De politie heeft zaterdag drugs ter waarde van 600 miljoen baht inbeslaggenomen en vijf verdachten aangehouden.

Drie verdachten zaten in een gehuurde bus die vanaf de Thais-Birmese grens onderweg was naar Ayutthaya met de drugs verpakt in reistassen. De chauffeur nam een ongebruikelijke route; niettemin lukte het de politie de bus te stoppen in het district Muang (Chiang Rai). De twee andere verdachten werden zaterdagavond in Ayutthaya aangehouden bij een benzinestation, waar ze de drugs in ontvangst zouden nemen. Een van de opdrachtgevers woont in een buurland, de ander zou een belangrijk man in Krabi zijn. De politie is naar beiden op zoek.

– Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit geeft toe dat enkele hooggeplaatste partijleden dit weekend voortvluchtig oud-premier Thaksin hebben ontmoet, maar hij ontkent dat ze hebben gesproken over een wisseling van de kabinetssamenstelling. Zo’n beslissing nemen de partij en premier Yingluck, zegt hij met droge ogen. De partijleden hadden Thaksin opgezocht om hem een gelukkig nieuwjaar te wensen.

– De twee huishoudelijke hulpen van Supoj Saplom zijn niet in staat de verdachten te identificeren die in Supoj’s woning hebben ingebroken, omdat ze in shock waren. Zondag ondervroeg de politie hen over de geruchtmakende inbraak. Zie pagina Supoj Saplom.

– De politie van Pattaya heeft een Libiër en een Angolees aangehouden, die beweerden met een speciale vloeistof papier te kunnen veranderen in dollarbiljetten. Een 31-jarige man uit Pattani is daardoor 2,7 miljoen baht kwijtgeraakt. Maar toen de mannen hem later om nog eens 6 miljoen vroegen, kreeg hij argwaan en tipte de politie.

– Het ministerie van Transport heeft de State Railway of Thailand opdracht gegeven met oud en nieuw extra treinen in te zetten, alsmede treinen en rails te controleren. De vice-minister van Transport vindt dat de SRT de waterschade erg traag herstelt.

– Tenminste vier personen zijn gewond geraakt door verdwaalde kogels, zaterdagavond afgeschoten om de demon Rahu af te schrikken, die de maan had opgegeten. Doorgaans gebeurt dat vreedzamer met luid trommelgeroffel, slaan met gereedschap en rotjes. In Chachoengsao bekeken vierhonderd mensen en studenten de totale maansverduistering vanaf de zesde verdieping van een schoolgebouw, en ze kregen uitleg over het zeldzame verschijnsel.

– De Child Protection Foundation constateert een toename van kinderprostitutie in de provincies Maha Sarakham, Udon Thani en Khon Kaen. Kinderen die nog in klas 5 en 6 van de lagere school zitten en in de eerste drie klassen van de middelbare school, verkopen hun lichaam, gedwongen of vrijwillig, en kopen voor het verdiende geld cosmetica, kleding, mobieltjes en andere modieuze artikelen. De Foundation verbaast zich erover dat het sommige ouders niets kan schelen. ‘They thought their child had gone down the wrong path and they could not do anything about it. So they just let it be. This attitude is dangerous’, zegt de secretaris-generaal van de stichting.

– Drie Birmese soldaten zijn gedood tijdens een vuurgevecht met vermoedelijk een drugsbende op de Mekong, 20 km ten noorden van de Golden Triangle en vlakbij de plaats waar begin oktober 13 Chinese bemanningsleden van 2 vrachtschepen werden vermoord. De Birmese soldaten, samen met soldaten uit Laos, escorteerden in patrouilleboten negen Chinese vrachtvaarders van de Chinese haven Guanlei naar Chiang Saen in Thailand.

Inmiddels heeft de politie haar onderzoek naar de dood van de Chinezen afgerond en overgedragen aan het OM. Negen Thaise legerofficieren worden beschuldigd van de moord en geknoei met bewijsmateriaal. Volgens het leger zijn de Chinezen echter door een drugsbende gedood, dezelfde die nu verantwoordelijk is voor de dood van de Birmezen.

– De bom die dinsdag op de Ratchadamnoen Avenue door de politie onschadelijk is gemaakt, is op dezelfde manier gemaakt als bommen die vorig jaar tijdens de ongeregeldheden in Bangkok zijn ontploft. Daarbij werden drie personen gewond. De bom had een incompleet circuit, waardoor de politie vermoedt dat de makers alleen mensen wilden afschrikken. Hij zat samen met een rood shirt in een plastic tas. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung zegt al te weten wie de bom heeft geplaatst. Een groep van zeven of acht mensen zou erop uit zijn regeringspartij Pheu Thai in diskrediet te brengen. Volgens de Pheu Thai-woordvoerder zou één van hen een legergeneraal zijn. De politie houdt rekening met een herhaling van Oudejaarsavond 2007, toen bij bomaanslagen 3 personen werden gedood en 42 gewond raakten.

– Een assistent (38) van een voormalige Democratische kandidaat is zaterdagavond in Don Muang doodgeschoten. Hij werd gedood door de duopassagier van een motorrijder die naast hem stilhield bij een drukke markt. Dat gebeurde in bijzijn van het gezin van het slachtoffer. Het Metropolitan Police Bueau denkt niet dat de moord een politieke reden had, de Crime Suppression Police sluit dat niet uit en de kandidaat denkt dat wel, omdat de man eerder voor een rivaliserende partij werkte.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website