Anti-regerings wittemaskers en roodhemden zijn zondag in Lampang en Udon Ratchatani met elkaar in botsing gekomen, maar tot meer dan een bescheiden handgemeen kwam het niet.

De V for Thailand groep, zoals de beweging officieel heet, protesteerde op 42 verschillende plaatsen in het land tegen de regering en oud-premier Thaksin. Ook in de VS, Hong Kong en Australië gaven ze acte de presence.

In Bangkok verzamelden zo’n duizend demonstranten zich voor winkelcentrum CentralWorld, waarna ze optrokken naar Pathumwan intersection. Drie compagnieën politie stonden stand-by om bij ongeregeldheden in actie te komen, maar dat bleek niet nodig.

In Ayutthaya zagen zo’n vijfhonderd roodhemden kans de geplande rally-site van de wittemaskers te bezetten, waarna die – zo’n honderd man sterk –  zich verzamelden voor het gemeentehuis van Ayutthaya.

In Nakhon Ratchasima marcheerden meer dan vijfhonderd witgemaskerde demonstranten met protestborden en spandoeken door het centrum van Muang.

Foto: Demonstranten op de Rama I Road op weg naar Pathumwan intersection.

– Een team studenten van de King Mongkut’s University of Technology North Bangkok heeft in Eindhoven tijdens de World RoboCup 2013 de hoogste score behaald in de categorie RoboCup Rescue. Het was de zevende keer dat Thaise studenten in deze categorie excelleerden. Twee andere Thaise teams eindigden op een gedeelde tweede plaats. Het KMUTNB-team won ook de Best Mobility Award. Aan de wedstrijd namen veertig landen met 2.500 robotnerds deel.

– Een man uit Suphan Buri, die beweerde een ‘superheld’ van een vernietigde planeet te zijn, heeft zaterdagavond laat in Bangkok een bus gekaapt en daarmee een spoor van vernielingen aangericht. De dollemansrit eindigde in Wang Noi, waar hij met de bus tegen een vrachtwagen botste. De politie, die een wegblokkade op de Phahon Yothin Road had opgezet, kon hem vervolgens inrekenen.

Phummarin Phaensombun (31) stapte bij Victory Monument op de bus. Zes passagiers stapten ijlings uit omdat de man behoorlijk veel kabaal maakte en de chauffeur ging er vandoor toen de man iets uit zijn tas pakte, dat op een wapen leek. De man nam achter het stuur plaats en reed richting noorden naar Bang Pa-in in Ayutthaya.

Tegenover de politie heeft de man verklaard dat zijn alien vrienden hem niet van de aarde hadden opgehaald, dus besloot hij maar op eigen houtje ‘planeet Aarde’ te verlaten.

– Drieduizend scholen nemen volgend schooljaar deel aan een pilot om het nieuwe nationale curriculum van het ministerie van Onderwijs te testen. Dat curriculum bestaat uit zes vakken in plaats van de huidige acht. De samenvoeging van science en math stuitte onlangs op kritiek van docenten van de Thammasat universiteit.

Verder komen er nieuwe studieboeken, er is gesleuteld aan de wijze van beoordelen, het aantal contacturen wordt teruggebracht en het aantal zelfstudie-uren uitgebreid.

Het panel dat het curriculum heeft herzien, gaat zich nu buigen over buitenschoolse activiteiten. Die omvatten projecten op het gebied van sciences, social studies en art. Het panel werkt ook aan een keuzeprogramma met technische vakken voor leerlingen van Mathayom 4-6. Dit met het oog op het tekort aan handarbeiders.

– 21 bewakingscamera’s zijn gisteren in Narathiwat in vlammen opgegaan. In Ran-ngae werd een bord aangetroffen met de eis dat soldaten zich dienen terug te trekken uit de zuidelijke provincies. Graffiti met soortgelijke mededelingen waren op enkele wegen en verkeersborden gespoten.

De politie van Yala heeft twee personen gearresteerd, die worden verdacht van de bomaanslag zaterdag waarbij acht soldaten om het leven kwamen. De verdachten werden gisteren in de buurt van de onheilsplek in de boeien geslagen, maar ze zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

De groep die de aanslag uitvoerde, wordt ook verdacht van een bomaanslag op 18 juni. Daarbij kwam een adjunct-politie-inspecteur om het leven en werden zes agenten gewond.

