Invasie EU ambassadeurs Phuket

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
15 juni 2013
EU ambassadeurs Phuket

Het heeft zo langzamerhand alle kenmerken van een tragi-komisch toneelstuk: expedities van buitenlandse ambassadeurs naar Phuket.

Die indruk wordt nog versterkt door het wrange grapje waarmee Phukets gouverneur Maitree Intusut vrijdag 17 EU-ambassadeurs op het schiereiland verwelkomde: ,,Het heeft er schijn van dat Phuket niet alleen aantrekkelijk is voor toeristen, maar ook voor diplomaten”.

Na individuele bezoeken van diverse EU-vertegenwoordigers was het voor het eerst dat gezamenlijk werd afgereisd naar Phuket om daar aan te dringen op snelle(re) aanpak van praktijken die toeristen in grote problemen brengen: oplichting, berovingen, geweld, corrupte politie, slechte of ontbrekende veiligheidsvoorzieningen aan de stranden en bij activiteiten op het water, transport vanaf het vliegveld enz. Gouverneur Maitree moet na alle ambassadeursbezoeken het lijstje in zijn slaap kunnen opdreunen, maar kwam afgaande op de berichten in de lokale media ditmaal niet weg met zijn gebruikelijke repliek ‘de problemen zijn er, maar er treedt langzaam maar zeker verbetering op’. Volgens de Bangkok Post legde de gouverneur het Europese gezelschap plannen ter verbetering van de situatie voor, met name waar het oplichting door jetski-verhuurders betreft.

De reacties waren gereserveerd. ,,De praktijk zal moeten uitwijzen of de situatie voor toeristen verbetert”, zei plv chef de poste HenkCor van der Kwast tegen de Phuket Gazette (die hem gemakshalve tot Nederlands ambassadeur promoveerde). Volgens Van der Kwast moeten de problemen van Phuket op nationaal niveau worden aangepakt en daartoe zullen de EU-vertegenwoordigers zich binnenkort wederom gezamenlijk melden bij de nieuwe minister van toerisme, Somsak Pureesrisak.

Actie

Die heeft zich goed voorbereid, want hij was toevalligerwijze met een delegatie uit de Senaat een dag eerder op Phuket. Na alle problemen met jetski-oplichting, tuktuk- en taxi-chauffeurs en verdronken toeristen te hebben geïnventariseerd concludeerde Somsak dat het de hoogste tijd werd om tot actie over te gaan. Gouverneur Maitree was daar kennelijk zo van onder de indruk dat hij een dag later de Europese vertegenwoordigers liet weten dat toeristen in moeilijkheden zijn bureau direct kunnen bellen. Dit blijk van vertrouwen in de effectiviteit van de plaatselijke politie werd door de Phuket Gazette onderstreept met ironische toevoeging van het telefoonnummer.

Gezichtsverlies

De bij de tweedaagse ontmoeting gebezigde diplomatieke taal kon echter niet verhullen dat ‘probleemkind Phuket’ de laatste jaren door de intensieve bemoeienis van buitenlandse ambassadeurs een volwassen status als symbool van nationaal gezichtsverlies heeft gekregen. Eerder werden de lokale autoriteiten al de oren gewassen door onder meer de Britse, Nederlandse, Russische en Chinese vertegenwoordigers. De keiharde boodschap van de Chinese ambassadeur, (Phuket is corrupt) werd afgelopen woensdag echter ruimschoots gecompenseerd door de Amerikaanse ambassadrice Kristie Kenney.

Strooppot

Zij oordeelde kennelijk dat de strooppot een beter resultaat oplevert dan de moker. Volgens de plaatselijke media prees Kenney bij haar bezoek Phuket de hemel in. Ik ben iedere politieman op Phuket zeer dankbaar voor de getoonde inzet om de veiligheid van Thais en buitenlanders, in het bijzonder de Amerikanen, te verzekeren. De politie heeft hier een zeer moeilijke taak, noteerde de verzamelde pers na een gesprek tussen Kenney en politiecommandant generaal Choti Chavalviwat van de provincie Phuket.

Die antwoordde met een lijstje cijfers waaruit moest blijken dat er een stijging is in het aantal door buitenlanders gepleegde misdrijven. ,,Amerikanen behoren echter niet tot degenen die ons problemen bezorgen”, was zijn geruststellende toevoeging.

Verbond

Kenney wilde daar kennelijk niet voor onder doen en repliceerde: ,,Na een aantal incidenten heeft Phuket in de ogen van sommigen een negatief image gekregen. Maar ik begrijp zeer goed dat u uw uiterste best doet en heeft gedaan. U kunt niet alles in de hand hebben”.

Bij het afscheid van Maitree noteerde de Phuket Gazette deze uitsmijter van Kenney: Phuket is prachtig, een geweldige toeristische bestemming. Het toont een perfect verbond tussen stadsleven en prachtige natuur.

Misschien moeten de verzamelde EU-ambassadeurs ter versterking van Europees-Amerikaanse samenwerking eerst even een kopje thee gaan drinken met Kenney alvorens bij de minister van toerisme op de koffie te gaan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Invasie EU ambassadeurs Phuket”

 1. Khun Peter zegt op

  Volgens mij is het probleem vrij gemakkelijk te tackelen namelijk een verzwaard reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken voor Phuket. Als ieder EU land dat doet dan slaat dat in als een bom en haalt alle kranten in Europa.

