De voorgenomen wijziging van de Foreign Business Act (FBA) om de buitenlandse controle over joint ventures te beperken, heeft ernstige gevolgen voor bestaande en toekomstige investeringen. Ze wekt de indruk dat Thailand niet echt geïnteresseerd is in het verwelkomen van buitenlandse investeringen.

Een Japanse diplomaat en de Joint Foreign Chambers of Commerce maken zich grote zorgen over de wijziging. Om beschouwd te worden als binnenlands bedrijf mogen buitenlanders niet meer dan 49 procent van de aandelen in een joint venure bezitten, maar de wet stelt geen eisen aan de samenstelling van de raad van bestuur en stemrecht van aandeelhouders. Aan die maas in de wet wil het ministerie van Handel een eind maken en dat is niet de eerste keer, want in 2007 is het ook al eens geprobeerd.

Mitsugu Saito, adjunct chef-de-mission van de Japanse ambassade, schetst twee mogelijke gevolgen: bedrijven leggen zich neer bij de wijziging of ze trekken zich terug uit Thailand. Hij verwacht dat de meeste bedrijven het eerste zullen doen, maar dat is kostbaar en kost tijd. Het herzien van het aandelenpakket vereist veel gesprekken met Thaise zakenpartners, van wie sommigen niet staan te trappelen geld te fourneren.

Saito denkt dat de wijziging gevolgen heeft voor 99 procent van de Japanse bedrijven in de servicesector, zoals financieringen en after-sales. Van de 5.000 Japanse bedrijven in Thailand is 45 procent in de servicesector werkzaam.

Hoeveel bedrijven van de overige 55 procent getroffen zouden worden, weet hij niet. De totale Japanse investeringen in Thailand hebben een waarde van 1,8 biljoen baht, aldus cijfers van de Bank of Thailand en zijn daarmee goed voor meer dan de helft van ‘s lands foreign direct investment.

‘We doen al enkele tientallen jaren zaken met Thailand op basis van wederzijds vertrouwen en wederzijdse vriendschap’, zegt Saito. ‘Ik ben bang dat door het veranderen van de bedrijfsstructuur op zo’n korte termijn bedrijven hun vertrouwen in de Thaise regering zullen verliezen en in het bedrijfsklimaat in Thailand.’

Saito wijst er ook op dat het vertrouwen van Japanse bedrijven sinds de militaire coup al verminderd is, omdat niemand geloofde dat er weer een militaire coup zou komen [na de coup van 2006]. ‘Nu de wetswijziging ten nadele van Japanse bedrijven is, kunnen ze denken dat er zeker een derde incident komt omdat het al tweemaal is gebeurd.’

De gezamenlijke buitenlandse kamers van koophandel vergaderden vorige week over de wijziging van de FBA. Ze menen dat verandering van de wet niet de indruk wekt dat Thailand echt geïnteresseerd in het aantrekken van buitenlandse investeringen. Deze week houdt het ministerie van Handel twee openbare hoorzittingen met Thaise en buitenlandse bedrijven.

(Bron: Bangkok Post, 9 november 2014)

Voorgaande berichten:

De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend
Buitenlandse bedrijven bevreesd voor eigendomsbeperkingen

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Japanse diplomaat waarschuwt voor uittocht investeerders”

 1. Peter vz zegt op

  Er zijn een aantal grote Thai Chinese family bedrijven die aanpassing van de FBA pushen. Ik denk dan voornamelijk aan de CP Groep, waarvan True onderdeel uitmaakt. True will graag het grootste mobiele telefoon bedrijf worden, maar dat lukt maar niet omdat de andere 2 (AIS en DTAC) met buitenlandse partners nu eenmaal sterker staan.

  • piet zegt op

   Denk nou niet dat ze sterker staan met buitenlandse partner, men kan heel goed zelf de boel opknappen
   True is zeker goed op weg en zodra aandelen hoog staan ; verkopen en jaa ook buitenlandse maatscappijen doen mee

 2. LOUISE zegt op

  Lieve mensen,

  Ben ik nu te stom om deze zet te begrijpen?
  Met mijn simpele grijze cellen zou ik toch denken dat investeringen vanuit het buitenland geld in de schatkist brengt, zorgt voor banen.
  Kortom, heel goed voor Thailand in zijn geheel.

  Ze knallen hier de deur al in het gezicht, voor er uberhaupt naar de deuknop gegrepen wordt.
  Als iemand tig miljoenen in Thailand gaat investeren, dan wil men toch zeker wel in de gelegenheid gesteld worden om deze miljoentjes in de gaten te houden cq te vermeerderen.

  Dat dit het land economisch in een neerwaartse spiraal gaat storten, kan een kind nog wel bedenken.

  Het is voor mij absoluut onmodelijk deze gedachten kronkel te kunnen begrijpen.

  LOUISE

 3. chris zegt op

  Het probleem dat ik heb is dat het beleid van deze regering niet consistent is. Aan de ene kant omarmt men de komst van de AEC (dat tot meer handel met de AEC-landen zal leiden, inclusief meer buitenlandse werknemers), wil men meer investeringen vanuit China en Japan en aan de andere kant heeft het beleid veel weg van het al jarenlang gevoerde beleid om Thaise ondernemingen, ondernemers en werknemers te beschermen tegen de boze buitenwereld. De geschiedenis leert dat dat bij voorbaat een verloren strijd is.

  @Louise: niet alle typen investeringen zijn even heilzaam voor de Thaise economie, de Thaise schatkist en de Thaise bevolking. Het gaat om hoeveel en wat voor soort arbeid wordt gegenereerd via de investeringen en ook waar de uiteindelijke winsten naar toe gaan. Hier een hotel laten bouwen (door een internationaal bouwconsortium), dat runnen met veel buitenlandse werknemers (zeer geschoold management en daarnaast ongeschoolde arbeid) en de winsten terugsluizen naar de USA of China levert Thailand per saldo niet zo heel veel op. Schijn bedriegt wel eens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website