Voor de derde keer is ondertekening van het koopcontract voor de aanschaf van tablet PC’s uitgesteld. Het wachten is tot de Chinese leverancier een bankgarantie afgeeft en het kantoor van de procureur-generaal de overeenkomst met de leverancier heeft goedgekeurd.

Het kabinet heeft het eerder uitgetrokken krediet van 1,9 miljard baht opgetrokken tot 2,6 miljard baht. Aangevuld met geld van de Basic Education Commission kan het ministerie van Onderwijs nu voldoende tablets voor alle Prathom-1 leerlingen kopen. De eerste tablets arriveren volgens de minister van ICT in juni. Op 16 mei begint het nieuwe schooljaar. Een tablet voor alle leerlingen is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai.

– Vandaag gaat de literprijs van benzine met 1 baht omhoog en maandag stijgt de prijs van LPG en CNG (compressed natural gas – aardgas). Het prijsverschil met het minder milievervuilende gasohol (een mix van benzine en ethanol) wordt daardoor iets groter. De dieselprijs blijft gelijk. Het ministerie van Energie bekijkt of het vasthoudt aan het beleid om de CNG-prijs maandelijks met 50 satang te verhogen tot CNG in december 14,5 baht per kilo kost.

PTT Plc, de enige producent van CNG, verwacht dit jaar een geaccumuleerd verlies van 51 miljard baht op de verkoop te maken. Sinds CNG in 2004 in Thailand werd geïntroduceerd, heeft het bedrijf er nog niets aan verdiend.

Taxi- en busexploitanten blijven aandringen op tariefsverhogingen, wanneer de regering vasthoudt aan de CNG eindprijs van 14,5 baht. Drie particuliere busondernemingen met 6.000 bussen wachten op toestemming voor tariefsverhogingen wegens de duurdere diesel.

– Een jaar nadat regeringspartij Pheu Thai heeft beloofd het aanvangssalaris van ambtenaren met een bachelors graad te verhogen, gaat de verhoging in twee stappen in. Op 1 januari volgend jaar gaat het maandsalaris naar 13.300 baht en een jaar later naar de beloofde 15.000 baht.

– Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) hebben kritiek op de amnestieplannen van de regering. Ze dringen er op aan om geen amnestie te verlenen aan personen die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen. HRW-directeur Azië John Sifton zegt dat het verzoeningsvoorstel ertoe leidt dat machtige personen van alle partijen de straf voor hun misdaden ontlopen. ‘Iedereen wint, behalve de slachtoffers.’

– De regering wil de grondwet wijzigen en amnestie verlenen, maar ze vergeet de soldaten die tijdens de roodhemd ongeregeldheden in 2010 om het leven kwamen. Dit zei senator Somchai Sawang-Karn gisteren tijdens een seminar waarop de dood van generaal Romklao Tuwatham werd herdacht. Romklao kwam op 10 april 2010 om het leven tijdens gevechten met roodhemden op de Khok Wua intersection. Zijn weduwe heeft de Senaat gevraagd een onderzoek in te stellen, maar dat heeft nog geen enkel resultaat opgeleverd.

Circa honderd personen legden gistermiddag kransen op de plaats waar Romklao om het leven is gekomen. Kopstukken van oppositiepartij Democraten deden dat op de Khok Wua intersection en ’s avonds kwamen roodhemden bijeen op beide plaatsen. Zij herdachten de dood van 20 demonstranten en de ettelijke honderden die gewond raakten.

– Het Forest Department heeft gisteren diverse boerderijen in Ratchaburi, waar ananas wordt verbouwd, overvallen, nadat het kantoor van His Majesty’s Principal Private Secretary een klacht had ingediend. De boeren hebben illegaal land in gebruik genomen in het Pa Puyang-Pa Pusamson National Forest, Maenam Phachi Wildlife Sanctuary en Chaloem Phrakiat Thai Prachan National Park, en plantages die deel uitmaken van een koninklijk project.

– Een gewapende bankrover had zegge en schrijve 20 seconde nodig om een filiaal van de Kasikorn Bank in het Ladkrabang Industrial Estate van 700.000 baht te beroven. Hij vuurde een schot in het plafond af, schoof het geld in een zak en ging er op een motorfiets vandoor. De politie vermoedt dat de man de situatie goed kende, maar ze verdenkt het personeel niet van medeplichtigheid.

