Bosbranden in Noord Thailand

De smog in het Noorden van Thailand duurt al bijna een week en toont geen verbeteringen. Gisteren varieerde de concentratie PM 2,5 aan fijnstofdeeltjes tussen 76 en 202 mcg, ruim boven de veiligheidslimiet van 50 mcg die het PCD aanhoudt.

De slechtste luchtkwaliteit is gemeten in Mae Sai in de provincie Chiang Rai. De Air Quality Index bedroeg 302. De luchtverontreiniging wordt voornamelijk veroorzaakt door bosbranden, een jaarlijks terugkerend probleem.

De gouverneurs in de provincies moeten van het ministerie van Binnenlandse Zaken streng optreden tegen het verbranden van afval en oogstresten. Bewoners hebben het advies gekregen een mondkapje te dragen als ze naar buiten gaan.

De giftige lucht in Noord-Thailand heeft ook consequenties voor het toerisme. Het aantal bezoekers aan de bekende Tham Luang grot in Chiang Rai is gehalveerd van 3.000 naar 1.500 per dag. Een golftoernooi op 21 en 22 maart in Lamphun is door de Provincial Golf Association of Thailand geannuleerd.

Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Luchtkwaliteit in Noord-Thailand nog steeds erg slecht”

 1. Ser zegt op

  Luchtvervuiling
  In Nederland en alle andere Europese landen is de luchtvervuiling gering en blijf meestal onder de 50 ppm wat betreft de kleine deeltjes van 2.5pm en dat gemeten in de buitenlucht. Als voorbeeld in Nijmegen Graafseweg met een waarde van 27 en De Ruyterstraat een waarde van 38(is hoog). Deze kleine deeltjes uit bijvoorbeeld rook, gaan diep je longen in en kunnen de bloedbaan bereiken, gevaarlijk dus.
  Ruim een maand geleden viel mij op als ik ’s-morgens hier in Thoen, Thailand met zonsopkomst naar buiten ging, dat het stonk naar rook en dat ik ook roetsnippers in de tuin vond en dat was in het verleden ook zo, maar niet zo erg als dit jaar. Dat alles eens uitgezocht: De luchtvervuiling is hier in mijn directe omgeving, is gevaarlijk hoog en varieert van 150 tot 450 ppm, veroorzaakt door het onnodig afstoken van rijstvelden (het is weliswaar verboden, maar toch) en het aansteken van bossen om zo makkelijker paddenstoelen te kunnen oogsten. Een door mensen veroorzaakte vervuiling.
  Niemand heeft de moed om er wat aan te doen.
  Hier in huis was de vervuiling ook hoog, 160 ppm heb ik gemeten en dat kon alleen maar omdat mijn vrouw, een keelontsteking opliep (door de luchtvervuiling zei de huisarts) en ik een luchtzuiveringsmachine voor in huis kocht. Nu hebben we twee van die machines en de vervuiling is nu in huis terug naar het Europese niveau. Respectievelijk 001 en 014 (16032019, 18:46 Thaise tijd) omdat ze 24 uur draaien.
  Bij het noemen van de waarden, 001 en 014, zo laag was het niet eerder, weet ik dat de vervuiling buiten sterk aan het afnemen is. De wind is gedraaid of het is echt minder. Die machines werken niet kosteloos, ze vreten stroom en om de drie maanden moet er een nieuw filter in van 25 Euro, hoezo goedkoop Thailand?

 2. Sjaakie zegt op

  Ser, ik ben erg benieuwd waar je deze luchtzuiveringsmachines gekocht hebt, wat de kosten waren, waar je de filters koopt en wat het wattage van een machine is.
  Alvast veel dank voor je informatie.
  Sjaakie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website