Lezersvraag: Helpen in de winkel van mijn vrouw

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
30 juni 2018

Beste lezers,

Mijn vrouw heeft een klein toeristen winkeltje in Pattaya. Als zij even weg moet of een zich niet lekker voelt neem ik het wel eens een paar uurtjes van haar over. Beetje op de winkel passen en af en toe wat afrekenen. Ik doe verder niets. Volgens een vriend van mij is dat link omdat je dan illegaal aan het werk bent in Thailand en je het land uit geknikkerd kan worden.

Volgens mijn vrouw is het geen probleem om dat het maar voor een paar uurtjes is. En als ze wel komen kijken krijg je eerst een waarschuwing.

Wie heeft hier ervaring mee?

Groet,

RonalWerken


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Lezersvraag: Helpen in de winkel van mijn vrouw”

 1. Robert zegt op

  Vermanende vinger… quasi boze blik…
  en dan is het tijd om je portemonnaie
  te trekken ….. voor zo’n vergrijp lijkt het
  me sterk overdreven om je het land uit
  te zetten…. ze leven van dit soort overtredingen.

 2. Sok Lek zegt op

  Ik zou het risico niet lopen. Die “waarschuwing” zou een paar duizend baht kunnen kosten. Je kan inderdaad worden opgepakt en het land worden uitgezet. Vooral nu de politie er extra op gebrand is, bijvoorbeeld nu is de politie bezig met “X-Ray Outlaw Foreigners”. Zijn al meerdere falang opgepakt.

 3. Ton zegt op

  Vriendelijk van u aangeboden om regelmatig waar te nemen.
  Maar beter niet doen dus indien u geen werkvergunning heeft. In een klein dorpje misschien nog oogluikend toegestaan indien u met iedereen goed uit de voeten kunt, maar de vijand slaapt nooit. Uiterste consequentie: op de zwarte lijst en zelfs deportatie. Eerst waarschuwing? Kan ook zonder.
  U mag wel geld investeren, maar normaliter geen werk verrichten, dat Thai ook kunnen doen. Er zijn veel verboden beroepen voor buitenlanders, al is die lijst onlangs schijnbaar iets gekrompen. Dat kunt u voor de zekerheid even checken. Restaurant-/bareigenaars zitten in hun zaak meestal alleen maar op hun stoel, kijken rond en delegeren onopvallend. Moeten het niet proberen om zelfs maar even een glas of asbakje naar een klant te brengen.
  Succes.

 4. John Chiang rai zegt op

  Ik zou mij niet teveel op jou vrouw verlaten omdat de kennis van de Thaise wetgeving bij vele Thais meer vermoeden is,dan werkelijk weten.
  Volgens mij ben je zelfs als het om een paar uurtjes gaat,gewoon aan het werken,en dat is zonder workpermit in Thailand verboden.
  Zelfs al waren een paar uurtjes toegestaan,hoe ga je dit bij een eventuele controle bewijzen.
  Als het zo gemakkelijk was, hoefde niemand zich meer druk te maken over een workpermit,en zou bij een eventuele controle gewoon kunnen zeggen,dat hij tijdelijk net een uurtje geholpen heeft.5555

 5. RonnyLatPhrao zegt op

  Je vrouw is fout. Je mag niet in de winkel helpen. Ook niet voor enkel uurtjes, minuutjes of seconden….
  Je mag geen enkele werkzaamheid uitvoeren die ten gunste is van de winkel is.

  Ja, je kan er het land voor uitgezet worden want dat is illegaal werken.
  Of dat nu werkelijk zal gebeuren ?
  Moeilijk te voorspellen.
  Vooral in grotere toeristische steden zoals Pattaya kijkt men daar toch strenger op toe.
  Gezien het een klein winkeltje betreft zal het inderdaad misschien bij een waarschuwing en/of boete blijven.
  Maar dat is niet te voorspellen, dus toch maar oppassen en beter het zekere voor het onzekere nemen.
  Kijk ook vooral uit voor jaloerse buren of mensen waar jullie in het verleden al eens kleine of grotere problemen mee hadden. Vooral als die de weg weten bij politie.

