Oud-coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven is vrijgelaten uit de Thaise cel en op weg naar Nederland. Van Laarhoven zat sinds 2014 vast in een Thaise cel vanwege een veroordeling wegens witwassen. Hij kreeg daarvoor een celstraf van 75 jaar  waarvan hij 20 jaar daadwerkelijk moest uitzitten. Zijn advocaat heeft exclusief bevestigd aan de nieuwssite NU.nl dat het vliegtuig inmiddels het Thaise luchtruim heeft verlaten.

Van Laarhoven zal donderdagavond op Schiphol landen.

In september vorig jaar bezocht de minister van justitie Ferdinand Grapperhaus de Thaise premier Prayut Chan-o-cha in Bangkok om te pleiten voor de terugkeer van Johan naar Nederland.

Bron: NU.nl


Persbericht ministerij van Justitie en Veiligheid

Van Laarhoven op grond van de WOTS naar Nederland

Op grond van de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS) komt de heer Van Laarhoven, veroordeeld tot een gevangenisstraf in Thailand, naar Nederland om hier de rest van zijn straf uit te zitten. De heer van Laarhoven wordt vandaag overgebracht. De Thaise autoriteiten hebben ingestemd met de overbrenging op grond van een verdrag tussen Thailand en Nederland voor strafoverdracht. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Minister Grapperhaus heeft 23 augustus 2019 in Bangkok met de Thaise premier generaal Prayut Chan-o-cha en de Thaise minister van Justitie Somsak Thepsutin gesproken om de mogelijkheden te verkennen voor overbrenging van de heer Van Laarhoven en zijn partner, mevrouw Kaen-In, naar Nederland; passend binnen de bestaande kaders van wetgeving van beide landen. Dit is gebeurd op verzoek van de Tweede Kamer naar aanleiding van een rapport van de Nationale ombudsman dat in het voorjaar van 2019 is verschenen over het handelen van de Nederlandse overheid in de strafzaak rond de heer Van Laarhoven.

Conform de regels rond strafoverdracht (WOTS) wordt de heer Van Laarhoven na aankomst in Nederland naar een gevangenis overgebracht, alwaar hij volgens geldende procedures de mogelijkheid heeft om contact te hebben met familie en/of anderen en bezoek kan krijgen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 7 november 2019 bepaald dat de Thaise straf van de heer van Laarhoven voor betreffende feiten (witwassen) aangepast dient te worden naar het Nederlandse strafmaximum; te weten een gevangenisstraf van 10 jaar en 8 maanden. In Nederland wordt de in Thailand ondergane detentie hierop in mindering gebracht. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de Nederlandse wet- en regelgeving rondom detentie en voorwaardelijke invrijheidstelling.

Door de autoriteiten van beide landen – Thailand en Nederland – is volgens minister Grapperhaus afgelopen maanden voortvarend gewerkt aan de overbrenging van de heer Van Laarhoven.

,,Ik ben de Thaise autoriteiten bijzonder erkentelijk dat binnen de kaders van wetgeving van beide landen zorgvuldig en zo snel als mogelijk is geregeld dat de heer Van Laarhoven naar Nederland kan komen om hier de rest van zijn straf uit te zitten’’.

aldus de minister.

Zoals eerder aan de Tweede Kamer gemeld is een WOTS-procedure niet mogelijk voor de partner van de heer Van Laarhoven, omdat zij de Thaise nationaliteit heeft. Nederland blijft zich waar passend en mogelijk inzetten voor haar situatie in Thailand.

No votes yet.
Please wait...

49 reacties op “Johan van Laarhoven uit de Thaise cel en in het vliegtuig naar Nederland”

 1. Dennis zegt op

  Ik heb hier meermaals geschreven dat van Laarhoven schuldig is en daar blijf ik bij. Maar ik ben geen Don Quichot, dus voor mij is het nu einde discussie. Gefeliciteerd meneer van Laarhoven met uw vrijlating en hopelijk zult u zich ook inzetten voor uw vrouw, die nog in de Thaise cel zit.

  • Cornelis zegt op

   ‘Rechter’ Dennis: van vrijlating lijkt nog geen sprake te zijn. Volgens RTL Nieuws:
   ‘De Thaise straf, die aanvankelijk meer dan 100 jaar cel was voor witwassen, wordt aangepast naar het Nederlandse strafmaximum: een gevangenisstraf van 10 jaar en 8 maanden. In Nederland wordt de tijd dat hij in Thailand vastzat van zijn straf afgetrokken.’

  • Karel zegt op

   Denk dat het maar goed is dat er rechters zijn, aan wie wij het beter kunnen over laten of iemand schuldig is of niet. Maar misschien weet u meer dan wij. Gun van Laarhoven nog steeds een Ned. cel boven een Thaise.
   Groet, Karel.

