Het ministerie van OCW werkt, in samenwerking met de Nederlandse ambassade, aan een plan om overstromingen in Thailand tegen te gaan. Dit vloed-preventieplan moet een lange termijn oplossing bieden tegen de stijgende zeespiegel die Bangkok en de kustprovincies jaarlijks bedreigen.

Nederland is door de Thaise regering gevraagd te helpen met een oplossing voor de problemen van waterbeheersing. Thailand ziet Nederland als dé expert in de wereld op gebied van dammen, dijken en maatregelen tegen overstromingen. Een team van Nederlandse technici en Thaise ambtenaren zullen deze week gezamenlijk onderzoek uitvoeren in de provincies langs de kust van de Golf van Thailand.

Gisteren werd er een seminar gehouden over de preventie tegen overstromingen. Nederlandse ambtenaren en deskundigen vanuit verschillende disciplines, hebben toegelicht welke methoden ingezet zouden kunnen worden. De Thaise minister voor Wetenschap, Virachai Virameteekul, zei dat zowel op korte als op de lange termijn aan oplossingen moet worden gewerkt. Hij gaf geen details over de termijn waarin de plannen uitgevoerd zouden moeten worden.

De Nederlandse overheid heeft meerdere miljoenen euro aan budget toegezegd. Hiermee kan onderzoek worden gefinancierd en en kan worden begonnen met het in kaart brengen van alle juridische aspecten, zo liet de Nederlandse ambassadeur in Thailand, Tjaco van den Hout weten.

Nederland is al decennia geleden begonnen met het ontwikkelen van plannen tegen overstromingen. De technologie die Nederland hiervoor inzet wordt gezien als de beste en meest geavanceerde ter wereld. Meer dan de helft van Nederland wordt beschermd door dijken en waterkeringen. In dit gebied wat 4-7 meter onder de zeespiegel ligt, woont meer dan 60 procent van de 16,6 miljoen Nederlanders, zei de ambassadeur.

Flood Management Expert, Anon Sanitwong uit Ayutthaya,liet weten dat Bangkok, Chon Buri, Samut Songkhram, Samut Sakhon en Chachoengsao, de gebieden zijn die het meest gevaar lopen.

“Flood management wordt nu vooral op lokaal niveau per provincie georganiseerd en mist een integrale aanpak. Dit zou kunnen worden aangestuurd en verder ontwikkeld op basis van de Nederlandse kennis en technologie,” voegde hij eraan toe.

Bron: The Nation (met dank aan Paul)

14 reacties op “Nederland helpt Thailand met plan tegen overstromingen”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Mooi klusje voor BosKalis,en laat ik daar nou toevallig voor werken.
  Ik ben ook benieuwd wie het werkje in Pattaya wordt gegund,het opspuiten van de stranden.

  • Danny zegt op

   De Fairway ligt er al 🙂

   • Henk van't Slot zegt op

    Is alleen een beetje stuk bij mijn weten,of ze moeten hem weer opgeknapt hebben.

 2. Bert Gringhuis zegt op

  Henk, een mooie gedachte, maar voordat Boskalis of een ander er aan te pas komt zal er nog veel, heel veel water naar zee stromen.

  Wat in het bericht staat is, dat er geld beschikbaar wordt gesteld “om een onderzoek te financieren en het in kaart brengen van juridische aspecten”.
  Dat betekent, dat eerst een Ingenieursbureau zoals de Grontmij of DHV een mooie opdracht krijgt waar ze enkele jaren over kunnen doen. Dan wordt er waarschijnlijk nog een vervolgstudie op losgelaten, weer een mooie opdracht. Pas dan kom je in de buurt van het punt waarop ja of nee gezegd wordt en bijv. Boskalis aan het werk zou kunnen.
  of dat die stapels geproduceerde rapporten tot nader in een bureaula verdwijnen.

