Hoteleigenaren in Pattaya hebben de regering gevraagd om hen te helpen. Het water staat ze aan de lippen omdat de afgelopen maanden 60 procent minder Chinezen zijn gearriveerd.

President Suwat van de Pattaya Hotel Club zegt dat tussen juli en oktober de omzet van veel hotels fors is gedaald. Volgens hem is de situatie nu ernstiger dan in 2016 toen de overheid optrad tegen de zero-dollar tours.

De terugval is ondermeer het gevolg van de bootramp in juli voor de kust van Phuket waarbij 47 Chinese toeristen verdronken en een handgemeen in september tussen een toerist en een bewaker op luchthaven Don Mueang.

De overheid heeft om het toerisme uit China te stimuleren de legeskosten voor een visa on arrival geschrapt, maar dat is niet voldoende volgens Suwat.

De Pattaya Business & Tourism Association, die donderdag vergaderde over promotionele acties, zegt dat Chinese toeristen het vertrouwen hebben verloren dat Thailand hun veiligheid kan garanderen.

Vorig jaar bezochten 14,6 miljoen toeristen Pattaya, de eerste negen maanden van dit jaar 12,3 miljoen. Het toerisme in de stad is voor het grootste deel afhankelijk van Chinezen, gevolgd door toeristen uit Rusland, Zuid-Korea, India en het Midden-Oosten.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Hotels in Pattaya blijven leeg door terugloop Chinese toeristen”

 1. Hans zegt op

  Met de genoemde aantallen toeristen klopt dan toch iets niet als er een 60% afname is in Chinese toeristen.

  Vorig jaar 14.6 mio toeristen (alle nationaliteiten neem ik aan) en 1e 9 maanden dit jaar 12.3 mio. Nu mag je de trend niet zonder meer evenredig doorzetten doch even als vuistregel zou dat toch betekenen dat er dit jaar grofweg 16 miljoen toeristen te verwachtten zijn.

  Als Chinezen het leeuwendeel zijn en daar 60% teruggang op van toepassing is dan klopt er toch iets niet. Uiteraard weten we allemaal dat cijfers en rekenmethoden met een flinke korrel zout genomen moeten worden. Dit is toch wel een erg grote korrel, naar mijn idee.

 2. Cor Verkerk zegt op

  Het ligt eraan wie met de bezoekersaantallen komt.
  Wil men het nog een beetje aantrekkelijk maken dan wordt het gewoon hoger gepubliceerd.
  Deze cijfers worden toch uit een hoge hoed getoverd.

 3. frans zegt op

  Het gesjoemel met cijfers wordt weer eens duidelijk. Dat de terugloop ernstig is mag blijken uit het feit dat de overheid een flinke inkomstenbron- de te betalen visa on arrival, voor deze doelgroep 2 maanden schrapt. Of daarmee de teruggang wordt opgevangen, waag ik te betwijfelen.
  En als ze sowieso niet komen, dalen ook de inkomsten uit visa on arrival.

 4. john zegt op

  Ik heb in mijn leven heel wat klagers gehad. Mijn eerste reactie is dan even de rekensom te maken. Altijd wat achterdochtig want business is ook kijken waar iets te halen is. Daarbij kan klagen helpen. Ik had ook het rekensommetje gemaakt en heb nogal wat twijfels aan de uitkomst. Hans schreef het ook al.

 5. j.a. zegt op

  Ze zouden ns wat aan hun etiquette moeten doen en niet zo zeuren bij de regering….In de heel toeristische gebieden is de gemiddelde aanbieder van diensten niet te harden meer…Onbtrouwbaar,chagerijnig klantonvriendelijk en vaak onder de maat in kwaliteit……Als de Thai niet gaan inzien dat het aan hen ligt zullen ze niet gauw terug komen die toeristen.in andere oorden is het zo ook al goedkoper, en staan ze te springen om nieuwe klanten…Thailand doet hard zn best de mensen weg te jagen als je het mij vraagt…( zit er nu zo’n 12 jaar naar te kijken hier en zie duidelijke veranderingen.door de jaren..en wel in slechte zin ….misschien wel begrijpelijk, maar daar hebben de klanten lak aan, wat jullie interne problemen zijn…..
  Wake up…

 6. fred zegt op

  Goed nieuws is dat. Zijn er meteen wat minder van die oude smerige roetbussen die de stad verpesten met hun zwarte rook en lawaai. Trouwens ik vraag me af wat die Chinezen nu naar Pattaya komen doen ? Het strand stelt niks voor en voor wie niet naar de bars gaat is Pattaya gewoon een drukke stad waar niks is te zien. Er is zelfs geen voetpad.

