Het gebruik van undercoveroperaties bij de bestrijding van mensenhandel in de seksindustrie moet stoppen omdat ze de mensenrechten schenden, zegt de Empower Foundation aan de vooravond van Anti-Human Trafficking Day die morgen wordt gehouden.

De huidige methode van opsporing en vervolging is geen legitieme methode om aan mensenhandel een eind te maken. Sekswerkers uit de omliggende landen zoals Myanmar, Cambodja en Vietnam worden niet geholpen maar gearresteerd en daarna gevangen gezet, soms wel een jaar lang. Vervolgens worden ze uitgewezen en mogen ze Thailand nooit meer in.

De migranten zien sekswerk als een baan zien om hun familie te ondersteunen, maar ze worden gebrandmerkt als slachtoffer van mensenhandel en naar rehabiliteringsprogramma’s gestuurd. Deze aanpak klopt niet want de Thaise overheid helpt de slachtoffers van mensenhandel niet, maar straft ze juist door ze vast te zetten waardoor ze geen inkomsten meer hebben.

De DSI-afdeling anti-mensenhandel verdedigt de methode. Adjunct-directeur Kritthat: ‘De autoriteiten moeten aan de prostitutiewet voldoen anders maken ze zich schuldig aan plichtverzuim.’

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Kritiek op politie over aanpak mensenhandel en prostitutie”

  1. Rob zegt op

    Ik heb erg te doen met deze vrouwen. Al zal het argwaan wekken, ik wil toch dit verzoek doen: (ooit las ik een relaas van een NLer die zo’n vrouw opzocht in de gevangenis,een hilarisch verhaal, even goed triest): hoe kan ik zo iemand steunen, taalles geven, corresponderen, evt.opzoeken? Wie heeft een tip?

  2. Jacques zegt op

    Moderator: De discussie graag bij Thailand houden.

  3. Jacques zegt op

    Hoe er ter plaatse wordt opgetreden in Thailand daar kan ik niet over oordelen, want daar ben ik niet bij, maar ik ben wel voorstander van de menselijke maat toepassen. Dus met respect en begrip de wet hanteren. Ik ben mij wel bewust dat dat niet altijd in Thailand gebeurt. Dit dus vooropgesteld. Maar (gedwongen) prostitutie en uitbuitingsvormen zijn strafbaar in Thailand en overigens in zeer veel landen en daarvan kan je niet zeggen we doen er maar niets aan. Dat er undercover wordt opgetreden gebeurt niet alleen in Thailand, maar in heel veel landen. Undercover operaties hebben doorgaans het gewenste effect en leveren aanhoudingen op. Ik begrijp dat de politie in Thailand hiermee door zal gaan. In dit soort van criminaliteit kan je niet de andere kant op kijken en dit gedogen. Daarmede doe je de personen in kwestie geen plezier mee. In mijn optiek is er de verplichting om op te treden tegen mensenhandel en misbruik en de uitbuitingsvormen, die daarbij gepaard gaan. De uitspraak van die politiechef ondersteun ik ten volle. . In Thailand werkt men kennelijk met rehabilitatie programma’s en ik kan mij er iets bij voorstellen. Vaak zien de betrokken prostituees het werk niet als het plegen van een strafbaar feit, maar dat is het volgens de Thaise wet wel. Dus of de wet in Thailand moet afgeschaft worden en daarvoor zal er vanuit de maatschappij een meerderheid moeten worden gevormd om dit te doen plaatsvinden via de geëigende kanalen. Want in mijn optiek is de wetgeving daarop gestoeld. Ik ben wel benieuwd wat een eventueel toegepast referendum zou kunnen opleveren. Ik zou daar wel een voorstander van zijn. Zolang dit niet aan de orde is blijft de wet van kracht en oordeelt men dat de persoon in kwestie op andere gedachten moet worden gebracht en daarbij moet worden geholpen. Mensen moeten soms tegen zichzelf in bescherming genomen worden of ze dit nu willen of niet. Vaak spelen er andere argumenten waarom mensen met dit werk doorwillen en die zijn soms in mijn optiek legitiem maar ook soms zeer afkeuringwaardig en niet te tolereren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website