Minister Kittiratt Na-Ranong.

De kogel is door de kerk. Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) heeft eindelijk toegegeven dat hij gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand liever kwijt dan rijk is.

De reden is al lang een publiek geheim: de centrale bank weigert de zogeheten policy rate te verlagen uit angst de inflatie aan te wakkeren. Kittiratt wil de policy rate wel verlagen, want hij voelt de hete adem van de exporteurs in zijn nek die klagen over de dure baht. Bovendien komt de groeiprognose van het ministerie van Financiën in gevaar. Volgens de minister zou verlaging van de rente een eind maken aan de instroom van buitenlands kapitaal, die hij verantwoordelijk acht voor de koersstijging.

Economen en voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij bestrijden Kittiratt’s visie. Ook wanneer de rente zou dalen, blijft buitenlands kapitaal het land instromen, want dat gaat grotendeels naar de aandelen- en equitymarkt. Volgens Korn is de Thaise policy rate helemaal niet extreem hoog. ‘Veel andere landen in de regio hebben hogere policy rates dan Thailand. Een verlaging van de policy rate is niet de oplossing voor de koersstijging van de baht’, zegt hij.

Kittiratt doet al langer alle mogelijke moeite het monetaire beleid van de centrale bank te beïnvloeden. Thans bedraagt de policy rate (waarvan de banken hun rentetarieven afleiden) 2,75 procent; de minister wil er 1 procent vanaf halen. In financiële kringen wordt Kittiratt’s politieke inmenging afgekeurd. Het is trouwens niet eens gemakkelijk om de gouverneur van de centrale bank te wippen. Dat kan alleen als hij de wet overtreedt of zich schuldig maakt aan wangedrag of grove nalatigheid.

Kittiratt deed zijn controversiële uitspraak donderdag tijdens een discussie met Korn over Thailands toekomstige economie. Prasarn was onbereikbaar voor commentaar. Hij is in 2010 voor een termijn van 5 jaar benoemd.

(Bron: website Bangkok Post, 19 april 2013; Bangkok Post, 20 april 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Minister van Financiën wil centrale-bankdirecteur vervangen”

  1. Marcus zegt op

    Ik hoop dat Thailand niet mee gaat doen met de gekte van de rente verlagen. Hoevelen moeten het niet hebben van de rente op een spaartegoed om van te leven? Als de rente lager wordt gaan de bodem Thai nog meer lenen. Nee de minister moet hiermee stoppen , laat het aan deskundigen over


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website