Twee politiekadetten zijn gisteren bij een parachutesprong in Cha-Am (Phetchaburi) om het leven gekomen. Ze zagen geen kans hun noodparachute tijdig te openen, nadat ze als gevolg van een gebroken kabel in het vliegtuig hun parachute niet konden gebruiken.

Zes anderen vielen daardoor uit het vliegtuig; een van hen raakte gewond omdat hij in een vijver terecht kwam. [Onder voorbehoud, want ik snap het bericht niet goed.] Ze sprongen vanaf 1 kilometer hoogte.

De twee slachtoffers waren tweedejaars kadetten, in opleiding bij de Royal Police Cadet Academy in Nakhon Pathom. In het Naresuan kamp volgden ze een parachutetraining. Daaraan namen in totaal 37 kadetten deel. De ouders van een van de slachtoffers waren getuige van het drama.

Adul Saengsingkaew, hoofd van de landelijke politie, zegt dat een onderzoekscommissie wordt gevormd met luchtvaart- en veiligheidsdeskundigen. ‘Van nu af aan heeft elke parachutetraining goed gecontroleerde uitrusting nodig. Wanneer blijkt dat de uitrusting versleten is, moeten we nieuwe kopen.’

– De al jaren moeizame betrekkingen tussen Thailand en Saoedi-Arabië zijn er gisteren niet beter op geworden door de vrijspraak van vijf agenten voor de ontvoering van en de moord op een Saoedische zakenman, 24 jaar geleden in Bangkok.

Familie en diplomaten hebben teleurgesteld gereageerd op het vonnis; de familie zegt in beroep te zullen gaan. De Saoedische zaakgelastigde (foto homepagina) zegt dat Riyadh zich zal beraden op nog meer vergeldingsmaatregelen. De zaak die zich maar eindeloos voortsleept, heeft al voor ijzige relatie tussen beide landen gezorgd.

Volgens de Southern Bangkok Criminal Court is niet wettig en overtuigend bewezen dat de vijf agenten zich aan het delict hebben schuldig gemaakt. Het OM lukte het niet een sleutelgetuige in te brengen, waardoor de rechtbank zich moest baseren op een oude verklaring, die inconsistent was met hetgeen de getuige in 1992 en 1993 bij de politie had verklaard.

Volgens de eerste verklaringen zou de getuige over de ontvoering van een van de verdachten hebben gehoord, maar later zei hij aanwezig te zijn geweest toen de zakenman werd ontvoerd en naar een hotel in Khlong Than (Bangkok) werd gebracht. Hotelstaf kon deze bewering echter niet staven. Waarom de getuige zich terugtrok, laat zich raden. Hij is bang voor represailles.

De zaak heeft te maken met de diefstal van juwelen van prins Faisal door een Thaise werknemer en de moord op een diplomaat van de Saoedische ambassade in 1989, alsmede de moord op drie diplomaten, eveneens van de Saoedische ambassade, een jaar later. In geen enkele zaak heeft Thailand klare wijn kunnen schenken; de zaak tegen de agenten had dat moeten doen.

– Het grondpersoneel van WingSpan Services, dat voor Thai Airways International (THAI) werkt, dreigt op 13 april in staking te gaan om hun eis voor loonsverhoging kracht bij te zetten. De vakbond vergadert een dag eerder over de actie omdat het haar niet gelukt een loonsverhoging van 3 tot 5 procent in de wacht te slepen. De lonen zijn al drie jaar niet verhoogd.

De staking, die op alle vliegvelden in Thailand wordt gehouden, heeft gevolgen voor de catering, bagageafhandeling en de runwaydiensten. De luchtvaartmaatschappij dreigt WingSpan aan de kant te zetten als het bedrijf problemen veroorzaakt.

– Over de datum van de nieuwe verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden zal nog wel een flink robbertje gevochten worden. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) en 53 politieke partijen willen er haast mee maken, oppositiepartij Democraten pleit voor uitstel van zes maanden om in die periode over hervormingen en acceptabele criteria voor eerlijke verkiezingen te praten.

Volgens Surapong dringen andere landen en met name de Europese Unie aan om de verkiezingen zo snel mogelijk te houden. [Laat me raden: Surapong fantaseert of de EU doet dat inderdaad vanwege de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag.] Surapong zegt dat de regering klaar staat om een nieuw Koninklijk Besluit met de verkiezingsdatum uit te vaardigen en een budget voor de verkiezingen uit te trekken.

Surapong vindt dat de Kiesraad niet voldoende heeft gedaan om de verkiezingen van 2 februari te promoten. Dit in tegenstelling tot de senaatsverkiezingen van zondag, waarvoor ter promotie schoonheidskoninginnen en modellen de straat op gingen. Niettemin was de opkomst laag, ‘maar voor de parlementsverkiezingen deed de Kiesraad noppes’, aldus Surapong.

