China heeft driehonderd politieagenten gedetacheerd voor bescherming van Chinese vrachtvaarders op de Mekong.

De eerste tien Chinese schepen zijn uitgevaren richting Thailand. Patrouilleboten bemand door agenten uit China, Laos, Birma en Thailand, bieden bescherming. Aanleiding is de kaping van twee Chinese vrachtschepen en de moord op 13 bemanningsleden begin oktober.

– Personen die worden vervolgd wegens politieke vergrijpen, dienen apart van andere gevangenen te worden gedetineerd. De scheiding helpt om de verhoudingen tussen overheid en roodhemden te verbeteren. Dit zegt de Truth for Reconciliation Commission. De aanbeveling werd al in september gedaan. Oppositieleider Abhisit heeft geen bezwaar bij verdachten die vorig jaar de noodtoestand hebben overtreden, maar terrorisme, bedreiging, illegaal gebruik van oorlogswapens en brandstichting, waarvan sommige roodhemden worden beschuldigd, zijn criminele en geen politieke vergrijpen.

– Corruptie heeft de overstromingen erger gemaakt, aldus Pongsak Assakul, voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, zaterdag op een bijeenkomst in Rayong. Pongsak refereerde aan de beschuldiging van de Democratische partij dat het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie. Zo zijn vragen gerezen over de prijs van de aangeschafte hulpgoederen. De voorzitter van de afdeling lower north van de Kamer zei het waterbeheer van het Royal Irrigation Department niet te vertrouwen, met name het beheer van de grote dammen. Andere sprekers wezen onder andere op het slechte waarschuwingssysteem van de regering en de inefficiënte informatieverstrekking.

– Het Thai Labour Reconciliation Committee pleit voor de instelling van een onafhankelijke commissie die door de overstromingen werkloos geworden werknemers gaat helpen. Zo’n commissie zou uit vertegenwoordigers van alle geledingen moeten bestaan. Nu houden alleen politici en de regering zich met werkloosheidsproblemen bezig. Volgens het hoofd van de commissie hebben sommige bedrijven werknemers ontslagen, alhoewel hun fabrieken niet eens zijn overstroomd. Sommige hebben werknemers ontslagen om de vakbonden tegen te werken. De arbeiders, gedupeerd door de overstromingen, hebben weinig machtsmiddelen omdat hun vakbonden zwak zijn.

– Evenals vorig jaar controleert de Food and Drug Administration of warenhuizen en winkels niet stiekem producten in Nieuwjaarsmanden stoppen, waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van 2 jaar en/of een boete van 20.000 baht. Op het vervalsen van het label staat een boete van 30.000 baht.

– In de provincie Pathum Thani is een tijdelijke vuilstort ingericht bij de Thai Doy intersection. Op dit moment is de provinciale vuilstort vol.

– De provincie Prachuap Khiri Khan zou graag een universiteit binnen haar grenzen willen openen. Per jaar komen 7.000 leerlingen van de middelbare school. Als ze willen doorsturen, moeten ze naar andere provincies. Een eigen universiteit zou voor de ouders de kosten voor onderwijs, accommodatie en vervoer aanzienlijk reduceren.

– In het district Hat Yai (Songkhla) is zaterdag een kabelbaan opengegaan. Twee gondels met ruimte voor acht passagiers brengen hen in 2,5 minuut naar een altaar van de Chinese godin Guan Yin en een Boeddhabeeld bovenop de heuvel.

www.dickvanderlugt.nl

3 reacties op “Kort nieuws uit Thailand”

 1. Hans G zegt op

  Ik denk: “Ik wil wel wat meer weten over die 350 chinezen die aangesteld zijn voor de bescherming van vrachten op de Mekong”.
  Jammer genoeg blijkt het nieuws inderdaad kort te zijn en linkt niet verder door.
  Mvg
  Hans G

 2. Hans G zegt op

  Dick bedankt voor de toelichting.
  Ik was hier benieuwd naar omdat je bij ons aan de Mekong (Bueng Kan) vaak al teruggestuurd wordt als je te dicht bij Laos zit.
  Extra supervisie door een andere partij geeft m.i. zeker geen ontspanning.
  Hier twee stukjes daaruit.

  ‘The sailors died in a raid on two Chinese cargo boats on the Mekong on October 5 — an attack thought to have been carried out by a notorious gang in the “Golden Triangle” area known for drug smuggling.
  Police in Thailand have since detained nine soldiers suspected of killing the sailors, and also thought to have links to a Burma drug kingpin.”

  “China reacted angrily to the October attack, summoning diplomatic envoys from Thailand, Laos and Burma and asking authorities to speed up investigations into the incident.
  Beijing has taken the lead in the initiative to start patrols and Xinhua said China would set up a headquarters for the effort, able to communicate with offices in the other three countries on a 24-hour basis.
  Police in the four countries would explore more ways to improve security on the waterway, and China will help train and equip police in Laos and Burma for the patrols, the report said.”

  Ik begrijp niet dat dat door Thailand geaccepteerd wordt.
  Andersom zullen de Chinezen daar ook niet mee akkoord gaan.
  Mvg,
  Hans G

  • Hans van den Pitak zegt op

   Als ze dat niet accepteren hebben ze een groot probleem. China zit achter de schermen al met een dikke vinger in de Thaise brij. Onder andere door toedoen van de heer T.S. tijdelijk woonachtig in D.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website