Minister Sukumpol (midden) met zijn staatssecretarissen

De manier waarop de media over veiligheidszaken berichten, kan onrust veroorzaken en dat baart me zorgen, zegt minister Sukumpol Suwanatat (Defensie). Hij gaat met de legertop praten over persvrijheid en de wijze van berichtgeving over gevoelige zaken. Sukumpol zei dit gisteren na een vergadering van de Defence Council.

Volgens de minister zijn de media vrij in het brengen van nieuws en dat is iets waar het leger rekening mee moet houden. Hij zegt dat de buitenlandse media, inclusief CNN, zelden de Amerikaanse regering aanvallen.

Sukumpol’s enigszins verholen kritiek lijkt ingegeven te zijn door de angst dat de politieke spanningen zullen toenemen omdat het parlement zich binnenkort over een voorstel buigt om de grondwet te wijzigen. Gevraagd of hij denkt dat er politieke onrust uitbreekt, antwoordde de minister dat dit soort speculaties niet zouden bestaan, wanneer de media niet over bepaalde zaken zouden berichten.

Pradit Ruangdit, president van de Thai Journalists Association (TJA), is hoogst ongelukkig met Sukumpol’s opmerkingen. ‘De TJA gaat nauwkeurig volgen wat de minister over persvrijheid tegen de legertop zegt. Wij zullen nooit toestaan dat hij zich met de persvrijheid bemoeit.’ Pradit herinnert de minister aan artikel 45 van de grondwet dat de vrijheid van meningsuiting garandeert. De wet verbiedt de sluiting van een krant of ander mediabedrijf met het doel die vrijheid aan banden te leggen.

(Bron: Bangkok Post, 29 maart 2013)

3 reacties op “Minister van Defensie maakt zich zorgen over persvrijheid”

 1. cor verhoef zegt op

  De Thaise minister van Defensie maakt zich zorgen om de persvrijheid in Thailand. Wetende dat Thailand op de 135e plaats staat in een lijst * van 179 landen waarop nummer 1 (Finland, Nederland tweede) de meeste persvrijheid kent en Eritrea (179) de minste, zou je na het lezen van deze kop moeten denken; “hehe, eindelijk een politicus die zich zorgen maak over het gebrek aan persvrijheid in dit land”. Maar nee hoor, deze clown vindt dat de pers in Thailand TE VRIJ is! God helpe dit land…

  * http://en.rsf.org/press-freedom-index-2013,1054.html

  • Rob V. zegt op

   Precies wat ik dacht. Mijn eerste reactie was “dat zal tijd worden, de pers vrijheid kan in Thailand op diverse fronten verbeterd worden” maar meteen bedacht ik me dat het ook weleens een oproep tot censuur zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat iemand zich ergert aan berichtgeving over mogelijk geweld door militaire (marine die beticht wordt van het schieten op een boot met vluchtelingen). Ironisch genoeg kwam er deze week in Nederland kritiek van de politie, deze wou niet dat een TV serie (Dr Tinus) het rchte politie logo voerde. Reden: die agent gedraagd zich niet zoals de politie wenst dat haar personeel zich gedraagt, zo drinkt het personage oa een biertje tijdens werktjd. Gelukkig maakte de rechter kortemette met de Nederlandse politie, het logo mag gewoon gevoerd worden.

 2. Cornelis zegt op

  Als militairen, waar ook ter wereld, zich zorgen maken over persvrijheid is er echt reden om ongerust te worden………..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website