– Van drie ziekenhuizen is nu zeker dat er pseudoephedrine bevattende pillen zijn uitgesmokkeld om in Birma en Laos tot methamphetamine te worden verwerkt. Het Department of Special Investigation heeft voldoende bewijsmateriaal om die drie te laten vervolgen. Het gaat om het Udon Thani Centre ziekenhuis, het Thong Saen Khan ziekenhuis in Uttaradit en een particulier ziekenhuis, waarvan de naam niet bekend is gemaakt. Nog meer ziekenhuizen worden verdacht, dus het onderzoek gaat door.

– Oud-premier Thaksin arriveert vandaag in Vientiane. De eerste roodhemden staan al klaar om hem te begroeten. Van zaterdag tot maandag is hij in Siem Raep in Cambodja. Op het programma staat onder andere een partijtje golf met premier Hun Sen. Van 13 tot 15 april is het Songkran. De gouverneur van Siem Raep rekent op 40.000 roodhemden.

– De 19-jarige student, wiens verkoolde lichaam in zijn kamer in een studentenhuis in Chatuchak werd gevonden, blijkt te zijn vermoord door zijn vriend. Volgens de politie heeft de vriend  bekend hem te hebben vermoord, diens notebook computer te hebben gestolen en de kamer in brand te hebben gestoken. De twee hadden ruzie gekregen over het gebruik van een gokaccount.

– Een 64-jarige voormalige leraar is in een undercover operatie aangehouden en beschuldigd van het leveren van teenagers aan homofiele volwassenen. Hij zou honderden jongelui, waaronder oud-leerlingen van hem, tot ontucht hebben aangezet.

– Een van de vijf stuwen van de Naresuan dam in de Nan rivier in Phitsanulok heeft het maandagavond begeven waardoor de waterstand in de rivier angstaanjagend snel steeg met 2 tot 3 meter. Bewoners maakten zich al zorgen over overstromingen. Inmiddels is een nooddeur geplaatst. Onderhoud van de dam is al lang achterwege gebleven als gevolg van geldgebrek, zegt de waarnemend directeur van het kantoor dat de dam beheert.

– Roodhemd Sombat Boonngamanong is vrij man. De North Bangkok District Court heeft hem vrijgesproken van de organisatie van een illegale bijeenkomst, obstructie van het verkeer en overtreding van de noodverordening wegens een bijeenkomst op 18 mei 2010. De rally was vreedzaam en er werden geen wapens gebruikt, zo motiveerde de rechtbank haar vrijspraak.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation wil de gecko laten plaatsen op Appendix II van de International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Ieder jaar worden 2 tot 3 miljoen gecko’s gevangen en verkocht. Gedroogde gecko’s worden beschouwd als een aphrodisium. Het zeepaardje, dat nu op Appendix II, wordt voor Appendix I voorgedragen en de giant freshwater whip ray wellicht voor Appendix III.

Appendix I bevat de namen dieren die met uitsterven worden bedreigd. Handel is verboden tenzij voor niet-commerciële doeleinden. Appendix II betreft dieren die nog niet bedreigd worden, maar dat zou wel kunnen gebeuren als de handel niet aan banden wordt gelegd. Appendix III bevat de namen van dieren waarvan de handel gereguleerd moet worden.

– Autofabrikanten roepen de regering op de regeling voor kopers van een eerste auto met zes tot twaalf maanden te verlengen, omdat na de overstromingen het aantal bestellingen zo sterk is gestegen dat de levering vertraagd is. Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat van de regeling nog weinig gebruik is gemaakt. Kopers van een eerste auto krijgen de accijns terug, mits de wagen niet duurder is dan 1 miljoen baht en de cilinderinhoud maximaal 1500 cc bedraagt. De belastingdienst bekijkt of auto’s met een grotere cilinderinhoud ook onder de regeling kunnen worden gebracht. De regeling is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai.

– Het was gisteren weer Poolse landdag in het parlement, waar Huis van Afgevaardigden en Senaat zich gezamenlijk in tweede termijn bogen over het voorstel een burgerassemblee in het leven te roepen, die de grondwet van 2007 gaat herzien. Oppositiepartij Democraten protesteerde luidkeels bij de Kamervoorzitter en verweten hem het voorstel er door te willen jassen, zodat Pheu Thai-ers tijdig naar Laos kunnen vertrekken om oud-premier Thaksin te ontmoeten.

De Democraten dienden twee moties in, die de voorzitter aanvankelijk niet in behandeling wilde nemen. Eén motie noemt het voorstel ‘a constitution rushed through for Thaksin’s sake’ en de andere ‘the constitution version by the UDD [roodhemden] reining supreme in Thailand’. De tweedaagse vergadering eindigt vandaag. Later deze maand wordt de derde en laatste termijn gehouden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website