Minder Nederlanders willen emigeren

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws
Tags: ,
7 februari 2015

Velen dromen er over of hebben de stap gemaakt: emigreren naar Thailand. Toch blijkt dat steeds minder Nederlanders een verhuizing naar het buitenland overwegen. Sinds 2008 is niet alleen het aantal autochtone emigranten gedaald, ook het aandeel autochtonen dat plannen heeft om te emigreren is afgenomen.

Degenen die weg willen uit Nederland noemen vaker werk als belangrijkste reden. De rust, ruimte en natuur in het buitenland trekken nu juist wat minder. Jongeren willen vaker in het buitenland wonen dan ouderen, en dan vooral voor werk of opleiding. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Minder autochtonen met plannen om te emigreren

Het aantal emigranten uit Nederland is sinds de eeuwwisseling geleidelijk gestegen. De emigratie van autochtonen nam aanvankelijk ook toe, maar is vanaf 2008 gedaald naar een structureel lager niveau. Sinds die periode zijn er ook minder autochtonen met emigratieplannen. Was in 2008 nog 6 procent van de 18- tot 63-jarige autochtonen van plan om zich voor minimaal acht maanden in een ander land te vestigen, in 2013 was dat 4 procent.

De animo voor emigratie is in alle leeftijdsgroepen gedaald, maar blijft het hoogst bij jongere autochtonen, van wie 7 procent van plan is Nederland te verlaten. In de hogere leeftijdsgroepen is dat 3 procent. Jongeren denken wel vaker dan ouderen dat de emigratie tijdelijk zal zijn. Van hen wil 45 procent zeker weer terug, van de ouderen ruim 20 procent. Behalve jongeren hebben ook autochtone mannen en hoogopgeleiden relatief vaak plannen om te emigreren.

Vaker emigreren vanwege werk

De meest genoemde reden om te emigreren is werk: in 2013 wilde ruim een op de drie autochtonen met emigratieplannen daarom naar het buitenland verhuizen. Ook rust, ruimte, stilte of natuur zijn voor velen (een op de zes) aanleiding voor vertrek. Vooral ouderen willen om die reden weg; jongeren willen juist vaak naar het buitenland vanwege opleiding of werk. Drie op de tien hebben andere redenen voor hun emigratieplannen. Vaak is dat het weer (7 procent), of de uitdaging en het avontuur van emigreren (5 procent).

Hoewel de vertrekredenen in 2013 niet zonder meer te vergelijken zijn met die van 2008 vanwege een gewijzigde vraagstelling, is wel duidelijk dat werk in 2013 aanzienlijk vaker als belangrijkste reden werd genoemd dan in 2008. Rust, ruimte, stilte en natuur, de belastingdruk en het gevoel dat Nederland te vol is, zijn daarentegen minder vaak de belangrijkste reden.

Emigratieplannen vaker buiten Europa

Geëmigreerde autochtonen gingen vooral naar landen in Europa, met als populairste bestemming onze buurlanden België en Duitsland. Daarnaast zijn de Verenigde Staten en Australië in trek. Voor degenen met plannen om naar het buitenland te gaan zijn dit eveneens de meest genoemde bestemmingen. Wel is in 2013 een kleiner aandeel van plan om naar een land in Europa te gaan dan vijf jaar daarvoor.

En hoe zit het met jou? Heb jij wel eens overwogen om naar Thailand of elders te emigreren?

12 reacties op “Minder Nederlanders willen emigeren”

 1. Monte zegt op

  Thailand is niet zo aantrekkelijk voor buitenlander. Men kan nooit een Thai worden Er is geen sociaal stelsel. Geen pensioen voor de gewone arbeider.
  Men kan maar een paar beroepen uitvoeren. kan geen grond kopen en geen 100 % eigenaar van huis worden. Visa is een steeds terugkomend issue. Taal is heel moeilijk. Verkeer is chaotisch. Vele Nederlanders willen terug, maar kunnen niet, vele hebben zich vergist. Nee geef mij dan maar Australie of New Zeeland. Landen zijn supermooi, daar niet zoveel visa problemen en er is normaal werk te vinden. En men kan er naturaliseren. Wat belangrijk is voor de oude dag. Niet steeds dat gedoe met 90 dagen visa rapportage, is een ouderwets gedoe. En luchtvervuiling is stukken minder.