 6. Rene Martin zegt op

  Volgens mij speel je met vuur en ondanks je goede intenties ben je gewoon aan het werk wat je niet mag doen. Aangezien het ook nog in een winkel is zou ik zeggen dat je een behoorlijk gevaar loopt.

 7. joskeshake zegt op

  Jaren geleden in een bar op 3th road, baas die achter toog ging om cd’ke te wisselen, politie had het gezien en heel het gezelschap dat binnen was kon mee naar de 9,baas probeerde ook met geld, maar was hopeloos dat moment.

 8. doekle zegt op

  Beste Ronald, wat jij doet, doe ik al 10 jaar, maar wel in een dorp, nog nooit last gehad.

 9. eugeen zegt op

  Doe dat niet. Dat is streng verboden. Er zijn daarvoor al meerdere farrangs in Pattaya voor gepakt.

 10. Kees zegt op

  Zelf meegemaakt in Pattaya. Wij hadden de winkel beneden in ons huis aan buitenlanders verhuurd die er een zaak in runden. Hun Thaise vriend was officieel de verkoper en zij sprongen ook af en toe in als de Thai iets anders wilde doen. Er kwam een anonieme man van de immigratie die vroeg wat een product kostte. Toen de buitenlander antwoord gaf, werd hij gearresteerd en vastgezet, Na betaling 100,000 baht weer vrij. Kortom: echt niet doen.

 11. Jacques zegt op

  Zeker heden ten dagen zeer onverstandig om dit te doen. Grote kans dat een riante boete in het verschiet ligt bij controle en mogelijk zelfs uitzetting. Het is maar net hoe de pet staat. Tevens slaapt de verrader nooit want jalousie doet gekke dingen met mens.

 12. André Wouters zegt op

  Belg 3 jaar geleden, onmiddellijk in gevangenis 2 weken en 300.000 baht of het land uit voorgoed. Betaald.

 13. rori zegt op

  Ik werk ook in het bedrijf van mijn vrouw. Word zelfs door het hoofd vn politie uitgenodigd om zaken te doen omdat hij een westerse insteek geweldig vind.
  Ik krijg er geen geld voor en doe alles voor niks.
  Op het dorp en omdat iedereen hier iedereen kent en ook veelal tot in de 20e graad familie isgebeurt er hopelijk niets.
  Ik durf het en hoef het ook niet in Jomtien en Bangkok zelfde werkzaamheden uit te voeren.

  Het mag gewoon niet.

  • rori zegt op

   Klopt ik werk ook op het dorp. De politie, burgemeester, monnikken, de hele santekraam. Het hoofd van de politie zegt altijd jij bent mijn “beste” vriend. En is blij dat hij engels met mij kan praten en toont dit ook altijd in het bijzijn van zoveel mogelijk ondergeschikten en “gewone” burgers uit het dorp.
   Bij festiviteiten word als wij daar zijn ik ook altijd uitgenodigd als eregast. Eh ik weet dat een donatie altijd zeer welkom is op dat moment.
   Wie slacht de kip met de gouden eieren?

 14. teun zegt op

  Werken. Daar kun je veel definities voor bedenken. In Thailand (kijk om je heen) is de definitie van “werken” vele malen ruimer dan in Europa. Dat werken ook inhoudt dat er salaris tegenover staat, dat is hier nog niet echt doorgedrongen.
  Er zullen dus weinig Thais te vinden zijn die op een winkel passen zonder loonbetaling. En dus beroof je niemand (dus ook geen Thai) van een job. Maar…….een boete uitschrijven is snel verdiend voor hh. “wetshandhavers”. En van die boete worden zeker geen werloze thais geholpen. Wel de uitschrijvers.
  Volg je het nog?

  Ik zou daar ook erg voorzichtig mee zijn, want je wint het nooit van deze linkmigels.

  • Cornelis zegt op

   Vreemde redenering. Omdat je sowieso geen Thaise werknemer wilt betalen beroof je niemand van een job als jij dat werk zèlf doet?