  • janbeute zegt op

   Goed idee Peter alle landen een negatief reis advies geven over Phuket .
   Ik zelf woon al jaren in Thailand , en van fotos en films te zien een leuk eiland .
   Maar waar ik woon in het noorden van Thailand heb ik enkele farangs gesproken die daar geleeft hebben en om de zelfde redenen daarom zijn vertrokken.
   Ik ben zelf nooit in Phuket geweest , en heb ook geen behoefte om alles wat ik hier dagelijks over hoor en zie om daar naar na toe af te reizen .

   Groetje van Jan Beute .

 2. cor van kampen zegt op

  Khun Peter,
  Ben het volkomen met je eens. Met zo’n reisadvies zet je tenminste wat neer.
  Met het gezamelijk optreden van al die diplomaten maken we ons alleen maar
  belachelijk.
  Cor van Kampen.

 3. Cornelis zegt op

  Of een negatief reisadvies de oplossing is betwijfel ik. Een dergelijk advies zou met wat goede – of kwade – wil bij voorbeeld ook voor Amsterdam kunnen worden afgegeven, en voor vele andere plaatsen in de wereld waar je als toerist het risico loop getild te worden.

  • Khun Peter zegt op

   Lezen is ook een kunst. Er staat verzwaard reisadvies. Dat is iets anders dan een negatief reisadvies. Er zijn verschillende kwalificaties van de reisadviezen.

 4. Martin zegt op

  Prima Artikel van de redaktie. De politie van Phuket heeft een moeilijke zaak omdat sommige beamten er jaren lang aan hebben mee gewerkt dat Phuket dat is, wat het nu is. De beste oplossing: gewoon weg blijven-dat drrogd van zelf op.Want als de Tourist weg blijft, wie will je dan beroven, tillen of bedonderen ? Gewoon No Body. Martin

  • Franky R. zegt op

   Wegblijven wordt wat lastig, als Phuket wordt aangewezen als locatie voor de Formule 1.

 5. Jan H zegt op

  Ik denk niet dat dit probleem ooit helemaal kan worden opgelost, maar we kunnen wel zorgen dat het deze lui minder makkelijk word gemaakt om mensen te tillen.
  Bijvoorbeeld met vaste tariefindicaties in tuktuks en taxi’s, en in elke taxi een meter verplichten.
  En wij de toerist,wij moeten zelf ook meer alert zijn,want het word deze lui het soms ook wel erg makkelijk gemaakt als je de gebeurtenissen van de afgelopen jaren er op na leest, dan lees je dat sommige mensen wel erg naïef zijn, soms lijkt het er op alsof ze na de oorlog niet meer buiten zijn geweest .
  Als de taxi chauffeur weigert zijn meter aan te zetten dan niet in stappen,niet je paspoort af geven bij jetski of motor verhuur,en maak eerst een foto van de het geen je huurt als er zichtbare schades zijn, hiermee kan je al een hoop ellende voorkomen etc.

 6. Cor van kampen zegt op

  Cornelis, dus weer niet helemaal goed gelezen.
  Ga we nou Amsterdam als voorbeeld aanhouden of Nederland.
  Is de Amsterdamse mafia van de kanalbike,s ook aan het controleren of er nog een krasje op die bike zit waar dan grof voor betaald moet worden. Gaan we een bootreisje maken naar de wadden waar je onderweg (met meeweten van de kaptein) bestolen word. Zijn het grootste deel van de Nederlandse taxi chauffeur ook oplichters.
  Word je in Nederland ook regelmatig aangehouden door de politie die je beschuldigen van iets wat je niet gedaan hebt en dan een bedrag (als pure diefstal) in hun zak steken.
  Worden bij ons met dezelfde regelmaat mensen berooft of vermoord.
  Mensen ga naar Parijs,Barcelona,Londen, Amsterdam,Rotterdam,Berlijn of waar dan ook in Europa. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis. Voor Phuket en Pattaya.
  Zoals eerder al door Khun geschreven een verzwaard reisadvies en dus (goed lezen) geen negatief reisadvies.
  Cor van Kampen.

  • Cornelis zegt op

   Met mijn leesvermogen is niets mis, Cor, maar soms moet je je stelling wat overdrijven – net als jij dat in je reactie doet – om je mening duidelijk te maken. Bovendien kun je een ‘verzwaard reisadvies’ toch ook niet als positief benoemen?
   Wat ik maar aan wil geven is dat je als toerist op heel veel plaatsen in de wereld op welke wijze dan ook getild kunt – en zal – worden en dat het een hele lange lijst wordt als je aan al die plaatsen een reisadvies moet gaan wijden.

 7. ruud NK zegt op

  Op Phuket airport zie je een lijst met taxi prijzen bij de bagage band. Maak er een foto van als je veel taxi gaat gebruiken. Er staat ook een telefoonnumer op als je klachten hebt. Het geeft niet alleen weer de prijzen vanaf het vliegveld, maar b.v. ook van Patong naar Karon of Phuket town. Mij is gebleken dat deze prijzen ook nog onderhandelbaar zijn.

  Als je weet dat je bezodemieterd kan worden handel er dan na. Blijf lachen en dan kan je zelfs nog vrienden maken.

  Maar wees eens eerlijk, je hebt een bussenes in Phuket of waar dan ook. Zeg een restaurant, waar je weinig service geeft, niet al te best eten en tegen een hoge prijs. Het zit er elke dag bomvol. Zou je nu omdat er wordt geklacht je prijzen verlagen????
  Bij mijn studie economie heb ik geleerd; “de verkoopprijs is de prijs dat de klant ervoor wil geven.” Dat is o.a. de rede dat er flink geld wordt verdient aan steeds weer “nieuwe” mobiele telefoons.

  En die gouveneur, afgelopen zondag was hij 10 mumuten te laat om het startschot te geven voor de Laguna Phuket marathon. (totaal 6.400 deelnemers)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website