Bangkok staat op de 13e plaats als het gaat om steden in Azië die te maken hebben met ernstige luchtverontreiniging met PAK. Deze polycyclische aromatische koolwaterstoffen kunnen kanker bij mensen en dieren veroorzaken.

PAK ontstaan bij onvolledige verbranding of verkoling van diverse koolstof bevattende materialen. Daartoe behoren onder andere fossiele brandstoffen, voedingsmiddelen en hout. PAK worden bijvoorbeeld gevormd bij de vergassing van kolen, bij het aanbranden van eten (barbecueën), het verstoken van brandstof en het zit ook in sigarettenrook.

“De gemiddelde hoeveelheid PAK’s in Bangkok is 2,2 keer hoger dan de veilige grens,” zei Hoofddocent Siwat Pongpiajun, van het NIDA Centre for Research and Development of Disaster Prevention and Management.

Het onderzoekcentrum NIDA analyseerde het risico op kanker door PAK. Hiervoor werden in de periode 2006 -2009, monsters verzameld van zeven meetstations die de luchtkwaliteit in Bangkok meten.

De veilige grens voor PAK is 250 picogram per kubieke meter lucht. “Maar het gemiddelde in Bangkok is 554 picogram,” zo liet Siwat weten. De hoogste PAK waarden werden gemeten in station bij Keha Chumchon Din Daeng.

Bron: The Nation

10 reacties op “Lucht in Bangkok vol kankerverwekkende PAK”

 1. Theo zegt op

  Nu ben ik toch wel heel benieuwd naar de 12 Aziatische steden die “boven” Bangkok staan.

 2. chris zegt op

  http://www.traveldailynews.asia/news/article/51430/asia-has-the-world-rsquo-s-most..en lees het..

  • Theo zegt op

   Dank je voor deze link Chris.

   Het lijstje op die website laat echter weer wat anders zien: de concentratie PM10.
   En dan staat Bangkok ineens op de 44e plaats.

 3. Lije Vanonschot zegt op

  Ik wil weten hoe gevaarlijk de lucht is op de beide vliegvelden van Bangkok. Ik wil Bangkok zo veel mogelijk mijden. De NL ambassade zou moeten verhuizen naar een minder ongezonde plek. Op die ambassade moet ik helaas ieder jaar zijn voor een inkomensverklaring. De vliegvelden zijn belangrijk voor te gaan naar (en van) ondermeer Phuket en Chang Mai. En naar diverse buitenlanden natuurlijk.
  Trouwens de meeste stranden zijn bij oostenwind gevaarlijk. De standen liggen namelijk voor het merendeel aan de westkusten, en Thai hebben de slechte gewoonte vuurtjes te stoken. Gelukkig staat de wind in Thailand meestal (zuid)west.
  Soms liggen hele provincies onder de smook. “Leef jij wel gezond?”, vroeg eens iemand aan mij. “Hoe zou ik dat kunnen?”, was mijn antwoord, “Naar welke plek moet ik vluchten om gezond te leven?” Om nog maar te zwijgen over wat ik dan wel eten moet. Nou, wat dan ook, niet op de straten van Bangkok.

  • Pim zegt op

   Ik zou het zonde vinden als wij Lije eerder zouden moeten missen.
   Dus 1 tip die het leven kan gaan verlengen is dat je die inkomstenverklaring voortaan per post naar de Ambassade in Bangkok doet .
   Hiermee help je ook anderen hun levens te verlengen omdat je dan geen vervoer daarheen nodig hebt .

  • Lije Vanonschot zegt op

   Bedankt voor de tip. Nou nog er iets op verzinnen dat ik ook niet voor een verklaring van nog in leven zijn (die ik jaarlijks nodig heb) naar Bangkok hoef.

   • Pim zegt op

    Voor een bewijs van in leven zijn stap je gewoon op een fiets en laat de immigratiedienst het even stempelen ,ook daarvoor hoef je niet naar Bangkok .
    Wel uitkijken dat ze je niet aanrijden op de fiets ,levensgevaarlijk .

    • Lije Vanonschot zegt op

     Dat komt niet overeen met mijn instructies. Met name Achmea wil dat bewijs van in leven zijn op het originele papier van de ambassade (niks geen immigratiekantoor, staat niet in hun woordenboek). Per fiets naar het immigratiekantoor is inderdaad in mijn geval goed gevaarlijk. U kent kennelijk de situatie op Koh Chang niet. Het zou wel een goede test zijn (bergop, berg af, haarspeldbochten door en dat op een bepaald smalle weg) of ik nog wel fit ben. En over de luchtvervuiling in dat klein Zwitserland gesproken: de productie van het kankerverwekkend PAK is daar waar de taxi’s en andere ongefilterde gifgas verspreidmachienes overtoeren maken enorm.
     Je kunt wel nonchalant doen over (ondermeer long)kanker maar dat los niets op.

 4. Lije Vanomschot zegt op

  Vorige maand waarschuwde Wereldgezondheidsorganisatie nog dat luchtvervuiling wereldwijd een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormt dan tot nog toe werd aangenomen.
  Luchtvervuiling eist jaarlijks meer doden dan aids of malaria. Volgens nieuwe schattingen sterven elk jaar 3,5 miljoen mensen vroeger door luchtvervuiling binnenshuis, en nog eens 3,3 miljoen mensen door vervuiling buitenshuis.

 5. Lije Vanonschot zegt op

  Moderator: reageer op het artikel. Het is niet de bedoeling dat u een verhaal gaat vertellen over uw zorgen over luchtvervuiling in het algemeen. Er moet een relatie zijn met Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website