‘Thailand heeft het nooit ontbroken aan water – het probleem is alleen dat we niet weten hoe het efficiënt te managen.’, zegt Sumet Tantivejkul, secretaris-generaal van de Chaipattana Foundation.

Soms heeft het land te veel water en kampen sommige provincies met overstromingen, maar zodra het droge seizoen is begonnen lijden delen van het land onder ernstige droogte. Het Green Water Tank project gaat de droogte te lijf.

De komende drie jaar worden 252 megagrote regentonnen gebouwd: watertanks, elk goed voor 20.000 liter regenwater. Ze worden gemaakt van soil cement blokken, zijn 3,5 meter hoog en hebben een diameter van 3 meter. Het project is een initiatief van de stichting in samenwerking met Siam City Cement Plc (SCCC). Het bedrijf, de op een na grootste cementproducent van het land, doneert elk jaar 300 ton cement en 3 miljoen baht. De stichting bepaalt waar de tanks komen en de lokale bevolking wordt door experts getraind hoe je met die blokken moet bouwen. Dit jaar verrijzen de eerste 84 tanks, een aantal dat verwijst naar de 84ste verjaardag van de koning in december.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Megagrote regentonnen gaan droogte te lijf”

 1. Cees-Holland zegt op

  Mijn ondergrondse drinkwater tank was al 3.000 liter, met 20.000 liter kan je volgens mij niet eens zoveel doen.
  (Natuurlijk: iets is beter dan niets)

 2. faranguang zegt op

  Megagroot is inderdaan een vrij relatief begrip.
  Als ik even snel reken dan zou volgens mij een kubus van 2,7 meter ongeveer 20000 liter zijn.

  • hans zegt op

   en als ik ff snel reken dan hebben die tonnen dan een inhoud van bijna 250.000 liter uitgaande van binnenwerkse maten

 3. Chang Noi zegt op

  Er moet hier sprake zijn van een foutje of grapje. 20.000 liter water is stelt weinig voor en die mega regentonnen zijn er al in de vorm van vele stuwmeren en “pounds”. Het probeem is dat het regenwater via te rivieren de zee in stroomt.

  En een probleem van die velen stuwmeren is dat ze niet diep zijn en er relatief dus veel verdampt.

  Maar voor de rest een leuk zakkenvullers project … als ze hier in Thailand nog eens goed hun zakken willen vullen moeten ze het HSL bedrijf in NL eens vragen om hulp.

  Chang Noi

 4. Nok zegt op

  Dat is toch helemaal niks die 20.000 liter! 1 kubieke meter is al 1000 liter dus 20.000 is dan 20 kubieke meter. Een zwembadje van 4×5 meter en 1 meter diep meer is het niet.

  @Hans,
  Okay zeg dat de muur van de kubus 10 cm dik is. Dan is binnenwerkse maat 2.5 meter. 25x25x25 is echt geen 250.000 liter maar 15.625 liter.

  Ik denk dus dat dit artikel niet klopt, kan niet geloven dat de thai zo;n pierebadje met water als een waterbuffer zien.

  Mijn schoonmoeder heeft al bijna meer water als buffer. Ze heeft enorm grote waterpotten van klei waar een paar kuub water per pot in gaat.

  • hans zegt op

   ja nok.

   Moet toch mijn schoolgeld maar is terug halen

   • Henk zegt op

    Hans,
    dat moet je inderdaad “is’ doen!:)

 5. dick van der lugt zegt op

  Weet iemand wat soil cement blokken zijn? Ik wist geen goede vertaling voor deze blokken.

 6. Bacchus zegt op

  Soil cement blokken worden gemaakt van een mix van zand en cement, in Nederland ook wel zand cement blokken genoemd. In ontwikkelingslanden wordt (lokaal) klei gemengd met cement en daarna tot blokken geperst en daarna gedroogd. Voordeel is dat men minder cement nodig heeft om toch een stevig bouwmateriaal te krijgen. Een vriend van mij heeft op deze wijze in Zuid-Afrika woningen gebouwd.

  • dick van der lugt zegt op

   Bedankt.
   In Kameroen wordt de klei in een mal gestopt, geperst en vervolgens wordt de steen in de zon gedroogd. Er wordt geen cement aan toegevoegd. Althans in de jaren zeventig. Of dit systeem nog steeds wordt toegepast, weet ik niet. Misschien dat mensen er nu de voorkeur geven aan cementstenen.

   • Bacchus zegt op

    Mijn vriend in Zuid-Afrika doet in principe hetzelfde als wat jij zegt, alleen door toevoeging van een beetje cement worden de blokken steviger heb ik van hem begrepen. Toen ik daar eind 80’er, begin 90’er jaren was had hij ook verschillende mallen naast elkaar, die werden gevuld met het mengsel en dan met een hydraulisch mechanisme geperst. Daarna werden de stenen een paar dagen te drogen gelegd. Je kon in die blokken gewoon boren en zaken aan ophangen. Ik weet niet of dat kan als je alleen klei gebruikt. Ik denk dat de cement de steen ook beter regenbestendig maakt en erosie voorkomt.

 7. Henk zegt op

  Inderdaad stelt dat beetje water niks voor
  Wij hebben voor onze 24 appartementen al een watervoorraad van 36000 liter voor het geval dat er eens p[roblemen zouden zijn
  effe googelen en dan kan je zien hoe de Soil cementblokken gemaakt worden
  http://www.youtube.com/watch?v=q5BjwC82ezI

 8. Nok zegt op

  Toch wel grappig dat de thai denken het overstromingsprobleem op te lossen met 250 touringcars vol water.

  In Holland hebben we overstromingsgebieden in de uiterwaarden en de thai doen het met die mini-zwembadjes van 20 kuub.

  Waarom vragen ze geen hulp aan de experts uit Holland? Zijn ze daar nu echt te trots voor of hebben ze liever jaarlijks al die overstromingen met alle gevolgen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website