  • Peter zegt op

   Dennis je mag je mening hebben terecht. Maar jij bepaald en vindt dat hij schuldig is. Ja hij had een wapen in huis en hij betaalde niet voldoende belasting en wilde geen steekpenningen betalen.
   Maar ik wordt heel verdrietig als ik jou reactie en van sommige anderen lees. Kan er niks aan doen. Is mijn gevoel zo weinig mededogen voel ik. Vergeet niet ruim 5 jaar in de Thai cel is dit een beetje heel te veel.

 2. Thaigetrouwe zegt op

  Vind ik persoonlijk wel jammer. Van Laarhoven heeft in Thailand een slechte indruk van Nederlanders achtergelaten. Met name in de Bangkok Post is uitgebreid aangegeven waarvoor hij is veroordeeld, en dat beeld was aanzienlijk anders dan wat in Nederland is gewekt. In Nederland is hardnekkig aangegeven dat Thailand het Nederlandse gedoogbeleid niet begreep, maar dat was niet het enige waarvoor hij was veroordeeld.

  • Constantijn van Ruitenburg zegt op

   Ach, er zijn wel meerdere Nederlanders die een slechte indruk hebben achtergelaten in Thailand en nog steeds doen. Kijk maar eens goed om je heen in de beruchte districten van Bangkok, Pattaya of Phuket….

  • Harry Romijn zegt op

   Ik kom niets verder dan https://www.bangkokpost.com/thailand/general/760420/dutchman-jailed-for-103-years-for-laundering-drug-money resp. https://www.bangkokpost.com/thailand/general/760768/dutchman-receives-103-year-prison-term.
   Kijkend naar wat de NLe Ombudsman zegt: “(veel) geld verdiend met drugs vallend onder het NLe gedoogbeleid, en daar gewoon belasting over betaald” valt deze man + vrouw niets aan te rekenen, tenzij… heel erg veel cash geld onaangegeven Thailand ingebracht.
   Daarvan lopen er in Thailand meer rond.. zonder en met ( en dan onschendbaar) Thaise nationaliteit.

 3. Erik zegt op

  Wat een buitengewoon goed nieuws! Ik hoop dat Tukta hem snel mag volgen. Het bezoek van Grapperhaus heeft de zaak kunnen versnellen en de ambtenarij in Thailand heeft snel gewerkt.

  Ik neem aan dat Johan direct medisch wordt begeleid en dat binnenkort de rechter zal besluiten hem voorlopig in vrijheid te stellen in afwachting van zijn definitief vonnis. Ik denk dat hij naar NL normen lang genoeg heeft gezeten voor witwassen en definitief vrij komt.

  Laat dit een les zijn voor anderen wereldwijd die hun brood verdienen met legale of gedoogde handel in drugs. Thailands wetten gaan over de grenzen heen; het in Thailand investeren van dit soort geld -waar dan ook verdiend- is in Thailand witwassen.

 4. RichardJ zegt op

  Een eerste, grote stap in het rechtzetten van de dwalingen van het Nederlandse openbare ministerie.
  De echte discussiie begint nu pas!

 5. johank zegt op

  Ik vind het vreemd dat mensen hier een oordeel vellen over iemand, waar men de feiten niet kent.
  Een ding staat 100% vast dat hij in mijn ogen onterecht vast zat in Thailand, omdat meneer volgens mij geen enkele Thaise wet daar overtreden had.
  Het recht heeft zegeviert…
  Waardering: 0

  • RobHuaiRat zegt op

   Wel johank jij weet blijkbaar wel alle feiten, want in jouw ogen zat hij 100% onterecht vast. Ik vind dat hij wel Thaise wetten heeft overtreden. Hij kon namelijk het geld wat hij in Thailand binnenbracht niet verklaren, omdat het geld uit bekende belastingpraradijzen werd overgemaakt. Zwart geld dus waar in Nederland geen belasting voor betaald was. Dat noemen we witwassen en dat is strafbaar in Thailand en in Nederland. Ook werd bij zijn arrestatie een vuurwapen gevonden zonder vergunning ook strafbaar. En stop a.u.b. met de echtgenote als onschuldige bijstander te beschouwen die van niets wist. Probeer dat een ander wijs te maken ze wist natuurlijk waar al dat (zwarte) geld vandaan kwam. Hij had van mij in die Thaise cel mogen blijven.

