bevatten geen bommen.

Volgens Deep South Watch gaat het zuidelijk geweld door, maar het aantal explosies in stedelijke gebieden is verminderd. De vredesgesprekken werden voor de Ramadan stilgelegd en zijn daarna nog niet hervat. Informeel wordt er wel gesproken.

In Yaring (Pattani) is een paramilitaire ranger bij een beschieting gewond geraakt. Hij werd in zijn been geschoten. De ranger maakte deel uit van een patrouille van acht, die vanuit een rubberplantage onder vuur werd genomen. De rangers beantwoordden het vuur waarna de aanvallers er vandoor gingen.

In Sungai Kolok (Narathiwat) heeft de politie het lichaam van een 52-jarige man gevonden, vlakbij zijn motorfiets. Hij had vijf schotwonden.

– Leden van veiligheidstroepen maken zich in de drie zuidelijke provincies schuldig aan mensenrechtenschendingen, stelt het Country Report on Human Rights Practices 213 van de Verenigde Staten. Geen opvallende constatering, want het is al lang bekend dat politie en leger het soms niet zo nauw nemen met de regels.

Het rapport constateert gevallen van buitensporig geweld, martelingen, dodingen en beperking van de vrijheid van meningsuiting en pers door de overheid. De opstandelingen maken zich ook schuldig aan mensenrechten schendingen, waaronder aanvallen op burgerdoelen.

Een ernstig probleem is dat het veiligheidspersoneel er zonder straf vanaf komt. De noodverordening voorziet daarin. Sinds 2005 is de noodverordening 33 keer verlengd met drie maanden.

– Bij een aanrijding tussen een dubbeldeks touringcar en een vrachtwagen vrijdagochtend om 5 uur in Prachin Buri zijn 12 kinderen en 3 volwassen om het leven gekomen; 45 personen raakten gewond. De bus met leraren en leerlingen uit Nakhon Ratchasima was onderweg naar Pattaya voor een veldtrip.

In het district Na Di op een bochtig gedeelte van snelweg 304 raakte de chauffeur bij de afdaling vermoedelijk de macht over het stuur kwijt (of de remmen weigerden). De bus raakte de vrachtwagen waardoor de linkerkant van de bus uiteen werd gereten en het dak het begaf. Vervolgens botste de bus op een boom aan de andere kant van de weg.

De meeste slachtoffers zaten aan de linkerkant. Sommigen werd uit de bus geslingerd. Van de gewonde passagiers zijn negen er ernstig aan toe. Na de aanrijding nam de chauffeur de benen. Hij beschikt niet over een vergunning om een openbaar vervoermiddel te besturen. De bus was tussen 3 en 4 uur ’s nachts vertrokken.

Het ongeluk vond plaats tussen kilometerpaal 44 en 45. Daar gaat de weg 5 kilometer naar beneden. Vooral het weggedeelte tussen kilometerpaal 42 en 55 is berucht. Vorige week kwamen er bij ongelukken vijf personen om het leven. Volgend jaar wordt dit deel verbeterd. De plannen zijn klaar, het wachten is op toekenning van het budget en een milieu-effectrapportage.

Op de foto (homepagina) proberen familieleden een meisje te troosten dat haar moeder en jongere zusje verloor.

– Het plan van de regering om VN secretaris-generaal Ban Ki-moon te vragen als bemiddelaar op te treden om de politieke crisis op te lossen, stuit op kritiek van diverse instanties waaronder de senaatscommissie buitenlandse zaken en de National Anti-Corruption Commission.

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken circuleert een anonieme brief waarin het initiatief sterk wordt afgewezen. Thailand dient zijn eigen boontjes te doppen, een uitnodiging aan Ban Ki-moon betekent dat het land zijn eigen problemen niet kan oplossen en geeft toe dat het politieke stelsel van het land en conflict management hebben gefaald, aldus de brief. De VN-baas mag hooguit zijn ervaringen met conflictoplossingen in andere landen met Thailand delen.

Een woordvoerder van de VN heeft bevestigd dat minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken), zoals hij heeft verklaard, telefonisch contact met Ban Ki-moon heeft gehad. De secretaris-generaal maakt zich grote zorgen over het recente geweld.