  Met ontwikkelingshulp gebeurt hetzelfde. Jonge knapen/vrouwen worden naar een ontwikkelingsland gestuurd om “de haalbaarheid van een project” -feasibility study- te onderzoeken, van bv het bouwen van een pompstation, een school, ontginnen van bos- naar landbouwgrond, nieuwe producten verbouwen, enz.. Er wordt heel veel van dit soort kleine projecten aangedragen en als er in een bepaald land geen project is, dan bedenkt die ontwikkelingsmedewerker er wel een paar, zodat hij in dat land weer voor een hele tijd met werk onder de pannen is.

  Het overgrote deel van die projecten is echter “niet haalbaar” en het rapport verdwijnt voorgoed in de archiefkast. Ik heb er in de jaren tachtig enigszins mee te maken gehad en van sommige projectomschrijvingen kon een klein kind je wel vertellen, dat dat prject nooit zou worden uitgevoerd. Maar ja, de ontwikkelingsmedewerker maakt een vuistdik rapport met allerlei tekeningen, grafieken, enz. en heeft daarmee zijn salaris en onkostendeclaratie weer voor een paar maanden tot een jaar gedekt. Pure verspilling van belastinggeld!

  .

  • Henk W zegt op

   Kun je iets vertellen over het ” niet haalbaar ” zijn. Niet profetisch maar het is nu toch te erg. Ik woon op een hoge berg, halen ze hier toch wat grond vandaan. Het is goed voor de werkgelegenheid en transportmiddelen. Maar misschien is dit wat te kort door de bocht. Ben echter wel geinteresseerd.

   • Henk van't Slot zegt op

    Halen ze hier wat grond weg,van de berg?
    Nee zo werkt dat niet,de grond wordt aangewonnen van zee en ergens weer opgespoten voor landaanwinning,een kosbare klus.
    Met vrachtwagens aanvoeren is geen haalbare kaart.
    Mijn laatste klusje landaanwinning was in Genua ”Italie” 3000000 m3 grond opspuiten om een containerhaventje te maken,
    Grond werdt weggehaald met een hopperzuiger in de reeds bestaande havens,dus het werkt dan dubbelop,meer waterdiepte dus kan er schepen worden onvangen met een grotere diepgang,en een stukje verder landaanwinnig.
    Deze procedure geld ook voor de stranden van Pattaya,een hopper zuigt zand aan en blaast het op het strand er weer uit,waarna het door buldozers uitgevlakt wordt.

    • Henk W. zegt op

     Dat is dan een win win situatie. En de stranden van Pataya zijn leuk voor de toeristen. Ik meen te begrijpen dat het probleem ontstaat door de overvloedige regen, die voornamelijk vanuit het oosten naar het westen komt. De rivieren zwellen aan en treden buiten hun oevers. Vergelijkbaar met de Maas. Verhoging d.m.v. dijken langs de rivieren lijkt me wenselijker dan landaanwinning bij de zee. Het begint in het noorden al. De hevige moesonregens laten de rivier de Ping bij Chiangmai al bijna overstromen. Als al dat water over het Khorat plateau naar het zuiden verdwijnt en vermeerd met de daar gevallen regen is het begrijpelijk dat het water een andere uitweg zoekt. Het afvloeien van het water in de Golf van Thailand is denk ik wat gestimuleerd moet worden. En gezien de opwarming van de aarde, de smeltende ijskap zal er van die kant weinig aanzuiging zijn. Eerder weerstand.

 3. Johny zegt op

  Beginnen ze daar niet een beetje laat aan,? Denk het wel. Als ze er nu niet aan beginnen is bangkok binnen vijf jaar onbewoonbaar. Nog enkele jaren studie doen is zeker af te wijzen, maar ja wie zal het zeggen he, geld geld en nog eens geld.

 4. Diederik Haaker zegt op

  Op zich is het initiatief erg goed om onze kennis wat betreft watermanagement te delen met andere landen. Maar is Nederland in staat om in deze tijden ‘meerdere miljoenen’ beschikbaar te stellen aan een land zoals Thailand wat zichzelf financieel prima kan bedruipen ? Zijn er geen arme landen zoals Bangladesh die onze expertisehulp harder nodig hebben ?

