Het ministerie van volksgezondheid wil de komende 10 jaar in elke provincie meer mobiele ‘gezinsklinieken’ openen. Naast een betere bereikbaarheid moet dit de druk op overheidsziekenhuizen verminderen. De huidige ‘community health promotion units’ worden daarvoor getransformeerd tot kliniek.

De klinieken krijgen tot taak zorg te verlenen bij minder ernstige ziektes. Elk team staat onder leiding van een arts en bestaat verder uit verpleegkundigen, een tandarts, apotheker, gezondheidswerkers en een expert op het gebied van traditionele medicijnen.

De patiënten gaan naar een ziekenhuis in het tambon waar de teams werken of ze worden thuis bezocht wanneer ze niet mobiel zijn. Er zijn nu al 596 teams in het land werkzaam.

Volgens Sophon van het ministerie van volksgezondheid zorgt deze opzet voor een aanzienlijke afname van patiënten in veel provinciale ziekenhuizen en Thai besparen er reiskosten door. Er moeten op termijn nog 650 teams er bij komen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Ministerie van Volksgezondheid wil meer mobiele ‘gezinsklinieken’ openen”

 1. ruud zegt op

  Ik vraag mij af, waar ze de dokters vandaan gaan halen.
  Dat ziekenhuizen onder druk staan, heeft voornamelijk te maken met het tekort aan artsen.
  Die rennen van het ene ziekenhuis naar het andere, om de gaten op te vullen.
  Vandaar ook de enorme wachtrijen.

  Van de meeste “specialisten” heb ik dan nog de indruk, dat hun kennis die van een Nederlandse huisarts niet te boven zal gaan.

  • Tino Kuis zegt op

   Overal ter wereld staan artsen onder grote werkdruk maar dat is in Thailand inderdaad nog een paar graatjes erger. Veel artsen verlaten staatsziekenhuizen om in prive ziekenhuizen te gaan werken waar de 2-4 keer zoveel verdienen en minder uren werken. Artsen in staatsziekenhuizen ‘moeten’ hun verdiensten aanvullen door dagelijks van 5-8 in een kliniekje te gaan werken, en ook op zaterdag en zondag. Ik heb grote bewondering voor dokters die blijven werken in staatsziekenhuizen, zeker op het platteland.

   Mijn redelijke ervaring met specialisten laat zien dat ze over een behoorlijke kennis en bekwaamheden beschikken. Velen zijn ten dele opgeleid in het buitenland. Ik deel je indruk dat hun kennis niet die van een Nederlandse huisarts te boven gaat absoluut niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website