– Een spandoek met de tekst ‘This country has no justice, we want to separate as Lanna country’ op een brug in Phitsanulok is in het verkeerde keelgat geschoten van protestleider Luang Pu Buddha Issara. Die heeft gedreigd met juridische actie wanneer de supporters van afscheiding niet worden vervolgd wegens rebellie. Volgens Issara streeft de roodhemdbeweging naar scheiding van het land, hetgeen in strijd is met de grondwet.

De monnik eist van de DSI dat die binnen twee weken de zaak aanhangig maakt; zo niet dan volgt een aangifte wegens plichtsverzuim tegen het DSI-hoofd. DSI-hoofd Tarit Pengdith heeft inmiddels toegezegd de zaak als ‘special case’ in onderzoek te nemen, mits een klacht wordt ingediend. Zonder klacht mag de DSI dit niet doen.

– De BTS (bovengrondse metro) gaat een proef doen met vervroeging van de eerst metroritten op de Sukhumvit en Silom lijn. Normaal beginnen de treinen om 6 uur te rijden. Gekeken wordt naar het effect wanneer de Sukhumvitmetro om 5.15 uur begint en Silom om 5.30 uur. De kassa’s gaan pas om 6 uur open, dus de reizigers wordt geadviseerd een SmartPass of Rabbit Card te gebruiken.

– De nabestaanden van degenen die sinds november bij het politieke geweld zijn gedood, krijgen per gezin een vergoeding van 7,95 miljoen baht. De eerste betaling bestaat uit 400.000 baht; het wachten is op een onderzoek van de National Anti-Corruption Commission naar de rechtmatigheid van de kabinetsbesluiten over compensatie aan slachtoffers van politiek geweld.

– Vanaf maandag kan online een afspraak worden gemaakt voor het aanvragen van een paspoort. Het afsprakensysteem geldt voor de kantoren in Bang Na, Pin Klao, Chiang Mai, Khon Kaen, Udon Thani, Songkhla en Yala. De uitgifte van paspoorten is al sinds het begin van de anti-regerings protesten vertraagd.

– De verstikkende deken van rook die over de noordelijke provincies ligt, telt 31 hotspots. Dat constateert het Department of Pollution Control op basis van satellietbeelden. Tak telt er 14; de provincies Lampang, Nan en Mae Hong Son elk vier en Chiang Mai en Phrae elk drie. De hotspots bevinden zich in beschermde bosgebieden en in bosreservegebieden [?]. In het district Mae Sot (Tak) is meer dan 100 rai aan bosgebieden in vlammen opgegaan met een dikke rook en nevel als gevolg.

Bangkok Shutdown

– Voor de tweede keer heeft de politie verstek laten gaan bij de National Human Rights Commission. De commissie had agenten maandag en vervolgens vrijdag willen horen over de gewelddadigheden vorige maand bij de Phan Fah brug. De politie heeft de commissie laten weten meer tijd nodig te hebben om bewijsmateriaal te verzamelen.

Het Dhamma Army dat de politie bevocht, kwam maandag niet, maar stuurde vrijdag wel negen getuigen. Bij de gevechten kwamen vier mensen, waaronder twee agenten, om het leven. Politie en demonstranten geven elkaar de schuld van het geweld.

– De aanval op de anti-regerings bijeenkomst in de provincie Trat, vorige week zaterdagavond, heeft een derde leven geëist. Gisteren overleed een 40-jarige vrouw aan haar verwondingen. De vrouw werd door een kogel geraakt toen ze samen met haar echtgenoot noodles at. Het echtpaar had niets te maken met de rally, maar verkocht kleding op de Ying Charoen markt. De aanvallers beschoten eerst de noodle shop en richtten zich daarna op de bijeenkomst. Ze vuurden ook granaten af. Twee kleine kinderen kwamen om het leven.

– Een benzinestation aan de Chaeng Watthanaweg, 300 meter vanaf de protestlocatie, is donderdagnacht met een granaat bestookt. Niemand raakte gewond.

– Het huis van een protestleider is donderdagnacht bestookt met een zelfgemaakte bom, maar die is niet geëxplodeerd. Nattapol Teepsuwan veronderstelt dat de bom een wraakoefening was omdat hij en zijn vrouw woensdag in winkelcentrum Emporium Potjaman na Pombejra, de ex-echtgenote van Thaksin, lastig vielen met een fluitconcert. Potjaman ging er toen ijlings vandoor.