Uit de lage opkomst bij de senaatsverkiezingen (42,5 procent) en het grote aantal ‘no vote’ (11,8 pct) en ongeldige stemmen (5,15 pct) concludeert woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut (Democraten) dat de kiezers genoeg hebben van de politiek en weigeren kandidaten hun mandaat te geven. Dit wijst op de noodzaak van nationale hervormingen.

Tegen senaatskandidaten zijn bij de Kiesraad negen klachten ingediend. Zes daarvan hebben betrekking op gekozen kandidaten. Een van hen is voormalig auditeur-generaal Jaruvan Maintaka, die in Bangkok is gekozen. [Verklaring: ze ligt niet lekker bij voormalig regeringspartij Pheu Thai en pro-regerings groepen.] Voor de namen van alle gekozen senatoren, klik hier.

De verkiezingen van 2 februari voor het Huis van Afgevaardigden zijn door het Constitutionele Hof ongeldig verklaard, omdat ze in strijd met de grondwet waren.

– Nog meer Surapong [Kan die man niet eens zijn mond houden?]. Hij is bang dat het zaterdag tot een treffen komt, omdat de anti-regerings beweging van plan is die dag met alle leiders te vergaderen, terwijl het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) een massa-rally houdt. Surapong betitelt die vergadering als een provocatie.

Waar dat treffen dan zou moeten plaatsvinden, ontgaat me, want de UDD-rally wordt in de provincie Chon Buri gehouden en de vergadering in het Lumpinipark (Bangkok).

UDD-voorzitter Jatuporn Prompan verwacht een half miljoen roodhemden op de been te brengen en daarmee te laten zien dat het UDD veel meer aanhang heeft dan de anti-regerings beweging.

Chalerm Yubamrung, directeur van het Capo, het orgaan dat verantwoordelijk is voor handhaving van de speciale noodwet die voor Bangkok en enkele delen van buurprovincies geldt, deelt de zorg van Surapong niet. Capo houdt de situatie scherp in de gaten, zegt hij, en duizenden mannen van de oproerpolitie staan klaar om geweld te voorkomen.

Vandaag houdt de protestbeweging een rally bij het regeringscomplex aan de Chaeng Watthanaweg. Ze gaat er ambtenaren proberen over te halen om met hun werk voor de regering te stoppen.

– Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok heeft gisteren met tranen in zijn ogen afscheid genomen van het gemeentepersoneel. Hij moet gedwongen zijn werkzaamheden beëindigen omdat het gerechtshof zich gaat buigen over de gele kaart die hij van de Kiesraad heeft gekregen. Vier adjunct-gouverneurs nemen de taken van Sukhumbhand vanaf vandaag waar.

Sukhumbhand werd in maart vorig jaar herkozen als gouverneur. Hij kreeg de gele kaart omdat supporters van hem de Kieswet hebben overtreden. Het hof kan twee dingen doen: de gele kaart annuleren of opdracht geven voor nieuwe verkiezingen.

– Politieke onrust of het geweld in het Zuiden: wat was het motief achter de bomaanslag zaterdag in Min Buri, waarbij twee mannen aan stukken werden gereten? Adul Saengsingkaew, hoofd van de landelijke politie, weet het nu al: politieke onrust.

Waarop hij die zekerheid baseert, wordt niet duidelijk uit het artikel. Maar dat ben ik zo langzamerhand gewend van Bangkok Post. Journalisten stellen blijkbaar [uit angst of onkunde?] geen vragen. Jongens en meisjes, even aan de commissaris vragen: Hoe weet u dat zo zeker? En laat mij dan het antwoord weten, zodat ik het hier kan melden.

– Alhoewel nog steeds leerlingen wachten op de beloofde tablet PC, werkt het ministerie van Onderwijs nu al aan de voorbereidingen van het programma voor de nieuwe Prathom 1 en Mathayom 1 leerlingen in het schooljaar 2014, het derde jaar waarin het programma draait. Een commissie heeft de technische specificaties vastgesteld en een berekening van de kosten gemaakt. De aanbesteding vindt middels een elektronische veiling plaats.

[Mag ik als oud-onderwijzer nog een kanttekening plaatsen? Kan de commissie zich niet beter met de vraag bezighouden of de tablet een nuttig leermiddel is gebleken? Wat voor content is beschikbaar en op welke wijze wordt de tablet door onderwijzers in het onderwijsleerproces ingezet? Dat zijn de vragen die er werkelijk toe doen.]

