Thailand wordt dit jaar mogelijk getroffen door 27 tyfoons en 4 tropische stormen. Het land kan 20 miljard kubieke meter water verwachten, evenveel als vorig jaar, maar Bangkok overstroomt dit keer niet. De zeespiegel zal 15 cm hoger zijn dan vorig jaar.

Dit zegt minister Plodprasop Suraswadi (Science and Technology). Hij baseert zijn uitspraken op gegevens van zijn ministerie en de ministeries van ICT en Landbouw. Volgens Plodprasop kunnen de grote stuwmeren 5 miljard kubieke meter water opslaan, nog eens 5 miljard kubieke meter wordt opgeslagen in bergingsgebieden en de resterende 10 miljard gaat richting Bangkok waar het via kanalen en de Chao Praya wordt afgevoerd naar de Golf van Thailand

Gisteren begonnen premier Yingluck en enkele ministers aan een 5-daagse tour door de zeven provincies die vorig jaar door de overstromingen zijn getroffen. Als eerste bekeken ze de Sirikit-dam in Uttaradit. De regering heeft 194,8 miljoen baht uitgetrokken voor compensatiebetalingen aan de slachtoffers van de overstromingen en herstel van infrastructuur in de getroffen provincies. Een dorpshoofd in het district Muang zegt dat de boeren nog geen cent hebben gezien, sinds de provincie in juli onder water liep. De gouverneur van Uttaradit zegt dat het geld onderweg is.

– De luchtmacht heeft moeite om alle waterschade op de basis op Don Mueang te herstellen, omdat de regering het aangevraagde budget van 10 miljard baht heeft teruggebracht naar 7 miljard baht. Daarvan is voorlopig pas 3,063 miljard baht goedgekeurd. Het water heeft de verdedigings- en navigatiesystemen beschadigd, een arsenaal en een munitiefabriek. Verder zijn huizen, gebouwen, wegen, 10 vliegtuigen en gereedschap beschadigd. De luchtmacht wil de hoofdweg op de basis verhogen met tussen 30 cm en 1 meter en een vloedwal van 1,5 meter hoogte om de basis aanleggen.

– Het kabinet heeft gisteren 4,83 miljard baht uitgetrokken voor de constructie van vloedmuren om zes industrieterreinen in Ayutthaya en Pathum Thani. Naar verwachting zijn ze uiterlijk eind augustus klaar. Slechts 40 procent van de fabrieken op de industrieterreinen die vorig jaar zijn ondergelopen, hebben hun productie hervat, aldus het ministerie van Industrie. Tegen het eind van het eerste kwartaal is 80 procent operationeel, verwacht het ministerie.

– Slachtoffers van de overstromingen in Bangkok hebben tot eind deze maand de tijd om een aanvraag te doen voor aanvullende compensatie.  Behalve de compensatie van 5.000 baht per gezin kunnen gezinnen ook compensatie krijgen voor onder andere schade aan hun woningen of begrafeniskosten.

De particuliere banken hebben hun zin gekregen. Ook de drie staatsbanken gaan een heffing betalen ter verzekering van hun tegoeden. Die heffing wordt met 0,07 procent verhoogd van 0,4 naar 0,47 procent van de tegoeden. Uit de opbrengst kunnen de rentelasten van de FIDF-schuld worden betaald.

De FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht is door de regering overgeheveld van het ministerie van Financiën naar het Financial Institutions Development Fund (FIDF), een onderdeel van de Bank of Thailand. De regering wilde van de jaarlijkse rentelasten af om ruimte op de begroting te scheppen voor investeringen ten behoeve van watermanagement.

Tegelijk met het doorschuiven van de schuld machtigde de regering het FIDF om de particuliere banken een heffing van 1 procent op te leggen, inclusief de 0,4 procent die ze al afdragen aan het Deposit Protection Agency (DPA). De huidige verhoging met slechts 0,07 procent neemt de vrees weg dat de banken de rekening naar de klanten doorschuiven.

De FIDF-schuld bestaat uit verplichtingen, aangegaan tijdens de financiële crisis van 1997 ter ondersteuning van noodlijdende banken. De drie staatsbanken zijn de Government Savings Bank, Government Housing Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives.

– Het verbod van de Thammasat universiteit op activiteiten van de Nitiratgroep is door het universiteitsbestuur ingetrokken. Nitirat, een groep progressieve docenten recht, was eerder verboden op de campus actie te voeren voor herziening van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis). Het verbod kreeg zowel steun als kritiek.

Nitirat moet, aldus de rector, wel toestemming vragen als ze activiteiten wil organiseren. Per geval wordt dan bekeken of ze die krijgt. ‘The Nitirat group’s academic activities are not prohibited, but the organisers must ensure there will be no violence and the participants should be asked not to cause any problems.’