  • Edwin zegt op

   Ja, het hangt van je leeftijd af hè ?
   Australië is tegenwoordig rijker dan Nederland dus je kunt maar beter daar je geld verdienen.
   Beter daar dan in Thailand in ieder geval. Lijkt me logisch dat ze daar niet op te wachten zitten in the LOS.
   Ze verdienen er immers wat m’n opa al voor de oorlog kreeg.
   Wat je in Thailand wel goed kunt is goedkoop van je ouwe dag genieten misschien zelfs wel eerder…….

 2. Gerard zegt op

  Nadat ik Thailand voor de eerste keer bezocht kreeg ik weer zin in het leven en had de rotsvaste overtuiging om na mijn pensionering daar te gaan wonen.
  Inmiddels heb ik het land vele jaren bezocht en komt mijn pensionering heel dicht bij , waarbij ik inmiddels heb besloten om het maar gewoon bij vakanties te houden.
  Heb teveel mislukte pogingen van andere gezien om er zelf aan te beginnen.
  Wat mij ook opviel is dat er talloze westerse mannen liepen te schooieren om aan hun basis behoefte te kunnen voldoen al ging het maar om een slaapplaats en een maaltijd.
  Zonder enige vorm van een ziektekostenverzekering en voldoende geld om normaal te kunnen leven.
  Er zijn natuurlijk ook succesverhalen maar die zijn volgens mij in de minderheid..ligt natuurlijk ook aan jezelf.
  Mijn persoonlijke stelregel zal worden.. alleen overwinteren..nergens aan vastleggen..geen sponsor worden.

 3. Taitai zegt op

  Is het “willen niet” of is het “durven het niet aan”? Zo aardig is Nederland niet meer voor de Nederlanders die elders zijn gaan wonen. Er verandert zoveel in Nederland en wellicht is men banger geworden voor de consequenties als men na een x aantal jaar weer terug wil keren naar Nederland.

  Ik ken nogal wat jongeren die het in Azië proberen, maar het zijn er maar weinigen die het lukt. Sommige studies mogen in Nederland wel populair zijn zoals economie en business management, maar de vraag naar deze studenten is in ‘mijn’ regio niet groot. Dat valt ze volgens mij nogal eens rauw op hun dak. Ik begrijp eigenlijk niet goed waarom ze überhaupt denken dat dit continent op ze zit te wachten. Wel zit er af en toe eentje bij die het aandurft een eigen bedrijfje op te starten en dit nogal eens met succes. De technisch opgeleiden hebben in zijn algemeenheid meer kans van slagen (maar dat hebben ze ook in Nederland).

  Zelf ben ik er nog niet uit of ik wel of niet terug wil keren naar Nederland. Er zijn zeker dingen die ik hier in Azië mis, maar om daarvoor in de kou te gaan zitten? Voor wat betreft goede zorgvoorzieningen, de veiligheid op straat, het betaalbaar uit eten gaan en erna een taxi naar huis kunnen nemen, hulp in de huishouding e.d. kan ik maar beter in Azië blijven.

  Thailand heb ik nooit overwogen, maar dat komt meer omdat ik weinig toegevoegde waarde zie van zo’n stap vanuit het Aziatische land waar ik nu woon.

  • edward zegt op

   Allereerst moet je beter de aziatische cultuur kennen en dat arrogante westerse gedoe afleren en ook dat hebberige gedoe – daar hebben aziaten een gruwelijke hekel aan en gewoon elkaar respecteren en dan is er niks aan de hand .Wat betreft de ziektekostenverzekeringen betreft dat is wel duurder dan in nederland , maar je hoeft in nederland ook geen ZVW meer te betalen en ook geen belasting zoals milieu
   inkomstenbelasting minder etc. huren zijn een stuk lager , electriciteit, water , eten , benzine en geen gedoe met extra vergunningen en regelgeving en altijd mooi weer
   Ik woon er heerlijk en geniet elke dag van ongerepte natuur hier en zoals ik zeg ook het mooie weer en de vriendelijke thaise buren waar ik naast woon die altijd behulpzaam zijn – anders dan in nederland

   • Jo van Berlo zegt op

    Iedereen moet zich aanpassen aan de cultuur van het land waar hij/zij verblijft maakt het leven aangenamer.
    Als ik kijk wat je moet betalen aan zorgverzekering in Nederland als je 8 maanden in Thailand verblijft ( 490.00 euro per maand), dan heb je in Thailand voor hetzelfde bedrag een goede verzekering voor het hele jaar.