 7. PEER zegt op

  Kijk jongens, dat noemen ze Thais rekenen!!
  Als er in 9 mnd 12,3 milj Chinezen in Patt zijn gekomen betekent dat bij 12 mnd dus 14,6 milj Chinezen in Pattaya, dus precies evenveel!! Dus ‘n daling van 0 %.
  En dáárom hebben ze bij élke winkel ‘n rekenmachientje nodig, hahaa
  ps., wij kregen vroeger nog hoofdrekenen.

  • Erik zegt op

   PEER, ik heb ook hoofdrekenen gehad en kom op 16.4 miljoen voor 12 maanden.

  • mr.Bojangles zegt op

   Peer, jij hebt zeker ook een Thais rekenmachien?
   Ik heb er geen, reken wel ff uit mijn hoofd: 12,3 per 9mnd = 12,3 / 3 per 3 mnd = 4,1 per 3mnd. 12,3 + 4,1 = 16,4 ipv 14,6. Ergo, zelfs een toename van toeristen. 😉

   • PEER zegt op

    Ja mannen, jullie hebben hélémáál gelijk, ik heb de ‘6’ en ‘4’ doormekaar gehaald!
    Ik zat aan m’n 2e mojitootje, dus dá’s de schuldige van m’n negatieve rekenkunst hahaaa

 8. Bob zegt op

  Het is wel een feit dat er veel minder toeristen zijn dan voorheen. Het feit dat ongeveer de helft van Pattaya te koop of te huur staat is hier een gevolg van…

 9. Smakkie zegt op

  Pattaya loopt al jaren terug. Te duur, te vies en de mensen zijn minder vriendelijk dan voorheen is iets wat ik vaak hoor. Zelf hou ik het nog wel even vol maar veel bekenden hebben ondertussen gekozen voor cambodia, Vietnam en Filipijnen. Veel soi in pattaya zijn leeg en dat komt niet door vertrekkende Chinezen maar door vertrekkende Europeanen .

 10. brabantman zegt op

  Pattaya is bekend, groot en welvarend (dit laatste weliswaars voor een beperkte groep) geworden door, laat ik het beschaafd houden, het bloeiende uitgaansleven. Gestart als vissersdorpje, ontdekt door het Amerikaanse leger, populair geworden door een groot aantal Duitsers die Naklua hadden ‘bezet’.
  Maar in al hun wijsheid besloot de Thaise overheid dat Pattaya een ‘familie’ stad moest worden. Ondanks door ratten overbevolkt mini stranden, het rookverbod op stranden, het gesloten zijn van het strand op bepaalde dagen enz. Daarbij ook nog de dagelijkse (avondlijke) ‘ opschoning’ van de grootste toeristen trekker, de dames van Pattaya. Daarbij de steeds strengere, dure en onmogelijk eisen door de bange overheid (controle, controle. ) m.b.t. het visumgebeuren en meldingsplichten, dit alles helpt natuurlijk niet mee.
  Daarbij toch ook voor velen nog het besef dat de machthebbers ondemocratisch aan de macht gekomen zijn (staatsgreep). En niet te vergeten de veranderde mentaliteit van een groot deel Thai, geld, geld, geld.

  Dit laatste is vrij duidelijk, gezien de monopolie van slechts enkele families in deze markt, door de prijzen van levensonderhoud op te jagen. Bijvoorbeeld, Thaise rijst is bij Lidl in NL een betere kwaliteit en goedkoper dan in Thailand.

  Tenslotte de visum eisen van landen als bv de Filippijnen voor farangs. Ben je gehuwd met een Pinay, gratis stempeltje in je pas met 1 !! jaar toestemming tot verblijf. Geen meldingsplicht. Erg verleidelijk dus om te verhuizen.

  Denk dat eerst veel meer mensen Thailand links moeten laten liggen voordat men hier wakker wordt.
  Maar gezien de heersende mentaliteit, weinig hoop.
  Zelf vind ik dit jammer. Woon hier ruim 10 jaar en ben nu ook aan het denken om een ander plekje te gaan zoeken,

  • Piet zegt op

   Tenslotte de visum eisen van landen als bv de Filippijnen voor farangs. Ben je gehuwd met een Pinay, gratis stempeltje in je pas met 1 !! jaar toestemming tot verblijf. Geen meldingsplicht. Erg verleidelijk dus om te verhuizen.
   Moet je wel gehuwd zijn met een Pinay, en dan ook nog samen het land inkomen. anders lukt het niet.

