‘Thailand tolereert mensenhandel, slavernij en maakt zich schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten. Het land is een bron, bestemming en doorvoerland voor mannen, vrouwen en kinderen die worden blootgesteld aan dwangarbeid en sekshandel.’

Het jaarlijks Trafficking in Persons rapport van het Amerikaanse State Department, dat vrijdag werd vrijgegeven, windt er geen doekjes om. Thailand maakt geen vorderingen bij de bestrijding van mensenhandel (althans in 2013, want op dat jaar heeft het rapport betrekking) en zakt daarom van de Tier 2 Watch List naar de Tier 3 List, waar het zich in het gezelschap bevindt van Syrië, Iran en Noord-Korea. Ook Gambia, Venezuela en Maleisië zijn naar die lijst verhuisd.

De afgelopen vier jaar stond Thailand op de Tier 2 lijst van landen die niet genoeg doen aan mensenhandel, maar alsnog de gelegenheid krijgen hun leven te beteren. Het ministerie van Justitie en het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) waren deze week hoopvol en verwachtten dat Thailand geschrapt zou worden van de Tier 2 lijst. Er waren vorderingen gemaakt bij de bestrijding van mensenhandel, meenden ze.

Washington denkt daar echter anders over. ‘In tegenstelling tot andere landen op de lijst blijven de pogingen om wetgeving tegen mensenhandel toe te passen onvoldoende, vergeleken met de omvang van het probleem in Thailand’, stelt het rapport. ‘Corruptie op alle niveaus heeft het succes van deze pogingen belemmerd.’

In tegenstelling tot wat ik eerder schreef zijn handelssancties niet mogelijk op basis van het rapport, maar beperkte sancties kunnen wel tegen Thailand worden genomen, te beginnen op 1 oktober. De Amerikaanse wet zegt dat Washington zich nu moet verzetten tegen hulpvragen van Thailand aan de Wereldbank of het Internationale Monetaire Fonds. President Obama heeft de bevoegdheid sancties op te heffen indien hij meent dat de banden tussen de VS en Thailand ‘in het nationaal belang’ zijn.

Verder kan Thailand indirect getroffen worden doordat internationale consumenten verdachte Thaise producten boycotten. Dat geldt met name voor visserijproducten, die in de VS en Europa verkocht worden.

In het rapport van vorig jaar werd Thailand geadviseerd slachtoffers van mensenhandel op te sporen en anti-mensenhandel wetten strenger toe te passen. De National Anti-Corruption Commission werd aangemoedigd onderzoek te doen naar berichten over regeringsfunctionarissen die bij mensenhandel zijn betrokken.

Het rapport komt voor Thailand wel op een uiterst ongelukkig moment, nu 200.000 Cambodjaanse migranten het land zijn ontvlucht uit angst voor een razzia. Naar verluidt zijn velen van hen het slachtoffer van mensenhandel.

De geruchten over een op handen zijnde razzia zijn volgens coupleider Prayuth verspreid door ‘invloedrijke figuren en corrupte functionarissen’. Ze kunnen dan weer 20.000 baht per arbeider incasseren voor bemiddeling bij hun terugkeer naar Thailand en ze persen bovendien elke arbeider een bedrag van 8.000 à 10.000 baht af, nadat ze gearriveerd zijn. Prayuth zei dit vrijdag in zijn wekelijkse tv-toespraak. Hij kondigde aan dat de National Council for Peace and Order (NCPO) snel tegen die lieden zal optreden.

Illegale werkers mogen tijdelijk in het land blijven werken terwijl de junta aan lange-termijnoplossingen werkt, aldus Prayuth. Die behelzen registratie en verificatie van hun nationaliteit. Er zullen opvangcentra gevormd gaan worden voor hulpverlening, onder andere aan de statenloze moslim Rohingya, die vervolging in Myanmar zijn ontvlucht.

(Bron: Website Bangkok Post, 20 juni 2014, aangevuld met gegevens uit de krant van vanochtend.)