– Dat moet je niet doen: drugs Thailand binnen smokkelen [of je moet het zo doen dat je niet gearresteerd wordt]. Zondagavond liep een Thaise vrouw met 4 kilo crystal methamphetamine ter waarde van 13 miljoen baht op de luchthaven van Chiang Mai tegen de lamp.

De vrouw was gearriveerd uit Hong Kong en gedroeg zich volgens de douane verdacht. De drugs waren verpakt in carbonpapier om X-ray detectie te voorkomen. De vrouw zei voor haar werk 30.000 baht te hebben ontvangen. Ze moest de drugs in Bangkok afleveren.

Op 27 maart werd in Chiang Mai al een Indonesiër met drugs aangehouden. Hij kwam uit Guangzhou. De autoriteiten vermoeden dat ze beiden tot dezelfde bende behoren.

– Op het strand van Mae Ramphueng (Rayong) tussen Ban Chon en Lan Hin Khao is olie aangespoeld. Monsters worden voor onderzoek naar het Pollution Control Department en het ministerie van Energie in Bangkok gestuurd. De autoriteiten zijn bang dat de olie afkomstig is van een gebroken onderwater leiding of illegaal gedumpt is door vracht- of vissersschepen. Olieresten zijn ook gemeld door bewoners van Ban Chang. Die liggen over een lengte van 2 kilometer van het Nam Rin strand.

– De in ere herstelde secretaris-generaal van de National Security Council, Thawil Pliensri, gaat als eerste de strijd aan met ongeïdentificeerde gewapende mannen en wapensmokkel. Hij heeft dat gisteren in een radio-interview gezegd. Het kabinet heeft zijn eerherstel op 25 maart goedgekeurd, het wachten is nu op het groene licht van de Kiesraad.

Thaiwil werd in 2011 overgeplaatst, maar de bestuursrechter heeft de overplaatsing als onrechtmatig ongedaan gemaakt. Hij is destijds door de regering Abhisit op die plaats gezet en dan begrijpt u het al: de Pheu Thai regering pikte dat niet. Zo gaat dat nu eenmaal in Thailand: benoemingen zijn vaak politiek bepaald.

– De National Health Commission waarschuwt medisch personeel tegen het verspreiden van informatie over de ziekte van patiënten via de social media. De waarschuwing is een reactie op foto’s van X-rays met vermoedelijk de sleutelbeenbreuk van oppositieleider Abhisit. Vorige week werd Abhisit daaraan geopereerd.

De commissie wijst erop dat het openbaar maken van het dossier van patiënten in strijd is met de National Health Act. Het hoofd van het commissiekantoor houdt nog een slag om de arm, omdat hij niet zeker weet of de gewraakte foto’s door medisch personeel zijn gelekt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 april 2014”

 1. Hans Mondeel zegt op

  “Journalisten stellen blijkbaar geen vragen”
  Dick, als oud-onderwijzer zou je toch moeten weten, dat vragen stellen in Thaise scholen wordt afgeleerd. Het verschil tussen het onderwijs in Thailand en in Nederland is, dat iemand die aan de leraar vraagt: ” Hoe weet u dat zo zeker?” in Nederland een goede aantekening krijgt, maar in Thailand een mep van een bamboe stokje en een etiket “lastpost/slechte leerling”…

  Hans Mondeel (eveneens oud en oud-onderwijzer)

 2. l.lagemaat zegt op

  Een heel triest verhaal.Het geeft aan hoe ongetraind aan parachutetrainingen begonnen wordt.
  Als de static lijn in het toestel,die de hoofdchute automatisch opent,niet werkt,moet je zeer alert reageren door je reserve open te trekken.Dat wordt er ingepompt tijdens de opleiding.
  Daarna vallen er nog 6 mensen uit het toestel??!!Tengevolge van een gebroken kabel.Totaal geen eigen initiatief om los te koppelen! Echt te triest voor woorden.

  groet,
  Lodewijk

 3. Somchai zegt op

  Dode en gewonden bij betoging Thailand

  BANGKOK –
  Onbekenden hebben dinsdag in Bangkok geschoten op betogers tegen de Thaise premier Yingluck Shinawatra. Eén demonstrant is omgekomen en vier zijn gewond geraakt. Dat heeft de toezichthouder voor de ziekenhuizen meegedeeld. Het is de eerste keer in weken dat een betoger bij een demonstratie tegen Shinawatra het leven heeft verloren.
  Het incident vond plaats in een bus. De passagiers waren op de terugweg van een protest in Bangkok.
  In totaal zijn 24 demonstranten gedood, sinds de betogingen tegen de premier in november begonnen. De betogers denken dat Shinawatra zich laat leiden door haar broer, oud-premier Thaksin Sinawatra, die in 2006 door het leger werd afgezet.

  ( bron: telegraaf.nl )


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website