 11. John Zoet zegt op

  het mooiste land van de wereld voor mij in de Isaan maar als je na de toeristen plaatsen gaat kom je een andere Thai tegen die alleen maar batjes ruikt en je daar vanaf wil helpen.
  de mensen ij de toeristen industrie moeten volgen mij een cursus volgen HOE GA IK MET MIJN KLANTEN OM.
  ze hoeven geen dubbele prijzen te tellen als ik weg ga uit het hotel laat ik altijd een flinke fooi achter en elke dag geef ik 100 tot 200 Baht aan het meisje dat onze kamer schoonhoud..
  klantvriendelijkheid is vaak ver te zoeken vooral bij de taxi chauffeurs
  als je 20 Bath moet betalen en je geeft 50 of 100 bath rijden ze vaak voor je neus weg.
  niet voor die paar bath maar het princiepen gaat een rol spelen.
  dat is de reden dat Bangkok en Pattaya voor mij verleden tijd is geworden en we rechtstreeks na huis gaan in plaats van een paar dagen strand.\
  in Chang Ray en Udon is het ook fijn vertoeven en volgens mij zijn de mensen er een beetje klantvriendelijker
  laat de chinezen hun een lesje geven op het gebied van veiligheid en klantvriendelijkheid en ze komen in grote getallen weer terug om met 100 man achter een vlaggetje te lopen in de walkingstreet

 12. ton zegt op

  Het beste is al de Nederlanders weg sturen uit Thailand omdat volgens de regering de Chinezen meer geld in het laatje brengen.. Dus nu niet zeuren als dat plotseling niet zo is.
  De Nederlanders waren een vertrouwde bron van inkomsten, maar daar zijn er inmiddels veel naar Cambodja vertrokken waaronder ikzelf.
  Ik hoop dat alles daar op zn gat gaat. Is geen rancune maar een hele dikke vinger aan de Thaise overheid

 13. Tony zegt op

  14.6 miljoen toeristen in Pattaya…..
  Alleen in Pattaya…….(wat is dan zo bezienswaardig in Pattaya)
  Disneyland,Fantasialand…..etc
  Wie heeft deze cijfers vrij gegeven want laatste 3 maanden in Pattaya geweest en heel weinig toeristen gezien dan wel veel Indiërs.
  Rara….hoe kan dat..
  TonyM

  • brabantman zegt op

   Pattaya, daar kun je op sommige tijden een ‘kogel afschieten’.
   Tja, de overheid neemt het niet zo nauw met de cijfertjes.
   Niet alleen Pattaya, heel Thailand loopt leeg.
   Maar de overheid vindt dat niet erg, alleen maar lastig die buitenlanders. Die hebben een eigen mening en met dergelijke zaken en democratie daar kunnen wij niets mee. Kom niet aan ons wingewest.
   Naar mijn mening is Thailand gewoon een kolonie voor een paar rijke Chinees/Thai families en dat soort mensen staat nu eenmaal niet bekend om hun sociaal meelevendheid.

 14. jacques zegt op

  Wat mij betreft ben ik niet rouwig om het afnemende aantal toeristen in Pattaya. Ik kan doorgaans weer met de auto door de stad rijden zonder dat dit uren duurt. De ongebreidelde bouwdrift eist zijn tol en leegstand is aan de orde van de dag. Niet dat daar van geleerd wordt, want het gaat maar door. Met de grote hotel eigenaren heb ik geen medelijden, die bedruipen zich wel. De kleine hartwerkende Thaise ondernemers die hebben het zwaarder als voorheen. De kosten van levensonderhoud is ook gestegen net als de grondprijzen. De bedragen die worden gevraagd voor een nietig flatje aan zee zijn buiten proportioneel. Voor een hokje waar je de kont niet kan keren betaal je al gauw 2 tot 3 miljoen baht. Geen wonder dat er minder geïnvesteerd wordt door de gemiddelde jan modaal. De mentaliteit van een groep Thaise mensen in de toeristenwereld is ver te zoeken. Veiligheid zit bij die groep niet hoog in het vaandel en we zien de ongelukken en tragedies te vaak op het nieuws. Hier kan de regering maar voor een deel iets aan doen. Maar vele Thai houden niet van regeltjes en lapt ze doorgaans aan de laars. Wel wordt het tijd voor de leefbaarheid en veiligheid, dat er regels komen, die hout snijden en nageleefd worden, met toezicht door de instanties. Nu doet men maar wat en als dat niet doordacht gebeurd heeft het weer negatieve consequenties. Wel is het goed te zien dat de seksbusiness afneemt, want daar is nog altijd veel mis mee, waar we onze ogen niet voor mogen sluiten, maar dat wel wordt gedoogd, vaak uit eigen belang en ten gunste van een bepaalde doelgroep toeristen.