Foto homepagina: Deze Thaise vrouwen hadden geluk. Ze konden veilig terugkeren naar Thailand, nadat ze in Bahrain tot prostitutie waren gedwongen.

15 reacties op “Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington”

 1. Erik zegt op

  “…Foto homepagina: Deze Thaise vrouwen hadden geluk. Ze konden veilig terugkeren naar Thailand, nadat ze in Bahrain tot prostitutie waren gedwongen….”

  Goed te horen dat Bahrain ook op die lijst staat ! Toch ? Of lees ik dat verkeerd ?

  Maar dat er in Thailand iets goed scheef zit met werknemers uit buitenlanden, ja, en met vluchtelingen ook. Hoog tijd dat daar iets aan gedaan wordt. O, en laten ze dan gelijk de naleving van de minimum loonregels eens afdwingen. Het is te vaak ‘voor jou tien anderen’ in dit land.

  • Rob V. zegt op

   Je kunt het rapport hier vinden:
   http://www.state.gov/j/tip/rls/tiprpt/2014/index.htm

   Daar staat ook een web (HTML) pagina met de score, Bahrein staat op “Tier 2 Watch List”.

   —————–
   Tier 3

   Algeria
   Central African Republic
   Congo, Democratic Rep. Of
   Cuba
   Equatorial Guinea
   Eritrea
   The Gambia
   Guinea-Bissau
   Iran
   Korea, North
   Kuwait
   Libya
   Malaysia*
   Mauritania
   Papua New Guinea
   Russia
   Saudi Arabia
   Syria
   Thailand*
   Uzbekistan
   Venezuela*
   Yemen
   Zimbabwe

   * Auto downgrade from Tier 2 Watch List
   ————
   Bron:
   http://m.state.gov/md226649.htm

 2. ger zegt op

  Dit alles is helaas waar ,het kan en moet beter ,maar zal het ook niet zo zijn
  dat (gezien de situatie nu in Thailand) USA nu overal iets wil zoeken om Thailand negatief in beeld te brengen?

  • Gerrie Q8 zegt op

   Volgens mij is dat allemaal schijn Ger. Amerika heeft Thailand nodig als uitvalsbasis richting China en Noor Korea, mocht het ooit nodig zijn. Dit is camouflage.

 3. Tyler zegt op

  Ach ja, Amurrica, de grote politie agent. Verdediger van mensenrechten wereldwijd. Houder van gevangenissen vol met mensen die nog nooit een rechtbank hebben gezien, Land dat in soevereine landen waarmee ze niet eens in oorlog zijn, auto’s en mensen bombardeert vanuit drones zonder dat die mensen ooit een rechtbank hebben gezien.

  Ja de mensenrechten hebben ze hoog in het vaandel hoor. Als het zo uitkomt.

  • Verlinden alois zegt op

   Goed dat die kerels die door die drones geviseerd worden de mensenrechteno zo hoog in het vaandel hebben,niet Tyler?

 4. janbeute zegt op

  Daarom had ik deze week nog een posting gestuurd over hoe het toegaat in ons zo geliefde Thailand .
  Ging over buitenlanders die als vee in vrachtwagens werden vervoerd .
  Eigen ooggetuige geweest verleden jaar , dus niet van horen zeggen .
  Kon helaas niet door de moderatie komen .
  Dit begrijp ik , angst voor hevige discussies op dit webblog .
  In Thailand is veel mis met de mensenrechten .
  De buitenlandse arbeiders hier uit Cambodia en Birma , werken gewoon als slaven .
  Maar wie intereseerd dat , zo lang wij maar op vakantie kunnen en overwinteren voor 3 maanden in een mooie bungalow , liefst met swimmingpool .
  En de mensen hier zijn zo gast vrij .

  Jan Beute .