   • johank zegt op

    Jij weet blijkbaar meer dan mij, via de media….
    Gelukkig ben jij geen rechter, en zet die Grappemaker niet zo maar zijn gewicht in deze strijd om hem vrij te krijgen.
    Zou die advocaat Spong die dit ZONDER eigenbelang, en de nationale ombudsman die ook hier een oordeel hebben gegeven over het onzorgvuldig handelen van de Nederlandse staat niet alle feiten weten?
    https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3138948/Johan-van-Laarhoven-wil-de-Staat-mogelijk-aansprakelijk-stellen

  • ad zegt op

   Amlo secretary-general Seehanat Prayoonrat said last year his office initially seized 10 bank accounts connected to the couple and their two children totalling 20 million baht, about 100 million baht worth of buildings and condos in Samut Prakan and three of their cars worth about 30 million baht, gold ornaments, two Beretta pistols and 159 bullets.

 6. Andy zegt op

  Van laarhoven heeft in Nederland gewoon zijn tax betaald. Misschien niet alles, maar dat zijn er meer. In thailand heeft hij nooit drugs verkocht. Zijn grootste fout was dat hij aan had moeten geven dat zijn geld uit nl kwam op het moment dat hij een pand kocht in thailand. Maar dat zijn er veel meer on Thailand. Veel nlers doen dat ook niet. Puur vanuit onwetendheid. Nu nog justitie in nl aanpakken.

  • Dennis zegt op

   Dat is niet juist (zowel de bewering over Nederland als Thailand).

   Nederland: Je kunt nooit miljonair worden als je je houdt aan de gedoogvergunning. De praktijk (waar ik kennis van heb door het werk wat ik in Nederland heb gedaan) is dat er meer wordt verkocht dan is toegestaan in de gedoogvergunning en dat aan de inkoopkant er een (te) lage inkoopwaarde wordt opgegeven. Aangezien die inkoop gebeurd bij criminelen (kweek van wiet is immers verboden), krijg je daarvoor geen factuur en al helemaal niet met BTW. Daardoor kun je dus een te lage inkoop opgeven en een te hoge verkoop. Zodoende was je geld “wit”. En dat is precies wat er is gebeurd (overigens maken heel veel (zo niet alle) criminelen zich hier schuldig aan).

   Thailand: Van Laarhoven heeft z’n geld geïnvesteerd in Thailand en kan niet aantonen dat het geld legaal is verkregen. Dat mag in Thailand niet (en Nederland ook niet). Dat een ander het ook doet, is natuurlijk geen argument.

 7. Constantijn van Ruitenburg zegt op

  Met de BR75 van EVA Air want die landt op donderdagavond altijd op Schiphol….

  • Pjotr Patong zegt op

   KLM landt iedere avond op Schiphol. Uit Bangkok uiteraard.

   • bangkokfred zegt op

    Inderdaad kwam gewoon met KLM,

    Het vliegtuig met daarin Van Laarhoven was donderdagmorgen om kwart over zes Nederlandse tijd vanuit Bangkok naar Nederland vertrokken. Hij is met een commerciële vlucht van KLM naar Nederland gekomen.

    https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3139370/Johan-van-Laarhoven-geland-op-Schiphol-straks-een-persconferentie-met-zijn-familie

 8. LOUISE zegt op

  Voor de man ben ik blij, want hij heeft tenslotte in Thailand niets fout gedaan.
  Nu maar hopen dat zijn vrouw ook snel naar NL mag.

  Waar ik benieuwd naar ben is waar al dat geld wat hij hier op de bank heeft staan naar toe gaat/reeds is gegaan/reeds verduisterd en ga zo maar door.
  Want de thai heeft een hekel om ook maar 1 baht terug te geven.
  Nog een mooi afrondings klusje voor Nederland.

  LOUISE

  • Harry Romijn zegt op

   U refereert aan die juwelen, gesloten in Saoedi Arabië en teruggevonden bij een arrestant in Thailand , waarna alles spoorloos verdween… totdat het op een politiefeestje werd gespot rond de polsen, nek en aan oren van Thaise echtgenotes ?

  • Theiweert zegt op

   Helemaal niets fout gedaan? Nu vertel je dus dat hij onschuldig is, nee hij is gewoon tegen de lamp gelopen.

   Ja een Thaise cel is niet aan te bevelen, maar nu vertellen dat hij totaal onschuldig is vond ik te ver gaan.
   Ja en inderdaad hij is niet de enigste die de belastingen ontduikt en helaas ook een groot aantal multinationals. Als ze allemaal gewoon hun belastingen betaalden hadden we een mooi land.

  • chris zegt op

   Hij is in Thailand veroordeeld voor witwassen van drugsgelden en verboden wapenbezit. Lijken me toch wel een paar foutjes. Of sta jij boven de Thaise rechter?
   Zijn Thaise vrouw naar Nederland? Geen Schengen visum nodig (ze komt vast niet terug naar Thailand)? Geen inburgeringsexamen? Verdient een veroordeelde Thaise vrouw net zo’n behandeling als koningin Maxima? Ik vind persoonlijk van niet.

