Nieuws uit Thailand – 1 april 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
1 april 2013

Bewoners uit het district Phanom Sarakham (Chachoengsao) hebben gisteren geprotesteerd tegen het toenemend aantal industrieën dat volgens hen het milieu verontreinigt. Voor het gebouw van de Rajabhat Rajanagarindra University, waar het kabinet vergaderde, goten ze verontreinigd kanaalwater op straat uit.

– Bangkok Expressway Plc (BECL) heeft toestemming gevraagd voor de verhoging van de tol op expressways met 5 baht. De verhoging zou op 1 september moeten ingaan. Contractueel heeft BECL het recht de tarieven eenmaal per 5 jaar te verhogen. De laatste verhoging dateert van september 2008. De nu voorgestelde verhoging is gebaseerd op de consumentenprijsindex van maart.

De aanvraag moet drie kanalen passeren: de Expressway and Rapid Transit Authority of Thailand (Exat), het kantoor van de procureur-generaal en het ministerie van Transport. De tol voor personenwagens (vier wielen) zou omhoog gaan van 45 naar 50 baht; grotere wagens betalen meer.

De concessie van BECL eindigt over negen jaar. Exat is verplicht dan met de huidige exploitant te heronderhandelen alvorens op zoek te gaan naar een alternatief. Exat zou zelf de exploitatie kunnen overnemen of de huidige overeenkomst voortzetten, dit ter beslissing van het ministerie van Transport.

– En nu we het toch over Exat hebben. De dienst overweegt een nieuwe expressway aan te leggen tussen Chiang Mai en Chiang Rai. Die weg zou verbonden kunnen worden met wegen in Myanmar en China, waardoor Thailand een betere verbinding krijgt met andere Asean-landen ter bevordering van handel en toerisme. Exat gaat een haalbaarheidstudie doen naar de levensvatbaarheid van het plan.

Verder heeft Exat het plan om bij vier grensposten (Songkhla, Nong Khai, Tak, Chiang Rai) speciale customs-clearance passages met een lengte van 3 kilometer aan te leggen. Alle betrokken diensten zouden dan in één loket worden gecombineerd, zodat de douaneprocedures sneller verlopen.

Een nieuwe expressway tussen Krathu (Phuket) en Patong is al een stapje verder. Exat heeft een contract getekend met een consultant die het plan verder gaat uitwerken. De aanlegkosten worden geschat op 6 miljard baht.

– Lof voor een taxichauffeur en muzikant in Bangkok voor hun rol vrijdagnacht bij de aanhouding van twee personen die een mobieltje hadden gestolen. De taxichauffeur zette de achtervolging in nadat hij had gezien hoe het tweetal vanaf een motorfiets het mobieltje van een wandelaar uit diens hand had gegrist.

Hij zette zijn wagen dwars voor de motorfiets en kreeg toen hulp van de muzikant, die ook op de motorfiets was. Die worstelde met een van de twee, terwijl de ander wist te ontkomen. Bij de schermutseling brak de muzikant zijn knieschijf. De gevluchte man werd later in zijn huis aangehouden. De politie heeft de muzikant een beloning van 10.000 baht gegeven. De twee dieven bleken onder invloed van drugs te zijn.

– Een rij van 18 winkels in het district Lam Plai Mat (Buri Ram) is zondag in vlammen opgegaan. De schade wordt geschat op 20 miljoen baht. Niemand raakte gewond.

– Nog een brand gisteren, ditmaal op de Phahon Yothin Road in Muang in bus 552. De chauffeur, die had gezien dat er rook uit de motor aan de achterkant kwam, waarschuwde de vijftien passagiers de bus te verlaten. De chauffeur en conducteur probeerden nog de brand zelf te blussen, maar de brandblussers werkten niet. De brandweer had 30 minuten nodig om het vuur te bedwingen en kon niet voorkomen dat de bus geheel uitbrandde.