  Laten we wel zijn. Thailand is geen ontwikkelingsland alhoewel sommige hulporganisaties ons dat nog willen doen laten geloven. De verdeling van de rijkdom is een discussiepunt.

  Zolang dit land nog straaljagers kan aanschaffen in Zweden,buurland Cambodja van militaire repliek dient,erkende vluchtelingen de grens over kiepert tegen alle internationale normen en principes in (of de zee op in bootjes),meiden van 16 auto laat rijden om daarna de oorzaak van het drama elders te gaan zoeken (zou het aan de wegbewijzering hebben gelegen ?).

  Nee,laten we maar watermanagement gaan financieren in landen waar de nood hoger is.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Het “goede” van dit plan is, dat het geld weliswaar ter beschikking wordt gesteld, maar toch grotendeels in Nederland zal blijven. Immers, een Nederlands Ingenieursbureau (of er moet een Europese inschrijfmogelijkheid worden gecreeerd) krijgt die opdracht om de studie uit te voeren.

   Als voorwaarde voor een dergelijk onderzoek zou Nederland wel een toezegging moeten krijgen van Thailand, dat als het plan goed is, er ook daadwerkelijk iets gaat gebeuren en dat daar geld voor beschikbaar komt van Thailand..

   Het is overigens niet de eerste keer, dat er in Thailand een onderzoek wordt gedaan naar watermanagement, er moeten inmiddels al wel hele ritsen archiefkasten vol rapporten uit het verleden bestaan. Een nieuwe studie kan dus beginnen met het bestuderen van wat er al onderzocht is, wat de resultaten waren en wat er mee is gebeurd.

   Op dit moment is nog steeds een Masterplan uit 1996 (?) van kracht, dat in 2018 moet zijn voltooid.

 5. Diederik Haaker zegt op

  Nou,ik ben heel erg sceptisch met dit soort hulp. Heb zelf te maken gehad met project funding uit hoofde van mijn werk. Betrouwbare afspraken maken met overheden is moeilijk in bepaalde continenten. Nederland heeft in 2008 nog financiele steun toegezegd aan Laos om een brug te bouwen. Vervolgens is een tender uitgeschreven en Chinese inschrijvers wonnen de opdracht en Europese inschrijvers hadden het nakijken. Daarop komt de vraag of de brug gebouwd is met de materialen zoals afgesproken of toch goedkopere en inferieure ? In Vientiane sprak ik in sepember een overheidsfunctionaris die na het gesprek wegreed in een Lamborghini Gallardo.

  Onze expertise moeten we gewoon via fakturering verkopen. Wij hebben leergeld betaald en onderzoek verricht. Thailand is echt wel bij machte om watermanagementprojecten zelf te financieren. En de vliegtuigjes die regen maken via chemische produkten moeten misschien wat minder vliegen…………………………..?

  • Bert Gringhuis zegt op

   Sceptisch? Nou, dat ben ik ook, dat kun je uit mijn twee reactie’s wel concluderen!

 6. Bert Gringhuis zegt op

  Het Twitterbericht van de NWP (Netherlands Water Partnership) is een goede aanvulling
  op het eerdere verhaal uit The Nation. Lees:

  http://www.nwp.nl/nieuws/index.php?we_objectID=11898

  Er is dus een missie geweest vanuit Nederland en nu maar kijken wat er gebeurt. Op 10 maart aanstaande is er nog een follow-up seminar, waar ik erg benieuwd naar ben. Ik ga proberen een verslag van dat seminar te krijgen en zal er dan op terugkomen.

 7. joseph zegt op

  In de Bangkok Post heeft al een bedrag gestaan wat Thailand uit trekt om een volgende overstroming te voorkomen.(HEEL VEEL) Het probleem is natuurlijk weer dat een derde van dit bedrag bij de handtekening zetters in de zak gaat.Dit begint al bij alle handelingen die voor het werk aanvangt. Dus ook bij onze voor studies


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website