 9. Hans zegt op

  Ik heb de laatste twee dagen steeds moeten denken aan de heer van laarhoven en hoe zielig ik hem vond. Ik vind dit geweldig nieuws. Ik hoop dat van laarhoven zijn thaise vrouw ook vrij kan krijgen.
  Ben benieuwd hoe dit verhaal verder verloopt.

 10. eddy zegt op

  Hallo Dennis , ben het met je eens , hij heeft in Nederland ook illegaal drugs verkocht ( veel meer dan toegestaan was ) en heeft altijd de belasting ontdoken , en toen ze hem een regeling voorstelde is hij met al zijn geld naar thailand gevlucht om hier de grote Jan komen uit te hangen met illegaal geld

 11. Een lezenswaardige column van John van den Heuvel over de zaak:
  https://www.telegraaf.nl/watuzegt/462489290/waarom-sprong-justitie-zo-voor-van-laarhoven-in-de-bres

  • OM: miljoenen witgewassen
   In Nederland loopt sinds 2011 een onderzoek naar Van Laarhoven vanwege het witwassen van drugsgeld, belastingontduiking en lidmaatschap van een criminele organisatie. Van Laarhoven en zijn medeverdachten hielden volgens het OM de inkomsten uit hun vier coffeeshops buiten de boeken. Dat zouden ze jarenlang hebben gedaan, tussen 2002 en 2014.

   Met ingewikkelde constructies via een trustkantoor in Luxemburg hebben ze meer dan 20 miljoen witgewassen, zegt het OM. Ook zouden ze belastingfraude hebben gepleegd door te sjoemelen met de administratie en jaarstukken. Zo wisten de broers Van Laarhoven het geld in eigen zak te houden, stelt het OM. Zij belegden dat in het buitenland, bijvoorbeeld meer dan 10 miljoen euro in Thailand.

   Bron: https://nos.nl/artikel/2318862-van-laarhoven-pionier-in-brabantse-wietwereld-maar-ook-witwasverdachte.html

   • Volgens mij heeft Van Laarhoven altijd gezegd dat hij niet zonder zijn Thaise vrouw Tukta naar Nederland wilde. Kennelijk heeft hij dat idee toch maar laten varen. Tukta moet nog maar even een aantal jaren doorbijten.

    Samen uit, maar niet samen thuis?

 12. bona zegt op

  Ik volg deze zaak van in het begin doch aangezien ik de betrokkenen van haar nog pluim ken, wens ik geen oordeel te vellen.
  Of zijn misdaden beperkt zijn tot het ontduiken van belastingen en witwassen van zwart geld weet ik niet.
  Zijn er al dan niet talloze mensen door het bezoek aan zijn strikt legale coffee shops aan drugs verslaafd geraakt met alle noodlottige gevolgen van dien of heeft hij enkel vreugde bezorgd aan de behoeftigen weet ik ook niet.
  De vraag die ik mij eveneens stel is hoe hij zich, een bepaalde levensstijl gewend zijnde, gedurende ruim 5 jaar heeft kunnen aanpassen aan het gevangenisleven in Thailand?
  De hoofdvraag die ik mij echter stel is of de Nederlandse regering op gelijke wijze zou reageren en dezelfde stappen zou ondernemen mocht een Nederlandse modale staatsburger, een Jan met de pet, door zijn eigen schuld bv. ” dodelijk ongeval in dronken toestand ” of ” gewapende roofoverval ” jarenlang achter de Thaise tralies verdwijnen ?
  Is het mogelijk zijn dat hier een vorm van ” vriendjespolitiek ” of ” klassenjustitie ” of ” potje gedekt houden ” een rol gespeeld heeft ?
  Op deze bedenkingen kan enkel hijzelf een al dan niet correct antwoord geven.
  Maar ach, ik zal er niet van wakker liggen, zo gaat het nu eenmaal in de wereld.

 13. eduard zegt op

  Sommige commentaren zijn om te kotsen. Hou er rekening mee dat de ombudsman het OM op het matje heeft geroepen dat hij ten onrechte gearresteerd is in Thailand. Vandaag heeft OvJ. van Delft al een verklaring af moeten leggen. De max. straf voor witwassen is 10 jaar en 8 maanden. De hoogste straf die ooit uitgedeeld is geweest, 2 jaar en 3 maanden voor belastingontduiking en witwassen.Hij gaat nu naar Hollandse maatstaven veroordeeld worden en zal gelijk vrijkomen.De VI gaat ook in werking. Wat ik verwacht? Komt een hoge schadeclaim aan en terecht. OvJ van Delft heeft zelfs nog valse aangifte gedaan en DIE verdient gevangenisstraf !! Smerige zaak (geweest)

  • KhunTak zegt op

   Wat jij verwacht Eduard is niet van belang, ook niet jouw oordeel over terecht is of onterecht.
   Feiten doen er toe en geen aannames.
   Lees nog maar een keer de reacties van Peter, misschien begrijp jij het dan.

