Het UN Environment Programme wil dat de regeringen van Aziatische landen op harder op te treden tegen de verbrandingen van oogstresten en landbouwafval. Daarnaast worden er in Azië bossen door boeren in brand gestoken om zo meer landbouwgrond voor palmolieplantages te vergaren.

De oproep werd vorige week gedaan tijdens een forum van het 2018 Asia-Pacific Clear Air Partnership in Bangkok. Vooral het Noorden van Thailand, zoals Chiang Mai, Chiang Rai, Phayao en Lampang, hebben te maken met luchtverontreiniging in de eerste maanden van het jaar.

In Thailand heeft de minister van milieu zeven maatregelen goedgekeurd om de verbrandingen en smog tegen te gaan. De meeste hebben betrekking op de handhaving van wetten in plaats van oplossingen voor het probleem van landbouwafval. De complicatie is juist dat boeren geen geld en geen mogelijkheden hebben om oogstresten en ander landbouwafval te verwerken, dus wordt het maar in brand gestoken.

In 2016 heeft de Rotary Club van Lampang daarom een draagbare biomassa versnipperaar ontwikkeld. De club heeft twee van dergelijke machines geschonken aan lokale boeren. Ze overlegt nu met de locale overheid van Lampang over de productie van nog eens twintig versnipperaars voor boeren in Lampang en Chiang Mai.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Luchtverontreiniging: VN-organisatie waarschuwt voor verbrandingen in landbouw”

 1. Koos zegt op

  Bij ons is het grootste probleem de rietsuikervelden.
  De afnemers willen de rietsuikerstengels en niet het afval.
  Dus worden de velden afgebrand met als voordeel dat slangen en andere dieren vluchten.
  Maar minimaal 2x per week heb ik last van zwarte sneeuw.
  Vlakbij mijn huis is er wel altijd de locale brandweer aanwezig om schade aan huizen te voorkomen.
  2 jaar geleden 1 huis afgebrand door nog brandende stukken afval.
  Enige oplossing is gewoon verbieden.

 2. Lybaert Daniel zegt op

  Volgens mijn vriendin is het officieel verboden maar als de politie niet ingrijpt heeft het geen zit wetten te maken !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website