    Onderandere AIA heeft deze verzekering.

    In Nederland wordt je door belasting en verzekeringen helemaal kaal geplukt.

    De kinderbijslag voor kinderen in Thailand wordt dit jaar opgeheven, en op uitkeringen naar Thailand wil men ook gaan bezuinigen.

    Dus waarschijnlijk zullen er mensen die nu in Thailand wonen verplicht worden om terug te gaan naar Nederland omdat zij het verblijf niet meer kunnen betalen.

 4. marcel zegt op

  nog 3 tot 3 1/2 jaar en dan gaan we pensioen beetje naar voren trekken en dan kunnen we een best leven hebben in thailand. Ik hoef geen thai te worden en die verzekering komen we ook wel over heen.Ik betaal nu meer dan 700 euries aan huur daar helemaal niets dus die 700 kan ik minder vangen op mijn pensioen,we gaan dus lekker naar thailand.

  Heerlijk groetjes marcel

 5. maarten zegt op

  ja ik wel ik kijk ook altijd waar dan ook ik op vakantie ga zou ik hier willen wonen maar hoe ga ik hier mijn geld verdienen is dan altijd de vraag
  en wat mij ook opvalt ik ken wat mensen die weg zijn gegaan dat ze toch altijd weer terug kijken op nederland

  • Taitai zegt op

   Natuurlijk vergeet je Nederland niet indien je in het buitenland bent gaan wonen, Veel Nederlanders zijn daar immers opgegroeid. Ze hebben er gewerkt, hun sport beoefend, samen met vrienden in een café naar voetbal gekeken etc. etc. Ze zijn er mogelijk gehuwd (geweest), hebben er (klein)kinderen gekregen (die er wellicht nog wonen) etc. etc. Die hele Nederlandse historie nemen ze toch mee als ze naar elders vertrekken. Mensen die in Nederland blijven wonen praten toch ook veel over ‘de goeie ouwe tijd’ in hun eigen land. Waarom zouden de mensen die in Azië zijn gaan wonen dit niet doen? Waarom zouden ze niet sterk geïnteresseerd blijven in het land waarvan ze zoveel weten, waar ze heel wat mensen kennen en waar zo oneindig veel voetstappen van ze liggen? Om u eerlijk de waarheid te zeggen zou ik het zelfs wat vreemd vinden indien vooral oudere mensen hun hele historie en het wel en wee van familieleden en vrienden die in Nederland wonen uit hun leven zouden verbannen zodra ze in het buitenland gaan wonen.

   Uiteindelijk gaat het om de afweging van de voor- en de nadelen per land en die zal per individu tot een andere conclusie leiden. Dat hangt samen met de (financiële) mogelijkheden en met persoonlijke interesses. Iemand die elke avond Nederlandse toneelstukken in het theater wil zien zal niet zo snel geneigd zijn naar anderstalige landen te verkassen.

 6. Louis49 zegt op

  Je moet het maar durven zeggen.Eerst het westerse hebberige afleren ,jongens daar val je van uit je klompen ,er bestaan geen mensen die meer materialistisch zijn dan Thaise mensen .Alles draait hier om geld en aanzien.Een dure telelefoon die ze eigenlijk niet kunnen bekostigen ,idem de auto ,hoe groter hoe liever

 7. Renee51 zegt op

  Wat ik, gezellige, vrolijke, maar ook zeer vermoeide en wat warrige alleengaande vrouw van bijna 64 zo ingewikkeld vind, is hoe moeilijk het is om helder te krijgen, op wat voor manier, en met hulp van wie dingen geregeld kunnen worden om in Thailand te gaan wonen. Wat er allemaal bedacht moet worden, en in welke volgorde die stappen te zetten. Wat het lastigst is en dus het best al een flinke poos van te voren uitgepuzzeld dient te worden. Wat handig, praktisch en slim is. Zonder verhalen en oordelen en onhelderheden er om heen, in begrijpelijke taal.

