De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is voor het eerst in 24 jaar buiten de grenzen van haar land. Voor die eerste trip sinds twee decennia heeft ze buurland Thailand uitgekozen. 

Militaire junta

Myanmar, het vroegere Birma, ging tientallen jaren gebukt onder een militaire junta. Die plaatste Suu Kyi (66) van de afgelopen 22 jaar ruim 15 jaar onder huisarrest. Toen ze wel naar het buitenland mocht, durfde ze niet, omdat ze bang was dat ze Myanmar niet meer in zou mogen.

Onder internationale druk is Myanmar de laatste tijd aan het hervormen. Er zijn verkiezingen geweest en het land heeft een burgerregering, die toenadering zoekt tot de buitenwereld.

Huisarrest

Het grootste deel van de afgelopen 24 jaar zat Suu Kyi in de gevangenis of stond ze onder huisarrest. In de tijd dat ze vrij was, durfde ze niet naar het buitenland uit angst dat de Birmese autoriteiten haar bij terugkomst zouden weren.

Die vrees is geweken na de politieke hervormingen in het land. Suu Kyi werd begin vorige maand gekozen in het parlement.

Vluchtelingenkamp

De 66-jarige Suu Kyi is een paar dagen in Thailand. Behalve de conferentie staat ook onder meer een bezoek aan een kamp met Birmese vluchtelingen op het programma.

Medio volgende maand onderneemt Suu Kyi een langere reis. Dan doet ze verschillende landen in Europa aan. Zo zal ze in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen die haar in 1991 werd toegekend. In Engeland bezoekt ze haar jongste zoon.

Ook gaat ze naar Groot-Brittannië, waar ze jarenlang met haar man woonde. Daar spreekt ze het parlement toe en krijgt ze een eredoctoraat van de Universiteit van Oxford. In het Zwitserse Genève bezoekt Suu Kyi een congres van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Bronnen: NOS/ANP 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Historische reis Aung San Suu Kyi naar Thailand”

 1. Sir Charles zegt op

  Heuglijk nieuws is ook dat ze nu eindelijk naar Noorwegen af kan reizen om daar de aan haar in 1991 -!!!- toegekende Nobelprijs voor de vrede in ontvangst kan nemen.

  Mijn hoed af voor een vrouw die al die jaren een dictatoriaal regime van militairen op vredige volhardende wijze met woorden en dialoog heeft weten te bestrijden. Die ondanks allerlei tegenwerkende maatregelen waaronder het jarenlange huisarrest haar opgelegd door het regime haar er toch niet ten onder heeft doen krijgen.

 2. Fred Schoolderman zegt op

  In 2011 is het leven van Aung San Suu Kyi verfilmd, met als titel “The lady”. Een schitterende en zeer aangrijpende film. Het grenst werkelijk aan het ongelofelijke wat deze dame heeft moeten doorstaan.

 3. Willem van Doorn zegt op

  Het is altijd hetzelfde met militaire regiems, daar heeft geen enkel land goede ervaringen mee. Militairen, ze zouden er zijn om het land tegen buitenlandse vrijheidsrovers te beschermen, maar ze beroven zelf de burgers van het land van hun vrijheid. Birma -ik weiger de naam die het militaire tuig aan dat land gegeven heeft te hanteren- wordt helemaal niet belaagd door enig Zuidoost Aziatisch land, of welk land dan ook. Wel is het -te wijten aan het militaire regiem- door armoede belaagd waardoor China haar goedkope maar niet solide spullen aan dat land kwijt kon. En moet je het met inferfieure spullen doen dan kom je natuurlijk minder vooruit dan de buurlanden waar buitenlandse investeerder werk komen verschaffen (maar uit Birma bleven die weg als gevolg van dat militaire regiem daar). De bevolking vluchtte voor een substantieel deel naar Thailand (voor een deel was dat al bevolking die -al meer dan een generaties eerder- op de vlucht was, namelijk vanuit Nepal). De gevluchte bevolking slaagde er maar voor een klein deel een welverdiend bestaan in Thailand op te bouwen. De rest zit voornamelijk in vluchtelingenklampen. Dat Suu Kyi die als eerste bezoekt nu ze aan een buitenlandse reis kan denken, is niet alleen logisch maar meer dan dat en verdient hulde. Trouwens haar houding die ze tegenover het mensonterende regiem heeft weten vol te houden verdient alleen maar hulde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website