– Gisteren is ook een bom gevonden bij het kantoor van het waterleidingbedrijf van Bangkok in Nonthaburi, ongeveer 800 meter vanaf de plaats waar roodhemden kamperen. De bom was gemaakt van kunstmest, gasoline en C4 explosieven. Explosievenexperts van de politie hebben hem onschadelijk gemaakt.

– Het CMPO heeft het OM de opdracht gegeven om bij de civiele rechtbank te informeren of kan worden opgetreden tegen de roodhemden die het kantoor van de National Anti-Corruption Commission hermetisch hebben afgesloten. De civiele rechtbank verbood eerder het verspreiden van demonstranten omdat dit in strijd is met het recht op demonstratie.

Hypotheeksysteem voor rijst

– De boeren die al maanden wachten op geld voor de rijst die ze in het kader van het hypotheeksysteem hebben ingeleverd, krijgen hulp van het kantoor van de procureur-generaal (OAG). Het heeft hen beloofd bij het Central Administratieve Court een klacht in te dienen. Dit kregen 200 boeren uit de Central Plains gisteren te horen van Voramata Intarachumnun, secretaris van de PG. En het kantoor gaat er ook haast achter zetten: vermoedelijk woensdag stapt het al naar de rechter. Het kantoor brengt geen kosten in rekening. De regering zal worden beschuldigd van contractbreuk.

De boeren brachten donderdag een bezoek aan het kantoor. Ze zeiden de vereiste documenten al lange tijd geleden te hebben ingeleverd, maar daar was niets mee gedaan. Het kantoor zette onmiddellijk dertig stafleden aan het werk om de boeren te helpen bij het invullen van klachtenformulieren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 maart 2014”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News ‘Stop helemaal met je protest, want je zult nooit van de regering winnen’, zegt minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) in reactie op de ontmanteling van vier protestlocaties. Hij heeft er wel een bedankje voor over.

  Surapong wijst erop dat het protest steeds ‘naar een hoger niveau’ is getild maar niettemin geen succes heeft gehad. Surapong verwijt Suthep dat hij telkens zijn voorwaarden wijzigt. ‘Wanneer hij doorgaat met vechten, richt hij alleen maar meer schade aan zichzelf aan.’

  Vrijdagavond maakte Suthep bekend dat de protestbeweging zich dit weekend terugtrekt op het Lumpini park. Maar de demonstranten gaan door regeringsgebouwen en bedrijven van de familie Shinawatra te belegeren.

  Op 22 maart loopt de noodtoestand af. De regering bekijkt dan of die wordt voortgezet, aldus Surapong.

 2. Farang tingtong zegt op

  Stop helemaal met je protest ben ik helemaal mee eens, er vallen al genoeg slachtoffers in het verkeer zoals we gisteren weer konden lezen.
  Maar door te zeggen je zult nooit van de regering kunnen winnen, is er alweer een statement gemaakt, deze opmerking roept weer een reactie op zal men ongetwijfeld weer het tegendeel willen bewijzen.

 3. teun zegt op

  Eerst zegt Suthep liever niet met Yingluck te willen praten “omdat hij dan mogelijk krankzinnig wordt (of is hij dat al?) want Yingluck kan niks beslissen en niet voor zichzelf denken”. Het zegt veel over hoe Suthep denkt over anderen en ook hoe hij denkt over democratie (hij is wel in staat te denken en beslist kennelijk alleen). Maar dat kan niemand verbazen.

  Maar ook de uitspraak van de heer Surapong getuigt natuurlijk van weinig democratisch gevoel. Wanneer besluiten beide kampen nou eens om met elkaar in gesprek te gaan. Ik weet zeker, dat het voor alle betrokkenen verhelderend zal werken. Maar ik vrees, dat zolang beide kampen zich alleen bezig houden met het beschimpen van elkaar (en eerlijk is eerlijk: Suthep is vooralsnog de winnaar van dit kinderachtige spelletje) er van een volwassen gesprek niks komt.

  Trouwens, wat denkt Suthep nu eigenlijk te bereiken met het bezetten en muurtjes metselen rondom bedrijven waarvan hij denkt dat ze eigendom van Thaksin zijn? Ontslag voor vele mensen? Deze werknemers zullen hem dat lang nadragen als die bedrijven echt omvallen.

  Hij zou er beter aan doen zich uitsluitend met de politiek bezig te houden.

 4. Siamees zegt op

  Winnaar? Volgens mij zijn er hier alleen maar verliezers met heel die cinema.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website