  • chris zegt op

   Er staat 4 jaar op verboden wapenbezit. Tel dat erbij op.

  • Jacques zegt op

   Ik heb alleen maar onbegrip voor uw commentaar. U begrijpt er echt niets van of wil het niet begrijpen. Misschien wel familie of bevriend dan zou dit een verklaring kunnen zijn, die te billikken is. Maar goed dat kunt u zelf het beste beoordelen. Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt en daar zit niemand op te wachten en soms worden deze recht getrokken daar waar mogelijk. Bij het opvragen van informatie over Van Laarhoven in Thailand door justitie is onvoldoende ingeschat dat er een eigen onderzoek zou gaan plaatsvinden, hetwelk wel was gebeurt met als gevolg jarenlang gevangenisstraf. Vele miljoenen zijn er wederechtelijk vergaard door Van laarhoven en consorten. Deze man behoort tot de topcriminelen in Nederland. Om zijn stijl en klasse te verheerlijken gaat mij echt te ver. Het is niet te hopen dat hij gelijk vrijkomt dat zou wel erg onrechtvaardig zijn. Maar een legertje aan hulpverleners is druk bezig om de doodzieke man vrij te krijgen. In mijn optiek kan de beste man ook in een cel behandeld worden en hoeft daarvoor niet vrij te kunnen bewegen. Maar we gaan het meemaken en het laatste is over deze soap nog niet geschreven.

 14. peter zegt op

  Willekeur, v Laarhoven is geen bankdirecteur of zo, dus hoef je geen respect te hebben.
  De elite maatschappij van Nederland is het enige waarom het gaat. Rest is casual damage.

  Bij ING is net een witwas van 100 den miljoenen achter de rug. ING heeft betaald, maar de topman zit/zat daarentegen nog steeds bij de ING. Hij blijft tot een opvolger komt en wanneer hij weggaat krijgt hij nog een ontslag vergoeding.
  Ik heb niets mogen vernemen omtrent een rechtszaak en gevangenisstraf van de topman. In tegendeel hij wordt beloond.
  In het kader van de wet Mulder begrijp ik niet waarom justitie dan niet v Laarhoven direct naar de gevangenis heeft gestuurd. Te meer daar een gewone NEderlander voor het niet betalen (van eigenlijk luttele bedragen), volgens wet Mulder wordt opgepakt en in het gevang wordt gestopt.
  Wet Mulder zou speciaal voor criminelen zijn, maw de gewone Nederlander is bij niet betalen een crimineel. Je leven wordt vernietigd (gevangenis), baan kwijt en wat nog niet meer. Gezien docu op tv?
  v Laarhoven zal dan zeker ook met de FIOD te maken hebben gehad, een niet zo’n prettige instantie van de belastingen, dus kan ik wederom niet begrijpen, waarom v Laarhoven gewoon heeft kunnen lopen.

  Ik zie dit wederom als een grote blamage van de Nederlandse overheid, de zoveelste.
  De ene na andere miskleun volgt elkaar in rap tempo op. En er zijn er vele, bergen !!
  Het is onbegrijpelijk dat men nog steeds een vertrouwen heeft in onze overheid.
  De droeftoeters in Den Haag zijn ver beneden peil.
  Ik kan ze ook geen mensen meer noemen, ze hebben schijt aan mensen, behalve als ze geld uit je zak kunnen kloppen. Dan persen ze het eruit om potjes te creëren bij alle ministeries om het koningshuis extra van geld te voorzien. DAt schijnt al decennia zo te zijn.
  Zoals Rutte het zei: ik begrijp het niet, maar schijnt wel te kloppen.
  De beste beschrijving welke past bij de overheid: mafia, sorry kan er niet anders over denken, gezien de vele absurde situaties welke zich voordoen bij de overheid.

  • Cornelis zegt op

   Wat een onzin verkondig je. De Wet Mulder? Die gaat uitsluitend over verkeersovertredingen – heet voluit de Wet Administratiefrechtlijke Handhaving Verkeersvoorschriften – en die zijn hier niet in het geding.

   • peter zegt op

    Ok , stond mij bij dat het deze wet was. Blijkt dan ander naampje te hebben.
    Helaas niet kunnen vinden hoe dat dan wel heette. Het is een poosje gelee dat docu op tv was.