 15. Nicky zegt op

  Het is zelfs zo, dat als je een werkvergunning hebt voor bv directeur, je niet als verkoper mag optreden.
  Heeft een dame in Pattaya meegemaakt. zij was eigenaresse van een kledingbedrijf. en stond zelf in de winkel als vervanging. Kreeg een eenmalige waarschuwing en flinke boete. Volgens de wet, staat er maar 1 beroep op je werkvergunning en als directeur/manager kan je geen verkoper zijn

  • stevenl zegt op

   Als manager mag je wel degelijk andere activiteiten verrichten, afhankelijk van de omschrijving.

   Maar verkoper mag niet, dat is een van de verboden beroepen. Dus voor de OP: illegaal.

   • Nicky zegt op

    Toen ik mijn bedrijf nog had, heb ik dit gevraagd aan mijn advocaat. Er staat op je werkvergunning, voor welk beroep dit geldig is. En indien je meerdere functies wil uitvoeren, moet je meerdere werkvergunningen hebben. In ieder geval mocht ik als Directeur/eigenaar, op een vakbeurs niet verkopen.

 16. Gerard zegt op

  …. en zo is het.
  Het komt er op neer dat ALS ze op iets uit zijn, het hun vaak zal lukken om iets te vinden. En laat me raden: van die 100000 geen bewijsje, een hoop intimidatie, ‘we helpen je’, ja ja. Het overkwam ons ook. ZONDER waarschuwingen!

 17. Jasper zegt op

  Het hangt er van af welke dienst er langs komt, politie valt nog wel af te kopen, maar als er een gerichte actie is van immigation (en die zijn er vaak genoeg) is men onverbiddelijk. Zware boete, en/of deportatie en op de zwarte lijst.
  Goede vriend van mij met italiaans restaurant in een provinciestadje kreeg bezoek, boete, en 1 week de tijd om de werkvergunning aan te vragen, hetgeen een hoop kosten met zich mee bracht (moest extra personeel aannemen, officieel op de loonlijst, moest zichzelf een salaris toebedelen en uiteraard, direct belasting gaan betalen). En dan had hij nog geluk dat hij iets deed (pizza’s bakken) wat op de uitzonderingslijst staat.

  Kortom: NIET doen, neem voor weinig een meisje in dienst die op afroep je vrouw kan vervangen, je mag er wel bij zitten om op de kassa te letten, maar geen vinger uitsteken, al helemaal niet in Pattaya.

 18. Walter zegt op

  Ach, ja Pattaya misschien ander verhaal… Ik varkenshouder opgezet… Werk er.. Ook rijstmachine, en ook 5 dagen sta ik op de markt met zelfgemaakte cupcakes brownies enzo. So Satchabalai, they love me including police… Wens he sterkte…

 19. TheoB zegt op

  Zoals boven al diverse malen gemeld is het wettelijk verboden om (vrijwilligers)werk te doen zonder het bijbehorend visum en de werkvergunning. Maar zoals bij de meeste regels in Thailand geldt ook hier dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend.
  Mijn ervaring is dat als niemand in de plaatselijke gemeenschap het idee heeft dat je broodroof pleegt, of iemand in die gemeenschap voor het hoofd stoot, je wel wat wettelijk verboden activiteiten kunt ontplooien. Ook geldt dat hoe hoger je op de Thaise apenrots zit, hoe meer je jezelf kunt permitteren.
  Het kost echter maanden, zo niet jaren, om er achter te komen hoe een gemeenschap in elkaar steekt en welke plaats je daarin kunt innemen. Jij moet hen leren kennen en ook zij moeten erachter komen wat voor vlees ze met jou in de kuip hebben.
  Ik heb regelmatig – en zonder de vereiste vergunningen – hand- en spandiensten verricht voor het eetzaakje van mijn partner recht tegenover het politiebureau in het dorp. De agenten, leraren en gemeentepersoneel waren regelmatige betalende gasten.
  Maar een dorp heeft over het algemeen een veel hechtere gemeenschap dan een stad.
  Wat je jezelf al dan niet denkt te kunnen permitteren (in een stad als Pattaya) is natuurlijk uiteindelijk ter eigen verantwoording.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website