 15. Stan zegt op

  14.000.000 toeristen per jaar gedeeld door 365 zijn 38300 toeristen per dag. Doe je er 100 in een bus dan moet je hier 383 bussen per dag zien. Ik vermoed dat hier maximaal 2000 van China per dag aankomen of vertrekken. Dit zijn bijna 50 speedboten van 30 toeristen… en 510 Welke niet mee varen… sorry voor dit primitief bericht van op het strand van Pattaya daar mijn mobieltje plots de Thaise taal vertoont en ik niet weet hoe dit te wijzigen…

  • Stan zegt op

   Zit hier nu van 9 uur deze morgen tot 1 uur deze middag op het strand en heb nog geen 7 Chinese bussen zien voorbijkomen. En als je kan aantonen dat er meer dan 30 groepen van 30 Chinezen door Walking Street wandelen: Proficiat en hopelijk ligt het niet aan een teveel van singa. En voor de azijnpisser: het strand is bijna volledig afgewerkt en zeker 30 tot 40 meter breed. Vriendelijke mensen als je zelf ook glimlacht, dat is overal tot zo? Ook in mijn 3-sterrenhotel zeer vriendelijke mensen! Als je jezelf een beetje kan inleven in het leven van deze Thaise mensen zal je een veel prettiger verlof ervaren! Correctie hier reden zopas nog twee bussen voorbij maar ik weet niet of het echt Chinese zijn die er in zitten… ik blijf erbij 3 en 4000 Chinezen per dag – Zelfs indien sterk onderschat – lijkt me onmogelijk om aan zelfs maar aan 1 miljoen per jaar te komen.

 16. chris zegt op

  Als het met het toerisme goed gaat, dwz een toename van de aantallen en de bestedingen, hoor je de ondernemers niet. Hun bankrekeningen lopen voller en elke maatregel van de overheid om zaken te reguleren (of er ook een graantje van mee te pikken door bv extra belastingen) wordt als ‘ondernemer pesten’ gezien.
  Nu gaat het niet zo goed en nu ineens moet de overheid helpen. Dat zou logisch zijn als de overheid de oorzaak is van de problemen maar dat is in het geval van Pattaya niet het geval. De Chinezen (en andere toeristen) blijven weg om redenen die alles te maken hebben met het gedrag van ondernemingen, ondernemers en hun medewerkers. Het zou de ondernemers sieren dat zij:
  1. beseffen dat ondernemen gepaard gaat met een zekere mate van risico;
  2. in de spiegel kijken en hun collega’s laten kijken en komen met een gezamenlijke strategie om het imago van Pattaya te verbeteren en ook intern maatregelen te nemen als collega ondernemers zich niet aan de afspraken houden.
  Eerst de eigen winkel op orde brengen zou ik zeggen en vervolgens bij de overheid aankloppen als dat nog nodig is. Het is mijns inziens duidelijk dat het toeristisch produkt Pattaya over de top is en alleen kan afglijden als niet echte veranderingen worden doorgevoerd. Tegen die tijd hebben de slimme en rijkgeworden ondernemers het zinkende schip Pattaya al lang verlaten.

 17. Bert zegt op

  Hier in Siem Reap struikel je tegenwoordig bijna over de Chinezen en Sihanouksville is onderhand een Chinese stad geworden.

 18. Samson zegt op

  Hallo,

  Dit is heel goed voor de binnenlandse toeristen.
  Verblijfplaatsen in Pattaya worden betaalbaar. Vergeet niet dat gemiddeld loon rond de 300 bht per dag is.
  Nu kunnen Thaise touristen uit het hele land genieten van deze ontwikkeling. BRAVO.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website