  Ik wil denk ik wel naar Thailand, maar dan een deel van het jaar, regentijd en temperatuurswisselingen zijn ook daar niet fijn, en ik wil kunnen terugvallen op Nederlands systeem waar mijn uitkering, straks aow vandaan komt, het misschien financieel praktisch is om banden mee te houden. Maar waar / hoe kan ik dan wonen in Nederland? Geen logeerplekken of familiebanden die me voor een aantal maanden wel willen onderbrengen (zoals ik wel eens hoor), ik ben ook liever zelfstandig, maar op 2 plekken huur betalen, is niet haalbaar. En dure oplossingen dus ook niet.

  Ook het geheel van lastigheden waar je mee te maken krijgt, als je alleen bent en graag zelfstandig leeft, wel makkelijk en vindingrijk bent, maar toch de taal niet spreekt, niet kan lezen, en een dun portemonneetje hebt. Er zeer van geniet om in je up rustigjes rond te dwalen, een aantal maanden per plek, chronisch vermoeid en reumatisch en al. Heerlijk om dan in een warm land met laag tempo en veel vriendelijke mensen te kunnen leven, met geweldige massages en tempels en heerlijk goed en goedkoop eten. Maar hoe te regelen dat je Geen huis hoeft te kopen. Je niét financieel langdurig vast hoeft te leggen, hoe te weten dat je afhankelijk van betaalbare gezondheidszorg en een uitkering, toch het beste van leven in oost en west kunt realiseren. Dat zou ik graag weten. Dat weerhoud mij, en wellicht ook veel anderen om die stap te kunnen zetten, hier het (huur) huis op te geven, maar toch een basis nodig te hebben om te kunnen leven voor de andere helft/deel van het jaar.

  Veel vragen, veel onhelderheid, mijn eigen warrige brein helpt ook niet:).

  Ik ga straks eens kijken op de Emigratie beurs in Houten. Waar Thailand en info over Thailand niet te vinden is. Wat ik heel jammer vind, want hoe fijn zou het zijn, er een overzicht, schema, draaiboek van opties en nadenkpunten te vinden. Even de Thaise taal te horen, de sfeer te proeven en wat voorwerk te kunnen doen. De mooie folders zijn vindbaar, de feiten makkelijk op een rijtje, niet. Althans, ik heb ze nog niet gevonden:).

  Volgend jaar kan ik er weer overwinteren, na mijn 65e wil ik er graag de helft of meer van het jaar doorbrengen. Deel in het zuiden, deel in het noorden. Weten hoe het voelt mijn ervaring uit te breiden van 3 (mijn overwintertijd) naar 6 of meer maanden, maar financiën en een warrig brein maken het me makkelijk.

  En deze beurs, is dat geen kans voor Organiseerders om daar te gaan staan???
  Ik zou het graag zien in ieder geval.

  En (zinvolle) tips zijn welkom:)

 8. Haki zegt op

  Hallo Renee! Ik lees je verhaal en merk dat “mijn” situatie/wens vrijwel zelfde is als de jouwe. Alleen heb ik Thaise partner en straks een klein aanvullend pensioentje. En juist omdat ik dat ook al marginaal vind, ziektekostenverzekering in Thailand voor mij onbetaalbaar is, ben ik tot nu toe (na diverse contacten met SVB en ook na de diverse verhalen hier op Thailandblog) tot de conclusie gekomen dat ik het beste straks 6 of 8 maanden/jaar in Thailand verblijf en de rest hier in NL.Dus ook ik blijf dan NL-ingezetene en betaal hier al mijn belastingen en kan hier dan ook voor ziektekosten verzekerd blijven. Voorwaarde is wel dat je hier een eigen woonplek aanhoud! Enkel als gast bij familie of kennissen paar maanden hier verblijven, is niet mogelijk. Dus in principe zal ik 2 woningen aanhouden. Daarbij hou ik het erg simpel (dus zo goedkoop mogelijk) maar het blijft natuurlijk duurder dan één woning.
  Één ding staat voor mij wel vast; als je straks enkel aow hebt, dan lijkt mij dat beslist te weinig om elk jaar naar Thailand te gaan en twee adressen erop na te houden.
  Wil je nog meer info dan kun je me mailen: [email protected]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website