– Premier Yingluck heeft gisteren tijdens haar bezoek aan Ban Bak Ruea (Yasothon) beloofd de verbouw van organische jasmijnrijst te steunen. Ze zegde toe voor een regelmatige toevoer van water te zorgen en voor verbeterd vervoer.

De premier zei onder de indruk te zijn van de pogingen van de lokale boeren om die rijst te verbouwen. Maar ze moest toegeven dat er obstakels zijn die een winstgevende productie hinderen. ‘De regering zal zich beraden wat ze kan doen om de boeren hier te helpen.’

Ban Bak Ruea staat bekend om haar organische jasmijnrijst. De rijst heeft een gezonde grond en veel water nodig en daar wringt nu precies de schoen. Elk jaar produceren de boeren 400 ton organische rijst. Volgens de lokale autoriteiten wordt daarop een verlies van 1,2 miljoen baht gemaakt. De dorpelingen proberen dat verlies terug te dringen door de productie van zemelolie en door organische kunstmest te maken.

– Thailand maakt zich zorgen over de kosten van behandeling van HIV, wanneer de nieuwe richtlijnen van de WHO (World Health Organisation) worden gevolgd. Die richtlijnen werden gisteren op de openingsdag van de International Aids Society Conference 2013 in Kuala Lumpur bekend gemaakt.

De WHO adviseert behandeling te beginnen bij een CD4 van minder dan 500; de richtlijn van 2010 noemt 350. Verder adviseert de WHO nu, ongeacht de CD4 count, antiretrovirale medicijnen te geven aan kinderen jonger dan 5 jaar, die seropositief zijn, alle zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en alle HIV-positieve personen die een relatie hebben met een niet geïnfecteerde partner.

Minister Pradit Sintawannarong (Volksgezondheid) verwelkomt de wijzigingen, maar hij maakt zich wel zorgen over de financiële aanslag die op het gezondheidsbudget wordt gedaan. Of het advies 350 naar 500 te brengen, wordt opgevolgd, kan hij niet zeggen. Het ministerie gaat daarop studeren.

Het National Health Security Office verwacht dat de nieuwe richtlijnen voorlopig niet worden opgevolgd. ‘Wij concentreren ons op levensverlenging van degenen met een CD4 van 100 tot 350’, zegt directeur Sorakij Bhakeecheep. Thailand deed er na de aanbevelingen van 2010 vier jaar over om die over te nemen. Toen ging het om een CD4-verhoging van 200 naar 350.

Artsen zonder Grenzen juicht de nieuwe richtlijnen toe. ‘Een vroege behandeling van HIV maakt een belangrijk verschil. Mensen blijven langer gezond en het voorkomt ook de verspreiding van het virus’, zegt Unni Karunakana.

Politiek nieuws

– Chalerm Yubamrung (foto homepagina), die algemeen beschouwd wordt als de sterke man in het kabinet, bleef gistermiddag niet toevallig weg toen een groepsfoto werd gemaakt van het vernieuwde kabinet. Chalerm maakte vrijdag van zijn hart geen moordkuil over zijn overplaatsing van de post van vice-minister-president (belast met het veiligheidsbeleid in het Zuiden) naar de post van minister van Werkgelegenheid.

Nadat de foto was gemaakt, gingen de achttien nieuwbenoemde kabinetsleden met premier Yingluck naar het Siriraj ziekenhuis, waar ze de eed van trouw voor de koning aflegden. Morgen vergadert het kabinet; dan worden de taken verdeeld.

In tegenstelling tot eerdere berichten blijft minister Plodprasop Suraswadi aan als vice-minister-president. Verwacht was dat hij het veld moest ruimen. Dat geldt ook voor Tanusak Lek-uthai; hij mag aanblijven als vice-minister van Financiën.

Niwatthamrong Bunsongphaisan, in het voorgaande kabinet minister in het kantoor van premier, schuift op naar de post van minister van Handel en vice-minister-president. Na de eedaflegging verklaarde hij zijn best te zullen doen voor de boeren en alle vormen van corruptie [in het hypotheeksysteem voor rijst] te zullen bestrijden. ‘Ik ben vol vertrouwen dat ik gebruikmakend van mijn zakenachtergrond het ministerie goed kan leiden.’