  • Cú Chulainn zegt op

   Klopt, commentaar leveren op Thailand wordt niet gewaardeerd, daarom krijgt een reactie, die het heeft over Ämurrica, ook zoveel steun, zonder ook met echt onderbouwde tegenargumenten te komen.Immers het imago van het land van de glimlach moet hoog worden gehouden voor de neo-kolonisten die in Thailand wonen in een villa met zwembad en rondrijden in een dure 4×4, intussen beweren te leven als een echte, doorsnee Thai. Het kan soms pijn doen bij die vele gepensioneerden dat het land dat zij de hemel in prijzen, toch ook wel eens minpunten zou kunnen hebben. Maar ja, als de leugen maar vaak genoeg verteld wordt, dan wordt het vanzelf de waarheid.

  • ruud zegt op

   Er is zat mis met de mensenrechten in Thailand.
   Maar hoeveel landen zijn er op de wereld waar de mensenrechten wel goed zijn?
   Niet meer dan een handje vol.
   En ook in die landen zijn je mensenrechten gelijk een stuk minder waard, als je om de een of andere reden de aandacht van een inlichtingendienst hebt getrokken.

 5. ruud zegt op

  Dan moet Amerika toch wel erg tevreden zijn over de junta, dat ze de regering die in die jaren aan de macht was, aan de kant heeft gezet.
  Toch???

 6. pierre zegt op

  raar dat Amerika zelf niet in dat lijstje staat , maar ja ze hebben al jaren boter op hun hoofd,iedereen doet alles fout behalve de amerikanen zelf, daarom zijn ze zo geliefd in de wereld

  • ruud zegt op

   Amerika staat niet in tier 3, omdat die in tier 1 staat.
   Dat zegt dus iets over de geloofwaardigheid van die lijstjes.

   Tier 1

   Countries whose governments fully comply with the Trafficking Victims Protection Act’s (TVPA) minimum standards.

 7. Van Wemmel Edgard zegt op

  Niet alleen de mensenrechten worden erg geschonden maar ook word alles gecopieerd,van horloges,DVD s,CD s-parfums kleren enz;Maar ja als wij maar alles goedkoop kunnen aankopen en lekker kunnen genieten van de slavenarbeid.

  • Tyler zegt op

   Ik denk dat je nu toch 2 dingen door elkaar haalt Edgar. Als je denkt dat dure merk artikelen die prijs hebben omdat ze door mensen worden gemaakt die fatsoenlijk betaald worden, dan heb je het toch echt mis. Kijk naar de peperdure I-phones van Apple die door uitgebuitte chinese fabrieksarbeiders in elkaar worden gezet.
   Als iets het verschil tussen arm en rijk onnodig groter maakt dan is het wel copy-right. Spullen die voor iedereen bereikbaar kunnen zijn alleen bereikbaar maken voor mensen die teveel kunnen betalen, dat is wat copy right doet. Door dezelfde wetten sterven nog dagelijks mensen omdat er nog copy right rust op medicijnen die dus wel goedkoper geproduceerd kunnen worden, maar uit winstbejag niet goedkoop gefabriceerd mógen worden.
   Het schenden van copy-right is in mijn ogen eerder een zegen dan een vloek; iets wat van het schenden van mensenrechten bepaald niet gezegd kan worden. Eigenlijk kun je zelfs zeggen dat het beschermen van auteursrechten juist een schending van mensenrechten in de hand werkt!

 8. Tyler zegt op

  Ik zou toch graag nog even willen zeggen dat ik niets tegen kritiek op Thailand heb. Ik sluit mij aan bij Ruud. Er is genoeg mis in Thailand, en waarschijnlijk ook met de mensenrechten. Neem als voorbeeld het verbod op kritiek op de junta, en de situatie rond de majesteits-schennis.

  Ik wilde alleen aangeven dat het nogal stuitend is dat juist een rijk land, dat bewijsbaar mensenrechten schendt op grote schaal, in zowel binnen als buitenland, het lef heeft om langs die balk in hun eigen oog te kijken om zo die splinter in het oog van een armlastig land als Thailand te zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website