Birmese soldaten hebben gisteren Thachilek uitgekamd, nadat zaterdag twee bommen waren ontploft op de Regina Hotel and Golf Club, 2 kilometer van de grens met Thailand. ’s Ochtends werden nog eens 2 bommen op de golfbaan gevonden, nadat er zaterdag al 7 waren gevonden.

De eerste berichten spraken van 5 gewonden, waaronder twee Thais, maar inmiddels heeft de politie van Chiang Rai bevestigd dat ook een 19-jarige jongen uit Myanmar, zoon van een hotelmedewerker, om het leven is gekomen.

De autoriteiten in Myanmar onderzoeken of er een verband bestaat tussen de bomaanslagen en het uitvallen van de elektriciteit in de gehele stad Thachilek, een paar uur voor de explosies. De blackout ontstond doordat een auto tegen een elektriciteitspaal was gebotst. De drie mannen die in de auto zaten, worden nader aan de tand gevoeld door de politie.

Meldde een anonieme bron gisteren dat de aanslagen wellicht het werk waren van drugsproducenten, thans verdenken de autoriteiten milities die in het grensgebied actief zijn. Die zouden kwaad zijn dat de regering van Myanmar met het Shan State Army onderhandelt over een staakt-het-vuren. Foldertjes die in de stad en in het district Mae Sai in Thailand zijn verspreid, bevatten kritiek op de onderhandelingen.

– Een toerist heeft een video van het strand van Rayong op YouTube gezet onder de titel ‘Dirty beach in amazing Thailand 2012’, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Volgens de gouverneur van Rayong en het hoofd van het Mae Ramphung Tambon Administration Office (TAO) is de rommel deze tijd van het jaar niets bijzonders vanwege de wind die naar de kust waait waardoor rommel uit zee op het strand belandt. Dat gebeurt drie keer per jaar bij het wisselen van de seizoenen. Het TAO-hoofd zegt geen mensen te kunnen vinden die het strand willen schoonmaken. Op een recruteringscampagne kwam slechts één sollicitant af. De TAO heeft niet de mankracht om het strand elke dag te reinigen; dat gebeurt alleen bij speciale gelegenheden.

– Het Department of Special Investigation (DSI) verdenkt 5 ziekenhuizen, 8 klinieken en een pharmacy in het Noordoosten en Noorden van betrokkenheid bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid voor de productie van methamphetamine. De pillen worden naar Myanmar en Laos gesmokkeld waar ze worden verwerkt tot de illegale drug. Vervolgens worden ze Thailand binnen gesmokkeld.

De DSI vraagt vandaag toestemming aan het Special Investigation Committee om het onderzoek te mogen overnemen van de politie. Tegen 22 andere ziekenhuizen bestaan ook verdenkingen en zodra de DSI het groene licht krijgt, gaat ze op onderzoek uit. Voormalig minister van Volksgezondheid Witthaya Kaewparadai vindt dat het onderzoek zich over de afgelopen 5 jaar moet uitstrekken omdat de illegale handel vermoedelijk al zo lang bestaat.

– Oppositieleider Abhisit (Democraten) heeft opnieuw een poging gedaan het King Prajadhipok Institute te bewegen zijn voorstellen voor verzoening te herzien. Die voorstellen dreigen volgende maand door het parlement te worden behandeld en in stemming te komen. Omdat het Huis van Afgevaardigden gedomineerd wordt door Pheu Thai zou de stemming, aldus Abhisit, verzoening in een nieuw conflict kunnen veranderen.

De Democraten verzetten zich met name tegen het voorstel om amnestie te verlenen aan personen die overtredingen hebben begaan tijdens politieke rally’s en nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, dat na de coup van september 2006 is ingesteld. Een gevolg daarvan zou zijn dat Thaksin zijn gevangenisstraf ontloopt.

– Thailand kan van Zuid-Korea’s ervaring met het beheersen van overstromingen leren, aldus premier Yingluck op de tweede dag van haar bezoek aan het land. Ze noemde het Single Command systeem en het gebruik van satelliet en IT, waar iedere overheidsdienst toegang toe heeft. Yingluck en leden van het Strategic Formulation Committee for Water Resources Management brachten gisteren een bezoek aan het Han River Flood Control Centre.

– Japan heeft interesse getoond voor de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Chiang Mai en Bangkok en Rayong. Dit heeft vice-minister Chatchart Sithipan vernomen van een Japanse ambtsgenoot. Japan stelt voor de Airport Rail Link te gebruiken bij de aanleg van de oostelijke lijn. Plannen voor de aanleg van een lijn naar Nong Khai en Hua Hin zijn al in voorbereiding.

– Zeven winkelpanden in het district Ratchathewi (Bangkok) die waren omgebouwd tot naai-atelier, zijn gisteren in de as gelegd. Eén persoon raakte gewond.

– Een assistent-dorpshoofd en een defence volunteer zijn gisteren in het district Rueso (Pattani) doodgeschoten, beiden door de duopassagier van een passerende motorrijder. De daders gingen er met een 9mm pistool van het dorpshoofd vandoor.

Officieren van het in Narathiwat gelegerde marinekorps bezochten gisteren het dorp Ban Dukusurao Moo 7 in het district Bacho om te luisteren naar de problemen van de dorpelingen en hen te voorzien van medische voorzieningen en voorraden. In het dorp zouden opstandelingen zich verborgen hebben gehouden. De regering hoopt met dit soort bezoeken de invloed van de opstandelingen te verminderen.

– Morgen begint in Bangkok een tweedaagse vergadering van de Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women. Doel van de vergadering is ideeën te verzamelen over de bescherming van vrouwenrechten.

– Thaise arbeiders kunnen voorlopig niet terugkeren naar Libië, omdat het land nog niet veilig is, zegt Jukr Boon-long, directeur-generaal Consular Affairs. Vorig jaar kwamen opstandelingen in opstand tegen Moammar Gadhafi, die het land meer dan 40 jaar met ijzeren hand heeft geregeerd. Tijdens de burgeroorlog zagen duizenden Thaise gastarbeiders zich genoodzaakt te vluchten. De meesten werden per boot geëvacueerd naar Italië en vandaar met Thai Airways naar huis gevlogen.

– De chauffeur van de LPG-tankwagen die vrijdag verongelukte en in brand vloog, wordt vervolgd wegens roekeloos rijden en het veroorzaken van schade aan eigendommen en ernstige verwondingen. Bij het ongeluk raakten drie personen gewond.

– Een groot aantal mobieltjes, wapens, speedpillen, ya ice en opium zijn gisteren gevonden tijdens een zoektocht in de Chiang Rai gevangenis door zo’n honderd agenten. In de sectie die werd doorzocht, bevinden zich 1.410 gevangenen.

– Dorpelingen van Ban Lho Ret en omliggende dorpen (Phattalung) zijn gestopt ’s nachts op hun rubberplantage te werken uit angst oog in oog te staan met een zwarte beer. Een paar dagen geleden werden pootafdrukken gevonden, zaterdagavond hoorde een dorpeling de beer brullen en gisteren kamden twintig mensen het gebied uit, maar de beer kwamen ze niet tegen. Vermoed wordt dat het dier van een nabijgelegen berg komt en op zoek is naar water en voedsel.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website