De bevolking lijkt weinig vertrouwen in het vernieuwde kabinet te hebben. In een peiling van Dusit zei 58 procent van de respondenten dat de reshuffle geen verschil maakt, omdat die alleen maar tot doel heeft de politieke en sociale conflicten te verminderen. Daarentegen meent 26,7 procent dat de nieuwe gezichten wel degelijk verschil maken. 15,2 procent is van mening dat de populariteit van de regering vermindert omdat veel problemen, zoals het hypotheeksysteem voor rijst, water- en overstrominingsmanagement en corruptie, onopgelost blijven.

Gevraagd het oude met het vernieuwde kabinet te vergelijken zei 55,3 procent dat ze hetzelfde zijn, 28,1 procent dacht dat de nieuwe ploeg beter was, te oordelen aan hun kwaliteiten en ervaring, en 16,5 meende dat de nieuwe ploeg slechter was.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 juli 2013”

 1. rene zegt op

  “Minister Pradit Sintawannarong (Volksgezondheid) verwelkomt de wijzigingen, maar hij maakt zich wel zorgen over de financiële aanslag die op het gezondheidsbudget wordt gedaan.” Dat vind ik er toch ver over. Als er wat minder zou gestolen worden van het belastinggeld en er minder misbruik zou zijn, zouden er zich geen problemen van financiele aard voordoen dienaangaande.

 2. Chris Bleeker zegt op

  Een geweldig initiatief

  Premier Yingluck heeft gisteren tijdens haar bezoek aan Ban Bak Ruea (Yasothon) beloofd de verbouw van organische jasmijnrijst te steunen. Ze zegde toe,voor een regelmatige toevoer van water te zorgen en voor verbeterd vervoer.

  De premier zei onder de indruk te zijn van de pogingen van de lokale boeren om die rijst te verbouwen. Maar ze moest toegeven dat er obstakels zijn die een winstgevende productie hinderen. ‘De regering zal zich beraden wat ze kan doen om de boeren hier te helpen.’

  Ban Bak Ruea staat bekend om haar organische jasmijnrijst. De rijst heeft een gezonde grond en veel water nodig en daar wringt nu precies de schoen. Elk jaar produceren de boeren 400 ton organische rijst. Volgens de lokale autoriteiten wordt daarop een verlies van 1,2 miljoen baht gemaakt. De dorpelingen proberen dat verlies terug te dringen door de productie van zemelolie en door organische kunstmest te maken.

  Mijn inziens is het een rijstsoort die het verdiend om aandacht te krijgen,
  ten eerste omdat er geen chemische middelen gebruikt worden,maar zeer zeker ook vanwege de heerlijke smaak en geur,die niet te vergelijken is met andere rijstsoorten,het is een delicatesse dit te eten.
  Het zou ook een geweldig export product kunnen zijn naar o.a Europa
  wat in de prijs naar de boeren,deze zeker te goede zou kunnen komen

 3. willem zegt op

  Yingluck denkt beslist met de boeren mee[Thaksin-bloed?].Ik ben het geheel met Chris eens,alleen had ik altijd het vermoeden dat Jasmijnrijst een puur Indiaas produkt was. Als daar maar geen wrijving van komt bij de”buren” uit India!
  Gr:Willem Scheveningen.

 4. chris zegt op

  Enige maanden heb ik al eens betoogd dat Chalerm en Thaksin geen echte vrienden zijn. Chalerm heeft Thaksin niet nodig, hij heeft eigen inkomsten uit zijn bouwbedrijven maar – tot voor kort – had Taksin de sluwe vos Chalerm wel nodig om eigenszins leiding te geven aan het kabinet en zijn zus te behoeden voor erge fouten. Het lijkt er op dat Thaksin veel meer vertrouwen heeft gekeregen in het leiderschap van zijn zus en Chalerm niet meer zo nodig heeft. De nieuwe post van minister van werkgelegenheid voor Chalerm (en het hem ontnemen van het vice-premierschap) is natuurlijk een degradatie en public. Het zal niet lang duren of Chalerm verlaat het kabinet om gezondsheidsredenen. Hij ging deze week al naar de dokter voor een medische check-up en ik kan u verzekeren dat de dokter hem adviseert het wat rustiger aan te gaan doen.
  Daarmee is Chalerm – denk ik – politiek niet uitgespeeld. Intern rommelt het in de grootste regeringspartij en de red shirt beweging. Misschien komt Chalerm wel terug als de mastermind van een nieuwe politieke beweging of sluit hij zich aan bij een kleinere, meer kritische partij. Hij zal zeker geen stap meer verzetten om Thaksin dit jaar nog terug te halen naar Thailand. Integendeel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website