De klok is in België en Nederland de afgelopen nacht een uur vooruit gezet. Daardoor wordt de nacht een uur korter, maar blijft het vanaf nu ‘s avonds een uur langer licht. Daar staat tegenover dat het ‘s ochtends een uur later licht wordt. Het tijdsverschil met Thailand is nu ook een uurtje minder en bedaagt 5 uur.

De zomertijd geldt in alle landen van de Europese Unie en ook in de meeste andere Europese landen. In totaal gaat in zo’n zeventig landen de zomertijd in, al gebeurt dat niet overal dit weekend. Zo gingen in de Verenigde Staten de klokken al op 8 maart een uur vooruit.

Nederland hanteert de zomertijd sinds 1977, en daarvoor al tussen 1916 en 1945. Het verzetten van de tijd zou energie moeten besparen. Omdat het ‘s avonds langer licht blijft, doen we minder lang het licht aan. Ook hoopte de Tweede Kamer in 1977 dat de recreatiesector een boost zou krijgen.

Belgie

De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. De belangrijkste reden hiervoor was om energie te besparen: dankzij de zomertijd kunnen mensen ‘s avonds namelijk langer van het daglicht profiteren en is er dus geen elektrisch licht nodig. Maar die besparingsreden is in de loop van de jaren steeds minder belangrijk geworden.

Tegenstanders wijzen op de verstoring van het bioritme, sommige mensen hebben dar last van. Volgens Vias Institute gebeuren er in de eerste week na de omschakeling naar de zomertijd ook meer ongevallen op de Vlaamse wegen omdat er ’s morgens wat minder licht is.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

3 reacties op “Zomertijd in België en Nederland: Nu vijf uur tijdsverschil met Thailand”

 1. Roger zegt op

  Na de zomer zou men willen beslissen om definitief over te gaan naar de wintertijd. ‘De Zomertijd’ zou verleden tijd zijn …

  Ondanks dat ik nu in Thailand woon zou ik het een spijtige zaak vinden als de zomertijd zou verdwijnen. Dit is uiteraard een persoonlijke mening, beide systemen hebben hun voor- en nadelen, doch de langere dagen in de zomer gaf ons de gelegenheid om ook na de werkuren nog wat te kunnen profiteren van de mooie zomerse avonden.

  Hier in Thailand hebben we dit probleem niet … vanaf 18u30 is het hier steevast donker met alle gevaarlijke situaties van dien …

 2. fred zegt op

  Het zomer uur blijft een totaal onnatuurlijk gegeven. De wintertijd loopt al 1 uur vooruit op de zon. Naar bed gaan om 22u30 terwijl de zon nog in je ogen schijnt ben ik altijd blijven aanvoelen als menselijke manipulatie van de natuur. En ja in Thailand kennen we dat probleem niet en toch zitten mensen hier ook buiten tot middernacht. Ik vraag me af waarom dat dan in België niet kan om vanaf 21 uur even wat licht aan te steken op de terrassen ? Er is toch elektriciteit in Europa of niet ? Kan men dan niet meer profiteren van de zomer opdat het wat vroeger donker zou zijn ??

  • Johnny BG zegt op

   Het hele leven bestaat uit manipulatie en volgens mij was juist het idee om energie te besparen met als voordeel dat levensgenieters ‘s avonds ook nog een extra bijdrage aan de economie kunnen leveren. Het leven bestaat niet alleen uit werk volgens het 9-5 principe mag ik hopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website