Kort nieuws uit Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
26 november 2011

De Chaeng Watthana Road is heropend nu het water op de weg bijna is verdwenen. Ook op andere wegen in Bangkok zakt het water.

– Het Flood Relief Operations Command, het crisiscentrum van de regering, doet een beroep op de bevolking zelfbeheersing te betrachten en binnen de grenzen van de wet te blijven wanneer ze protesteert. De mededeling houdt verband met de schermutselingen woensdag op de Din Daeng-Don Muang tolweg die door bewoners was geblokkeerd. Een getergde automobilist reed op een demonstrant in en een demonstrant sloeg een fraaie ster in zijn voorruit. De automobilist is met 500 baht beboet en moet de medische kosten van het slachtoffer betalen. Degeen die de voorruit vernielde, mag 2.700 baht dokken.

– Het parlement gaat dinsdag met reces. Het parlement heeft sinds 1 augustus vergaderd. Wanneer het reces eindigt, vermeldt het bericht niet.

– Zo’n 40.000 methamphetamine pillen zijn in Phayao door de politie inbeslaggenomen. Buspassagiers hadden de pillen bij zich. Ze liepen tegen de lamp bij aankomst in Phayao.

– Een 60-jarige man in het district Chom Thong [provincienaam ontbreekt] heeft een buurman en diens dochter doodgeschoten en schoot zichzelf in zijn hoofd, nadat zijn huis drie uur was belegerd door de politie. Hij is in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Volgens een familielid hadden de twee mannen ruzie omdat de dader de dochter bespioneerde wanneer ze een bad nam. Volgens een andere versie stoorde de dader zich aan de herrie die zijn buurman maakte als hij het hek dichtsloeg wanneer hij met zijn dochter op de motorfiets vertrok. De dader zou al enkele keren in de lucht hebben geschoten om zijn ongenoegen kenbaar te maken.

– Het Flood Relief Operations Command gaat door met zijn pogingen om snelweg 340 te ontwateren, zegt de minister van Transport. Nonthaburi bewoners hebben de bestuursrechter woensdag gevraagd de regering te gelasten daarmee op te houden omdat dan de wateroverlast in het district Bang Bua Thong zou voortduren. De minister zegt nog geen bevel te hebben gekregen om te stoppen. Snelweg 340 zou als alternatieve route naar het Zuiden moeten dienen, wanneer Rama II onbegaanbaar wordt.

– Een voormalig lid van de provinciale staten van Samut Prakan wordt niet vervolgd wegens zijn vermeende rol in de moordaanslag op een parlementslid van Pheu Thai in mei. Hij zou het brein achter de aanslag zijn, maar het OM heeft daarvoor geen overtuigend bewijs gevonden. De moordaanslag vond plaats op 10 mei. Drie verdachten zijn gearresteerd.

– Het Environmental Fund verleent via de Krung Thai Bank zachte leningen voor het herstel van rioolwaterzuiveringsinstallaties. De particuliere sector betaalt 1-2 procent rente per jaar, lokale besturen 1,25 procent en landelijke diensten 1,5 procent. De eerste 2 jaar hoeft niet te worden afbetaald. Daarna hebben lokale besturen 10 jaar de tijd om hun schuld af te lossen en de overige 7 jaar.

– Toonaangevende buitenlandse verzekeraars hebben nog steeds vertrouwen in Thailand, zegt Virabongsa Ramangura, voorzitter van de reconstructiecommissie, na een bezoek een Londen. Hij sprak er met vertegenwoordigers van ’s werelds dertien belangrijkste verzekeringsmaatschappijen. Zij verzekerden hem dat ze Thaise verzekeraars zullen blijven steunen. Volgens een bericht van 8 november zouden internationale verzekeringmaatschappijen bereid zijn bedrijven op industrieterreinen te herverzekeren, maar met een lager verzekerd bedrag en onder voorwaarde dat de autoriteiten en de terreinbeheerders ingrijpender actie ondernemen tegen overstromingen in de toekomst.

– Minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken) denkt dat oud-premier Thaksin snel naar Thailand terugkomt. Hij zei dit in een interview in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij op bezoek was om de banden met de landen in het Midden-Oosten aan te halen. Volgens Surapong kan Thaksin zijn paspoort, dat door de vorige regering is ingetrokken, terugkrijgen. ‘We’re studying the legalities from all angles. It shouldn’t take very long.’ Maar, zei hij: ‘We need to wait for the right time. We don’t want to set tongues wagging’, een verwijzing naar de commotie die vorige week ontstond toen het kabinet een amnestiebesluit nam dat Thaksin zou vrijwaren van gevangenisstraf. Surapong is de minister die direct na zijn aantreden bemiddelde bij de visumaanvraag van Thaksin voor Japan. De Democratische partij is in augustus een procedure begonnen om hem uit zijn ambt te laten ontzetten.

– Mensen die op de buttons ‘share’ of ‘like’ klikken op een Facebook bericht dat beschouwd wordt als majesteitsschennis, handelen in strijd met de Computer Crime Act, waarschuwt minister Anudith Nakornthap (Information and Communication Technology). Bovendien kunnen de informatie en foto’s van degenen die reageren, door anderen misbruikt worden om nep Facebookpagina’s aan te maken. En daarmee worden ze supporters van een groep of netwerk die zich schuldig maken aan majesteitsschennis. Anudith geeft degenen die de desbetreffende buttons al hebben aangeklikt het advies om al hun reacties en commentaren te verwijderen.

– De Asian Human Rights Commission vraagt in een donderdag uitgegeven verklaring om de onmiddellijke invrijheidsstelling van Ampon Tangnoppakul en alle anderen die gevangen zitten wegens overtreding van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht en de Computer Crime Act van 2007. De 61-jarige Ampon Tangnoppakul werd eergisteren wegens majesteitsschennis tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij kreeg zijn straf op basis van vier sms-jes die hij in mei vorig jaar naar de privésecretaris van toenmalig premier Abhisit had gestuurd. In haar verklaring toont de AHRC zich ernstig bezorgd over de veroordeling en straf voor een misdaad die zij ‘vrijheid van meningsuiting’ noemt.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website