– De regeling voor gratis busritten en gratis treinvervoer in de derde klasse wordt met zes maanden verlengd tot eind september. De regeling geldt voor 800 bussen op 73 routes in Bangkok en 172 interprovinciale treinroutes.

– Bookies van ondergrondse loterijen hebben dit weekend tijdens de mobiele kabinetsvergadering in Chachoengsao geweigerd inzetten op 4324 en 2904 te accepteren. Die getallen komen overeen met de kentekenplaat van het busje van de premier en het nummer van een helicopter waarmee Yingluck vloog. De cijfercombinaties worden als lucky number beschouwd, waardoor het de bookies alleen maar geld zou kosten als ze worden getrokken.

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten brengt maar gelijk grof geschut in stelling tegen de voorstellen om vier artikelen van de grondwet te wijzigen. Ze brengen de natie in gevaar, zegt woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut. Vanaf vandaag tot en met woensdag debatteert het Huis van Afgevaardigden in eerste termijn over de voorstellen. Puntsgewijs de artikelen plus de bezwaren van de Democraten.

  • Artikel 68. Burgers zouden zich met klachten niet meer rechtstreeks tot het Constitutionele Hof kunnen wenden, maar die moeten de procureur-generaal passeren. Volgens de Democraten is dit in strijd met een vonnis van het Hof, dat dit recht van de bevolking erkent.
  • Artikel 190. De wijziging houdt een ernstige beperking in van de internationale overeenkomsten waarover het parlement nog iets te zeggen heeft. Ze geeft het kabinet carte blanche bij afspraken met buurlanden over economische zones en internationale contracten met verstrekkende economische gevolgen, zoals vrijhandelsverdragen. Artikel 190 wordt eigenlijk een lege huls, zegt de oppositiepartij.
  • Artikel 237. Volgens het huidige artikel wordt een politieke partij ontbonden en mogen de bestuursleden 5 jaar geen politieke functie bekleden bij verkiezingsfraude door individuele partijleden. In het gewijzigde artikel wordt de partij niet ontbonden en zou het partijbestuur niet meer verantwoordelijk zijn. Dat laatste stuit op bezwaren van de Democraten.
  • Artikel 117. De Senaat zou niet meer voor de helft benoemd worden, maar geheel gekozen en senatoren zouden twee achtereenvolgende termijnen mogen dienen in plaats van één. Wanneer alle senatoren gekozen worden, zeggen de Democraten, worden senatoren parlementsleden.

– Tijdens de mobiele kabinetsvergadering zondag in de provincie Chachoengsao heeft het kabinet een budget van 100 miljoen baht uitgetrokken voor elk van de provincies Samut Prakan, Chachoengsao, Prachin Buri, Nakhon Nayok en Sa Kaeo.

Samut Prakan, waarin luchthaven Suvarnabhumi ligt, krijgt het geld om de uitbreiding van luchtvaartindustrieën en -activiteiten te bevorderen. Chachoengsa gebruikt het geld om een hub in de regio te worden voor transport en distributie en om het cultureel toerisme te bevorderen.

Nakhon Nayok, beroemd om agrarische exportproducten van hoge kwaliteit, gaat met het geld iets doen aan voedselveiligheid en organische landbouw. De grensprovincie Sa Kaeo wordt ontwikkeld als producent van energiegewassen en het district Aranyaprathet krijgt een injectie als handelsstad voor grenshandel en wordt ontwikkeld tot tweelingstad van Poi Pet in Cambodja.

Ten slotte wordt Prachin Buri ontwikkeld als centrum van Thaise traditionele medicijnen en plantaardige producten.

Verder trok het kabinet nog eens 552 miljoen baht uit voor 17 projecten in de vijf provincies, waarmee onmiddellijk kan worden begonnen. Het kabinet boog zich ook over dertig klachten, waaronder het verzoek de problemen met het hypotheeksysteem voor rijst en tapioca op te lossen en land uit te geven aan landloze boeren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website