  • Jacques zegt op

   Beste Peter, dit stukje gaat over Van Laarhoven, met zijn criminele praktijken en de manier waarop dit is afgehandeld en nog gaande is. Maar ik begrijp uw irritatie met betrekking tot het bankwezen in Nederland. Dat er veel mis is in Nederland en er anderen zoals de bankdirecteur ING nog vrij rond loopt is van een andere orde maar het geeft je te denken. In mijn optiek verdient deze man ook een strafproces met alle consequenties van dien. Er zou geen verschil moeten worden gemaakt tussen witwassers waar ze ook werken. Over de manier van denken van leden van het kabinet is ook al aan de orde geweest op dit blog en de verwondering dat het stemgedrag in Nederland nog steeds in hun voordeel werkt en ze dus blijven zitten waar ze zitten. Een groot strafrechtonderzoek, zoals die bij Van Laarhoven, kent veel uitdagingen en bewijs vergaring is niet zo maar een twee drie gedaan. Zoals we weten is Van laarhoven toen het hem te heet onder de voeten werd vanuit Nederland verkast naar Thailand met medebrenging van zijn witwas geld. Dit is hem funest geworden. Soms loont het niet om crimineel te zijn.

 15. raymond zegt op

  80% van de gekweekte wiet in Nederland gaat via Coffeeshops naar het buitenland (hoofdzakelijk de UK).
  Deze illegale ‘export’ kan natuurlijk niet opgegeven worden aan de belastingdienst en zal dus op een of andere manier moeten worden witgewassen.

  Dat witwassen gebeurd bijv. door een offshore briefbus company (met een anonieme directeur), die dan met dat geld via het ‘bedrijf’ gaat beleggen op de beurs of ontroerend goed gaat kopen in het buitenland.

  Johan had beter moeten weten en nooit naar Thailand moeten emigreren.

 16. chris zegt op

  In goed en begrijpelijk Nederlands luidt de verklaring van de minister als volgt:
  1. Nederland conformeert zich aan de veroordeling van van Laarhoven in Thailand voor de strafbare feiten die hij heeft gepleegd;
  2. Van Laarhoven mag in Nederland het restant van zijn straf uitzitten voor deze strafbare feiten conform de Nederlandse rechtspraak en strafmaat;
  3. Vanaf nu gelden de Nederlandse regels als het gaat om starfvermindering, vervroegde vrijlating, gevangenisregiem etc
  4. Nederland kan juridisch niks doen voor de vrouw van van Laarhoven omdat zij Thaise is en door de Thaise rechter is veroordeeld.

 17. Ruud zegt op

  Wat voor gevoel zal deze man gehad hebben tijdens de take-off op de runway van Suvarnabhumi airport ?

  • chris zegt op

   een dubbel gevoel

 18. eduard zegt op

  Khun Tak, ik mag zeker wel mijn mening en verwachting geven dat is niet aan jou.Het OM maakt veel te veel fouten,onschuldigen vastzetten heet nog steeds vrijheidsberoving en daar staat 8 jaar gevang op.De villamoord, Puttense moordzaak, Poch enz. heeft het OM de wet overtreden en met Johan niet alleen de wet overtreden met valse informatie, maar tevens meineed gepleegd. Zeer ernstige zaak. Helaas zal het jaren gaan duren voor gerechtigheid.De ,,standaard,, straf voor ontduiken van belastingen en witwassen is een hoge boete, alleen BTW niet afdragen,kan wel eens een gevangenisstraf voor gegeven worden.,De hoogste straf is toen gegeven aan die carrouselbende, ontduiking BTW en belastingen van 25 miljoen leverde 2 jaar en 3 maanden op voor de hoofdverdachte.De Hollandse strafmaat is nu in werking voor Johan. Ga maar rekenen met VI aftrek Komt nooit aan die 5,5 jaar,die al uitgezeten is. Zonder VI is dit in feite 7 jaar en 3 maanden.Maar neemt niet weg, dat, als het tegenzit nog 19 maanden moet, maar dan moet het hel erg tegenzitten.

  • Pieter zegt op

   @eduard: u bent wat in de war. Dat vastgesteld is dat het OM (ernstige) fouten heeft gemaakt in de behandeling van de zaak Van Laarhoven, wil nog niet zeggen dat hij dus onschuldig is. Sterker nog, het feit dat hij door de rechter in Thailand veroordeeld is, betekent dat hij een misdadiger is. Tenzij hij onschuldig veroordeeld zou zijn, maar dan zal zijn advocaat in Thailand een herziening moeten gaan aanvragen. En tot die tijd geldt: schuldig tot het tegendeel bewezen is. (dus net andersom bij verdachten voordat er een veroordeling is, die zijn onschuldig tot het tegendeel bewezen is).

   Onschuldigen vastzetten is overigens helemaal geen strafbare vrijheidsberoving. Vrijheidsberoving is pas strafbaar als het wederrechtelijk is. In mijn auto gaan de deuren automatisch op slot als ik rij, maar dat betekent dus niet dat ik schuldig ben aan vrijheidsberoving telkens wanneer ik een passagier meeneem. Alleen als ik de passagier tegen zijn of haar wil mijn auto in sleur en de deur sluit, is het strafbaar. Als een rechter-commissaris een vrijheidsbenemende maatregel goedkeurt, is die niet meer wederrechtelijk. Ook als achteraf blijkt dat het op grond van verkeerde informatie is gedaan. In dat geval zou je wel aanspraak kunnen maken op een immateriële schadevergoeding, maar dat is heel wat anders.

