Zestien buitenlandse gedetineerden, waaronder één Nederlander, mogen in eigen land hun straf verder uit te zitten. Dat heeft het Department of Corrections bekend gemaakt.

Thailand neemt zeventien Thai die in het buitenland gevangen zitten over. Het ontvangende land dient de Convention on the Transfer of Sentenced Persons te hebben onderschreven. Andere voorwaarde zijn dat de rechtsgang van betrokkene in Thailand afgerond is en meer dan een derde van de straf is uitgezeten.

In 1990 wisselde Thailand voor het eerst met Frankrijk gevangenen uit. Sindsdien zijn 1.082 gevangen teruggestuurd naar hun geboorteland.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Nederlander in Thaise gevangenis mag straf in eigen land uitzitten”

 1. Bert zegt op

  Uitzonderingen na gelaten, want er zitten ongetwijfeld een aantal mensen in de gevangenis waarvan de schuld niet 100% vast staat, maar ik ben van mening als iemand een misdrijf pleegt in een ander land en daar wordt opgepakt en veroordeeld dat ie dan ook zijn straf daar mag uitzitten.

  • kees cirkell zegt op

   nou sorry dat ik het zeg maar, dat klinkt erg ongevoelig.
   En hoe maak je het verschil iemand onschuldig? hoe weet je dat? en dan de jongelui die een stommiteit begaan? laat maar rotten? de omstandig heden zijn zeer slecht, je mag blij zijn een handvol rijst te krijgen
   zeker als je niet over geld kunt beschikken, en allerlei ziekten, ik gun het de Thai zelf niet zo’n systeem. en denk eens aan de familie die niets hebben gedaan, een moeder die weet dat haar zoon of dochter daar weg rot.

 2. Marcel zegt op

  Hoi Bert. Ben het deels met je eens. Ik hoop echter dat Johan v Laarhoven ook terug naar NLD kan. Het onthouden van dringend noodzakelijke medische verzorging, vind ik persoonlijk gelijk staan aan marteling. Dat zou in deze tijd niet meer mogen, en ik hoop dat we dat met elkaar eens zijn (mijn opmerking staat overigens los van de schuldvraag).

  • ruud zegt op

   Van Laarhoven is niet de enige buitenlander die medische verzorging nodig zou kunnen hebben.
   Ik heb trouwens een keer gelezen dat hij een privecel heeft, waarvoor waarschijnlijk flink zal moeten worden betaald, dus met die medische verzorging zal het ook wel goed zitten.

   • henni zegt op

    Beste Ruud, ik vraag me af waar jij dat verhaal van die luxe cel vandaan haalt? Ik heb dat nooit ergens gelezen en heb met eigen ogen wel wat anders gezien. Ik ben de laatste jaren een paar maal op bezoek geweest bij Johan en Tukta en dat is grote onzin. Het is daar de hel op aarde en dat gun je je grootste vijand niet! Gelukkig heeft de rechter besloten dat Johan bij zijn strafzaak in Nederland aanwezig moet zijn. Dan komt er eindelijk een eerlijk proces waar iedereen recht op heeft, ook Johan en Tukta. Laten we hopen dat er snel een eerlijke rechtsgang tot stand komt.

    • ruud zegt op

     Ik weet ook niet meer waar ik het heb gelezen.

     Dat de rechter in Nederland vindt dat hij zijn proces mag bijwonen, betekent niet, dat de rechter in Thailand dat ook zal vinden.
     En de rechter in Nederland heeft er niets over te zeggen.

     Zelfs als van Laarhoven zijn proces zou mogen bijwonen – en dat zou betekenen, dat er om de een of andere duistere reden zeer veel diplomatieke druk door Nederland wordt uitgeoefend – zal zijn vrouw naar mijn mening gewoon in Thailand in de gevangenis blijven.
     Ik denk niet, dat ze mee mag naar Nederland, want zij is een Thai en zal haar straf hier gewoon moeten uitzitten.

     Maar waarom zo zielig doen over een misdadiger, want dat is hij gewoon.
     Er zitten wel meer Nederlanders in een Thaise cel, maar daar lees je niets over.
     Wat maakt van Laarhoven zo speciaal?
     Alleen zijn geld, of omdat hij van zo hoog, zo diep is gevallen?

  • David H. zegt op

   Zolang zijn hoger beroep loopt kan /mag hij niet naar Nederland …..,beroepprocedure moet eerst zijn (lang)beloop hebben , en daarna voldoende % van straf reeds uitgezeten hebben ….

 3. Gerard zegt op

  Of het voor de thai uit buitenlandse gevangenissen een vooruitgang is om in hun eigen land hun straf verder uit te zitten is maar de vraag

  • theoS zegt op

   De gevangene moet zelf ook accoord gaan met de uitwisseling anders gaat het niet door. Vandaar het lage aantal Thais die hun straf in Thailand willen uitzitten. Geef ze eens ongelijk.

 4. Peter zegt op

  Is John van Laarhoven hierbij???
  Regelmatig denk ik aan deze man en zijn thaise vrouw en ik hoop zo dat dit voor hun ook de oplossing wordt.

  • Cornelis zegt op

   Voor zijn vrouw kan dit geen oplossing zijn – als Thaise valt ze niet onder dit soort regelingen.

 5. Tom zegt op

  Beetje oud en vreemd nieuws.
  Dit is standaard. Ik heb iemand een poos geleden al geholpen om terug te keren naar Frankrijk na ongeveer 1/3e van z’n straf in Thailand gezeten te hebben.
  Waarom nu opeens zo in het nieuws? Kijk eens hoe goed we zijn?

 6. Klaas zegt op

  Johan van laarhoven zal hier vermoedelijk niet bij zijn. Ten eerste heeft hij nog geen derde van zijn straf uitgezeten. Ten tweede is hij als ik me niet vergis in hoger beroep gegaan dus zijn court is niet beeindigd.

  • Erik zegt op

   Klaas, het openbaar ministerie is in cassatie gegaan. Dit loopt nog wel even, helaas.

 7. Klaas zegt op

  Dat het openbaar ministerie in cassatie is gegaan is hier niet van belang.
  Hij is veroordeeld in Thailand en daar is hij tegen in hoger beroep gegaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website