Koning Bhumibol maakt zich zorgen over ontbossing en de gevolgen die dat heeft (gehad) voor overstromingen. Hij roept de regering op streng op te treden tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn en ‘hebzuchtige’ ambtenaren die hun oog dichtknijpen bij illegale ontbossing.

De koning zei dit gisteren tijdens een bijeenkomst met premier Yingluck en het Strategic Formulation Committee for Water Resource Management. De commissie presenteerde haar plannen die herhaling van de overstromingen van vorig jaar moeten voorkomen.

De koning adviseerde het aanplanten van bossen met zowel snel als langzaam groeiende bomen. Langzaam groeiende bomen wortelen diep, wat grondverschuiving voorkomt.

De koning wordt algemeen erkend als expert op het gebied van watermanagement. In het verleden heeft hij verschillende projecten gestimuleerd, die tot doel hebben overstromingen te voorkomen, zoals de aanleg van kaem ling (monkey cheeks), kleine bergingsgebieden.

– De 46 kernleden en –leiders van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden), die worden vervolgd wegens de bezetting van de vliegvelden Don Mueang en Suvarnabhumi in 2008, worden vrijdag op het politiebureau verwacht om aanvullende tenlasteleggingen in ontvangst te nemen. Ze worden beschuldigd van leidinggeven aan een illegale bijeenkomst van 10 personen of meer, overtreding van de noodverordening en beschadiging van eigendommen van de luchthavens.

Politieke waarnemers vinden het veelzeggend dat het kantoor van de Special Public Prosecutors de aanvullende beschuldigingen bekendmaakte, nadat het PAD deze week met rally’s en juridische actie had gedreigd indien de regering bij haar voornemen blijft de grondwet te veranderen.

– De ministers van ICT en Science and Technology zijn genomineerd om volgend jaar een gooi te doen naar het gouverneurschap van Bangkok. De hoofdstad is nu stevig in handen van oppositiepartij Democraten.

– De politie heeft een tweede motorfiets gevonden die eigendom is van een van de Iraanse verdachten. Motortaxibestuurders hadden de politie gewaarschuwd dat de motorfiets al sinds de explosies ongebruikt stond aan het begin van Soi Boonyu (district Din Daeng).

De Iraanse ambassade heeft inmiddels bevestigd dat de aangehouden verdachten Iraniërs zijn. Maar ze hebben geen banden met de Iraanse regering of organisaties in Iran, aldus een woordvoerder van de ambassade.

– Tijdens de ongeregeldheden in 2010 gebruikte het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES), het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand, een overzicht met namen van mensen die de monarchie omver wilden werpen. Maar wie stelde dat overzicht samen? Het Department of Special Investigation deed er onderzoek naar, maar komt er niet uit. Zelfs de toenmalige CRES-voorzitter zegt niet te weten wie precies het overzicht heeft opgesteld. De DSI overweegt nu het onderzoek te staken.

– Zou de marine dan toch eindelijk in het bezit komen van onderzeeërs? Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) gaat het marinevoorstel om 4 tweedehands Duitse duikboten te kopen (kosten 5,5 miljard baht) voorleggen aan het kabinet. Het wordt een race tegen de klok, want Duitsland heeft Thailand tot eind deze maand de tijd gegeven een beslissing te nemen. Daarna zijn er andere kapers op de kust. Oorspronkelijk waren zes duikboten in de aanbieding, maar twee gingen al naar Colombia. De minister nam gisteren voor het eerst een kijkje bij de marine.

– Sikorsky Aircraft Corp heeft deze week demonstratievluchten met de S-92 helicopter boven Bangkok gemaakt. Het bedrijf wil de helicopter graag aan de Thaise luchtmacht verkopen, die volgende week de inschrijving opent voor de aanschaf van 16 helikopters. De S-92 kost $20-24 miljoen, afhankelijk van de uitrusting. Het Thaise leger beschikt al over enkele Sikorsky’s.

– Ruzie over je geblokkeerde oprijlaan? Pak je geweer en schiet de lastpakken die hun pickup truck er parkeren, dood. In Chon Buri vond een echtpaar de dood en twee personen, waaronder de man die verhaal kwam halen, werden gewond bij zo’n ruzie.

– De echtgenote van een bekende tv-presentator wordt vervolgd omdat ze een stuk land van 713 rai aan de bovenloop van de Mae Taeng rivier in een beschermd bosgebied en wildreservaat in bezit heeft. Delen van het land zijn bewerkt om er koffie te verbouwen en een deel is bestemd voor bebouwing. Ook het dorpshoofd dat het land heeft verkocht, wordt vervolgd.

– Een winkel, eigendom van een echtpaar dat de protesten leidt tegen een transporteur van aarde, is donderdagnacht bestookt met een granaat. Het echtpaar was de afgelopen weken al tweemaal telefonisch met de dood bedreigd.

– Het Thai Patriots Network verzet zich tegen de stationering van Indonesche waarnemers aan de grens met Cambodja. Volgens het netwerk ondermijnt die Thailands souvereiniteit. Gisteren overhandigden 20 activisten een brief aan de Indonesische ambassade met haar standpunt. Stationering van Indonesische waarnemers aan de grens is in februari 2011 tijdens een vergadering van Asean-ministers afgesproken en bevestigd door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag.

– Elektrische bedrading, transformatoren en andere spullen ter waarde van 25 miljoen baht zijn vorig jaar op wegen en snelwegen door het hele land gestolen, aldus de Highways Department. De meeste spullen verdwenen in Bangkok, Chon Buri en Lop Buri.

– Meer dan duizend bamboehutten zijn donderdag in het vluchtelingenkamp Um-Piam in vlammen opgegaan. Um-Piam is het op een na grootste vluchtelingenkamp langs de grens van Thailand en Myanmar. Het biedt onderdak aan 12.000 voornamelijk Karen vluchtelingen. Een jongen wordt vermist.

– ‘Bent u dronken? Ik ruik alcohol.’ De parlementaire behandeling van drie voorstellen tot wijziging van de grondwet kreeg gisteren een grimmig karakter toen vice-minister-president Chalerm Yubamrung maar bleef doorgaan een tirade af te steken tegen oppositieleider Abhisit, wat een Democratisch parlementslid de vraag ontlokte of hij wellicht te diep in het glaasje had gekeken. Toen Chalerm maar niet ophield, schorste de voorzitter de vergadering 5 minuten.

– Gothom Arya, directeur van het Research Centre for Peace Building van de Mahidol universiteit, stelt voor om de leden van de assemblee die de grondwet van 2007 gaat wijzigen, te verbieden de komende 5 jaar een politieke functie te bekleden.

Hij heeft het voorstel gedeponeerd bij de Kamervoorzitter. Gothom wil ermee voorkomen dat leden de assemblee als springplank naar een politieke functie gebruiken. Hij vindt ook dat de assemblee uit 150 tot 200 leden moet bestaan, waarbij elke provincie een aantal leden levert gebaseerd op het aantal inwoners. In het voorstel van de regering bestaat de assemblee uit 97 leden: 77 uit de provincies (1 per provincie) en 22 experts.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website