 19. Jacques zegt op

  Met verbazing weer sommige reacties gelezen en daar heb ik totaal geen begrip voor. Die Van Laarhoven mag de minister wat mij betreft op zijn knieën bedanken dat hij de moeite heeft gedaan om hem naar Nederland te krijgen. Uit respect mag hij de rest straf conform Nederlandse wetgeving gaan uitzitten, maar hij probeert daar, met behulp van zijn advocaat en anderen, onder verdere detentie uit te komen. Hij zou te ziek zijn om opgesloten te worden en blijven. Gek dat dit in Thailand niet aan de orde was of op andere wijze werd opgelost. In Nederland wordt er weer een beroep gedaan op slappe hap politiek en misleidende beeldvorming. De man en zijn vrouw waren zo zielig, te erg toch. Een flinke schadevergoeding door de Nederlandse belastingbetaler is wat hij verdient volgens sommigen, want de man is echt heel zielig. Overigens zou er vijf jaar straf over blijven en dat is geaccepteerd door de Thaise instanties, wat feitelijk zoals Eduard al aangeeft veel minder is. Als hij nu vrij zou komen is dit echt wel de laatste keer dat men hier zo’n deal afsluit. Dus ik mag hopen dat Van laarhoven nog even over zijn criminele daden mag nadenken in een Nederlandse gevangenis en daarna kan hij weer vrolijk doorgaan met zijn criminele praktijken, de zogenaamde legale verkoop van softdrugs, want is inmiddels wel het nodige lichter geworden een wederrechtelijk verkregen bezittingen en geld. Aanvulling is had nodig en mogelijk in het walhalla van Nederland.

 20. Roedii vh. mairoe zegt op

  Alle reacties gelezen hebbende kan ik alleen maar stellen dat er weinig em- en sympathie is voor betrokkene. Johan van Laarhoven was geen lieve jongen, en maakte de inschattingsfout dat hij in Thailand wel luxueus zijn leven kon gaan slijten met zijn uit softdrugshandel gegenereerde gelden. Thailand heeft beslist dat hij die gelden wit aldaar heeft gewassen. Plus nog enkele andere feiten zoals het illegaal hebben van een wapen.
  Voor dat alles is hij gestraft: 5 jaar in een Thaise cel. Omdat Nederland volgens onze nationale ombudsman toch wel dubieus heeft geopereerd, ten gevolge waarvan Thailand hem op het spoor kwam, is het niets meer dan logisch dat hij nu terug is in Nederland, onder andere om tekst en uitleg te geven inzake belastingontduiking. Zijn broer Frans zal eveneens nog opening van zaken moeten geven! Hoe dan ook: het is goed dat hij terug is, eind goed al goed. Gelukkig dat nu ook moeite gedaan wordt Tukta vrij te krijgen.
  Overigens hebben meer Thaise vrouwen met Johan van doen gehad. In Brabant had hij diverse coffeeshops, waar joints werden verkocht, per stuk gedraaid en verpakt, van diverse dikte en grootte. In Tilburg o.a. reed op afspraak en afroep ‘s avonds een busje rond om die vrouwen op te pikken om ergens op locatie weed en tabak te mengen. Er werd goed verdiend!

 21. Johnny BG zegt op

  Al deze reacties laten zien hoe wij Nederlanders in het echt zijn.
  Wees er maar trots op !!!

  De keuze voor Thailand op zo’n wijze was wellicht niet slim, maar het zo gunnen van een k.. leven in een Thaise gevangenis gaat mijn pet te boven.
  Hoe laag kan je gaan?

  De 2e W.O. heeft het laten zien hoe laag het eigen volk kan gaan en na zoveel jaren zijn sommigen nog steeds op dat niveau.

  Het is niet voor niets dat de Ombudsman dit heeft aangekaart en dat de minister er na druk van de 2e Kamer actie heeft ondernomen.
  Iedereen die daar negatief over is heeft geen enkel respect voor de NL vertegenwoordiging om een ingezetene te helpen.
  Helpen…hoezo?..hij heeft toch geld verdiend……

  • Pieter zegt op

   Ik lees niet in de reacties dat hem een bestaan in de Thaise gevangenis wordt gegund. Ik lees er wel uit dat er veel irritatie is ontstaan doordat sommigen hem nu een soort van heldenstatus geven omdat hij terugkomt naar Nederland, terwijl we het wel over een veroordeelde misdadiger hebben.