– Elf ambtenaren van het ministerie van Onderwijs worden verdacht van corruptie bij een drukorder van schoolschriften. Het Department of Special Investigation heeft ontdekt dat ze 3,6 miljoen schriftjes, in 2007 besteld door de Udon Thani Provincial Administration Organisation, tegen een lagere prijs bij drie particuliere bedrijven lieten drukken dan de prijs die de PAO ervoor moest betalen. Het verschil daartussen bedroeg 14 miljoen baht. De DSI heeft de zaak aangekaart bij de National Anti-Corruption Commission, die beslist of de heren worden vervolgd.

– De Green Political Group heeft de Ombudsman gevraagd onderzoek te doen naar het bezoek van premier Yingluck vorige week aan het Four Seasons hotel. Yingluck liet daarvoor een kamervergadering schieten. De actiegroep wil dat de ombudsman nagaat of het bezoek in strijd is met artikel 279 van de grondwet, dat eisen van goed gedrag, ethiek en geschiktheid aan gezagsdragers stelt.

Volgens geruchten zou ze er een geheime ontmoeting over watermanagementprojecten hebben gehad. Het bezoek werd bekend doordat zakenman Ekkayuth Anchanbutr, die in de coffeeshop van het hotel zat, 10 minuten na het vertrek van Yingluck in zijn gezicht werd gestompt, volgens hem door een man die banden heeft met Thaksin.

– Niet in Bogor, zoals de krant gisteren schreef, maar in Bangkok begon gisteren een 2-daagse vergadering van de Thai-Cambodian Joint Boundary Commission (JBC). De delegaties spraken over de geplande opening van een nieuwe grenspost en de selectie van een bedrijf dat luchtfoto’s van de grens gaat maken. Afgesproken is dat technische teams van beide landen de grenspaaltjes 1 tot 23 gaan inspecteren. De door beide landen geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear bevindt zich in dit gebied.

– Oppositieleider Abhisit waarschuwt voor een escalatie van het geweld in het Zuiden, wanneer de regering zich niet aan haar belofte houdt de slachtoffers van het geweld schadeloos te stellen. Een regeringscommissie heeft voorgesteld de nabestaanden van de slachtoffers dezelfde compensatie te verlenen, die de slachtoffers van het politiek geweld tussen 2005 en 2010 krijgen. Maar Abhisit wijst erop dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen. Hij vraagt zich ook af of het geld er wel voor is. Volgens hem gaat het om 5.000 zaken sinds 2004, die 30 tot 40 miljard baht zouden kosten.

– Een zwangere vrouw die voor de tweede keer is betrapt toen ze geld wilde stelen uit een offerandekist in een tempel in Ayutthaya, smeekt niet naar de gevangenis te worden gestuurd. Ze zegt uit wanhoop te hebben gehandeld. Sinds de overstromingen is ze werkloos en niemand wil haar aannemen omdat ze zwanger is. De vrouw heeft al een zoontje van 10. De tempel heeft besloten geen aangifte te doen.

– De provincies Prachin Buri, Nakhon Nayok en Tak hebben weer een gouverneur, nadat de vorige naar een inactieve post waren overgeplaatst. De drie nieuwe gouverneurs deden eerder dienst als vice-gouverneur in hun provincie.

– Vijf nieuwe treinen (kosten 3 miljard baht) en een nieuwe lijn tussen Suvarnabhumi en Pattaya staan op het verlanglijstje van het ministerie van Transport. Thans rijden 8 treinen op de Airport Rail Link. Wanneer de nieuwe eraan zijn toegevoegd, kunnen de wachttijden van 12-20 minuten terug naar 7-10 minuten. Dit jaar worden in ieder geval 2 treinen besteld. Naar de nieuwe verbinding gaat onderzoek gedaan worden door een consultant. De resultaten worden over een jaar verwacht.

– Bij invallen door 300 agenten in de provincies Lampang, Rayong en Chon Buri zijn vier van drugshandel verdachte personen gearresteerd en zijn eigendommen ter waarde van 100 miljoen baht in beslag genomen. Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. De zes zouden lid zijn van een drugsnetwerk, dat geleid wordt door een veroordeelde drugsdealer die onlangs is overgeplaatst van de gevangenis in Rayong naar de Khao Bin Central gevangenis in Ratchaburi.

– Minister Nalinee Taveesin (PM’s Office) is benoemd tot hoofd van het Women Development Fund. Via het fonds ontvangt iedere provincie tussen de 70 en 130 miljoen baht voor vrouwenprojecten. Eerder kreeg Nalinee de leiding over het National Identity Office. Nalinee is omstreden, omdat ze op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën staat wegens handel met Zimbabwe, waartegen de VS sancties hebben ingesteld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website