De nieuwe ‘land and building tax’ is komende maand van kracht. Grondbezitters en huiseigenaren moeten dan belasting gaan betalen.

De belasting komt in de plaats van de ‘house and land tax’ en de ‘local development tax’. De nieuwe belasting wordt niet meer gebaseerd op inkomen, maar op de getaxeerde waarde van het eigendom. Met deze belastingmaatregel wil de regering de inkomensongelijkheid verkleinen.

De eerste aanslagen worden in april 2020 verzonden, grondbezitters moeten hun belastingaanslag telkens in april betalen. De eerste drie jaar wordt landbouwgrond niet aangeslagen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuwe ‘land and building tax’ vanaf volgend jaar van kracht”

 1. Steven zegt op

  Ik meen gelezen te hebben dat je de belasting niet hoeft te betalen als je ook woont in (bijvoorbeeld) de condo die je bezit:

  https://www.mahanakornpartners.com/overview-of-the-thailand-land-and-building-tax-act-b-e-2562/

  Exemptions
  The Act provides a number of exemptions from tax to an owner of the following:

  ✓ A building (i.e. not land) that is worth up to THB 10m and used for residential purposes, provided the owner’s name is on the house registration book as of January 1 of that year.

  Maar helaas kunnen wij als buitenlanders niet in het (blauwe) huis-registratieboekje.
  Kunnen wij dan bijvoorbeeld met een formulier van Immigration + elektriciteitsrekening aantonen dat we er wonen en heeft dat dan waarde om vrijgesteld te worden van deze 0.02% belasting (ach, het is minder dan 1000 baht voor mij, dus waar praten we over; ik betaal het zonder tegenzin…) ?

  Of is er de strikte eis van in het blauwe boekje staan? Ik heb op 4 websites gezocht, maar geen antwoord kunnen vinden. Heb een email gestuurd naar een van die websites, maar helaas geen reactie.

 2. Frans Pattaya zegt op

  Wat nu in de situatie dat een Thaise de eigenaresse is van grond en woning (waarde ca 7 miljoen), in dat huis ook staat ingeschreven (blauwe boek) maar er ook een 30 jarige lease geldt voor een farang.
  Is in dat geval residance tax verschuldigd?

  • Steven zegt op

   Misschien helpt dit je?

   https://www.samuiforsale.com/real-estate/property-law-building-and-land-tax.html
   Owner-occupied houses are exempt

   To prevent this rental property tax burden foreigners obtaining a long term lease interest in a property should make sure that they own the house and only lease the land and not lease land and house. Also if they own the property through a limited company the house should be owned separate from the land and the land should be held as an asset in the Thai company, not land and house. When the house on the leased land is owned freehold and owner occupied the house is exempt from housing and land tax.

   • Frans Pattaya zegt op

    Dank voor je reactie Steven.
    Het geeft enige duidelijkheid. Echter, bij mij (en ik denk bij vele anderen) is sprake van een loan-leaseconstructie op zowel land als bebouwing.
    Volgens mij zijn de betreffende overeenkomsten ook ingeschreven bij de landoffice.
    Maar hoe dan ook, de eigenaresse bewoont ook het betreffende huis, ook volgens het blauwe boek.
    Vraag blijft dus of over de huur die voortvloeit uit de loan- leaseconstructie belasting moet worden betaald, ook nu de eigena(a)r(esse) formeel (mede) bewoner is


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website