   Ik heb het niet zo met drugsdealers (ook al is het voornamelijk van het softe spul), zeker niet als ze verongelijkt gaan lopen doen wanneer ze tegen de lamp lopen. Het feit dat instanties in Nederland het misschien niet helemaal goed hebben opgepakt, maakt van deze man nog geen heilige. Integendeel. Met dat in het achterhoofd was de reactie van zijn broer om te kotsen.
   Maar ik gun het elke ingezetene die in het buitenland vastzit, dat hij of zij de kans krijgt om naar Nederland te komen en daar zijn/haar straf uit te zitten. Wat voor misdaden er ook zijn begaan.

   Geen idee waarom u er een onzinnige vergelijking met WO2 bijhaalt. Maar als daar één les uit geleerd kon worden, is het om volkeren nooit te generaliseren.

  • Jacques zegt op

   Nog zo’n reactie die ik niet begrijp. Als je voor een mening staat die niet met de uwe overeenkomt moet je dan trots zijn op je eigen mening. Waar slaat dit op. Je geeft je mening op bepaalde gronden. We zijn allemaal opgegroeid met een bepaald normbesef en dat is niet voor een ieder gelijk dat ben ik mij bewust en het zou u sieren hier ook rekening mee te houden. Je bent voor of tegen een bepaald beleid of straf of noem maar op. Nederland kent wetgeving die door een ieder moet worden gerespecteerd en nageleefd. Behalve door de zogenaamde outlows natuurlijk, maar daar geldt vrijwel niets voor. Die doen wat hun goeddunkt. Van Laarhoven had in Nederland zijn strafzaak moeten afwachten en meewerken aan zijn zogenaamde onschuld. Ik gun Van laarhoven niet de Thaise gevangenis maar dan moet je maar niet strafbare feiten plegen van niet geringe aard. De Nederlandse gevangenis daar heeft hij volgens mij, met tot op heden wel voldoende kennis opgedaan, ook recht op. Deze man maakt van het plegen van strafbare feiten kennelijk een beroep of gewoonte. Dat is heel onverstandig en daar is hij nu wel achter gekomen. Vele criminelen blijven echter buiten schot en dat is slecht voor de maatschappij. Het gevangeniswezen is erbarmelijk slecht in Thailand dus bezint eer ge begint. Dat hij pas werd opgemerkt door de autoriteiten in Thailand naar aanleiding van een rechtshulpverzoek van de Nederlandse justitie is een teken aan de wand hoe men hier let op binnengekomen drugscriminelen. Zoals hij zijn er nog velen die niets aan de schenen wordt gelegd. Ook criminele motorbike outlows kunnen ongeschonden hun gang gaan in Thailand. Als ik ze zie moet dit toch ook voor anderen zichtbaar kunnen zijn. Dus wat mij betreft veel meer toezicht op buitenlanders die het land in komen en die hun escapades niet kunnen verklaren met hun vermogen en of inkomen. Daar moet immigration zich als speerpunt op richten en niet dat gemekker op ouderen wiens pensioen net onder de streep van 65.000 baht per maand is gekomen vanwege de koerswissel en derhalve het land moeten verlaten.

 22. David H. zegt op

  18 Jan at 08:50

  In een thuisland cel terecht komen ipv.Thaise cel gun ik iedereen , maar die o zo verongelijkte reactie van “brother in crime” vindt ik totaal ongepast om dit nu als een verongelijkte held te gaan bevinden is een paar bruggen te ver.
  Waarom was er geen rode loper aanwezig lijkt de opmerking wel , blijkbaar staan er hier niet veel reageerders stil bij de terechte opmerking van Jaques dat Thailand deze gunstmaatregel heeft toegestaan en verwacht dat zijn verdere straf in NL. wordt uitgezeten ?

  Anders zouden andere mindere NL goden die niet beschikken over media hulp van “crime brother” via “media Spong” wel eens kunnen fluiten naar hun gunstmaatregel. Het is goed dat hij nu verder zijn straf in akkoord kan uitzitten in NL. , maar nu al direct beginnen prutsen aan al de mogelijkheden om die terechte veroordeling van Thailand wegens witwassen , wapenbezit, en niet vergeten onwettige aankoop van gronden en huizen via onwettige constructies ,niet vergeten het binnensluizen via allerlei kanalen ,teniet te doen. Anders zou het wel eens kunnen dat anderen echt wegkwijnen in een Thaise cel tot hun einde.

  Had broerlief dan verwacht dat JVL. direct in de 3 talkshows zou zetelen geassisteerd door ” media Spong” vlak na aankomst ,bloemen incluis misschien ??

  • Jacques zegt op

   Beste David, die talkshows die komen nog wat ik je brom. Daar wordt kennelijk van gesmuld want topcriminelen en hun advocaten zijn hot in Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website